A înviat Isus în trup sau în duh?

inviereaPentru a răspunde la această întrebare trebuie să privim tot contextul Bibliei. Vreau să scriu acest articol ca răspuns a doctrinei greşite a Martorilor lui Iehova. Am văzut oameni care îl caută cu tot dinadinsul pe Dumnezeu, dar este de mirare cum de ei nu întreabă de cei mai mari explicaţia unor lucruri neclare. Martorii lui Iehova dau la o parte multe texte care afirmă că Isus a înviat în trup ca să afirme doar în baza unui text că Isus a înviat în duh, deşi chiar şi textul respectiv vorbeşte cu totul despre altceva.

Voi analiza mai întîi textul pe care se bazează Martorii lui Iehova, după care doctrina cu adevărat biblică.

1 Petru 3:18-20 “Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiţi, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorît în trup, dar a fost înviat în duh, în care S’a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare, cari fuseseră răzvrătite odinioară, cînd îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în aşteptare, în zilele lui Noe, cînd se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, şi anume opt”.

Ceea ce afirmă Petru este adevărat că Isus a fost omorît ca şi trup, pus în mormînt, iar duhul lui a fost înviat (sublinierea cu albastru), ca să propovăduiască duhurilor din închisoare(sublinierea cu roşu), după care la trei zile a înviat în trup. Pentru conformitate vezi articolul

Isus a proclamat biruinţa asupra morţii duhurilor răzvrătite din lumea spiritual şi a înviat cu trupul nou plin de slavă de care vom avea şi noi parte. În pasajele care urmează Isus le arată clar ucenicilor că este un trup de carne şi nu un duh: Luca 24:36-43 “Pe cînd vorbeau ei astfel, însuş Isus a stătut în mijlocul lor, şi le-a zis: ,,Pace vouă!„ Plini de frică şi de spaimă, ei credeau că văd un duh. Dar El le-a zis: ,,Pentru ce sînteţi turburaţi? Şi dece vi se ridică astfel de gînduri în inimă? Uitaţi-vă la mînile şi picioarele Mele, Eu sînt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n’are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu.„ (Şi după ce a zis aceste vorbe, le-a arătat mînile şi picioarele Sale.) Fiindcă ei, de bucurie, încă nu credeau, şi se mirau, El le-a zis: ,,Aveţi aici ceva de mîncare?„ I-au dat o bucată de peşte fript şi un fagur de miere. El le-a luat, şi a mîncat înaintea lor”.

Isus le arată clar că nu este un duh, cum credeau ei de la început, ci le arată mîinile şi picioarele care mai purtea găurile cuielor. Apoi i-a şi mănîncă înaintea lor pentru a le demonstra că nu este duh. Dacă Isus ar fi fost un duh şi ar fi încercat să creeze ucenicilor iluzia şi încrederea că el este trup, nu ar fi fost decît un mincinos. Ştim însă, că Isus nu a minţit, ci a arătat adevărul.

Alt text care confirmă că Isus a înviat în trup, adică carne şi oase este: Ioan 20:26-29 “După opt zile, ucenicii lui Isus erau iarăş în casă; şi era şi Toma împreună cu ei. Pe cînd erau uşile încuiate, a venit Isus, a stătut în mijloc, şi le-a zis: ,,Pace vouă!„ Apoi a zis lui Toma: ,,Adu-ţi degetul încoace, şi uită-te la mînile Mele; şi adu-ţi mîna, şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios.„ Drept răspuns, Toma I-a zis: ,,Domnul meu şi Dumnezeul meu! ,,Tomo„ i-a zis Isus, ,,pentrucă M’ai văzut, ai crezut. Ferice de ceice n’au văzut, şi au crezut”.

Isus a înviat în trup, şi vor Martorii sau nu, dar acesta este adevărul şi nu “adevărul” prezentat de Russell.

Acest articol a fost publicat în ANTI-MARTORII LUI IEHOVA, Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la A înviat Isus în trup sau în duh?

  1. Radu Blendarencu zice:

    Bine argumentat.
    Ce este trist ca acesti presupusi „martori” a lui Iahova duc in ratacirile si ereziile lor tot mai multi oameni. Minunat ar fi ca crestinii sa fii cel putin asa de activi ca ei

    Apreciază

  2. dianna_d8 zice:

    Draga Ciprian, o sa fac o analiza a versetelor din Luca 24:36–43.
    De ce s-a aratat Isus, in corp de carne, discipolilor?
    In primul rand, discipolii trebuiau sa se convinga ca Isus inviase. Cum ar fi putut crede altfel in Isus daca nu ar fi avut convingerea ca el inviase? Aminteste-ti ca atunci cand le spusese Maria Magdalena ca Isus a inviat, ei nu au crezut. Luca 24:10,11. Ce a facut Isus pt ca discipolii lui sa creada ca el inviase?
    Isus si-a luat un corp de carne iar discipolii puteau sa-l vada, sa-l atinga si sa-i simta oasele. Chiar a mancat in prezenta lor. Acum discipolii puteau fi siguri ca Isus a inviat!
    Spui ca „Isus le arată clar că nu este un duh, cum credeau ei de la început, ci le arată mîinile şi picioarele care mai purtau găurile cuielor”.
    Dupa invierea sa, Isus NU A FOST RECUNOSCUT IMEDIAT NICI DE CEI MAI APROPIATI DISCIPOLI AI SAI (Ioan 20:14, 15; 21:4–7). Oare de ce nu a fost recunoscut Isus in cele doua cazuri relatate in versetele mentionate? Chiar nu te-ai intrebat niciodata? Cum sa nu-l recunosti pe cel mai bun prieten daca acesta are acelasi corp pe care l-a avut inainte sa moara???
    Lucrul acesta s-a intamplat pt ca Isus NU s-a aratat intotdeauna cu acelas corp de carne (probabil pentru a intipari in mintea discipolilor lui ideea ca de-acum era un spirit).
    Mai spui: „Apoi ia şi mănîncă înaintea lor pentru a le demonstra că nu este duh. Dacă Isus ar fi fost un duh şi ar fi încercat să creeze ucenicilor iluzia şi încrederea că el este trup, nu ar fi fost decît un mincinos”.
    Hai sa vedem cum se poate explica asta.
    In trecut, unii ingeri s-au materializat pentru a fi vazuti de oameni; ei au mancat, iar unii chiar s-au casatorit si li s-au nascut copii (Gen. 6:4; 19:1–3).
    Cum puteau acei ingeri sa fie vazuti de oameni, sa manance, sa intretina relatii sexuale cu femeile de pe pamant…daca erau duhuri sau spirite?
    Simplu, acei ingeri (ca si Isus) au avut posibilitatea sa se materializeze, adica sa „imprumute” corpuri umane pt a-si realiza scopurile.
    E greu de conceput lucrul acesta pt noi? Da, pt ca noi suntem carnali, suntem limitati si nu intelegem natura ingereasca si viata ca spirite. Isus insa putea (si poate) sa faca orice pt a realiza scopul lui D-zeu. Cu atat mai mult cu cat venise din domeniul ceresc unde a trait ca spirit si era firesc sa redevina „un SPIRIT datator de viata”! (1Corinteni15:45)

    Apreciază

  3. gigi zice:

    Cum adica trupul carnal in care pretideti ca a inviat Isus este „trup de slava ,de care vom avea si noi parte”??? Pai,”carnea si sangele nu vor mosteni Imparatia cerurilor”….Nu vedeti ca va contraziceti??? Nu Russel sau Turnul de veghe ne-a invatat pe noi ca Isus a inviat in spirit (duh),ci Biblia,de ex.in versetele citate de Dvs…..I Petru 20:26-29.
    Sincer,nu va inteleg,d-le Ciprian…..

    Apreciază

  4. Ion zice:

    gigi,tu nu crezi nici macar cuvintele Domnului Isus(Luca 24:39)doar pentru ca nu sustin doctrina voastra,roagate lui Dumnezeu sa-ti deschida mintea asa cum le-a deschis-o Isus ucenicilor in V.45,ma intreb sincer daca tu citesti aceste versete,ori aceste versete nu sunt citate in revistele voastre?

    Apreciază

  5. munteanuaurel zice:

    Amin Isus a înviat în trup, adică carne şi oase .

    Apreciază

  6. Alin zice:

    Dragii mei, creştinii vor învia în trup spiritual numit şi trup glorios sau slăvit: 1Corinteni 15:44; Filipeni 3:21; şi tot la fel a înviat Domnul Isus, căci fraţii Lui urmau să fie asemenea chipului Său, Romani 8:29.
    Domnul Isus a înviat în duh, dar care s-a materializat pentru a se araăta ucenicilor, aşa cum starea solidă a apei, gheaţa se poate face abur (stare gazoasă), iar starea gazoasă se poate face apă sau gheaţă (starea solidă).
    Energia se transformă în meteria şi materia în energie, după cum îngerii care erau duhuri sau făcut oameni şi au venit la Avraam, Lot, etc.

    Este acelaşi trup, dar în stări diferite.

    Martorii greşesc că susţin că Cristos a înviat nu în trupul Lui (dar în starea spirituală), ci într-un alt trup spiritual materializat în faţa ucenicilor, trup necunoscut de Maria Magdalena şi de cei doi pe drumul Emausului.
    Dar Isus nu a înviat în alt trup, doar că Maria era cu spatele când a vorbit cu presupusă grădinar, iar cei doi ce mergeau spre Emaus, nu le era deschişi ochii ca să-l recunoască.

    Dovezi că Isus a înviat în trup spiritual:
    Comp. Romani 8:29 cu 1Cor. 15:44.
    1Corinteni 15:45-50; 1Timotei 3:16; 2Corinteni 3:17,18, traducerea corectă în acest pasaj nu este „Duhul Domnului”, ci „Domnul Duhul”, Isus este numit „Domnul Duhul”.

    Textul din 1Petru 3:18, nu se referă la înviere, ci la spiritul lui Isus care a trăit, supravieţuit morţii, şi fiind în spirit, a mers să predice un mesaj de judecată asupra demonilor din abis care nu şi-au păstrat starea de la început (Geneza 6, 2Petru 2:4).

    Totuşi textul din greacă (1Petru 3:18) are mai degrabă sensul: „pe de o parte El fiind omorât în carne, pe de altă parte fiind făcut viu spirit, în care şi mergând a predicat spiritelor ÎN închisoare”.

    Fraza: ‚făcut viu spirit’, sau „înviat în duh” (în alte traduceri) în greacă este folosit participiul aorist, care indică o activitatea simultană sau la trecut, iar dacă verbul principal este: „omorât”, aceasta indică că acţiunea însufleţirii (‚făcut viu spirit’) nu putea avea loc după un timp de la moarte, ci doar simultan cu moartea.
    Astfel gramatical, această frază nu se poate referi la învierea Lui ce s-a produs ulterior, a treia zi, deoarece participiul aorist indică că simultan cu moartea, Isus a fost făcut viu: (ca) spirit, cauza acestei vieţi spirituale apărută simultan cu moartea este însuşi faptul că a fost „omorât în carne”.

    Apreciază

  7. cornel ilea zice:

    Imi place atunci cand am o nelamurire sa ma duc la original.
    Si as vrea sa va spun ce spune pavel in greaca in original.
    Pt ca disputa cea mai mare a fost pe ultimile cuvinte din 1 Petru 3:18 ce in romaneste e tradus „a fost înviat în duh” si pt unii este „clar” ca a fost inviat in duh.

    Originalul il puteti gasi pe e-sword e un program ce mie imi este foarte drag. Domnul sa ii binecuvinteze pe cei ce l-au facut.

    Originalul spune: ζωοποιέω ὁ, ἡ, τό πνεῦμα. acestea sunt ultimele cuvinte din verset.

    Si acum traducerea:

    ζωοποιέω = to (re-) vitalize (literally or figuratively): – make alive, give life, quicken.

    ὁ, ἡ, τό = the, this, that, one, he, she, it, etc.

    πνεῦμα = a current of air, that is, breath (blast) or a breeze; by analogy or figuratively a spirit.

    Practic problema este in cuvantul de legatura ce in romaneste e tradus „in” si in engleza e tradus „by the” diferenta e foarte mare pentru ca propozitie ar suna „inviat DE Duhul” si atunci … ar pica clar ideea ca Isus ar fi inviat „in” duh, ci a fost inviat „DE” Duhul.

    Lamurirea vine din „in” sau „de”
    In Petru avem: ὁ, ἡ, τό care inseamna: the, this, that, one, he, she, it

    prepozitie in greaka ce se traduce ca si „in” „respectiv inviat in duh” ar trebui sa fi fost „ἐν” care inseamna „in”

    ἐν = “in”, at, (up-) on.

    Originalul ne spune clar:

    ζωοποιέω ὁ, ἡ, τό πνεῦμα (inviat „de” Duhul)

    si NU spune:

    ζωοποιέω ἐν πνεῦμα (inviat in duh.)

    Apreciază

  8. todinca mihai zice:

    Domnul a inviat in carne si oase ,trup de slava asa cum vom invia si noi cei care calcam pe urmele LUI AMIN !

    Apreciază

  9. Sloim Stankowski zice:

    Domnule Ciprian. Materialul este documentat, mai presus de orice indoiala. Cine vrea sa creada…crede! Dar mai demonstreaza ceva: ambiguitatile si contradictiile din Biblie. Este una din cauzele esentiale care au dus la apariti a peste 20 000 de confesiuni crestine!

    Apreciază

Lasă un comentariu