Numele ELOHIM şi semnificaţia lui partea II

Am văzut că ideia de plural este folosită în mai multe pasaje din Biblie. Următorul pasaj care arată că Dumnezeu vorbeşte despre Sine la plural este:

Geneza 3:22 Domnul Dumnezeu a zis: ,,Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscînd binele şi răul. Să-l împedecăm dar acum ca nu cumva să-şi întindă mîna, să ia şi din pomul vieţii, să mănînce din el, şi să trăiască în veci”.

Şi alt pasaj care reflectă aceiaşi ideie este :

Isaia 6:8 “Am auzit glasul Domnului, întrebînd: ,,Pe cine să trimet, şi cine va merge pentru Noi?„ Eu am răspuns: ,,Iată-mă, trimete-mă!

Vedem bine că Dumnezeu foloseşte pluralul atunci cînd vorbeşte despre El. După cum am mai spus Dumnezeu poate vorbi despre persoane care sunt de o categorie cu El sau de un nivel cu El. Este vorba despre Domnul Isus şi Duhul Sfînt. Toţi formează Sfînta Treime care este Dumnezeu. Nu este nici o contrazicere între ceea ce am spus şi pasajul care spune “ Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn”. Deuteronomy 6:4 Dumnezeu este unul singur, dar care ni se prezintă în forma Trinităţii.

Mai este un pasaj din Noul Testament care-mi place mult şi care de asemenea reflectă faptul că Dumnezeu şi Isus Hristos sunt Una. Este vorba despre unul din cazuri cînd Isus a vindecat un bolnav într-o zi de Sabat, ceea ce era un lucru interzis de Lege.

Ioan 5:18 “Tocmai de aceea căutau şi mai mult Iudeii să-L omoare, nu numai fiindcă deslega ziua Sabatului, dar şi pentrucă zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, şi Se făcea astfel deopotrivă cu Dumnezeu”.

În acest pasaj vedem un caz deosebit de interesant şi anume faptul că Isus spunea că Dumnezeu este Tatăl Lui. Nu vedem nici un detaliu în acest pasaj care ar arăta că Isus ar fi spus că este Dumnezeu. El a spus doar că este Fiul lui Dumnezeu sau faptul că Dumnezeu este Tatăl Său. Dar necătînd la acest lucru Iudeii au înţeles că El este deopotrivă cu Dumnezeu. De ce ?

Iudeii cunoşteau bine numele Elohim în care se descopere Dumnezeu în cartea Geneza şi deasemenea era clar pentru ei ce înseamnă acest nume. Cînd Isus a spus că Dumnezeu este Tatăl Lui ei au înţeles că Isus este de fapt parte din Elohim, sau una din acel plural pe care îl reprezintă Elohim.

Este foarte important ca să vezi semnificaţia numelor în limba ebraică pentru a înţelege mai bine ce spune Biblia atunci cînd sunt folosite numele Domnul şi Dumnezeu. Vreau ca pe parcurs să mai prezint şi alte nume ale lui Dumnezeu din Vechiul Testament şi care prezintă caracterul lui Dumnezeu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s