În ce zi a fost îngropat Isus vineri sau miercuri? Partea I

mortMulţi creştini cred că Isus a fost îngropat vineri seara şi a înviat duminică dimineaţa de Paşti, considerînd o parte din vineri ca fiind o zi, sîmbătă ca fiind a doua zi şi o parte din duminică ca fiind a treia zi. Alţi creştini însă, nu par a fi satisfăcuţi de această explicaţie. Sigur, că este cu mult mai important faptul că Isus a murit şi a înviat pentru noi, decît faptul în ce zi a fost El înmormîntat.

Isus a spus că va învia a treia zi: Matei 16:21 „De atunci încolo, Isus a început să spună ucenicilor Săi că El trebuie să meargă la Ierusalim, să pătimească mult din partea bătrînilor, din partea preoţilor celor mai de seamă şi din partea cărturarilor; că are să fie omorît, şi că a treia zi are să învieze”. Însă Isus a vorbit despre acest interval ca despre un interval de trei zile şi trei nopţi: Matei 12:38-40 “Atunci unii din cărturari şi din Farisei au luat cuvîntul, şi I-au zis: ,,’nvăţătorule, am vrea să vedem un semn dela Tine! Drept răspuns, El le-a zis: ,,Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decît semnul proorocului Iona. Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pîntecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pămîntului”. Dacă lucrurile stau aşa, atunci îngroparea de vineri şi învierea de duminică nu înseamnă 3 zile şi 3 nopţi, ci doar două nopţi, o zi şi două părţi din alte două zile.

Trei zile şi trei nopţi înseamnă 72 de ore. Isus nu a înviat nici mai devreme de acest timp, nici mai tîrziu. Vedem că la Dumnezeu nu se întîmplă nimic accidental, ci totul este planificat. Nimeni nu a putut să omoare pe Isus pentru că nu I se împlinise vremea. Galateni 4:4-5 “Dar cînd a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimes pe Fiul Său, născut din femeie, născut supt Lege, ca să răscumpere pe cei ce erau supt Lege, pentru ca să căpătăm înfierea”. Timpul, sau ora în care Isus trebuia să moară a fost prestabilit pentru că Isus spune: Ioan 17:1 “După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer, şi a zis: ,,Tată, a sosit ceasul! Proslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine”

Care a fost timpul cînd Isus a murit? Matei 27:46 “Şi pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: ,,Eli, Eli, Lama Sabactani?„ adică: ,,Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M’ai părăsit?”. Ceasul al nouălea înseamnă ora 15 sau ora 3 după amiază. Fiindcă nu trebuia ca trupul lui să rămînă noaptea pe lemn el a fost dat jos de pe cruce şi pus într-un mormînt. Deci, dacă Isus a înviat peste 72 ore, acest timp a fost la aceeaşi oră seara, şi nu dimineaţa în zori, pentru că ar fi necesitat 3 zile şi 4 nopţi.

Continuare

Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la În ce zi a fost îngropat Isus vineri sau miercuri? Partea I

  1. Elvis zice:

    E interesant ce spui tu ,dar cum spunea cineva , nici moartea nu L-a putut tine pe Iisus 3 zile si 3 nopti ! Slava Lui !

    Apreciat de 1 persoană

    • Ramona zice:

      sunt de acord..o explicatie destul de buna si plauzibila si adevarata da..chiar zilele astea am citit asta in cartea Religia tainica a Babilonului antica si moderna o carte ft buna plina de explicatii si raspunsuri pe care v o recomand

      Apreciat de 1 persoană

  2. aurel1967 zice:

    ISUS A FOST INGROPAT VINERI.

    asa spune biblia, SFANTUL CUVANT A LUI DUMNEZEU.

    Apreciază

  3. gabi zice:

    Biblia spune foarte clar , ca dupa ce Domnul Isus a fost pus in mormant, femeile s-au intors .. si s-au odihnit dupa lege deoarece era ziua Sabatului. oricine stie ca la evrei ziua de Sabat este ziua a saptea adica ziua de Sambata. De fapt Sabatul a fost instituit la creatiune si nu doar odata cu formarea poporului evreu . (vezi Geneza)

    23:53 L-a dat jos de pe cruce, L-a înfăşurat într-o pânză de in, şi L-a pus într-un mormânt nou, săpat în piatră, în care nu mai fusese pus nimeni.
    23:54 Era ziua Pregătirii, şi începea ziua Sabatului.
    23:55 Femeile, care veniseră cu Isus din Galilea, au însoţit pe Iosif; au văzut mormântul şi felul cum a fost pus trupul lui Isus în el,
    23:56 s-au întors, şi au pregătit miresme şi miruri. Apoi, în ziua Sabatului, s-au odihnit, după Lege.

    Deci este foarte clar ca Domnul a murit intr-o zi de vineri si a inviat intr-o zi de duminica, dupa cum spunre Scriptura.

    24:1 În ziua întâi a săptămânii, femeile acestea, şi altele împreună cu ele, au venit la mormânt dis-de-dimineaţă, şi au adus miresmele, pe care le pregătiseră.
    24:2 Au găsit piatra răsturnată de pe mormânt,
    24:3 au intrat înăuntru, şi n-au găsit trupul Domnului Isus.
    24:4 Fiindcă nu ştiau ce să creadă, iată că li s-au arătat doi bărbaţi, îmbrăcaţi în haine strălucitoare.
    24:5 Îngrozite, femeile şi-au plecat feţele la pământ. Dar ei le-au zis: Pentru ce căutaţi între cei morţi pe Cel ce este viu?
    24:6 Nu este aici, ci a înviat. Aduceţi-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galilea,

    Deci lucrurile sunt simple;
    vineri este crucificat si inmormantat
    sambata este in mormant
    iar duminica invierea

    Sunt exact 3 zile – va invia a treia zi.

    Trimiterile sunt din Evanghelia dupa Luca, dar pot fi gasite in oricare dintre evanghelii, nu am facut decat sa le copiez.
    Sper ca am putut fi de ajutor.
    Domnul sa fie cu voi.

    Este bine sa avem opinii bazate pe studiu personal al Scripturii.

    Apreciază

    • Ionica T zice:

      Hai sa fim seriosi… Biblia nu spune asta, din contra! Da, sambata este ziua a saptea, sabatul saptamanal, conform calendarului biblic antic; insa toate zilele de sarbatoare la evrei sunt sabate, adica nu se lucreaza in ele, sunt zile de repaus. Sabat inseamna repaus. Si deoarece nici in ziua a saptea si nici in ziua unei sarbatori nu se lucreaza, ambele tipuri de zile sunt numite sabate, adica repaus. Deci in saptamana patimilor au fost doua sabate: unul de sarbatoare (joi) si un sabat saptamanal (sambata).

      „Nu se celebrează nicio sărbătoare fără să se facă ardere de tot şi fără ca toţi să se abţină de la orice muncă; în toate zilele festive, legea prevede deopotrivă şi aducerea jertfelor şi încetarea lucrului, după prinos urmând ospeţele.” Citat din Antichitatile Iudaice, scrisa de Iosef Favius din secolul I, evreu din neam de preoti.

      A se vedea si urmatoarea explicatie:

      „O comparare atentă a două pasaje din Biblie ne confirmă faptul că au fost două sabate în acea săptămînă cu o zi de lucru între ele. Evanghelistul Marcu spune: Marcu 16:1 “După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov, şi Salome, au cumpărat miresme, ca să se ducă să ungă trupul lui Isus”. Iar pasajul din Luca confirmă al doilea Sabat: Luca 23:55-56 “Femeile, cari veniseră cu Isus din Galilea, au însoţit pe Iosif; au văzut mormîntul şi felul cum a fost pus trupul lui Isus în el, s’au întors, şi au pregătit miresme şi miruri. Apoi, în ziua Sabatului, s’au odihnit, după Lege”.

      Ca să pregătești mirodeniile, este nevoie mai întîi să le cumperi. Femeile, după ce a trecut ziua cea mare de Sabat au cumpărat mai întîi miresme, le-au pregătit, iar în ziua următoare care era Sabatul săptămânal s-au odihnit după Lege. Schema ar fi următoarea:

      SABAT ANUAL – CUMPARARE MIRODENII- PREGĂTIRE- ODIHNA PENTRU SABATUL SAPTAMINAL

      Explicaţia că Isus a fost îngropat vineri nu aduce decît confuzie, pe cînd faptul că Isus a fost îngropat miercuri aduce o armonizare perfectă cu ceea ce spune Scriptura.”

      Apreciază

  4. gabi zice:

    Biblia spune 24:7 când zicea că Fiul omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoşilor, să fie răstignit, şi a treia zi să învie.
    24:8 Şi ele şi-au adus aminte de cuvintele lui Isus.

    Nu trei zile si trei nopti.

    Vineri ziua intai
    sabatul ziua a doua
    duminica ziua a treia

    cele trei zile mentionate de domnul isus inainte de crucificare.

    Apreciază

    • Ionica T zice:

      Inseamna ca n-ai citit articolul, nici Biblia care spune CLAR: Matei 12:38-40 “Atunci unii din cărturari şi din Farisei au luat cuvîntul, şi I-au zis: ,,’nvăţătorule, am vrea să vedem un semn dela Tine! Drept răspuns, El le-a zis: ,,Un neam viclean şi preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decît semnul proorocului Iona. Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pîntecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pămîntului”.

      Apreciază

  5. gabi zice:

    scuze pentru literele mici.– graba

    Apreciază

  6. Ionica T zice:

    Felicitari domnule ptr. subiectul deschis…

    Apreciază

Lasă un comentariu