Ce spune Biblia despre dans, dansuri?

Rămîi uimit văzînd cît de graţios se mişcă dansatorii, văzînd piruietele pe care le fac. Pentru ca dansa cît mai aproape de perfectiune ai nevoie de ani de antrenamente, de emoţiile înainte de orice campionat. Şi într-adevăr puţini sunt acei care te pot uimi prin felul lor de a dansa. Îmi plac mult dansurile sportive şi nu mă pot despărţi de emisiunile în care se prezintă acest minunat gen de sport.

Unele biserici nu permit sau nu sunt de acord cu dansatul. Îmi este şi mie interesant de ce. Probabil că nu pot dansa şi se tem să nu rămînă de ruşine dansând. Este un verset ambiguu în Biblie care s-ar părea să încurajeze abţinerea de la dans. Să vedem dacă este aşa sau nu.

Exod 32:6-7 A doua zi, s’au sculat dis de dimineaţă, şi au adus arderi de tot şi jertfe de mulţămire. Poporul a şezut de a mîncat şi a băut; apoi s’au sculat să joace. Domnul a zis lui Moise: ,,Scoală şi pogoară-te; căci poporul tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului, s’a stricat.

Necunoscătorii vor argumenta că nu este bine de dansat, pentru că atunci cînd poporul s-a sculat să joace, Dumnezeu s-a mâniat pe ei şi i-a pedepsit. Care a fost însă motivul?

Poporul a ieşit din Egipt, iar cînd a plecat Moise pe munte şi-au făcut un idol, un viţel de aur, s-au închinat înaintea lui, au mîncat, au băut şi s-au sculat să joace în cinstea lui. Era un obicei sau mai degrabă un fel de închinare în a dansa înaintea unui idol. Problema nu era că au dansat, ci că au făcut-o pentru un idol. Apostolul Pavel scrie despre acest eveniment în acelaşi mod :

1 Corinteni 10:7 Să nu fiţi închinători la idoli, ca unii dintre ei, după cum este scris: ,,Poporul a şezut să mănînce şi să bea; şi s’au sculat să joace.„

Dimpotrivă Dumnezeu acceptă închinarea prin dansuri în cazul închinătorilor din Vechiul Testament.

Psalmii 149:3 Să laude Numele Lui cu jocuri, să-L laude cu toba şi cu arfa!

2 Samuel 6:14 David juca din răsputeri înaintea Domnului, şi era încins cu efodul de in subţire.

Biblia spune : 1 Corinteni 6:12 Toate lucrurile îmi sînt îngăduite, dar nu toate sînt de folos; toate lucrurile îmi sînt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpînire pe mine.

Aceasta nu înseamnă că poţi merge oriunde să dansezi, şi să argumentezi că Biblia permite. Poţi dansa, dar tu alegi locurile unde o faci. Daca mergi în locuri stricate ca disco, strip-baruri şi alte localuri de genul asta, nu ştiu dacă mai poţi argumenta biblic ceea ce faci.

Proverbe 22:1 Un nume bun este mai de dorit decît o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuieşte mai mult decît argintul şi aurul. –

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Ce spune Biblia despre dans, dansuri?

 1. Gabriela zice:

  Eu nu sunt de acord de fel cu dansul, si sunt mai multe argumente.
  In primul rand, e un fel de dezlantuire…in care, nu stiu daca sunt curate duhurile care pun stapanire pe tine.
  Pe urma, dansul, de cele mai multe ori, duce in ispita.
  Este practicat si ca o arta…si, daca teatrul nu este permis, de ce ar fi dansul? Te scoate e multe ori din sfera rationala a lucrurilor.

  O singura exceptie admit. Dansul intre sot si sotie, in spatiul privat. In rest, mi se pare injositor.

  Apreciază

  • Razvan zice:

   Faptul ca tu nu esti de acord cu dansul asta nu inseamna ca este total gresit. Ca un exemplu ar fi dansul de societate medieval, unde partenerii abia daca isi atingeau mainile. Sunt de acord ca sunt unele dansuri care „pun stapanire pe tine” insa de aici si pana la a generaliza este o cale foaaaaarte lunga.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Elizabeth zice:

  De ce nu e permis teatrul?Asta n-am mai auzit-o pana acum!Si mie imi place sa dansez (nu sa ma dezlantuiesc demonic) sinu vad nimic gresit, dar sotului meu nu-i place sa danseze,asa ca ramane doarunvis. sa merg sa dansez cu sotul alteia: da asta ar fi un mare pacat!

  Apreciază

 3. Ciprian Sarivan zice:

  De ce sa nu fie permis. Ba este. Danseaza cine iti interzice. Numai sa nu fie o motivare la pacat. Daca iti place sa dansezi, atunci fa-o cu bucurie. Convinge-ti sotul, femeile pot asta. Si apoi ar fi bine sa-ti faca si tie pe plac.

  Apreciază

 4. ion zice:

  Ciprian tu parca ai fi consilier spiritual sau pastor,
  asa iri permiti sa ii inveti pe altii. Ai grija sa nu o dai in bara.
  Pentruca daca inveti pe altii lucruri care nu ar trebui sa le inveti vei raspunde in fata lui Dumnezeu pentru consecinte.
  Daca ar fi asa cum zici tu ca dansul este permis la crestini atunci de ce atitea crestini sunt impotriva lui.
  Biblia ne invata sa ne ferim de orice se pare rau. Dansul este ceva daca nu rau atunci sigur intra in categoria „se pare ca-i rau”.

  Apreciază

  • red zice:

   oare nu sunt toate lucrurile ale Domnului,nu a creat el dansul si muzica? Nu sunt toate lucrurile pt slava si gloria Lui?Eu inteleg ca nu trebuie sa dansam,sa i facem pe cei din jur sa ne pofteasca sau invers,doar st biserici care il lauda pe Domnul,st veseli mai sar,mai bat din palme..si ce?,nu este gresit? In vechiul testament eu vad numai lauda si veselie in fata Domnului,numai de jocuri si cantece aud,in strainatate la fel,nush de ce noi simtim ca nu ar trebuii …

   Apreciază

 5. Ciprian Sarivan zice:

  Imi permit. Fac master in teologie. Unii pastori nu au macar studii minime pentru aceasta. Altii abia stii a citi. Te aranjeaza raspunsul. De raspuns raspund eu in fata lui Dumnezeu.
  Crestinii sunt impotriva pentru ca asa le-a spus cineva. Din cauza asta auzi ca baptistii sunt niste sectanti. Pentru ca sunt intr-adevar. Daca ar fi oameni normali, cu minte potrivita cu Biblia, dar nu cu ideile pastorului ar fi mai eficienti. Sunt pentru dansuri, si pentru celelalte lucruri pe care Biblia nu le interzice.
  Mult succes. Daca iti pare rau dansul, nu dansa, e problema ta. Dar nu propune ca aplicabile convingerile tale si altora.
  Ciprian Sarivan.

  Apreciază

 6. ED zice:

  Sigur draga Ciprian,
  Cind circumvoliuntiunile te gidela in cap, apar idei nastrusnice la crestini si incepe baterea apei in piua.

  Mi se pare ca ati deviat de la subiectul propus si ai inceput sa vorbesti pe linga… de exemplu: „Din cauza asta auzi ca baptistii sunt niste sectanti. Pentru ca sunt intr-adevar”, ori asta este chiar argument logic si coerent: „Daca ar fi oameni normali, cu minte potrivita cu Biblia, dar nu cu ideile pastorului ar fi mai eficienti. ”

  Si eu sunt pastor, si chiar baptist. Si totusi mi-ar place daca in astfel de polemici ai arata ca mintea tii in cap asa incit sa pastrezi argument logic, coierent, legat de exegeza si nu eisegeza, argument solid si nu impuscatura de vorbarie asa cum citesc mai sus. Prin urmare incurajez gindire si argumentare, cel putin teologica, asa cum zici ca studiezi si nu mitraliera de vorbe

  Apreciază

  • sento12000 zice:

   Prima comunitate de baptisti a luat fiinta la Londra, la inceputul secolului al VII lea. (Baptisdo – cufundare in apa). O religie crestina adevarata are continuitate de la Isus. Daca nu exista continuitate (cum sunt baptistii, penticostalii, luteranii, reformatii, yehovistii..etc) atunci nu numai ca sunt secte, dar nu au nici un fundament biblic!

   Apreciază

 7. cristi zice:

  cred ca dansul are mai multe părți bune , rău nu ar fi decăt aspectul asta al apropierii de o altă femeie, cei care se știu mai pătimași ar fi mai bine să se abțină de la dans, spre binele lor

  Apreciază

 8. anonim zice:

  scuze de interventie dar te rog si eu ceva cand mai citesti biblia incearca sa o si intelegi ca asa multi o citesc ca tine si incearca sa gasesti o biblie veche ai sa intelegi mai bine nu astea facute de preoti acum si dupa aceea sa te vad cum intelegi biblia dar unt curios ce religie ai tu sa sti ca eu nu sunt nici martor nici ortodox

  Apreciază

 9. mihailandrei zice:

  Ce vb prietene?

  A discuta cu tine continutul Bibliei e irelevant. In primul rand nu avem aceeasi Biblie.

  In al doile rand, acceptand discutii pe continut biblic ar insemna sa pun pe picior de egalitate Ortodoxia cu erezia penticostala. Este o premisa gresita, un sofism. Nu se poate face abstractie de faptul ca tu esti neo-protestant, nici macar protestant. Erezia la care ai aderat e inventata „la spartul targului”.

  Dar uite ,la voi sectantii aia de penticostali ,jmecheria cu vb in „limbi” este treaba patologica….este un fel de bolboroseala, deoarece pretinsa graire in limbi nu este vorbita de nici un popor.

  Pe cand pe vremea Sf Apostoli,ni se spune ca fiecare auzea pe Apostoli vorbind in limba sa maririle lui Dumnezeu.

  „Si erau uimiti toti si se minunau zicind: Iata, nu sint acestia care vorbesc toti galileeni? Cum AUZIM noi fiecare LIMBA NOASTRA in care ne-am nascut?”(F.Ap.2,7-8).

  Toti se minuneaza, ca fiecare aude pe Apostoli vorbind in limba sa materna.

  Limbile/bolboroselile vb de voi, sunt fara inteles si seamana mai degraba cu limbi babilonice decat cu limbile Cincizecimii, deoarece sant alcatuite din fraze din diferite limbi, fara sens si nu spun nimic pe inteles.

  Sf.Scriptura spune clar..

  „Daca prin limbi nu veti da CUVANT LESNE DE INTELES, cum vor cunoaste ce ati grait ? Veti fi niste oameni care graiesc in vant „( I Corinteni 14, 9 ).

  Treaba e limpede…..UN CUVANT LESNE DE INTELES.

  Apreciază

 10. Alin zice:

  dansurile din V.T. erau potrivit cu cultura lor, care era o cultură morală, a legii şi profeţilor.

  Cred că creştinii pot dansa doar prin Duhul, călăuziţi de Duhul Sfânt atât în muzică cât şi în dans şi doar spre slava lui Dumnezeu.

  Apreciază

 11. Simy zice:

  Stiti eu fac dans sportiv…nu mi se pare ca este ceva care te aduce in pacat. Este o arta de ati exprima emotiile si in plus poate fi un hobby.

  Apreciază

 12. baruch hashem zice:

  noi nu avem menirea de a ne face avocati ai vreunui cult religios crestin. Crestinul in sine, nu este decat un ambasador al cerului, aici pe pamant, atata timp cat esti calauzit de Duhul Sau!(Ro. 8:14) Duhul Lui D-zeu in Sine, este canalulnprin care D-zeu toarna in noi roada neprihanirii, a pacii si a bucuriei (Ro.14:17). Exista un dans in Duhul, ca si cel al lui David, catalogat de contemporanii sai ca un nebun, cum de fapt este catalogat si crestinul real din punct de vedere al lui D-zeu, in ochii „fariseilor” si „saducheilor” din ziua de azi. Un credincios , nascut din apa si din Duh (Ioan 3) va invata dorinta Tatalui, ca copii sai sa se bucure NEANCETAT! (1 Tes.5:16). Insusi Duhul care locuieste in viata copiilor lui D-zeu, este un Duh de viata si de bucurie. Trimit aici un videoclip din Honduras (cantecul este in spaniola, si vorbeste exact de bucuria crestina, identica cu bucuria si dansul Duhului care era peste el: http://www.youtube.com/watch?v=Dxt1Z2RH8_k .

  Apreciază

 13. baruch hashem zice:

  Ti-am primit mesajul si-ti raspund aici, ca sa vada toti caci poporul roman are o traditie si o cultura, care deseori este in contradictie cu Sfanta Scriptura. In vremurile de pe urma, invatatura sanatoasa nu va fi suportata, dar cei ce-L cunosc pe Domnul si umbla calauziti de Duhul , chiar daca nu vor fi majoritari, …asa cum spune psalmul 84:5-7, care pentru mine este temelia vietii crestine adevarate:” Ferice de cei ce-si pun taria in Tine, in a caror inima locuieste increderea; Cand strabat acestia valea Plangerii, o prefac intr-un loc …PLIN DE IZVOARE si ploaia timpurie o acopera cu BINECUVANTARI. Ei merg DIN PUTERE IN PUTERE si se infatiseaza inaintea lui D-zeu in Sion” Asa ca „crestinii” nostrii romani , cand vor fi atinsi de Duhul lui D-zeu, vor zburda ca niste mielusei. Tu , Ciprian, nu te intrista ci ai pus mainile pe coarnele plugului, nu te uita nici la dreapta nici la stanga si cu atat mai putin inapoi, ci intotdeuna doar la Cel ce este Tinta si Capetenia desavarsirii noastre, Cristos! deseori vei fi blamat, dispretit dar asta e crucea ta, caci la fel au procedat toti copii lui D-zeu, au suportat rusinea , ocara denigrarea si au suportat totul de dragul Mantuitorului si a Evangheliei. Nu te astepta la aprecieri si elogii din partea oamenilor , ci la multimea bucuriilor si binecuvantarilor ce-ti sunt puse deoparte de Tatal Ceresc in Cristos si inca aici pe pamant chiar ! Nu vreau sa vorbesc inca si de ceea ce ne asteapta dincolo! „Fi tare , imbarbateaza-ti inima si increde-te in Domnul”

  Apreciază

 14. baruch hashem zice:

  Oare si aceasta Biserica de aprox. 10 000 de membrii, o fi o biserica de nebuni, s-au au invatat sa se bucure de Mantuitorul lor ( si al nostru) , CRISTOS… Toata slava este al LUI pe veci!http://www.youtube.com/watch?v=Dxt1Z2RH8_k

  Apreciază

 15. Alex zice:

  Cam infumurat frate esti in raspunsurile tale.Stii este un proverb care spun ca mindria merge inaintea caderii. Nu tu esti acela care trebuie sa judeci despre cum sunt pregatiti pastorii. Poate unul care nu are carte sa aiba mai multa roada in Evanghelie ca unul cu teologie insa fara dragoste fata de oameni. Eu sunt impotriva dansului la crestini, mai ales in contextul tarii noastre

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Filipeni 3:15-16 Gîndul acesta dar să ne însufletească pe toti, cari sîntem desăvîrşiti; şi dacă în vreo privintă sînteti de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privintă. Dar în lucrurile în cari am ajuns de aceeaş părere, să umblăm la fel.

   Apreciază

 16. Ramona zice:

  Eu sunt deacord cu dansul la crestini. Atata timp cat nu e un dans lasciv care sa provoace,cat timp nu e in cluburi si ca sa fii in centrul atentiei,ceea ce duce la mandrie,e in regula sa dansezi,eu as dori sa fac un vals la nunta mea.Sunt de religie penticostala dar in fata lui Dumnezeu nu exista religii,nu ne cheama la o religie ci la viata vesnica in Imparatia Lui.Valsul intre mire si mireasa este interzis de Dumnezeu oare?eu consider ca nu.Care este parerea ta Ciprian?

  Apreciază

 17. alin zice:

  daca am putea si noi sti frate ciprian,unde ai facut teologia si unde iti faci masteratul in teologie,ce scoli daca le poti da si nume bineinteles!

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Masterat la TCMI Institute, Viena. Am scris mai multe pe profilul Moderator.

   Apreciază

  • Ramona zice:

   Eu doresc sa stiu daca este okay sa dansez la nunta vals cu sotul meu pe o piesa crestina, normal,sau nu?nu ma intereseaza cate scoli in teologie are Ciprian,pt ca poti avea o mie daca nu esti insufletit de Duhul Sfant a lui D-zeu si nu traiesti dupa ce scrie Biblia.

   Apreciază

   • Ciprian Sarivan zice:

    Sa inteleg ca parerea mea nu prea conteaza pe blog?
    In fine, daca oamenii sunt insufletiti de duh, sa scrie ei ce cred. Unica problema este ca toti pretind a fi insufletiti de acelasi Duh Sfint, desi raspunsurile le sunt diferite.

    Apreciază

   • Ramona zice:

    Problema mea este urmatoarea, viitoarea mea mama soacra nu doreste sa valsam,a spus ferm ca ea va pleca de la nunta daca vom dansa.Eu nu vad nimic rau in a valsa la nunta,am fost in Anglia la o nunta penticostala unde mirii au dansat pe o piesa de-a lui M.W.Smith si nu a fost nicio problema.Mie mi-a placut enorm ideea,si doresc sa fac si eu la fel,dar mentalitatea din Romania e alta,cultul nu ne permite si nu stiu cum sa fac sa fie bine.Imi cer scuze daca crezi ca te-am jignit cu ceva,nu doream asta,chiar doresc sa stiu parerea ta legata de intrebarea mea,eu nu judec cum fac altii,din pacate,va fi strict o parere de care voi tine cont.Iti multumesc!

    Apreciază

   • Ciprian Sarivan zice:

    E o problema mare ca viitorul ni-l fac socrii, soacrele, si conducatorii cultului. In momentul in care acceptam dogmele vechi, ideile cit si aplicatiile acestor dogme, devenim la fel ca socrii si soacrele.
    Nu am gasit niciodata in Biblie, macar un text aplicativ cu privire la dansul in variata actuala. Textele care vorbesc despre dans in Vechiul Testament, se refera la un dans cu implicatii religioase, un dans pentru Domnul. La momentul actual nu stiu daca poti dansa, asa incit oamenii sa inteleaga ca o faci pentru Domnul.
    Dansul e un aspect cultural deosebit, dezvoltat de secole. Apreciez foarte mult valsul, si chiar il dansez. Cred ca ar fi foarte frumos sa dansati impreuna, ca sa demonstrati gratie, frumusete si dragostea voastra.
    Niciodata nu veti putea impaca toata lumea. Daca ascultati de oamenii, sau soacre, miine aceiasi soacra o sa-ti spuna cum sa faci copiii, si n-o sa o refuzi ca se supara, de fapt se poate supara si cultul 🙂
    Si daca tot soacra o rupe cu Biblia, sa-ti arate si tie in Biblie ca soacra ar trebui sa participe la nunta…

    Apreciază

   • Ramona zice:

    Multumesc pt raspuns,ma gandeam si eu la varianta aceasta. O data ne casatorim si e nunta noastra,la fel crede si viitorul meu sot,nu vei putea multumi pe toata lumea si nu e nunta lor sau a soacrei,ci a noastra.Domnul sa te binecuvanteze Ciprian si succes in tot ce faci!

    Apreciază

 18. anonim zice:

  Buna ziua, eu cu viitorul meu sot suntem baptisti,in familile noastre mai exista doar un frate de al logodnicului meu cu sotia sa si o matusa de a lui care fac parte din aceasta religie,in rest toata lumea este ortodoxa. La nunta noatra ne dorim fff mult sa dansam vals si sa se poata dansa pe melodii care sa vorbeasca despre dragoste si lucurui bune, pentru ca si ceilalti invitatii sa se simta bine, stiu ca poate gresesc ca ma gandesc la ceilalti dar imi doresc si eu acest lucru sa pot dansa cu sotul meu la nunta mea,sa poata tatal meu sa danseze cu fiica sa imbracata mireasa, el isi doreste ff mult si imi doresc si eu…este un lucru rau ca am aceste dorinte,este pacat sa dansezi pe o muzica decenta care nu presupune miscari provocatoare??

  Apreciază

 19. Me. zice:

  Daca e sa o luam crestineste.. Lucrurile frumoase, cum ar fi cantatul, dansul, toate pt lauda lui Dumnezeu, cum putem spune ca sunt rele? Stim bine ca Satan nu a creat NIMIC care sa fie spre lauda lui Dumnezeu. „Lauda-L pe Dumnezeu cu tot ceea ce esti”, inclusiv cu miscarile tale!

  Apreciază

 20. mijlsac zice:

  Ma scuzati ca intrerup unele discutii dar va invit sa mai cititi BIblia, sau cel putin versetele care au fost prezentate. Orice text scos din context devine pretext. Asadar sunt cateva cuvinte cheie (as vrea sa le subliniez dar din pacate nu pot): „înaintea Domnului” , ” Să laude Numele Lui cu jocuri” . Deci, este acceptat acel dans prin care Dumnezeu poate fi slavit. Daca credeti ca in cluburi prin acel dans il slavesti pe Dumnezeu, va inselati amarnic. Fiti binecuvantati! 😀

  Apreciază

 21. Delacruce zice:

  Despre dans , spunea M.Eliade ca, are o conotatie sexuala !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s