Matei 24. Distrugerea Templului din Ierusalim, semnul venirii lui Isus și sfîrșitul veacului acestuia (1)

matei-24-27Unul din textele apocaliptice des folosite pentru a prezenta sfîrșitul  care urmează să vină este Matei 24. Mulți creștini folosesc acest text pentru speculații și interpretări cu referire la timpul și semnele sfîrșitului. Prezentul articol nu vine să nege părerile existente, ci oferă o analiză a textului raportat la distrugerea Ierusalimului din anul 70 d. Ch.

Inainte de răstignirea Sa, domnul Isus intră în Templu și mustră Fariseii pentru ipocrizia lor și pentru că sunt părtași la moartea proorocilor, incluzîndu-l, evident și pe Ioan acolo.

Matei 23:27, 33   Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentrucă voi sînteţi ca mormintele văruite, cari, pe dinafară se arată frumoase, iar pe dinlăuntru sînt pline de oasele morţilor şi de orice fel de necurăţenie.

Şerpi, pui de năpîrci! Cum veţi scăpa de pedeapsa gheenei?

Încă în Templu, El plînge pentru Ierusalim, sugerînd indirect că nenorocirea urma să se întîmple asupra Ierusalimului.

Matei 23:37-39 Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi ucizi cu pietre pe cei trimeşi la tine! De cîte ori am vrut să strîng pe copiii tăi cum îşi strînge găina puii supt aripi, şi n’aţi vrut! Iată că vi se lasă casa pustie; căci vă spun că deacum încolo nu Mă veţi mai vedea pînă cînd veţi zice: ,Binecuvîntat este Celce vine în Numele Domnului!„

Capitolul 24 din Matei începe într-un mod dramatic. La dorința ucenicilor de a prezenta Templul atît de faimos, domnul Isus face o afirmație de-a dreptul șocantă pentru ei. Matei 24:2  Dar Isus le-a zis: ,,Vedeţi voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămînea aici piatră pe piatră, care să nu fie dărîmată.„

Templul era capodopera cunoscută întregii lumi (atît cît era cunoscută lumea la acea perioadă, adică Imperiului Roman și teritoriilor vecine acestuia). Templul era reflectarea religiunii iudaice, esența credinței lor. Evreii fără Templu erau un popor fără identitate, un popor pierdut în mărețul Imperiu Roman. Fiecare iudeu era gata să-și dea viața pentru protejarea Templului, pentru că anume Templul îl definea pe el ca iudeu, iar națiunea ca pe una aleasă, specială între națiunile pămîntului (vezi remarca mai sus). Afirmația lui Isus este evident una șocantă, una care arată sfîrșitul națiunii sau sfîrșitul veacului de glorie iudaică. Distrugerea Templului echivala pentru orice iudeu cu pedeapsa lui Dumnezeu și sfîrșitul lumii. Analogic citiți despre distrugerea  primului Templu de către babilonieni și luarea evreilor în captivitate. Templul lui Irod era cum am mai spus capodopera vremii. Evreii spuneau despre Templu „Cine nu a văzut Clădirea lui Irod nu a văzut o clădire frumoasă în viața lui”

În acest context ucenicii pun cîteva întrebări care după înțelegerea lor se întîmplă cronologic și imediat una după alta. Matei 24:3  Şi ucenicii Lui au venit la El la o parte, şi I-au zis: ,,Spune-ne, cînd se vor întîmpla aceste lucruri? Şi care va fi semnul venirii Tale şi al sfîrşitului veacului acestuia?„

Dealtfel răspunsul pe care îl dă domnul Isus, nu pare a face distincție temporală între distrugerea Templului, semnul venirii lui și sfîrșitul veacului acestuia.

Va continua…

Acest articol a fost publicat în Gînduri din Apocalipsa și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu