Matei 24. Distrugerea Templului din Ierusalim, semnul venirii lui Isus și sfîrșitul veacului acestuia (3)

Cristoși mincinoși

Josephus afirmă  că „A existat un profet fals egiptean care a făcut evreilor mai nenorocire decât cel dintâi, căci el era unul ieftin, și a pretins a fi profet, de asemenea, și-au adunat treizeci de mii de oameni, care au fost înșelați de el, acesta i-a dus din  pustie la muntele care a fost numit Muntele Măslinilor, și a fost gata să pătrundă în Ierusalim cu forța din acel loc. ” (Războiul iudeilor, 2: 3: 5).

Josephus a mai scris: „Acum sa întâmplat, în timp ce Fadus era procuratorul Iudeii, că un anumit magician, al cărui nume era Teuda, a convins o mare parte a oamenilor să-l urmeze la râul Iordan; pentru că el le-a spus că era un profet și că el prin ordinul său va împarte râul, și le va oferi o trecere ușoară prin el și mulți au fost induși în eroare prin cuvintele sale ” (Antichitatile evreilor, 20: 5: 1).

a444d87f5a98cbb4b1c0680b9d3bdec2Războaie și vești de războaie

David Padfield afirma că astazi la fiecare foc de artificii care are loc în Ierusalim, se găsește cîte un predicator, care transpirînd, afirmă în fața congregației sale despre faptul că așa război distrugător, Orientul Mijlociu încă nu a mai experimentat, iar aceasta, bineînțeles, este exact argumentul care are loc înainte de distrugerea Ierusalimului și evident că trăim ultimele zile ale omenirii.

Tacitus, un istoric roman spunea despre acea perioadă “Istoria în care intru este o perioadă bogată în dezastre, teribilă în lupte, distrusă de lupte civile, oribilă chiar și în perioadele de pace. Patru imperatori au cazut de sabie, au existat trei războaie civile, multe războaie externe, multe dintre ele în același timp. (Istorii 1:2)”

Josephus povestește despre ziua cînd “oamenii din Cezarea i-au tăiat pe evreii care erau printre ei în aceiași zi și oră (cînd soldații omorau), cineva ar fi crezut că lucrurile se întîmplau providențial, înt-atît încît într-o oră de timp mai mult de 20,000 de evrei au fost omorîți, iar Cezarea a fost curățită de locuitorii evrei” (Războaie, 2:18:1)

Foamete și ciumă

Distrugerea Iersusalimului era precedată de foamete și ciumă (Mat 24:7). Luca scrie despre foametea care urmează să se întîmple, în Fapte 11:27-28  “0’n vremea aceea, s’au pogorît nişte prooroci din Ierusalim la Antiohia.  Unul din ei, numit Agab, s’a sculat şi a vestit, prin Duhul, că va fi o foamete mare în toată lumea. Şi a fost, în adevăr, în zilele împăratului Claudiu”.

Josephus spune despre împărăteasa Elena și efortul ei de ajutorare a Ierusalimului. “Venirea ei a fost un mare avantaj pentru oamenii din Ierusalim, pentru că era foamete și mulți au murit pentru că nu-și puteau produce hrana. Elena a trimis pe slugile ei în Alexandria cu bani ca să cumpere mari cantități de grîu, pe alții în Cipru pentru a aduce smochine uscate”. (Antichități 20:2:5)

Tacitus scria (Multe minuni s-au întîmplat în acest an. Păsări prevestitoare de rău s-au așezat pe Capitoliu, casele au fost distruse de cutremure repetate, și mulți au fost călcați în picioare și omorîți de cei ce fugeau în timpul panicii). Lipsa de cereale și foametea au fost privite ca o amenințare supranaturală. (Analele Romei Imperiale 12:43). Ciuma de obicei însoțea perioadele de foamete.

Va continua…

Acest articol a fost publicat în Gînduri din Apocalipsa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu