Urîciunea Pustiirii. Distrugerea Templului din Ierusalim

dstructUnul din semnele care trebuie să se întîmple, chiar înainte de căderea Templului din Ierusalim, este apariția unui personaj, numit simbolic “Urîciunea pustiirii”. Matei 24:15-16   De aceea, cînd veţi vedea ,urîciunea pustiirii`, despre care a vorbit proorocul Daniel, ,aşezată în locul sfînt` -cine citeşte să înţeleagă! – atunci, cei ce vor fi în Iudea, să fugă la munţi;

Prezența acestui personaj în istorie, duce la apariția distrugerii, răului și nenorocirii. Matei 24:21  “Pentrucă atunci va fi un necaz aşa de mare, cum n’a fost niciodată dela începutul lumii pînă acum, şi nici nu va mai fi”.  Cuvîntul “necaz” poate fi de obicei tradus ca nenorocire sau persecuție.

Cheia interpretării identității personajului ar putea fi oferită de expresia “cine citeşte să înţeleagă!”, folosită atît de evanghelistul Matei cît și Marcu. Probabil mai existate un precedent asemănător  în istoria evreilor, de asta cititorul inițial, trebuie să înțeleagă despre ce se vorbește. Autorul pare să vorbească destul de subtil despre personajul respectiv, deși Scriptura conține destule idei despre cine ar fi acest personaj misterios și acțiunile pe care urmează se le înfăptuiască.

Cuvîntul grecesc pentru “urîciune”, are conotație de ceva desgustător și de obicei este asociat cu ceva ce pîngărește sau este idolatru.  Cuvîntul “pustiirii”, mai corect tradus prin  “dezolare” aduce ideia de ceva devastator care cauzează dezolare, pustiire sau sigurătate.

Proorocul Daniel menționează expresia de trei ori în cartea biblică cu același nume:

Daniel 9:27  El va face un legămînt trainic cu mulţi, timp de o săptămînă, dar la jumătatea săptămînii va face să înceteze jertfa şi darul de mîncare, şi pe aripa urîciunilor idoleşti va veni unul care pustieşte, pînă va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărît.„

Daniel 11:31  Nişte oşti trimese de el, vor veni şi vor spurca sfîntul Locaş, cetăţuia, vor face să înceteze jertfa necurmată, şi vor aşeza urîciunea pustiitorului. Va ademeni prin linguşiri pe ceice rup legămîntul.

Daniel 12:11  Dela vremea cînd va înceta jertfa necurmată, şi de cînd se va aşeza urîciunea pustiitorului, vor mai fi o mie două sute nouăzeci de zile.
De mai multe ori în Scripturi există profeții duble, una care se împlinește în timpul apropiat și una de viitor. Există unele dezacorduri între teologi cu privire la împlinirea profeției respective în împăratul Sirian, Antiochus IV Epiphanes -(dumnezeu manifestat), care a condus Palestina între 175-165 înainte de Cristos. Textul din Daniel 11:21-35 pare să descrie aproape perfect domnia lui Antiochus: tron prin intrigă (v.21), incursiuni în Egipt (v.24-27), batjocorirea Templului din Ierusalim (v.31)
Carțile aprocrife 1 și 2 Macabei descriu domnia lui Antiochus, înfrîngerea cu brutalitate a rezistenței evreilor. El a intrat în Templu sacrificînd un porc, spurcînd astfel templul, a organizat nopți cu prostituate în același loc, a adus un idol reprezentîndu-l pe Zeus și l-a instalat în Templul Sfînt. De asemenea a întrerupt jertfele existente între 168 și 165 înainte de Cristos, împlinind astfel profețiile existente.
Datorită “realizărilor” sale, Antiochus Epiphanes se califica perfect la titlul de “urîciunea pustiirii.” Deci, precedentul existase, urma să mai vină unul care să facă lucruri mai “mărețe” decît primul.
Сînd cuvintele lui Isus au fost scrise de Matei, domnia lui Antiochus se sfîrșise de mult. Totuși, Isus menționează că o persoană asemeni lui Epiphanes încă urmează să vină (cine citește să înțeleagă).

Josephus, vorbește despre starea tristă în care templul decăzuse înainte de sosirea generalului roman Titus. „Și acum, când mulțimea strîns împreună la o adunare și fiecare a fost indignați de faptul că unii urcau pe sanctuar,  de jefuirea și crimele lor. Agnus a stat în mijlocul lor, și întorcîndu-și ochii frecvent la templu, și având un potop de lacrimi în ochi, a spus el, „Desigur, ar fi fost bine pentru mine să mor înainte să fi văzut casa lui Dumnezeu plină de atât de multe spurcăciuni, sau aceste locuri sacre călcate în picioare de acești oameni plini de sînge”(Războiul Iudeilor, 4: 3: 10).

Înainte de distrugerea Ierusalimului, templul devenise un loc de întâlnire pentru criminali și ucigași. Urîciunea pustiirii, își începuse activitatea, activitate care culminează mai tîrziu cu distrugerea Templului din Ierusalim sub comanda generalului roman, Titus. Chiar dacă Titus încearcă să salveze Templul de distrugere, ca să se îmtîmple ceea ce Domnul Isus prezisese, evenimentul are loc, și piatră pe piatră nu rămîne din Templul, altădată glorios.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Analiza pasajelor biblice, Gînduri din Apocalipsa și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Urîciunea Pustiirii. Distrugerea Templului din Ierusalim

 1. Rica zice:

  Pentru a intelege mai bine ce ati spus in articol am cateva intrebari:

  Ati precizat ca exista profetii duble in scriptura. Cei 1290 de zile se pot aplica dublu ? Adica in viata lui Antiochus IV Epiphanes si in viitor ? Adica sa fie zile literare aplicate atat in trecut cat si in viitor ? Am inteles bine ?

  Cum vedeti aplicarea profetiei celor 1290 de zile lui Antiochus IV Epiphanes tinand cont ca in capitolul 12 se trateaza un subiect ca invierea mortilor si rasplatirea celor intelepti ? In plus, lui Daniel i se spune ca aceste cuvinte vor fi pecetluite pana la vremea sfarsitului. Este vremea lui Antiochus IV Epiphanes vremea sfarsitului ? De altfel o intrebare din cap. 12,6 suna astfel: „Cit va mai fi pina la sfirsitul acestor minuni?” si unul din raspunsuri este cel legat de 1290 de zile.

  Multumesc !

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Salut Rica
   Nu cred ca zilele respective sunt literare. O mie de ani din Apocalipsa e literara?
   O intrebare pentru dvs: Asteptati oricind venirea Domnului Isus sau la 3.5 ani de cind se incep anumite nenorociri. Atunci daca afirmati vreo data ca Domnul poate veni si azi, inseamna ca va gresiti pentru ca potrivit lui Daniel, El (Isus)vine dupa zilele respective. 🙂
   Sa aveti un timp frumos.

   Apreciază

 2. Rica zice:

  Este interesant cum puneti problema. Spre deosebire de celelalte profetii biblice, cea despre 1000 de ani este dupa prima inviere de la sfarsitul veacului si propun sa avem parte de prima înviere si dupa vom primi răspunsul mai mult ca sigur. Acum revenind la profetia celor 1290 de zile, despre acele zile se spune ca vor fi intelese de cei intelepti. In schimb niciunul din cei rai nu va intelege, cf. Daniel 12. Din punctul meu de vedere, profetiile de la finele cartii Daniel trebuie sa ne puna pe genunchi serios pentru intelegere.

  Acum va pot expune o umila parere a mea:
  Perioada a inceput deja, problema fiind depistarea startului. Mai exact aplic principiul „zi-an” cf. Ezechiel 4,6. Ca atare 1260 de zile = 1260 de ani, 1290 de zile = 1290 de ani samd.
  La o singura intrebare despre un singur sfarsit, se raspunde cu 3 perioade: o vreme, vremi, si jumatatea unei vremi = 1260 de zile (Daniel 12,7 si Apoc. 12,6;14) respectiv 1290 si 1335 de zile au un sfarsit comun. Drept urmare startul trebuie sa fie diferit iar sfarsitul comun.

  Puterea antihristica care a dominat istoria crestinatatii avand rol atat de putere temporala cat si de putere religioasa, este Romano-catolicismul si Statul Vatican, pe scurt papalitatea.
  Majoritatea teologilor din secolele trecute au fost de acord cu interpretarea zi-an (unul celebru este Sir Isaac Newton), sa nu mai zic cu identificarea antihristului ca fiind papalitatea (un alt exemplui celbru fiind Martin Luther), si ca atare au cautat o data de inceput. Cele mai celebre date de inceput sunt: 538 d. Hr. , 606 d. Hr. si 756 d. Hr.
  Primele 2:
  538 + 1260 = 1798
  606 + 1260 = 1866
  Au picat. De ce ? Pentru ca dupa data respectiva, imparatul fara rusine si viclean nu a fost zdrobit fara ajutorul unei maine omenesti Daniel 8,25. Si chiar daca ar fi primit o rana de moarte (Apoc. 13,3) ea s-a vindecat (intre 1870 si 1929 papa a stat prizonier in propriul palat precum ultimul imparat chinez). Din 1929 pana astazi papalitatea este o forta politico-religioasa (sa nu uitam ca cei trei mari arhitecti ai caderii comunismului sunt: Bush, Gorbaciov si Papa Ioan Paul al II-lea)

  Ce s-a intamplat deosebit in primele date se poate verifica din istorie, cert este ca, dupa toate informatiile istorice, in anul 756 d. Hr. s-a finalizat donatia lui Pepin cel Scurt catre Papa Stefan al II-lea, ce a constat in statele sfantului scaun. Aceste state au conferit autoritate temporala puternica si au fost sub autoritatea Papei pana in anul 1870 (a se consulta si http://www.britannica.com/place/Papal-States).

  756 + 1260 = 2016.
  Ce vreau sa spun ? Daca anul acesta nu se va intampla nimic, va mai esua un calcul omenesc. Insa suntem datori sa cercetam toate lucrurile si sa pastram ce este bun. De altfel cred ca ar fi o bucurie mare pentru oricine gandind ca anul acesta ar fi inceputul sfarsitului daca nu chiar sfarsitul istoriei pacatului. Pentru unii care au scenarii bine definite in cap (nu ma exclud pe mine desi imi fac educatie) ar fi destul de greu de acceptat ca Dumnezeu poate incheia totul intr-un an, dar sa nu ne pripim fiindca Babilonul antic a cazut intr-o zi, mai exact dupa ce s-au incheiat cei 70 de ani ai Babilonului cf. Ieremia 29, a venit Cirus si s-a terminat cu prima fiara din Daniel 7. Analogia este importanta fiindca in Apocalipsa 18 gasim o imagine foarte clara asupra repeziciunii caderii Babilonului atunci cand ii vine ceasul (Apocalipsa 18,8;21). Ceasul profetic ticaie (Apocalipsa 12,12).
  Mai mult de atat nu vreau sa adaug (desi am mai multe de adaugat si despre startul celor 1290 de zile sau 1335 de zile). Primesc orice critica si corectura.

  In final, ca o concluzie, pot spune ca desi cred ca exista un timp profetic bine determinat, mai cred si ca trebuie sa fim gata in orice clipa fiindca sfarsitul nostru personal nu depinde noi. Cu profetia lui Dumnezeum insa, este o alta frumusete. Eu zic ca ferice este de cine apuca sa traiasca in acea perioada a istoriei cand profetiile se implinesc, si mai ales alea de la final.

  Numai bine !

  PS: un material bibliografic mai amplu se poate gasi la adresa https://www.youtube.com/watch?v=_DF4Q0w8-UI pentru cine este interesat. Nu este realizat de mine, dar ideile se potrivesc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s