Numele ELOHIM şi semnificaţia lui partea I

Scriu acest articol pentru a încerca să explic unul din numele lui Dumnezeu şi semnificaţia pe care o poartă el. Este vorba despre primul nume întîlnit în Biblie şi anume numele Elohim. Acest nume este întîlnit începînd cu Geneza 1:1. Dumnezeu şi Domnul sunt termenii cei mai folosiţi pentru a arăta Divinitatea în limba romînă. Este important ca să cunoaştem şi forma pe care o oferă limba ebraică pentru a înţelege mai bine acest nume.

Unul din cei mai folosiţi termeni care exprima Dumnezeirea este ebraicul  ‘El cu derivaţiile ‘Elim, ‘Elohim şi ‘Eloah. In cele mai multe cazuri acest termen reprezintă expresia de divinitate sau maiestate. Numele Elohim a devenit cel mai utilizat ca nume propriu al Dumnezeului lui Israel atunci cînd numele propriu Yahweh a fost considerat a fi foarte sacru sau sfint pentru a fi utilizat. Acest nume al lui Dumnezeu arăta autoritate şi onoare printre oameni. Inţelesul rădăcinii ebraice ‘El şi a cuvintelor ebraice ’Elohim şi  ’Eloah sunt necunoscute. Cea mai fregventă formă utilizată în Vechiul Testament de către scriitori este pluralul ebraic: ‘Elohiym, dar utilizat foarte fregvent cu verbe şi adjective la singular pentru a reflecta ideia de singular. Mai multe explicaţii au fost oferite acestei folosiri al pluralului care denotă ideia de singular. Aceasta exprimă deplinătatea şi multitudinea de înţelesuri a naturii divine al lui Dumnezeu, dar şi mai degrabă reflectă o sesizare a ideii de Trinitate găsite în Geneza 1:26, 3:22,  Isaia 6:8

Geneza 1:25-26  “Apoi Dumnezeu a zis: ,,Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpînească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pămîntul şi peste toate tîrîtoarele cari se mişcă pe pămînt”.Dumnezeu vorbeşte despre Sine la plural. În limba ebraică se întîlneşte singular, dual şi plural. Pluralul este trei şi mai multe persoane. Cînd Dumnezeu foloseşte acest plural este clar că sunt trei sau mai multe persoane. Nu sunt îngeri căci Dumnezeu spune în Evrei 1:7 “Şi despre îngeri zice: ,,Din vînturi face îngeri ai Lui; şi dintr’o flacără de foc, slujitori ai Lui; Este clar că celelalte persoane sunt de rangul lui Dumnezeu.

Oare în Biblie se vorbeşte despre trei dumnezei diferiţi care participă la creaţie. Nu, pentru că am văzut că Elohim este folosit cu verbe şi adjective la singular pentru a reflecta ideia de Unul. Vedem că toate aceste trei persoane participă la crearea lumii:
Geneza 1:1-2 “Pămîntul era pustiu şi gol; peste faţa adîncului de ape era întunerec, şi Duhul lui Dumnezeu se mişca pe deasupra apelor”.
Geneza 1:3 “Dumnezeu a zis: ,,Să fie lumină! Şi a fost lumină”.
Romani 11:36  “Din El, prin El, şi pentru El sînt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin”.

Vedem că Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfînt participă la crearea lumii. Continuare

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

94 de răspunsuri la Numele ELOHIM şi semnificaţia lui partea I

 1. Ahiezer zice:

  Misto articolul!Mai putin faptul ca plural inseamna 2 sau mai multi(asta include si dualul).Si in plus in biblia originala cand „elohim” apare la singular este langa un substantiv propriu,gen :Eli, Adonai, Sabaot,Iahu(Iahve)…asa ca nu mai abera pe aici…Gringo GO HOME!

  Apreciază

  • Alin zice:

   Se abereaza cand se foloseste incorect forma pluralului romanesc ,aplicat la gramatica limbii ebraice.Tine cont draga tovarase de faptul ca in limba ebraica ,forma (dual)nu reprezinta pluralul,sg.1;dual.2;si plural trei sau mai multi.In Geneza 1.1 Majestatea Sa in forma plurala a creat cerurile si pamantul.
   Daca nu esti convins,mai cerceteaza scripturile,si schimba-ti atitudinea cand scrii un comentariu.Stii de ce?
   Nu-ti sta bine.

   Multumesc

   Apreciază

 2. gigi zice:

  Tinere Ciprian: Dumnezeu ESTE Duh si ESTE Sfant.
  Isus Este Duh si Este Sfant.
  Ingerii SUNT Duhuri si SUNT sfinti.
  Iata ca,generic vorbind, nu exista un singur Duh Sfant…
  Logica pe care incercati sa o impuneti,este o copilarie…
  Duhul Sfant despre care ne vorbeste Biblia ca ne umplem cu el daca ni-l trimite Dumnezeu (atentie:nu se trimite pe Sine….) NU este o persoana TOCMAI datorita faptului ca ne putem umple cu el…Ne arata Biblia ca ne umplem cu Tatal???Cu Fiul??? NUUU!!!! Poti sa primesti o putere,nu o persoana…Dar putem discuta-la lumina Bibliei-despre acest subiect,sa vedeti ce abordari subiective aveti…
  Iar dvs.vorbiti aici de „numele” Elohim.Pai stimate domn,de ce aberatia -ca multi teologi de altfel-incercand sa acreditati ideea ca Dumnezeu are mai multe Nume???
  Elohim NU ESTE UN NUME!!!
  Dumnezeu si-a descoperit Numele lui Moise…Elohim,Adonnai,El Shaday,
  Eloheh,Savaot etc.SUNT TITLURI,nu sunt nume…
  Ciudata maniera de a comenta aveti!!! Incepeti cu Elohim si comentati despre Duhul Sfant…
  Elohim este un plural.Inseamna ca avem mai multi Dumnezei??NU!! Biblia ne spune ca „avem un singur Dumnezeu,TATAL”!!! Punct.Ce avem de comentat in plus??Teoriile lui Atanasie,Augustin filosoful neoplatonician,etc.???
  Vreti sa mai discutam despre absurditatea si erezia numita trinitate??Va invit sa o facem….

  Ahiezer draga,ELOHIM este un plural.Singularul suna altfel..
  ELOHAH( in ebraica,eloh’ah are doua forme de plural,ambele utilizate in textul Bibliei:eloh’im si eloh’eh).

  Apreciază

  • ilie vlaicu zice:

   daca nu este o persoana Duhul Sfant atunci cum poate El marturisi(asa cum spune ioancapitolul15 cu26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. )adica? despre domnul Iisus?

   Apreciază

  • Poca zice:

   clar, esti martorul unui fals iehova.
   Dumnezeu are mai multe nume pt ca un singur cuvant sau titlu omenesc nu-i poate cuprinde Gloria si maretia.
   Biblia relateaza despre Dumnezeu ca fiind compus din Tata, Fiu si Duhul Sfant. Si Duhului Sfant nu este doar caracteristica Duhului Sfant ci este NUMELE PERSOANEI Duhului Sfant.
   Mi-e scarba de erezia voastra, voi sunteti singura secta care huliti pe fata persoana Duhului Sfant, fapt care nu vi se va ierta NICIODATA potrivit Bibliei.
   Macar nu mai imprastiati aceasta erezie paralizanta care prapadesc sufletele care din dragoste pt Dumnezeu va primesc pe voi in casa.
   Domnul sa va mustre!

   Cat despre numele Elohim: „El” inseamna puternic sau tare, Dumnezeul Atotputernic iar pluralul din „him” face referire la un Dumnezeu format din mai multe persoane (respectv 3). Acesta este numele lui Dumnezeu atribuit calitatii Sale de Creator potrivit contextului partii Bibliei din care a fost scos.

   Apreciază

 3. Emi Ghinet zice:

  „Elohim” tradus moa-a-mot inseamna „zei si zeite”, spirite ale principiului masculin si feminin. In Biblia de azi s-a tradus sub forma de „Dumnezeu” pentru a nu intra in contradictie cu specificul monoteist si antropomorf al religiei noastre. Dar in textul original se spune ca pamantul a fost creat de „duhurile Elohim”, de ierarhii spirituale inalte care stau la baza inteligentei universului. Acesti Elohimi misca particulele elementare si transforma energia in materie, acesti Elohimi stau la baza sinergiei unui stup de albine si a sociatatilor umane. Elohimii sunt practic acei zei la care se inchinau grecii si romanii, aztecii si chinezii. Asta nu contravine cu existenta unei Divinitati unice, care probabil ca nu e personala, antropomorfa si tangibila conceptual asa cum credem noi, crestinii. Numai ca noi nu mai veneram ierarhiile spirituale, ci numai principiul Divin. E de bun simt sa consideram ca Dumnezeu nu se ocupa cu „treburile casnice” ale universului, ci are”subordonati” – toate ierarhiile spirituale. Adevarul e undeva la mijloc, inscris in mitologiile tuturor religiilor existente, nu il detine complet niciuna dintre ele. E de-a dreptul arogant sa consideram ca detinem adevarul absolut si ca trebuie sa adaptam orice e interpretabil pentru a se potrivi conceptiilor noastre fixiste si ignorante.

  Apreciază

 4. ilie vlaicu zice:

  am cautat in biblie si nu am gasit decat o singura data ca apare ”Elohim” la 1 regi cap 10 cu 5. După aceea vei ajunge la Ghibeea Elohim, unde se află garda de pază a Filistenilor; acolo sunt căpeteniile filistene. şi când vei intra în cetate, vei întâlni o ceată de prooroci coborându-se de pe înălţime, iar înaintea lor se cântă din psaltire şi din timpan şi din fluier şi din harpă, iar ei proorocesc. De unde inteleg ca este vorba despre un tinut si altceva

  Apreciază

 5. EternaTerranova zice:

  foarte frumos.. ma doare insa limba romana..
  „Este important ca să cunoaştem”, „Cea mai fregventă”, „ideia de singular”.. in rest.. aspectele biblice nu ma ofenseaza

  Apreciază

 6. Sunt zice:

  Incepand de la primele zile ale existentei Babilonului si de la legendele care i-au inconjurat pe Nimrod, Semiramida si Tamuz, sunt urmarite anumite obiceiuri si ritualuri in diferitele lor evolutii, furnizind astfel chei prin care se dezleaga „Taina”!
  Adevarata Biserica, de exemplu, este asemanata cu o mireasa, cu o fecioara curata, cu o femeie fara pata si ireprosabila, insa, intr-un contrast izbitor, sursa ei, este zugravita ca o femeie necurata, o femeie manjita, o curva. Daca este corect sa aplicam acest simbolism unui sistem bisericesc, este clar ca el se poate referi doar la o biserica manjita si decazuta ! Cu litere majuscule, Biblia o numeste „Taina Babilonului”.

  Cand a scris Ioan cartea Apocalipsei, Babilonul, ca oras si imperiu, fusese deja distrus si lasat in ruine, dupa cum prevestisera profetii Vechiului Testament.
  Insa conceptele si obiceiurile religioase care si-au avut originea in Babilon au continuat si au fost bine reprezentate in multe din natiunile lumii.
  Care a fost insa religia Babilonului antic ?
  Cum a inceput totul ?
  Ce semnificatie are aceasta in era moderna ?
  Cum se leaga toate acestea de ceea ce a scris Ioan in cartea Apocalipsei ?
  Intorcand paginile timpului la perioada chiar de dupa potop, vedem ca oamenii au inceput sa migreze dinspre est: „si s-a intamplat, pe cand calatoreau dinspre est, ca au gasit o campie in tara Sinear, si au locuit acolo.
  Aici a fost construita cetatea, orasul Babilon, iar aceasta tara a devenit cunoscuta sub numele de Babilonia sau mai tarziu de Mesopotamia.
  Aici, raurile Eufrat si Tigru acumulasera bogate depozite de sol ce puteau produce recolte din belsug. Dar existau anumite probleme cu care se confruntau oamenii. In primul rand, tinutul era napadit de fiare salbatice ce constituiau o amenintare permanenta pentru siguranta si pacea locuitorilor.
  Evident ca oricine putea sa ofere cu succes protectie impotriva fiarelor salbatice era primit cu urale de catre oameni.
  In acest timp a aparut pe scena un barbat inalt, foarte voinic, cu numele de Nimrod.

  A devenit renumit ca un mare vanator de fiare salbatice.
  Biblia ne spune: „Cus l-a conceput pe Nimrod: el a inceput sa fie puternic pe pamant. El a fost un vanator puternic inaintea Domnului: de aceea s-a zis: Ca Nimrod, vanator puternic inaintea Domnului”.
  Dupa cat se pare, succesul lui Nimrod ca vanator puternic
  l-a facut sa devina renumit printre acei oameni primitivi.
  A devenit „un puternic” pe Pamant, un conducator renumit in chestiunile sociale. Dobandind acest prestigiu, a nascocit un mijloc de protectie mai bun. In loc sa se lupte permanent cu fiarele salbatice, de ce sa nu-i organizeze
  pe oameni in orase, pe care sa le imprejmuiasca cu ziduri de protectie ? Apoi, de ce sa nu organizeze aceste orase intr-un regat ?

  Este evident ca aceasta era gandirea lui Nimrod, deoarece Biblia ne spune ca el a organizat un astfel de regat.
  „Si inceputul regatului sau era Babel si Erec si Acad si Calne, in tara Sinear” (Gen.l0:10).
  Regatul lui Nimrod este primul mentionat in Biblie.
  Chiar daca s-ar putea spune ca unele din progresele facute de Nimrod au fost bune, totusi Nimrod a fost un conducator nereligios. Numele de Nimrod vine de la marad, care inseamna „el s-a razvratit”.
  Expresia „unul puternic inaintea Domnului” poate avea un sens ostil, cuvantul „inaintea” fiind uneori folosit cu sensul de „impotriva” Domnului.
  The Jewish Encyclopedia (Enciclopedia Ebraica) spune ca Nimrod era „cel ce a facut pe toti oamenii sa se razvrateasca impotriva lui Dumnezeu”.
  Cunoscutul istoric Josefus Flavius a scris: „Nimrod a fost cel care i-a atatat la un astfel de afront si dispret la adresa lui Dumnezeu… El a mai transformat in mod treptat conducerea sa intr-o tiranie, nevazand alt mod de a-i indeparta pe oameni de frica de Dumnezeu… multimile erau foarte pregatite sa urmeze hotararea lui Nimrod… si au ridicat un turn, necrutand munca istovitoare si nici neglijand in vreo privinta lucrarea: si astfel, datorita multimii de brate de munca angajate in ea, s-a inaltat foarte mult… Locul pe care au ridicat turnul se numeste acum Babilon”.
  Alexander Hislop a scris amanuntit despre modul in care religia babiloniana s-a dezvoltat in jurul traditiilor privitoare la Nimrod, sotia sa Semiramida si copilul ei Tamuz, bazandu-si concluziile pe informatii ce ne-au parvenit prin istorie, prin legende si mituri. Dupa cum spun istoriile de demult, cand a murit Nimrod, trupul sau a fost taiat in bucati, ars si trimis in diferite tinuturi.
  Practici similare sunt mentionate in Biblie.

  Dupa moartea sa, care a fost foarte jelita de locuitorii Babilonului, sotia lui a pretins ca el era acum zeul-soare.
  Mai tarziu, cand a dat nastere unui fiu, a pretins ca fiul ei, pe nume Tamuz, era Nimrod, eroul lor renascut.
  Mama lui Tamuz auzise probabil profetia despre venirea lui Mesia, nascut dintr-o femeie, deoarece acest adevar era cunoscut din cele mai stravechi timpuri.
  Ea a pretins ca fiul ei a fost conceput intr-un mod supranatural si ca el era samanta promisa, „mantuitorul”. Cu toate acestea, in religia ce se dezvolta, oamenii nu s-au inchinat numai inaintea copilului, ci si inaintea mamei!

  O mare parte din inchinarea babiloniana a fost transmisa prin simboluri misterioase, era o religie „tainica, misterioasa”. Deoarece se credea ca Nimrod era zeul-Soare, se considera ca focul este reprezentarea lui pamanteasca.
  Asadar, dupa cum vom vedea, in cinstea lui se aprindeau lumanari si focuri ceremoniale. In alte forme, el a fost simbolizat prin imagini ale Soarelui, pestelui, arborilor, stalpilor si animalelor.
  Peste secole, Pavel descria foarte potrivit directia pe care o urmau locuitorii Babilonului: „Cand L-au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au glorificat ca Dumnezeu… ci au devenit deserti in inchipuirile lor, si inima lor nebuna s-a intunecat. Dandu-se drept intelepti, au innebunit, si au schimbat gloria Dumnezeului nepieritor cu o imagine facuta asemenea omului pieritor, si pasarilor, si patrupedelor, si taratoarelor… ei au schimbat adevarul lui Dumnezeu intr-o minciuna, si s-au inchinat si au slujit creaturii mai mult decat Creatorului… Din aceasta cauza, Dumnezeu i-a lasat prada unor patimi rusinoase”. Acest sistem de idolatrie s-a raspandit din Babilon spre natiuni, caci din acest loc au fost imprastiati oamenii pe fata pamantului.

  Plecand din Babilon, au luat cu ei inchinarea adusa mamei si copilului, impreuna cu diverse simboluri misterioase. Herodot, calator prin intreaga lume si istoricul antichitatii, a fost martor al prezentei religiei tainice si al ritualurilor ei in numeroase tari si mentioneaza modul in care Babilonul a fost sursa primara din care au provenit toate sistemele idolatre.
  Bunsen spune ca sistemul religios egiptean se tragea din Asia si din „imperiul primitiv din Babel”. In cunoscuta sa lucrare, Nineveh and its Remains (Ninive si relicvele ei), Layard declara ca avem marturia unita a istoriei sacre si profane, care spune ca idolatria si-a avut originea in tinutul Babilonia, cel mai vechi sistem religios.
  Toti acesti istorici au fost citati de Hislop.

  Cand Roma a devenit un imperiu mondial, este un fapt cunoscut ca ea a asimilat in cadrul sistemului ei zeii si religiile diferitelor tari pagane peste care guverna.
  Deoarece Babilonul a fost sursa paganismului acestor tari, putem intelege faptul ca religia timpurie a Romei pagane n-a fost altceva decat inchinarea babiloniana dezvoltata in diverse forme si sub diferite nume in regiunile in care a ajuns.

  Unul dintre cele mai remarcabile exemple ale modului in care paganismul babilonian a continuat sa existe pana in zilele noastre poate fi vazut in felul in care inchinarea adusa Mariei a inlocuit inchinarea antica adusa zeitei-mama.
  Istoria mamei si copilului era in mare masura cunoscuta in Babilonul antic, dezvoltandu-se intr-o inchinare instituita. Numeroase monumente din Babilon o infatiseaza pe zeita-mama, Semiramida, cu copilul ei Tamuz in brate.
  Cand locuitorii Babilonului au fost imprastiati in diferite parti ale pamantului, ei au dus cu ei inchinarea adusa mamei divine si copilului ei.
  Aceasta explica de ce asa multe natiuni s-au inchinat unei mame si unui copil.
  Chinezii au avut o zeita-mama numita Singmu sau „Sfanta Mama”.
  Ea este infatisata tinand in brate un copil, si avand raze de soare imprejurul capului.
  Vechii germani s-au inchinat fecioarei Herta cu un copil in brate. Scandinavii au numit-o Disa, fiind infatisata si ea cu un copil. Etruscii au numit-o Nutria, iar printre druizi, lui Virgo-Patitura i s-a adus inchinare ca „Mama a lui Dumnezeu”.

  In India, ea era cunoscuta ca Indrani, care de asemenea a fost infatisata cu un copil in brate.
  Pentru greci, zeita-mama era cunoscuta sub numele de Afrodita sau Ceres, pentru sumerieni sub numele de Nana, pentru adeptii ei din Roma antica sub numele de Venus sau Fortuna, iar copilul ei sub numele de Jupiter.
  In Asia, mama era cunoscuta ca Cibele, iar copilul ca Deoius.
  „Dar indiferent de numele sau locul ei”, spune un scriitor, „ea era sotia lui Baal, regina fecioara a cerului, care a nascut, desi n-a conceput niciodata”.
  In Efes, marea mama era cunoscuta sub numele de Artemis (Diana la romani).
  Templul dedicat ei in acest oras a fost una dintre cele sapte minuni ale lumii antice ! Zeitei i se aducea inchinare nu numai in Efes, ci in toata Asia si in toata lumea.

  In Egipt, mama era cunoscuta sub numele de Isis, iar copilul ei sub numele de Horus. Este foarte obisnuit ca monumentele religioase egiptene sa-l arate pe copilul Horus stand in poala mamei lui.
  Aceasta falsa inchinare, dupa ce s-a raspandit din Babilon in diverse natiuni, sub diferite nume si forme, a fost instituita in cele din urma la Roma si in tot Imperiul Roman.

  Unul din cele mai bune exemple ale unei astfel de influente pagane se poate vedea in modul in care a continuat inchinarea adusa marei mame, doar ca intr-o forma usor diferita si avand un nou nume !
  Multi pagani fusesera atrasi la crestinism, insa adorarea lor fata de zeita-mama era atat de puternica, incat n-au vrut s-o abandoneze.
  Conducatorii bisericii, gata de compromis, au inteles ca daca ar putea gasi in crestinism analogii cu aceasta inchinare adusa zeitei-mame, ar putea mari enorm numarul membrilor bisericii.
  Dar cine o putea inlocui pe „Marea Mama” a paganismului ?
  Maria, desigur, era dupa parerea lor persoana cea mai potrivita pe care s-o aleaga.
  De ce sa nu-i lase ei pe oameni sa-si continue rugaciunile si devotamentul fata de o zeita-mama, pe care s-o numeasca doar Maria ?
  Este limpede ca acesta a fost rationamentul folosit, caci exact asa s-a si intamplat !
  Putin cate putin, inchinarea care era legata de mama pagana a fost transferata Mariei..Un alt indiciu al faptului ca inchinarea adusa Mariei s-a dezvoltat din vechea inchinare adusa zeitei-mama se poate vedea din titlurile ce i-au fost atribuite acesteia…Maria este adesea numita „Madona”.
  Conform celor spuse de Hislop, aceasta expresie este traducerea unuia din titlurile prin care era cunoscuta zeita babiloniana. Intr-o forma zeificata, Nimrod a ajuns sa fie cunoscut ca Baal. Titlul sotiei lui, divinitatea feminina, ar fi Baalti.

  Acest cuvant inseamna „doamna mea”, in latina se scrie „Mea Domina”, iar in italiana el a devenit binecunoscutul „Madonna”!
  Printre fenicieni, zeita-mama era cunoscuta ca „Doamna Marii”, si chiar si acest titlu ii este aplicat Mariei, desi nu este nici o legatura intre Maria si mare!
  Unul dintre numele pe care le purta ea era „Myllita”, adica „Mediatrix” sau mijlocitoare.

  Maria este adesea numita „regina cerului”.
  Dar Maria, mama lui Isus, nu este regina cerului.
  „Regina cerului” era un titlu al zeitei-mama, careia i s-a adus inchinare cu secole inainte ca sa se fi nascut Maria. Daca ne intoarcem pe vremea lui Ieremia, oamenii se inchinau „reginei cerului” si practicau ritualuri ce erau sacre pentru ea.
  Atat de ferm inscrisa era in mintea pagana imaginea zeitei-mame cu copilul in brate, incat atunci cand a sosit vremea, conform spuselor unui scriitor, „stravechiul portret al lui Isis si al copilului Horus a fost acceptat nu numai in opinia oamenilor, ci si prin aprobarea episcopala categorica ca portret al Fecioarei cu copilul ei”.
  Reprezentari ale lui Isis cu copilul ei erau adesea incluse intr-un cadru cu flori.
  Si aceasta practica a fost aplicata Mariei, asa cum bine stiu cei ce au studiat arta medievala.
  Poate cea mai importanta dovada ca inchinarea adusa Mariei s-a dezvoltat din vechea inchinare adusa zeitei-mame pagane este faptul ca, in religia pagana, mamei i se aducea tot atata inchinare (sau mai multa) cata se aducea fiului ei !
  Poti calatori in intreaga lume, si fie intr-o catedrala uriasa, fie intr-o capela dintr-un sat, statuia Mariei va ocupa o pozitie proeminenta.
  Cand se fac mataniile (se recita din cartea de rugaciuni), Ave Maria e repetata de noua ori, la fel ca si rugaciunea „Tatal Nostru”.
  Catolicii sunt invatati ca, daca se roaga Mariei, ea le poate duce cererea la fiul ei Isus, si intrucat ea este mama Lui, El va raspunde cererii de dragul ei.
  Concluzia este ca Maria este mai plina de compasiune, mai intelegatoare si mai miloasa decat fiul ei Isus.
  Cu siguranta ca lucrul acesta este contrar Scripturilor !

  Si totusi, aceasta idee a fost deseori repetata in scrierile catolice.
  Un cunoscut scriitor romano-catolic, Alfonsus Liguori, a scris pe larg spunand ca rugaciunile adresate Mariei sunt infinit mai eficiente decat cele adresate lui Cristos.
  Incercari ulterioare de a o preamari pe Maria la o pozitie glorificata in catolicism se pot vedea in doctrina „conceperii imaculate” a Mariei.
  Aceasta doctrina a fost pronuntata si definita de Pius IX in 1854, ca Binecuvantata Fecioara Maria „in prima clipa a conceperii ei… a fost ferita de orice pata a pacatului originar”.

  Este evident ca aceasta invatatura e numai un efort in plus de a face ca Maria sa se asemene cat mai indeaproape cu zeita paganismului caci, in vechile mituri, se credea despre zeita ca ar fi avut parte de o concepere supranaturala ! Istorisirile variau intre ele, dar toate vorbeau despre intamplari supranaturale in legatura cu intrarea ei in lume, ca ea era superioara muritorilor de rand, ca era divina. Putin cate putin, astfel incat invataturile despre Maria sa nu para inferioare celor despre zeita-mama, era necesar sa se invete ca si intrarea Mariei in aceasta lume a implicat un element supranatural !
  Este oare scripturala doctrina care spune ca Maria s-a nascut fara pata pacatului originar ?
  Vom raspunde la aceasta cu insasi The Catholic Encyclopedia: „Nu se poate aduce din Scriptura nici o dovada directa, categorica si stricta a acestei dogme.Se subliniaza mai degraba ca aceste idei au reprezentat o dezvoltare treptata in cadrul bisericii.”

  Doctrina romano-catolica s-a bazat partial pe Scriptura, partial pe traditii si idei transmise de Parintii Bisericii, si partial pe conceptii imprumutate din paganism daca aceste conceptii puteau fi „crestinizate”. Concepte din toate aceste surse au fost amestecate impreuna, dezvoltate si in cele din urma transformate in dogme la diferite concilii catolice de-a lungul secolelor.
  Mergand la Scripturi, nu numai ca nu gasim vreo dovada pentru ideea conceperii imaculate a Mariei, dar exista dovezi ale contrariului.
  Alte incercari de a o glorifica pe Maria pot fi vazute in doctrina romano-catolica a virginitatii perpetue.
  Aceasta este invatatura prin care se spune ca Maria a ramas fecioara pana la sfarsitul vietii ei.
  Dar, asa cum explica The Encyclopedia Britannica, doctrina virginitatii perpetue a Mariei n-a aparut decat cam la vreo trei sute de ani dupa inaltarea lui Cristos. Aceasta fabuloasa calitate n-a castigat recunoasterea oficiala a Romei decat la conciliul din Calcedon in anul 451.
  Conform Scripturilor, nasterea lui Isus a fost rezultatul unei conceperi supranaturale fara un tata pamantesc. Dar dupa ce S-a nascut Isus, Maria a dat nastere altor copii, urmasi naturali ai unirii ei cu Iosif, sotul ei.
  Ideea ca Iosif ar fi tinut-o pe Maria fecioara toata viata ei este in mod limpede nescripturala.

  Strans legata de ideea rugaciunii inaltata Mariei este un instrument numit „matanii” (rozariu). El consta dintr-un lant cu cincisprezece seturi de margelute, fiecare set fiind marcat de cate o margea mare.
  Capetele acestui lant sunt unite de o medalie care are inscris pe ea chipul Mariei. De aceasta atarna un lant scurt, la capatul caruia se afla un crucifix. Margelele mataniilor ajuta la numararea rugaciunilor – rugaciuni ce sunt repetate de nenumarate ori. Desi acest instrument este foarte folosit in cadrul bisericii romano-catolice, e clar ca el nu are o origine crestina.
  Mataniile erau cunoscute in multe tari.
  The Catholic Encyclopedia spune: „in aproape toate tarile intalnim un obiect pentru numararea rugaciunilor, sau niste matanii din margele”.
  Timp de secole, printre mahomedani, a fost folosita o sfoara cu 33, 66 sau 99 de margele pentru a numara numele lui Alah. Marco Polo, in secolul 13, a fost surprins sa-l gaseasca pe regele din Malabar folosind niste matanii confectionate din pietre pretioase pentru a-si numara rugaciunile.
  Sf. Francis Xavier si cei care-l insoteau au fost uimiti sa vada ca mataniile erau familiare budistilor din Japonia.
  Printre fenicieni, in jurul anului 800 i.Cr., era folosit un cerc de margele asemanator mataniilor in inchinarea adusa Astarteei, zeita-mama.
  Aceste matanii se vad pe unele monede feniciene timpurii.
  Brahmanii au folosit de la inceput matanii cu zeci si sute de margele.
  Cei ce se inchina la Visnu dau copiilor lor matanii formate din 108 margele.
  Matanii similare sunt folosite de milioane de budisti in India si Tibet.
  Cel ce se inchina lui Siva foloseste niste matanii dupa care repeta, daca e posibil, toate cele 1008 nume ale dumnezeului sau.

  Privind in urma din nou la „mama” falsei religii, aflam ca oamenii se rugau si onorau o pluralitate de zei. De fapt, sistemul babilonian s-a dezvoltat pana acolo incat a avut vreo 5.000 de zei si zeite.
  In mare parte asemanator modului in care catolicii cred despre „sfintii’ lor, babilonienii credeau ca „zeii” lor au fost odata eroi care au trait pe pamant, dar se aflau acum la un nivel mai inalt.
  Fiecare luna si fiecare zi din luna se afla sub protectia unei anumite divinitati.Exista un zeu pentru fiecare gen de problema, un zeu pentru fiecare mestesug, un zeu pentru cutare si cutare lucru.
  Chiar si budistii din China aveau o „inchinare la diferite zeitati, cum ar fi zeita marinarilor, zeita razboiului, zei ai unor regiuni sau ai unor mestesuguri speciale”.
  Biserica romano-catolica are sfinti si pentru urmatoarele: femeia sterila (Sf. Anton), bautori de bere (Sf. Nicolae), copii (Sf. Dominic), animale domestice (Sf. Anton), emigranti (Sf. Francisc), indragostiti (Sf. Rafael), fecioare batrane (Sf. Andrei), saraci (Sf. Laurentiu), femei insarcinate (Sf. Gerard), televiziune (Sf. Clara), pentru a aresta hoti (Sf. Gervase), pentru a obtine un sot (Sf. Iosif), pentru a obtine o sotie (Sf. Ina), pentru a gasi lucruri pierdute (Sf. Anton), etc.
  Catolicii sunt invatati sa se roage la anumiti „sfinti” pentru ajutor in cazul urmatoarelor boli si suferinte: artrita (Sf. lacov), muscatura de caine (Sf. Hubert), muscatura de sarpe (Sf. Hilary), orbire (Sf. Rafael), cancer (Sf. Peregrine), crampe (Sf. Murice), surzenie (Sf. Cadoc), boala la san (Sf. Agata), boala la ochi (Sf. Lucia), boala la gat (Sf. Blase), epilepsie (Sf. Vitus), febra (Sf. George), boala la picior (Sf. Victor), piatra la vezica biliara (Sf. Liberius), guta (Sf. Andrei), dureri de cap (Sf. Denis), probleme cu inima (Sf. Ioan al lui Dumnezeu), dementa (Sf. Dympna), boala de piele (Sf. Roch), sterilitate (Sf. Giles), etc.

  Pe masura ce paganismul si crestinismul s-au imbinat, uneori unui sfant i se dadea un nume ce suna foarte asemanator cu cel al zeului sau al zeitei pe care o inlocuia. Zeitei Victoria din Alpii de Sud i s-a dat numele de Sf. Victoire, zeului Cheron ca Sf. Ceranos, zeitei Artemis ca Sf. Artemidos, zeului Dionysus ca Sf. Dionisius, etc.
  Zeitei Brighit (considerata fiica zeului-soare si reprezentata cu un copil in brate) i s-a schimbat numele in „Sfanta Brigita”. Pe vremea paganilor, templul ei principal de la Kildare era slujit de fecioare vestale care vegheau asupra focurilor sacre. Mai tarziu, templul ei a devenit o manastire, iar vestalele lui, calugarite. Ele au continuat sa vegheze asupra focurilor ritualului, numai ca acum el era numit „focul Sf. Brigita”.

  Templul antic cel mai bine pastrat aflat acum in Roma este Panteonul, care era altadata dedicat (potrivit inscriptiei deasupra porticului) lui „Jove (Jupiter) si tuturor zeilor”. Acesta a fost rededicat de catre Papa Bonifaciu IV „Fecioarei Maria si tuturor sfintilor”. Astfel de practici nu erau neobisnuite.
  Biserici sau ruine ale unor biserici au fost in mod frecvent descoperite pe locurile pe care initial au existat altare, capele si temple pagane… Este de asemenea adevarat intr-o anumita masura ca uneori sfantul al carui ajutor era invocat la altarul crestin avea o anumita asemanare exterioara cu zeitatea sfintita mai inainte in acel loc.
  Pe intreg cuprinsul Imperiului Roman, paganismul a murit intr-o forma, doar ca sa traiasca din nou in cadrul bisericii romano-catolice.
  Nu numai ca devotiunea adusa vechilor zei a continuat (intr-o forma noua), ci a continuat si folosirea statuilor acestor zei. Se spune ca in unele cazuri exact aceleasi statui carora li se aducea inchinare in numele zeilor pagani au fost redenumite dupa sfinti crestini. De-a lungul secolelor s-au facut din ce in ce mai multe statui, pana astazi exista biserici in Europa care contin pana la doua, trei sau patru mii de statui.
  Sfintii catolici sunt in mod obisnuit desenati cu un cerc sau o aureola in jurul capului. Asa faceau artistii si sculptorii din anticul Babilon in jurul capului oricarei fiinte pe care doreau s-o reprezinte ca zeu sau zeita!
  Romanii o zugraveau pe Circe, zeita Soarelui, cu un cerc in jurul capului.
  Printre natiunile antice, nu numai statui ale zeilor si ale zeitelor in forma umana, ci si alte obiecte avand o semnificatie ascunsa sau tainica, precum obeliscurile, erau parte a inchinarii pagane.
  Diodorus vorbea despre un obelisc inalt de 40 de metri, care a fost inaltat de regina Semiramida in Babilon.
  Biblia mentioneaza o imagine de tipul unui obelisc de vreo 3 metri latime si de vreo 30 de metri inaltime: „Poporul a cazut cu fata la pamant si s-a inchinat imaginii de aur pe care o ridicase Nabuccodonosor” in Babilon.
  Insa intrebuintarea obeliscurilor era cel mai bine cunoscuta in Egipt (o fortareata timpurie a religiei false).

  Multe din aceste obeliscuri exista inca in Egipt, iar altele au fost mutate in alte natiuni – unul dintre acestea se afla in Central Park din New York, un altul in Londra, iar altele au fost transportate in Roma.
  La origine, obeliscul era asociat cu inchinarea la soare.
  Pentru acestia, niste obiecte verticale, precum obeliscul, aveau si o semnificatie sexuala. Intelegand ca vietii i s-a dat nastere prin unire sexuala, falusul a fost considerat (alaturi de Soare) un simbol al vietii.
  Acestea erau conceptii reprezentate de obelisc.

  Destul de interesant, exista un obelisc si la intrarea catedralei Sf. Petru din Roma.Nu este doar o copie a unui obelisc egiptean, ci este exact acelasi obelisc ce s-a aflat in Egipt in vremurile stravechi!
  Cand religia tainelor a ajuns la Roma pe vremea paganismului, nu numai ca s-au facut si s-au ridicat obeliscuri la Roma, ci obeliscurile Egiptului, cu mare cheltuiala, au fost aduse acolo si ridicate de catre imparati.
  Exact acelasi obelisc ce statea odata inaintea templului antic care era centrul paganismului egiptean, sta acum inaintea bisericii-mama a romano-catolicismului !
  Lucrul acesta pare sa fie mai mult decat o simpla coincidenta.Obeliscul de granit rosu al Vaticanului este el insusi inalt de 25 de metri (cu temelie cu tot 40 de metri) si cantareste 320 de tone.
  In 1586, pentru a-l pune in mijloc in fata bisericii din piata catedralei Sf. Petru, a fost mutat pe locul lui actual la ordinul papei Sixtus V. Bineinteles ca mutarea acestui greu obelisc, in special in acea vreme, era o sarcina foarte dificila.
  Multi ingineri constructori au refuzat sa incerce o astfel de isprava, in special datorita faptului ca papa a poruncit pedeapsa cu moartea in cazul in care obeliscul ar fi fost scapat jos si sfaramat !
  In cele din urma, un om pe numele de Domenico Fontana si-a asumat raspunderea…Cu 45 de troliuri, 160 de cai si 800 de lucratori, sarcina mutarii a inceput…Era data de 10 septembrie 1586…Multimi de oameni au aglomerat imensa piata. In timp ce obeliscul era mutat, multimii i s-a cerut, sub pedeapsa cu moartea, sa pastreze linistea. Dar dupa ce obeliscul a reusit sa fie ridicat, au rasunat sute de clopote, bubuit de tunuri si uralele puternice ale multimii.
  Idolul egiptean a fost dedicat „crucii” (crucea din varful obeliscului se presupune ca ar contine o bucata din crucea pe care a murit Isus), a fost tinuta liturghia, iar papa a rostit o binecuvantare peste lucratori si peste cai.

  Crucea, recunoscuta ca fiind unul dintre cele mai importante simboluri ale bisericii.
  Ea este expusa pe varful acoperisurilor si al turnurilor.
  Este vazuta pe altare, pe mobilier si pe vesmintele ecleziastice. Forma majoritatii bisericilor catolice este ca cea a unei cruci. In caminele, spitalele si scolile catolice, crucea impodobeste peretii.
  Pretutindeni, crucea este vizibil onorata si adorata in sute de moduri!Cand un sugar este stropit cu apa, preotul face semnul crucii deasupra fruntii lui, spunand: „Primeste semnul crucii pe fruntea ta”.
  In timpul confirmarii, candidatul este insemnat cu semnul crucii.Cand catolicii intra in cladirea bisericii, isi inmoaie degetul aratator al mainii drepte in „apa sfintita”, isi ating fruntea, pieptul, umarul stang si umarul drept trasand astfel forma crucii. Acelasi semn este facut inainte de luarea mesei.
  In timpul liturghiei, preotul face semnul crucii de 16 ori si binecuvanteaza altarul cu semnul crucii de 30 de ori.
  Primii crestini n-au considerat crucea pe care a murit Isus ca un simbol al virtutii, ci mai degraba ca „lemnul blestemat”, un mijloc al mortii si al „rusinii”.
  Ei nu s-au increzut intr-o veche cruce trista…
  Dimpotriva, credinta lor era in ceea ce s-a indeplinit pe cruce.N-au vorbit niciodata despre cruce ca despre o bucata de lemn pe care ar putea-o atarna cineva de un lantisor in jurul gatului sau pe care ar purta-o la mana ca protector sau talisman.O astfel de intrebuintare a crucii a aparut mai tarziu.
  The Catholic Encyclopedia recunoaste ca „semnul crucii, reprezentat in forma lui cea mai simpla prin incrucisarea a doua linii in unghiuri drepte, exista cu mult inainte de crestinism, atat in Est, cat si in Vest. E intalnita in trecutul foarte indepartat al civilizatiei umane”.

  Dar oare nu este crucea un simbol crestin de cand a fost crucificat Isus ? se intreaba unii. Este adevarat ca in gandirea celor mai multi crucea a ajuns acum sa fie asociata cu Cristos. Dar cei care ii cunosc istoria si modurile superstitioase in care a fost folosita, mai ales in secolele trecute, pot vedea adevarata fata a monedei.
  Superstitia vadita care a insotit folosirea relicvelor dezvaluie inselaciunea si caracterul contradictoriu care impovareaza de secole romano-catolicismul si biserica crestina.

  Printre relicvele cele mai venerate au fost bucati din „adevarata cruce”.
  Atatea bucati din aceasta cruce au fost imprastiate prin Europa, incat cineva a spus odata ca daca toate bucatile ar fi adunate laolalta, ar forma o buna incarcatura pentru o corabie.
  Mai multe biserici au pretins ca detin scutecele lui Isus…Bierica Sf. lacov din Roma a expus altarul pe care a fost pus Isus cand a fost adus in templu…
  Chiar si pielea preputului (de la circumcizia Lui) a fost aratata de calugarii din Charroux care, drept dovada a autenticitatii ei, au declarat ca s-ar fi scurs din ea picaturi de sange.
  Bisericile din Coulombs, Franta, Sf. Ioan din Roma si din Puy in Velay au pretins de asemenea ca au in posesie pielea preputului !
  Alte relicve includ uneltele de tamplar ale lui Iosif, oasele magarusului pe care a intrat calare Isus in Ierusalim, paharul folosit la Ultima Cina, punga goala a lui luda, ligheanul lui Pilat, haina de purpura aruncata peste Isus de catre soldatii batjocoritori, buretele care I s-a oferit pe cruce, cuie din cruce, specimene din parul Fecioarei Maria (unele satene, altele blonde, unele roscate, iar altele negre!), camasile ei, inelul de nunta, papucii de casa, valul, si chiar si o sticla de lapte din care a supt Isus…

  Inca si mai complicata este povestea despre casa Mariei.
  Conform credintei catolice, trupul Mariei a fost luat la cer.
  Dar mai multe biserici diferite din Europa au pretins ca au trupul mamei Mariei, chiar daca nu stim nimic despre ea si nici nu i s-a dat numele de „Sf. Ana” decat cu cateva secole in urma !
  Conform unei convingeri catolice, casa in care a locuit Maria in Nazaret se afla acum in orasul Loreto, Italia, fiind transportata acolo de „ingeri” !
  Incepand cu secolul 15 si poate chiar si mai devreme, Sfanta Casa din Loreto s-a numarat printre cele mai renumite locuri sfinte din Italia…
  Interiorul masoara numai 9,40 metri pe 4 metri.
  Intr-un capat se afla un altar sub o statuie, innegrita de secole, a Fecioarei Maria cu Pruncul ei Divin… venerata in intreaga lume pe baza tainelor divine realizate in ea. Aici s-a nascut Maria, cea mai sfanta dintre toate sfintele, Mama lui Dumnezeu, aici a fost salutata de inger, aici a fost facut Carne Cuvantul Etern.
  Care va sa zica, „ingerii” au dus aceasta casa din Palestina in orasul Tersato, din Iliria, in anul de gratie 1291 sub pontificatul lui Nicolae IV…ca apoi dupa trei ani, la inceputul pontificatului lui Bonifaciu VIII, sa fie transportata din nou prin lucrarea „ingerilor” si asezata intr-o padure… unde, dupa ce si-a schimbat de trei ori locul intr-un an, in cele din urma, prin voia lui Dumnezeu, si-a primit pozitia permanenta pe acest loc…Faptul ca aceste traditii, vestite lumii cu atata indrazneala, au fost pe deplin aprobate de Sfantul Scaun, ridica intrebari serioase la adresa Bisericii.
  Mai bine de patruzeci si sapte de papi au dat cinste, in diverse moduri, acestui locas sfant, si un imens numar de Bule si epistole papale proclama fara rezerve ca Santa Casa din Loreto este chiar Sfanta Casa din Nazaret !

  Venerarea trupurilor moarte ale martirilor a fost poruncita de Conciliul din Trent, Conciliu care de asemenea a condamnat pe cei ce nu cred in relicve: „Sfintele trupuri ale sfintilor martiri… trebuie venerate de catre cei credinciosi, caci prin aceste trupuri sunt turnate peste oameni multe dovezi de bunavointa din partea lui Dumnezeu, astfel incat cei care afirma ca nu se cuvine respect si cinste relicvelor sfintilor… trebuie sa fie condamnati total, dupa cum Biserica i-a condamnat deja de mult timp si ii condamna si acum”.
  Pentru ca se credea ca pot veni „multe foloase” prin intermediul oaselor celor morti, vanzarea de trupuri si de oase a devenit o mare afacere!
  Cam prin anul 750, siruri lungi de carute veneau neincetat la Roma, aducand cantitati imense de cranii si schelete care erau sortate, etichetate si vandute de catre papi. Mormintele erau jefuite in timpul noptii, iar cavourile din biserici erau pazite de oameni inarmati !
  „Roma”, spune Gregorovius, „era ca un cimitir in descompunere lenta, in care hienele urlau si se luptau in timp ce sapau cu lacomie, cautand cadavre”.

  Cand papa Bonifaciu IV a transformat Panteonul intr-o biserica crestina prin anul 609 „se spune ca au fost mutate douazeci si opt de carute pline de oase sacre din catacombe si puse intr-un bazin sub inaltul altar”.
  Punerea oaselor sau a altor relicve sub o biserica era necesara pentru a „consacra” terenul si cladirea.
  In posesia bisericii castelului din Wittenberg, pe a carei usa si-a tintuit Luther renumitele sale „nouazeci si cinci de teze”, se aflau 19.000 de relicve sfinte !
  Episcopilor li se interzicea de catre al doilea Conciliu de la Niceea din 787 sa dedice o cladire daca nu erau prezente relicve, pedeapsa pentru o astfel de fapta era excomunicarea !
  Oare aceste idei nu au fost luate din paganism?

  In vechea religie a tainelor, diferite locuri erau considerate sacre, pentru ca oase ale unui zeu fusesera ingropate intr-un loc sau altul.
  Este evident faptul ca folosirea relicvelor este straveche si nu si-a avut originea in crestinism.
  The Catholic Encyclopedia afirma corect ca folosirea „vreunui obiect, indeosebi o parte a trupului sau a imbracamintii, ramanand ca amintire de la un sfant care a murit” exista „inaintea raspandirii crestinismului”, iar „venerarea relicvelor, de fapt, este intr-o anumita masura un instinct primitiv asociat cu multe alte sisteme religioase, in afara de cel al crestinismului”.
  Daca Isus si apostolii n-au folosit relicve, dar folosirea acestora era cunoscuta inaintea crestinismului printre alte religii, oare nu avem de a face cu un alt exemplu de idee pagana care a fost „crestinizata” ?

  S-a descoperit ca unele oase expuse candva ca oase ale sfintilor sunt oase de animale !
  In Spania, o catedrala a expus candva ceea ce se spunea ca ar fi o parte din aripa ingerului Gabriel cand a vizitat-o pe Maria. Dupa investigatii, s-a descoperit ca era o pana magnifica de strut !
  The Catholic Encyclopedia recunoaste ea insasi ca multe relicve sunt indoielnice…”Multe dintre cele mai vechi relicve expuse pentru a fi venerate in marile sanctuare ale crestinatatii sau chiar in Roma trebuie acum sa fie declarate fie in mod cert falsificate, fie banuite a nu fi autentice, sub semnul intrebarii trebuie pus si presupusul stalp al biciuirii venerat la Roma in biserica Santa Prassede, precum si multe alte relicve faimoase” !
  Cum se poate explica atunci aceasta discrepanta ?
  The Catholic Encyclopcdia continua: „… Nu i se aduce nici o necinste lui Dumnezeu prin continuarea unei erori care a fost transmisa peste secole cu o deplina buna credinta… Din acest motiv, este indreptatit faptul ca Vaticanul permite continuarea inchinarii inaintea anumitor relicve stravechi indoielnice” (cine are urechi de auzit sa auda!)

  Vanzarea de relicve, slujbe bisericesti si indulgente a devenit o mare afacere in cadrul bisericii din Evul Mediu.
  Papa Bonifaciu VIII a anuntat un jubileu aniversar pentru anul 1300 si a oferit indulgente generoase celor care erau gata sa faca un pelerinaj la catedrala Sf. Petru.
  Un numar de vreo 2.000.000 de oameni au venit in acel an si au depus atata bogatie inaintea presupusului mormant al Sf.Petru, incat doi preoti au fost ocupati zi si noapte sa stranga banii cu grebla. O mare parte din acestia au fost folositi de papa pentru a-si imbogati rudele,cei din familia Gaetani, care si-au cumparat numeroase castele si proprietati splendide in Latium. Lucrul acesta i-a suparat tare pe locuitorii Romei (la noi, dupa 20 de ani de la „evenimentul” numit „Revolutie”, rasar bisericile mai rau ca ciupercile, semn ca afacerea e in continuare prospera…criza nu afecteaza Biserica!)
  Din zilele lui Constantin, biserica romana devenise foarte repede tot mai bogata.
  In Evul Mediu, biserica detinea orase intregi si terenuri vaste. Celor ce traiau in tari catolice li se cereau sa plateasca impozite bisericii.
  Aceasta nu era daruire din inima, ci taxe platite „de nevoie”.
  In acele zile, putini oameni stiau sa scrie, asa ca preotii erau adesea implicati in intocmirea testamentelor. In 1170, papa Alexandru III a decretat ca nimeni nu putea face un testament valabil decat in prezenta unui preot !
  Orice notar secular care intocmea un testament (altfel decat in aceste conditii) trebuia sa fie excomunicat !
  Prin aceasta practica, biserica romana a fost mereu bine rasplatita.
  Vanzarea indulgentelor a furnizat o alta sursa de venit.
  Pentru a nu exista vreo neintelegere in ce priveste definitia unei indulgente in credinta catolica, vom apela direct la The Catholic Encyclopedia.
  Aici se explica faptul ca pacatele comise dupa botez (pentru un catolic, de obicei, este botezul copiilor mici!) pot fi iertate prin sacramentul penitentei, „dar ramane inca pedeapsa temporala ceruta de dreptatea Divina, iar aceasta cerinta trebuie indeplinita fie in aceasta viata, fie in lumea viitoare, adica in Purgatoriu. O indulgenta ofera pacatosului penitent mijlocul prin care se achita aceasta datorie in timpul vietii lui pamantesti”.

  Datorita faptului ca acordarea indulgentelor a fost de obicei legata de bani, chiar si The Catholic Encyclopedia face asemenea afirmatii ca: „Aceasta practica a fost extrem de periculoasa si a devenit curand o sursa fructuoasa a raului… un mijloc de a strange bani… indulgentele au fost folosite de catre clerici lacomi ca mijloc de castig banesc… abuzurile au fost foarte raspandite” !
  Prin anul 1450, Thomas Gascoigne, rector al Universitatii din Oxford, s-a plans ca vanzatorii de indulgente strabat tara si emit o scrisoare de iertare uneori pentru doi penny, alteori pentru un pahar cu bere, pentru o prostituata sau chiar pentru dragoste carnala…realizati prostia ?
  Pe vremea lui Martin Luther, datorita lucrarilor de constructie de la catedrala
  Sf. Petru, papa a intreprins o campanie de strangere a banilor prin acordarea de indulgente. Johann Tetzel, cunoscut a fi un om cu o purtare urata, dar cu aptitudinea unui sarlatan de a strange bani, a fost ales sa vanda indulgente in Germania.
  Ceea ce urmeaza este relatarea unui martor ocular al intrarii lui Tetzel intr-un oras german:
  „Cand vanzatorul de indulgente s-a apropiat de oras, bula (documentul oficial al papei) era purtata inaintea lui pe o bucata de catifea si de aur, si toti preotii si calugarii, consiliul local, invatatorii si scolarii lor, impreuna cu toti barbatii si femeile au iesit in intampinare cu steaguri, lumanari si cu cantari, formand o mare procesiune, apoi, in sunetul clopotelor si al orgilor, ei l-au insotit la biserica principala, a fost instalata o cruce in mijlocul bisericii si a fost expus drapelul papei, pe scurt, puteai crede ca-l primeau pe insusi Dumnezeu.
  In fata crucii a fost asezat un cufar mare de fier in care trebuiau sa fie pusi banii, iar dupa aceea oamenii au fost convinsi in diverse moduri sa cumpere indulgente”.
  Se spune ca Tetzel ducea cu el o pictura cu Diavolul care chinuia sufletele in Purgatoriu si repeta in mod frecvent cuvintele scrise pe lada de bani: „Sobald der pfenning im kasten klingt, die seel aus dem Fegfeuer springt” care in traducere libera insemna: „De indata ce banii suna in lada, sufletul tulburat sare din Purgatoriu”.
  Cei bogati au facut donatii mari, in timp ce taranii loviti de saracie au sacrificat ceea ce puteau ca sa-i ajute pe cei iubiti aflati Purgatoriu, sau sa obtina iertare pentru propriile lor pacate.

  In timpul secolului 12 s-a raspandit o legenda care sustinea ca Sf.Patrick gasise intrarea reala in Purgatoriu.
  Ca sa-i convinga pe cei indoielnici, a pus sa se sape o groapa foarte adanca in Irlanda, in care s-au coborat mai multi calugari.
  Dupa intoarcerea lor, spune povestea, ei au descris Purgatoriul si Iadul cu o plasticitate descurajatoare…In 1153, cavalerul irlandez Owen a sustinut ca si el se coborase prin acea groapa in lumea subterana.
  Au venit pelerini de departe si de aproape ca sa viziteze acel loc.
  Mai apoi au aparut abuzuri financiare, si in 1497 papa Alexandru VI a poruncit ca gaura sa fie inchisa, fiind o inselatorie…
  Totusi, dupa trei ani, papa Benedict XIV a predicat si a publicat la Roma o predica in favoarea Purgatoriului lui Patrick !

  Cum se pot oare explica toate acestea intr-un mod acceptabil?

  Biserica a devenit in Evul Mediu atat de vadit corupta, incat intelegem foarte bine de ce in multe locuri oamenii s-au ridicat in semn de protest.
  Acestia au fost numiti „eretici” si au fost crunt persecutati de biserica.
  Unul din documentele in care au fost ordonate astfel de persecutii a fost bula inumana „Ad exstirpanda” emisa de papa Inocentiu IV in 1252.
  Documentul afirma ca ereticii trebuiau sa fie „striviti ca niste serpi veninosi”. Acest document aproba in mod oficial folosirea torturii.
  Autoritatilor civile li s-a ordonat sa-i arda pe eretici.
  The Catholic En-cyclopedia spune:”Bula Ad Exstirpanda mai sus mentionata a ramas de atunci incolo un document fundamental al Inchizitiei, reinnoit sau confirmat de cativa papi, Alexandru IV (1254-1261), Clement IV (1265-1268), Nicolae IV (1288-1292), Bonifaciu VIII (1294-1303) si altii. Autoritatile civile au fost de aceea folosite de papi, sub amenintarea excomunicarii, sa execute sentintele legale prin care ereticii care nu se caiau erau condamnati la arderea pe rug.
  Trebuie notat faptul ca excomunicarea insasi nu era un fleac, caci, daca cel excomunicat nu scapa de aceasta excomunicare timp de un an, era considerat de legislatia acelei perioade ca este eretic si isi atragea asupra sa toate pedepsele care priveau erezia”.

  Oamenii bisericii au meditat mult in acele vremuri ca sa nascoceasca metode prin care sa produca cele mai mari chinuri si dureri. Una din metodele cele mai populare consta in folosirea rotii sau scaunului de tortura, o masa lunga pe care acuzatul era intins pe spate si legat de maini si de picioare, apoi era tras din ambele parti de franghie si scripete. In felul acesta se dislocau incheieturile, si se provoca o durere foarte mare. Clesti grei erau folositi pentru smulgerea unghiilor sau pentru aplicarea fierului inrosit pe partile sensibile ale trupului.
  Erau folosite tavaluguri cu lame ascutite de cutit si cu tepi, deasupra carora ereticii erau rostogoliti inainte si inapoi.
  Mai exista un instrument de tortura pentru strans degetul gros de la mana, care disloca articulatiile.De asemenea, „obezile”, folosite la zdrobirea picioarelor si a labelor picioarelor.
  „Fecioara de fier” era un instrument de marimea si figura unei femei, dar gol in interior. Cutitele erau aranjate in asa fel si sub o asa presiune, incat cei acuzati erau sfasiati prin imbratisarea mortala a „fecioarei de fier”. Acest instrument de tortura era stropit cu „apa sfanta” si avea inscris pe el niste cuvinte in latina care inseamna: „Gloria sa fie doar a lui Dumnezeu”.
  Altor victime, dupa ce erau dezbracate de haine, li se legau bratele la spate cu o franghie aspra…Apoi li se legau greutati de picioare…Cu ajutorul unui scripete erau suspendati in aer sau erau lasati sa cada ori ridicati dintr-o smucitura, dislocand astfel incheieturile. In timp ce se facea uz de asemenea torturi, preotii tineau cruci in sus si incercau sa-i faca pe eretici sa se lepede de convingerile lor.

  Unora care au respins invataturile bisericii romano-catolice li s-a turnat plumb topit in urechi si in gura….Altora li s-au scos ochii, iar altii au fost batuti crunt cu biciul. Unii au fost fortati sa sara de pe stanci in tepi inalte care erau fixate dedesubt, unde, tremurand de durere, mureau incet…Altii au fost sugrumati cu bucati taiate din propriile lor trupuri, sau au fost sufocati cu urina si fecale. Noaptea, victimele Inchizitiei erau legate de pardoseala sau de perete, unde erau o prada neajutorata pentru sobolani, alte rozatoare si insecte parazite ce populau asemenea incaperi insangerate de tortura.
  Intoleranta religioasa care a inspirat Inchizitia a provocat razboaie implicand orase intregi.In 1209, orasul Beziers a fost cucerit de oameni carora papa le-a promis ca, prin angajarea lor in cruciada impotriva ereticilor, la moarte vor scapa de Purgatoriu si vor intra direct in Cer.
  S-a relatat ca in acest oras au pierit de sabie saizeci de mii de oameni, in timp ce sangele curgea garla pe strazi.
  In masacrul din Merindol, cinci sute de femei au fost inchise intr-un hambar caruia i s-a dat foc. Daca sarea vreuna pe fereastra, era intampinata de varful lancilor. Femeile erau violate public si fara mila.
  Copiii erau ucisi in fata parintilor lor, care nu puteau sa-i apere.
  Unii oameni erau aruncati de pe stanci sau dezbracati de haine si tarati pe strazi.
  Metode similare au fost folosite in masacrul din Orange in 1562. Armata italiana a fost trimisa de papa Pius IV, care i-a poruncit sa ucida barbati, femei si copii.
  Porunca a fost dusa la indeplinire cu o cruzime teribila, oamenii fiind expusi unei rusini si torturi de nedescris.
  Zece mii de hughenoti (protestanti francezi) au fost ucisi in masacrul sangeros din Paris in „ziua Sf. Bartolomeu”, 1572. Regele francez s-a dus la liturghie ca sa aduca multumiri solemne ca atat de multi eretici au fost ucisi.
  Curtea papala a primit vestea cu mare bucurie, si papa Grigore XIII, intr-o grandioasa procesiune, s-a dus la biserica Sf. Louis sa aduca multumiri !
  A poruncit monetariei papale sa faca monede care sa comemoreze acest eveniment.
  Monedele aratau un inger cu o sabie intr-o mana si cu o cruce in cealalta, din fata caruia fugeau o ceata de hughenoti, cu groaza pe fete.
  Daca vanzarea indulgentelor, sau inchinarea superstitioasa inaintea unor statui, sau imoralitatea unor papi, daca acestea pot fi explicate ca „abuzuri” sau scuzate ca au fost facute contrar legilor oficiale ale bisericii, ce se poate spune despre Inchizitie ?
  Faptele ei nu pot fi prea usor date la o parte cu niste explicatii, pentru ca realitatea ramane, Inchizitia a fost poruncita de decretul papal si confirmata de papa dupa papa !
  Poate oare cineva sa creada ca astfel de actiuni il reprezinta pe Cel care a spus sa ne intoarcem si obrazul celalalt, sa ne iertam dusmanii si sa facem bine celor care se poarta rau cu noi ?

  Avem astfel o multime de exemple care duc fara indoiala la concluzia ca paganismul este sursa intregii religii si biserici.
  Paganii s-au inchinat si s-au rugat unei zeite-mama, astfel ca biserica a adoptat sub numele de „Maria” inchinarea adusa mamei.
  Paganii aveau zei si zeite asociate cu diferite zile, ocupatii si evenimente din viata…Acest sistem a fost adoptat, si „zeii” au fost numiti „sfinti”.
  Paganii foloseau in inchinarea lor statui sau idoli ai zeitatilor lor pagane, si asa a facut si biserica, dandu-le pur si simplu alte nume.
  Rugaciunile repetate, mataniile si relicvele au fost toate adoptate din paganism, dandu-li-se o aparenta crestina.
  Literalmente in sute de moduri, ritualuri pagane s-au unit si contopit in Roma cu crestinismul.
  Eu cred ca adevaratul scop crestin nu este o Religie bazata pe amestec, ci o reintoarcere la credinta originara, simpla, spirituala in cel mai pur sens.
  Mantuirea nu depinde de un preot om, de Maria, de sfinti sau de papa.
  Isus a spus: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine”

  Apreciază

 7. Mai terminati cu prostiile dupa parerea mea si cred ca multi sunt deacord cu teoria aceasta caci elohim reperezinta pluralu celor trei tatal fiu si duhul sfant:

  Biblia Il prezinta pe Dumnezeu ca o fiinta, care exista in trei persoane distincte – Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Aceste trei sunt echivalente in putere, natura si eternitate. Poate ca putem intelege mai bine acest lucru daca facem o analogie cu apa. Apa poate exista in acelasi timp ca solid, lichid si gaz, tot asa si Dumnezeu exista in acelasi moment ca Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Dumnezeu este unul in esenta cu trei caractere personale distincte, nu trei individualitati separate si distincte. Noi nu ne inchinam la trei Dumnezei.
  Dumnezeu se afla trei persoane distincte si egale intre ele, care exista in mod simultan: Tatal, Fiul, si Duhul Sfant. Biblia spune ca:

  1. Exista un singur Dumnezeu: Isaia 43:10; 44:6; Deut.4:35; 6:4; 1Tim.2:5, etc.
  2. Tatal este Dumnezeu: Filip.2:11-12; Ioan 17:3; 1Cor.8:4-6; 1Petru 1:3, etc.
  3. Fiul este Dumnezeu: Ioan 1:1,14,18; 8:58; Exod.3:14,15, Ioan 10:30; 20:28; Rom.9:5; Filip.2:6; Evrei 1:8; Isaia 9:6, etc.
  4. Duhul Sfant este Dumnezeu: Fapte 5:1-4; 13:2, comparati cu 1Cor.1:1; 2Cor.3:17 si cu Exodul 34:34; Matei 28:19.

  Apreciază

  • eu zice:

   ar trebui sa citesti istoria religiilor si mai apoi biblia. ti se vor deschide ochii…

   Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   ….dragul meu….dumnezeu sunt multi….chiar si Moise a fost facut un „dumnezeu” …cand te referi la dumnezeu ca si NUME..gresesti amarnic….NUMELE FANT il are UNUL singur: ….Scriprtura Ebraica spune clar: ….”un singur botez o singura credinta si un singur YHWH” ( Yahweh-YAUE) …..de asta le amestecati si pe cei 3 ai formati in unul singur…si o numiti TRINITATE….dar este SCRIS: …” Asculta Ysra’YAH (Israele) Yahweh-Elohim unul singur”!
   ….dar cand VOI TOTI ..in numiti „dumneZEU” ..oare nu-L huliti? …nu-i dati un NUME..care nu este al lui….cand spui dumnezeu..invoci pe TATA ZEUS :
   Di ZEUS

   D- delta = 4

   Z- zeta = 7

   E- epsilon = 5

   Y- upsilon =400

   c- (greaca veche sigma) Sigma = 200 …total 616 …nu cum apare ERONAT in biblie 666!!!

   Di Zeus, Dios, Dieu, Dumnezeu tatal, god, bog,allah……

   Si nimeni nu putea sa cumpere (sa inteleaga scriptura) sau sa vinda (sa invete pe altii, sa explice) decit prin falsul Fiarei (greaca) cheia se afla la David si poporul lui !

   Apreciază

 8. Dragos zice:

  bai gigi,ingerii sunt ingerii nu sfinti,ingerii nu pot fi sfinti,sfintii nu decad,ingerii da.

  Apreciază

 9. muscalu nicolae adrian zice:

  Salut pe toata lumea care citeste aceste randuri si nu pot sa ma abtin sa nu ma implic un pic in discutie. Din cauza religiei au murit milioane de oameni dealungul timpului din cauza unor minti confuze. Din cauza religiei suntem cu o mie sau chiar mai multi ani inapoi cu tehnologia. Religia este un mod de a tine lumea sub controlul puterii celor care cunosc ADEVARUL. Guvernele lumii sunt de acord in totalitate cu acest lucru si tace. Lumea nu este pregatita pentru adevar. Tot ce auziti si tot ce scrie in ziare si la tv sunt niste minciuni si niste fraze ascunse in emisiuni urmarite cum ar fi stirile care va baga in cap o idee reusind sa manipuleze o tara, doua sau chiar mai multe. ELOHIM este o aberatie in care nu pot sa cred niciodata din cauza unui singur lucru care ma retine, ganditiva ca in istoria religiei au fost sute de zei precum elohim. Pentru mine Dumnezeu inseamna tot ce apartine de lumea asta, intamplarea care face totul sa mearga, natura care ne da viata.Ca am fost creati de cineva sau nu ?
  E ca si cum ai pune intrebarea UNDE SETERMINA UNIVERSUL?
  Multi ar raspunde PAI E INFINIT
  Si eu ias intreba: PAI DE UNDE STI TU?
  Cine a demonstrato? nimeni
  Toate sunt doar teorii

  Apreciază

  • dinu alexandru zice:

   Exista o dovada a existentei lui Dumnezeu. Este accesibila numai celor care cred, pentru ca vine ca urmare a credintei. Asa ca daca vreti sa aflati daca Dumnezeu exista, credeti, si dupa aceea veti sti cu siguranta. Nu aveti nimic de pierdut.
   Dumnezeu nu are nici o legatura cu lucrurile rele care se intampla din cauza religiei. Acestea exista din cauza unor oameni care vorbesc si actioneaza in Numele Lui fara ca El sa-i fi chemat sa faca aceasta. Daca toti oamenii religiei ar respecta legea lui Dumnezeu, n-ar mai exista nici o problema.
   Si faptul ca guvernele se folosesc de religie (sau invers) este adevarat. Dar nu de cele adevarate. Si nici nu pot manipula oamenii care au o judecata sanatoasa, echilibrata si inteleapta, ci numai pe cei care sunt robi ai nevoilor si pasiunilor lor.

   Apreciază

 10. I. ADEVĂRATUL DUMNEZEU
  Scriptura învaţă iar noi credem că există numai un singur Dumnezeu viu şi adevărat (1); infinit (2); etern (3); existent prin Sine Însuşi (4); imuabil (5); sfânt (6); drept (7), omniscient (8), omnipotent (9); omniprezent (10); care este Duh (11); al cărui nume este Iehova (12); Creatorul şi conducătorul suprem al cerului şi al pământului (13); iar în unitatea esenţei, naturii şi fiinţei Dumnezeirii unice, există trei distincţii eterne, ce ne sunt descoperite nouă sub figura unor persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt (14); aceste trei sunt egale în fiecare perfecţiune divină, executând slujbe distincte, dar în armonie în măreaţa lucrare de răscumpărare, fiind vrednice de aceeaşi onoare, închinare şi ascultare (15)

  (1) Deut. 6:4; Gen. 1:1 şi Isa. 42:8; (2) Iov 11:7; Ps. 139:7-12; 147:5; (3) Ps. 90:2; (4) Isa. 40:28; (5) Mal. 3:6; Iac. 1:17 (6) Isa. 6:3; (7) Ps. 89:14; Deut. 32:4; (8) Ps. 147:5; (9) Ps. 62:11; Dan. 4:35; (10) Ps. 139: 7-10; Ier. 23:23, 24; (11) Ioan 4:24, Ier. 23:23-24; (12) Ps. 83:18; Ex. 6:3; (13) Gen. 1:1; Dan. 4:35; (14) Gen. 1:26; Mat. 3:16-17; Ioan 14:16; 15:26; (15) Apoc. 4:11; Marcu 12:30

  Apreciază

 11. indian zice:

  Ciprian Sarivan, apreciez articolul tau, si nivelul de pregatire; nimeni nu deduce totusi, ca este vorba de……………………….zei? Zei, nu Dumnezeu…..

  Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   ce TAMPIT esti mai „indian” …pai dumnezeu..ce e??…nu tot un zeu? DEUM ne e ZEU(S) …in Latina DEUM = parinte ; tutore ; tata …..iar ZEU = vine de la numele propriu al lui ZEUS! …asa ca…du-te de te spala pe dinti…vezi daca ti sa schimbat zambetul! ..Shalom!!!!

   Apreciază

 12. eu sunt omul zice:

  Biblia, in prezent este o eroare a unor mal-traduceri!

  Geneza 1:1 : „La inceput Elohim a creat cerurile si pamantul”

  Elohim = Cei ce vin din cer [tradus din ebraica si inlocuit fara justificare cu „Dumnezeu” in unele biblii ]

  Apreciază

 13. dragos zice:

  Multumim lui Sunt pentru scurta istorie a religiilor prezentata. Daca exista Dumnezeu, e o singura entitate, nu poate fi vorba de o sfinta treime;trei in una -ce lipsa de sens. O clarvazatoare din Romania afirma ca biblia cunoscuta nu e cea adevarata, cea adevarata nu a fost descoperita inca. Celor care vor sa cunoasca mai mult le recomand cartile scrise de Scarlat Demetrescu, Edgar Cayce, Jakob Lorber, Rudolf Steiner, Rael(Rael sustine ca a avut o intilnire cu un extraterestru numit Yahveh(cel din biblie) care i-a comunicat ca toata viata de pe pamint este creatia lor (inceputa acum 24000 de ani )si ca nu exista de fapt un Dumnezeu si nu exista nici o dimensiune spirituala in care sa ne continuam existenta dupa moarte. Yahveh este seful guvernului acelei civilizatii materiale avansate(ei se numesc elohimi) care ne-au creat, Satan este liderul celor care s-au opus creerii omului pe Pamint, Lucifer este liderul celor care au sustinut crearea vietii pe alte planete(au creat viata pe un numar de 5 planete, din sisteme solare diferite).Ce sustine Rael are o logica simpla si poate fi adevarat. Eu sper totusi ca mai presus de creatorii nostri materiali exista si o dimensiune spirituala de care nici ei nu au dovezi palpabile. Elohimii sustin ca daca nu ne autodistrugem,in citeva mii de ani stiinta umana va ajunge la nivelul lor si vom putea sa creem si noi viata pe alte planete(daca nu vom putea sa colonizam ca atare-cum nici ei nu au putut sa creeze pe Pamint o atmosfera in care sa respire si au fost nevoiti sa creeze prin tehnologie genetica fiinta umana si nu sa populeze cu copiii , animalele si plantele lor).

  Apreciază

 14. Dorian zice:

  Conceptul de trinitate este pagan – nu exista mai multi dumnezei, CI ELOHIM este UNUL ! Cititi cartea Fossilized Customs, o gasiti pe SCRIBD.COM. Asa-zisul „crestinism” e o imbinare a credintei nazarinenilor (ucenicii LUI MESIA) cu credintele si traditiile pagane. Cititi cartea (sper ca stiti engleza). De asemenea, lecturile lui Walter Veith ar trebui vizionate (pentru cei care vor sa stie adevarul) pe Youtube le gasiti traduse in romana. Pe Youtube cautati cu termenii :
  „De la evolutionism la creationism” si veti gasi una dintre primele lecturi ale lui Walter Veith.

  Apreciază

 15. Dan zice:

  Cu tot respectul pt libertatea de exprimare exprimare , totusi eu zic k trebuie sa avem mare grija ceea ce oferim altora pentru ai informa , indiferent de natura subiectului discutiei , si mai mult cand acesta cuprinde Cuvantul lui Dumnezeu !

  Apreciază

 16. Dan zice:

  Eu nu ma consider o persoana in masura de a da indicatii sau schimba parerile altora , dar, sunt sigur k orice parere a oricui, despre Santa Scriptura , pe langa o buna documentare istorica ,daca nu este insotita de o descoperire oferita de Domnul, nu are nici o valoare.

  Apreciază

 17. Cristi zice:

  Ce cauta un analfabet de rangul tau sa scrie articole pe blog?

  Apreciază

 18. n arpi zice:

  M-au intristat unele atitudini de pe forumul asta 😦 Ma intreb de ce duh suntem insufletiti cand scriem ceva 😦 ???
  Cine neaga Trinitatea, neaga defapt pe Dumnezeu. Si da, crestinismul e adevarat si e singura credinta ADEVARATA! Ea mi-a transformat viata si nu aveti nici un drept sa mi-o contestati.
  Asta nu mi-o ia nimeni, eu tot asa voi crede, sunt prea multe dovezi in Noul Testament despre Persoana Domnului Isus Hristos, care sa imi arate ca Elohim, Dumnezeul maret, atotputernic, Suveran, Creatorul tuturor lucrurilor se refera la aceste trei Persoane, care in esenta lor formeaza pe Singurul Dumnezeu. Dumnezeu e Dragoste si o relatie de dragoste (Agape) de unul singur nu merge. Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal, Cine are pe Fiul, are pe Tatal. Cine a avut curaj in istorie sa afirme despre Sine ca Eu si TATA Una suntem? Cine a promis ca cine Ma iubeste si pazeste poruncile Mele, vom veni si locui in el? Asa ca nu luati asa ca lucru de apucat Cuvantul Lui Dumnezeu. Nu va suparati.
  Asa ca eu cred in semnificatia acestui titlu sau nume sau descriere, care defapt ne dezvaluie ceva din Dumnezeu din frumusetea Lui din gloria Lui. Fie ca va place, fie ca nu. Cine a avut curajul sa spuna despre sine, ca avea o slava tocmai a a Tatalui? Decat Domnul Isus? Defapt toata impotrivirea asta este indreptata impotriva Fiului Lui Dumnezeu, asa ca mare grija! Acest mesaj e un avertisment la niste atitudini!

  Apreciază

  • KLAUDYU zice:

   Exprimări de genul „crestinismul e singura religie adevarata” indică o aroganţă fără seamăn şi un fanatism pe măsură. Nu ai dreptul să spui că religia ta e singura adevărată, cât timp nu le cunoşti pe celelalte. În plus, nu cred că ai ajuns la acea stare de iluminare spirituală care să-ţi permită să afli adevărul absolut. „Cine neaga Trinitatea, neaga defapt pe Dumnezeu”? Unde în Vechiul Testament ai văzut măcar o singură aluzie la trinitatea asta? De fapt, prima poruncă spune clar că există un singur Dumnezeu, nu trei sau unul împărţit în trei. Ideea trinităţii e preluată din religiile păgâne şi nu poate exista într-o religie monoteistă cu o oarecare logică. „Cine a avut curaj in istorie sa afirme despre Sine ca Eu si TATA Una suntem?” Răspunsul este Horus, referindu-se la tatăl său, Osiris. În „Cartea egipteană a morţilor” scrie că Fiul devine Tatăl iar Tatăl devine Fiul, referindu-se evident la Osiris şi Horus. Ţi-aş mai spune multe dar sunt sigur că mi-aş pierde timpul de pomană.

   Apreciază

  • mihnea zice:

   E dreptul tau si numai al tau,nu-l poti impune si altora.Amin

   Apreciază

 19. zeno_zeno10 zice:

  mai oamnei buni ata vreti voi cu teologiile oastre sa il despicati pe Dumnezu dar nu puteti El este Dumnezeu TATAL FIUL SI DUHUL SFANT nu mai incercati sa ii dati ataea definitii

  Apreciază

 20. scorilos zice:

  bun articol
  si comentariile sunt bune
  ADEVARUL apare in discutii
  asa ca foc la gheti 😉

  Apreciază

 21. Pop Marius zice:

  sincer sa fiu eu cred in teoria asta cu Elohimi
  si in primu rand asa numita carte zisa BIBLIA este o aberatie mare eu chiar nu am aflat nici un adevar in biblie asa ca nu cred nici in asa cum ii spun crestinii DUMNEZEU. De unde sa stiu eu ca exista dumnezeu acesta ca eu unu nu lam vazut si nu stiu nici persoane care lau vazut si asa cum pot ei specifica cu religile astea a lor idioate ca nu le pot zice altfel. ca exista un dumnezeu autotputernic chiar e o aberatie si daca stau bn sa ma gandesc in biblie direct de la geneza este o eroare in care sa stai logic sa te gandesti nu merg asa lucrurile cum scrie in biblie. tot ceea ce va zic si ce cred celmai mult e stiinta in ea chiar am aflat adevarul pana acuma in rest toate religile sunt aberatii

  Apreciază

  • dinu alexandru zice:

   N-ati gasit un adevar nici macar in cele zece porunci? Ia imaginati-va cum ar fi lumea daca ele ar fi respectate? Omul are insa dreptul la libera alegere, si sunt doua optiuni: 1. Daca credem ca Dumnezeu exista si se va dovedi la sfarsit ca nu exista, nu avem nimic de pierdut. 2. Daca credem ca Dumnezeu nu exista si se va dovedi la sfarsit ca exista, totul este pierdut. Care optiune e mai profitabila? Fiti intelept.
   Stiinta nu este dusmanul religiei, ci aliatul ei. Contradicitia intre ele vine de la oamenii care o interpreteaza. Exista oameni de stiinta credinciosi, si oameni de stiinta atei: pe care ii vom crede?

   Apreciază

 22. dinu alexandru zice:

  Elohim e o forma de politete in mentionarea lui Dumnezeu. Cum am spune noi unei persoane straine: ce mai faceti? Folosim plural pt o singura persoana. Daca Elohim ar insemna trei Dumnezei, de ce evreii credeau ca exista un singur Dumnezeu? Daca stiau din Geneza ca sunt trei Dumnezei nu l-ar mai fi acuzat pe Isus de blasfemie. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple: este un singur Dumnezeu, care are un Duh si un Fiu.

  Apreciază

 23. KLAUDYU zice:

  O grămadă de aberaţii pe aici. De unde ai scos-o că Elohim îi reprezintă pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh? Nu există în Biblie nimic de genul ăsta. Elohim provine din particula „el” (care, ca substantiv comun înseamnă „zeu”, „zeu suprem” sau, dacă vrei, „Dumnezeu”, iar ca substantiv propriu reprezintă numele divinităţii supreme din Canaan) şi rădăcina „ihim”, care înseamnă „copii”. Prin urmare, Elohim se traduce corect „copiii zeului suprem” sau „copiii lui Dumnezeu”. Această traducere este în concordanţă cu Geneza 6:2, unde se vorbeşte despre fiii lui Dumnezeu. Dacă ai studia măcar puţin din religiile dispărute, ai observa că toate vorbesc despre aceleaşi lucruri, adică despre faptul că primele divinităţi de pe Terra erau copiii zeilor supremi. Grecii le numeau Titani, aceştia fiind copiii lui Ouranos (cerul, primul conducător al Universului) şi ai soţiei sale, Geea (Pământul). La egipteni, primii zei de pe Pământ au fost Osiris, Isis, Seth şi Nephtys, copiii zeilor Geb (Pământul) şi Nut (cerul). În unele mituri, Osiris, primul faraon, era fiul zeului suprem Ra (iar Seth al lui Geb). Sumerienii, babilonienii, asirienii şi akkadienii îi numeau Anunnaki, despre care se spunea că sunt copiii zeului Anu (zeul suprem, ce simboliza cerul) şi ai zeiţei Ki (personificarea Pământului). Anunnaki înseamnă „copiii lui Anu şi Ki” sau „copiii cerului şi ai Pământului”. De altfel, „Cartea lui Enoh” îi numeşte pe îngeri de multe ori „copiii cerului”, la fel ca în mitologia mesopotamiană, egipteană şi greacă. La azteci, primii zei se numeau Tezcatlipoca şi erau fiii zeului creator Ometeotl. În hinduism erau numiţi Adytia, copiii lui Kasyapa, cel care a mai creat oamenii, demonii Asura, îngerii Deva şi şerpii Naga. Pentru chinezi, primii suverani au fost Fuxi, Nuwa şi Shennong, copiii primilor zei (cei născuţi din yin şi yang). În Japonia, Amaterasu Omikami şi Susano-o, primii conducători ai lumii, erau copiii zeilor primordiali Izanami şi Izanagi. Tot doi fraţi, Mawu şi Lisa, copiii creatorului Nana-Buluku, se găsesc în mitul creaţiei la populaţia fon din Benin. Pentru etnia mambara din Mali, spiritele creatoare ale omului, Faro, Teliko şi Pemba, s-au născut din sunetul Yo, creatorul Universului. Să nu uităm şi de cele două familii de zei din mitologia scandinavilor, Æsir şi Vanir, descendente ale uriaşilor născuţi din haos. În concluzie, primii vizitatori ai planetei noastre erau consideraţi de către strămoşii noştri copiii zeilor supremi ce personificau adeseori cerul şi Pământul. Şi exact acest lucru înseamnă Elohim. Ştiu că mulţi vor ignora celelalte religii, considerând că doar a lor e adevărată. Însă ar trebui să-şi scoată capetele din pământ, să observe că toate religiile lumii vorbesc despre aceleaşi întâmplări şi personaje şi că toate formează un puzzle. Nu mă interesează în ce crede fiecare, dar în momentul în care cineva îşi împărtăşeşte părerea altora, ar trebui să fie sigur că nu le oferă oamenilor decât adevărul. Nu de alta dar suntem sătui de manipulare religioasă de prea mult timp.

  Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   Elohim…ptr. tine inseamna ZEU? …scuza-ma…dar..la categoria IQ..esti la minus „frate” ….cauta alfabetul Ebraic cu semnificatia literelor…si afla ce si cum se traduce Elohim …….Cercetătorul Edward Meyer, citat de Sigmund Freud în Moise şi religia monoteistă, scria despre Yahweh că este un demon înfricoşător, sângeros, care bântuie noaptea şi se sfieşte de lumina zilei. De fapt, demon este considerat şi de creştinism şi iudaism, atât sub numele Nergal, cât şi sub cel de Satan. …pai tu „prietene..sa crezi ce a spus si a scris Edward..ca o sa ai mantuirea lui 😀 …Elohim nu este „dumneZEU”…este pluralul la persoana a-3a singular!! intra si citeste…mai..”invatatule” http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim ….si mai citeste si aici…ca si la cultura generala ai un IQ ..de categoria MINUS 🙂 ….http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus ….poate asta ti-o fii tatal tau ceresc…iubeste-l :))

   Apreciază

   • KLAUDYU zice:

    Tu ori nu ştii să citeşti, ori ţi s-au mărit dioptriile, ori nu înţelegi ceea ce citeşti. Înclin spre toate trei variantele. Când eu spun că Elohim se traduce corect “copiii zeului suprem” sau “copiii lui Dumnezeu”, tu înţelegi că înseamnă „zeu”?!? Ce ziceai de IQ-ul ăla cu minus? Sau, de fapt, tu ai impresia că Yahweh şi Elohim sunt aceeaşi persoană? „Frate”, Yahweh e unul, Elohim sunt mai mulţi. Elohim e formă de plural. De asta Elohim au spus în Facerea 1:26 „să FACEM om după chipul şi după asemănarea NOASTRĂ”, în Facerea 2:18 „să-i FACEM ajutor potrivit pentru el” iar în Facerea 3:22 „iată Adam s-a făcut ca unul dintre NOI”. Pluralul e mai mult decât evident. Sau ai impresia că era un Dumnezeu care vorbea singur, de plictiseală? Poate avea prieteni imaginari cu care conversa. Ori dublă personalitate generată de o grad avansat de schizofrenie…
    Elohim nu este pluralul lui El. Elim este pluralul lui El şi asta e altă mâncare de peşte. Ce înseamnă Elohim am scris mai sus. Te sfătuiesc să renunţi la citit toate aberaţiile de pe internet şi să te axezi pe cărţi. Probabil pentru tine Wikipedia reprezintă sursa infailibilă de informaţii. Încearcă o carte. S-ar putea să rămâi surprins de diferenţă.
    Jignirile pe care mi le-ai adresat aici, plus injuriile de pe blogul meu, mă fac să cred că am atins o coardă sensibilă. Asta e reacţia firească a celor săraci cu duhul (dar fericiţi, că a lor e împărăţia cerurilor) în faţa unor dovezi logice şi de bun simţ. Oamenii bisericii au reacţionat aşa de aproape două milenii. Cine le contrazice doctrina e clar posedat, antihrist sau satanist. Nu mi se potriveşte niciuna dintre aceste caracterizări, dar aştept din partea ta astfel de epitete. Nu uita să-mi aminteşti că voi arde veşnic în flăcările iadului (trebuie să recunosc că asta e preferata mea).
    PS: Dacă vrei să facem un concurs de cultură generală, te aştept oricând. Poţi alege tu subiectul. Numai să nu îl tratezi cu aceleaşi bune maniere care te-au ajutat să-mi laşi comentariul de mai sus.

    Apreciază

 24. roman zice:

  Am vazut multe si interesante comentarii,nu o sa ma refer in mod expres la ele,insa un lucru e adevarat si anume ca,in materie de religie”incurcate sunt caile Domnului”.Sigur ca e bine sa cunoastem Istorie si Istoria religiilor si alta literatura in domeniu,insa pana la urma urmelor „Dumnezeu” va ramane tot ce a fost si va fi,adica un Mister.Cand Moise l-a intrebat : cine esti tu Doamne?raspunsul a fost:Eu sunt cel ce sunt! Daca D-zeu nu si-a dat un nume si o definitie,inseamna ca a dorit sa ramana un mister ,iar numele folosite nu sunt-dupa parerea mea-dect niste conventii ,fie ca reprezinta sau nu ceva din punct de vedere etimologic si/sau semantic.Daca D-zeu esteun mister,un nume,oricare ar fi el si pe care i l-am atribui nu-i va dezlega acest mister;numele ne ajuta doar sa operam cu notiuni si atat.Pentru noi,cred ca cel mai important lucru nu este sa descoperim cine a facut Universul,Existenta in general,ci faptul de a putea avea o relatie cu Acel Ceva prin credinta.Din punct de vedere obiectiv misterul lui D-zeu nu v-a putea fi elucidat pe deplin niciodata,pentru ca nu ai cum sa ajungi la Principiul Prim numai identificandu-te cu el si devenind un dumnezeu,ceea ce e pe deplin absurd,dupa parerea mea,deci:Nu-l cauta pe D-zeu printre stele,ci in sufletul si inima ta.Daca-l gasesti acolo vei fi fericit. Odata am fost intrebat pe net de cineva ce este D-zeu?La inceput nu am stiut ce sa-i raspund,insa la scurt timp mi-a venit o inspiratie si i-am scris urmatoarele: D-zeu este acel ceva care-ti mai ramane dupa ce ai pierdut totul.Deocamdata,atat.

  Apreciază

 25. florin zice:

  1Prea mulți corigenți la limba română se bagă în vorbă…
  2Am câteva întrebări pentru ceilalți: voi chiar credeți în ceea ce ar fi scris unii și alții acum mii de ani? Nu vă e teamă de traduceri ulterioare greșite, de imixtiuni, de evanghelii canonice versus evanghelii apocrife?
  3 Cine l-a creat pe DUMNEZEU?
  4Știți cam cât de mare este Galaxia Calea Lactee? Știți câte miliarde de galaxii există în Univers?
  5 Vă place să studiați astronomia, fizica particulelor subatomice, lumea preistorică de acum sute de milioane de ani?
  NU AȘTEPT NEAPĂRAT UN RĂSPUNS, SUNT ÎNTREBĂRI RETORICE…
  PACE VOUĂ.

  Apreciază

 26. dannyell1968 zice:

  Tampenii,tampenii,tampenii…vorbiti mult si prost!! …Spun si eu exact cum a spus YAHSHUA (pe care multi il numesc ISUS..care tradus inseamna „magar”) ….Ioan 4:22 „Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei.”
  NUMELE prorpiu al creatorului este: YHWH ( יהוה ) ..care se pronunta YAUE ..si fiecare litera ebraica se traduce asa: YOD-HEI-VAV-HEI!!!…care semifica: „EU SUNT VIATA” ..nu cum batjocoresc 95% din omenire si spun: „Eu sunt cel ce sunt” ….pai..eu sunt cel ce sunt CE?? Nu va dati seama ca aceasta traducere are terminal?…ca nu repezinta pe nimeni si nimic?..orbi mai sunteti. Acum de ce e corect „EU SUNT VIATA”??….foarte simplu: 1. Cand Moise a cerut creatorului sa-i vada fata ( infatisarea) ce i-a raspuns YHWH?? :…Exodul 33:20 „Domnul a zis: „Faţa nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă şi să trăiască!”” ….Ce semnifica asta??…tot simplu…OMUL traieste ..dar nu are si viata. Stiu ca pare o tampenie…dar ia citeste asta: Apocalipsa 2:10 „Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată că diavolul are să arunce în temniţă pe unii din voi, ca să vă încerce. Şi veţi avea un necaz de zece zile. Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii.”. Deci este foarte clar..ca omul exista traieste dar nu si cu viata. Acum intelegeti de ce YHWH semifica „Eu sunt viata” …ptr. ca toti slujitorii ( ingerii ) lui YHWH, primele cuvinte cu care se adresau sunt asa: „Eu sunt”…..cutare,cutare si cutare, ceea ce semnifica ca ei erau reprezentanti al lui YHWH..nu a vietii. Acum….ca sa va dati seamna ca nu spun aberatii sa mergem putin in trecut..adica in Egipt, unde Israel timp de 430 au fost tinuti in sclavie. Cand au fost rascumparati de acolo, tocmai cu sacrificiul unei alte vieti au fost rasumparati..nu?? Mielul sau ( PASTELE) In acea noapte. YHWH prin Moise a poruncit Israelului sa faca ceva anume:..adica sa unga cei 3 stapli cu sangele MIELULUI. Deci Mielul ( sangele mielului) este VIATA. Credeti ca acel „a unge cei 3 stapli cu sange” ..era doar asa la intamplare?? NUUU!! ….ptr. ca NUMELE de YHWH ( יהוה)..are terminalul acesta:( ה ) He…care in vechime in scrierea lui semnifica o fiinta vine..adica un OM!! ( cautati pe net aflabetul Ebraic cu semnificatia literelor) Acum sigur vine intrebarea la o contradictie: „Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii”. …..Pai dragii mei a murii nu inseamna neaparat ati DA DUHUL…ptr. ca YAHSHUA i-a spus lui Nicodim clar: …… Ioan 3:3 „Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” Deci…a te naste din nou inseamna a primi VIATA …ceea ce inseamna..ca doar traim, existam …dar nu in VIATA! …caci este scris: ……Efeseni 2:1 „Voi eraţi morţi în greşelile şi în păcatele voastre” ( cititi tot capitolul) …..Deci in concluzie NUMELE Creatorului NU SE SCHIMBA….ptr. ca a fost dat Israelului nu Romanilor,Ungurilor sau Grecilor sau Italienilor….etc. NOI trebuie sa mergem la EL nu EL sa vina la noi. Ptr. ca noi il facem si il numim cum vrem noi..dar este scris: ……..Exodul 3:15 „Dumnezeu a mai zis lui Moise: „Aşa să vorbeşti copiilor lui Israel: „Domnul Dumnezeul părinţilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru veşnicie, acesta este Numele Meu din neam în neam.” …..si unde in biblie apare „Domnul Dumnezeu” in Torah Ebraica..apare ( אלוהים, יהוה ) ..ceea ce inseamna YHWH-Elohim. Noi suntem LATINI … si ptr. noi si majoritatea populatiei pamantului, traducerea cuvantului Ebraic ( אלוהים, )….apare ca DUMNEZEU, GOD, DIOS..etc…ceea ce este o tampenie si o prostie si o sarlatanie de nedescris!! Pai dragii mei…Creatorul nu este un ZEU…… cautati aici sa aflati cine era ZEUS! : .. http://ro.wikipedia.org/wiki/Zeus. …..care evident este NUMELE unei CREATII nu al Creatorului, Creatorul adica Elohim….are NUMELE sau propriu de YHWH. De ce credeti ca Moise i-a cerut NUMELE: …. Exodul 3:13 „Moise a zis lui Dumnezeu: „Iată, când mă voi duce la copiii lui Israel şi le voi spune: „Dumnezeul părinţilor voştri m-a trimis la voi”; şi mă vor întreba: „Care este Numele Lui?” Ce le voi răspunde?” Moise stia foarte bine ca NUMELE era foarte important ptr. ca in Egipt existau sute de IDOLI cu nume. Asa ca…BAGATI LA CAP ..ca de aceea a spus YAHSHUA ca: …. Ioan 4:22 „Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei.”
  YAHSHUA ( Isus) – YAH= YHWH ; SHUA=SALVARE ….deci, dragii mei, cine este SALVAREA?? Isus sau YHWH?? Aici este pur si simplu vorba de NUME..dupa cum a spus si YAHSHUA:…. Ioan 17:6 „Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, şi Tu Mi i-ai dat; şi ei au păzit Cuvântul Tău.” …Pai din cate vad eu spune CLAR ca cei care cunosc cu adevarat Numele sau Sfant si insemnatatea lui..sunt cei ALESI. Dragii mei…nu noi ne alegem ci YHWH ne-a ales pe cei mantuiti dupa cum este scris: ……. Ioan 17:9 „Pentru ei Mă rog. Nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceia pe care Mi i-ai dat Tu; pentru că sunt ai Tăi:”
  Acum vine intrebarea „Nu ptr. lume ma rog ci ptr. ei” …prin faptul ca „EI” sunt ALESI lui YHWH ..si NU NOI… ne alegem pe noi la mantuire. Oare nu este scris CLAR: ….. Geneza 3:15 „Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.” …….deci intre cine si cine este pusa vrajmasia? Va spun eu 🙂 …intre MOARTE si VIATA ..pai cum asa? ..simplu!!! …..este scris:….. Geneza 3:20 „Adam a pus nevestei sale numele Eva: căci ea a fost mama tuturor celor vii.” …deci este mama celor VII nu al celor existenti. ( „Adam a chemat numele femeii sale Eva, fiindcă este mama tuturor celor vii” (Gen 3, 20). Numele de Eva, (ebraică חַוָּה Hava), înseamnă „cea vie”, provenind din rădăcina חיה („a fi viu”)…….asta e diferenta 😉 ..si aici este tot pamantul prostit cu mantuirea. Cei alesi sunt cei „VII” ….restul sunt MORTII….DE CE asta? iar foarte simplu. Revenim la acest verset: …. Geneza 3:15 „Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.” ….din cate observam..exista DOUA seminte…una a FEMEII adica cei ALESI , adica VII …si inca o samanta a celor MORTI, adica a SARPELUI numit si ( Satan si Diavolul ) caci si despre asta este scris: ….. 1 Ioan 5:19 „Ştim că suntem din Dumnezeu ( Elohim ) şi că toată lumea zace în cel rău.” ….deci, de unde suntem?…de la Elohim adica doar existam, ptr. ca daca am fii la la YHWH..am fii VII. De aceea YAHSHUA adica YAUE-Mantuitorul a venit pe pamant…sa mantuiasca CE?? ….ceea ce nu mai trebuie sa fie suspus putrezirii ..adica CARNEA ..caci este scris: ….. 1 Corinteni 15:53 „Căci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, să se îmbrace în neputrezire, şi trupul acesta muritor să se îmbrace în nemurire.” …e CLAR…TRUPUL dragii mei…nu Duhul..cum viseaza multi sa devina Duhuri :)) . Insusi YAHSHUA a spus clar: …… Luca 24:39 „Uitaţi-vă la mâinile şi picioarele Mele, Eu sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n-are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu.” ….pana si Martorii lui Iehova cred o tampenie, referitor la felul cum a inviat YAHSHUA legandu-se de acest verset: …… 1 Petru 3:18 „Hristos, de asemenea, a suferit o dată pentru păcate, El, Cel Neprihănit, pentru cei nelegiuiţi, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh,” …..ceea ce este o traducere TAMPITA …..si corect este scris asa: ” A murit in pacat sau pentru pacat ( are doua semnificatii traducerea) si a inviat in NUMELE lui YHWH…caci insusi YHWH era in EL : …. Ioan 14:11 „Credeţi-Mă că Eu sunt în Tatăl, şi Tatăl este în Mine; credeţi cel puţin pentru lucrările acestea.” …Si daca Martorii sustin ca Isus s-a dematerializat inainte de a se suii la cer, atunci cum pot ei intelege semnificatia acestui verset: ….. Psalmii 16:10 „Căci nu vei lăsa sufletul meu în Locuinţa morţilor, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.” Sunt foarte multe de discutat dragii mei pe tema aceasta, dar de ce se intampla toate astea…e simplu. Sa ne intoarcem la inceputul Creatiei OMULUI.
  Crearotul care este YHWH-Elohim, pe Adam nu l-a creat in EDEN ( Originea ebraicului עדן, ce se traduce „încântare”, poate să provină din termenul sumerian „EDIN” ) ..ci in afara Edenului : …. Geneza 2:8 „Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.” ……. l-a creat LIBER ( orb ) ….adica…liber de tot ceea ce exista in jurul lui si ORB de tot ceea ce insemna semnificatia orcarei lucru pe care il vedea. …Si de ce asta?? …deoarece YHWH-Elohim dorea ca Adam sa depinda doar de ASCULTARE de YHWH si de nimic altcineva sau ceva!! YHWH pe Adam nu l-a pedepsit ptr. ca a mancat din frucrul oprit ci din cu totul alta problema : …. Geneza 3:17 „Omului i-a zis: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: „Să nu mănânci deloc din el”, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;” ……deci fiindca a asculta de glasul femeii. …Prin faptul ca a ascultat de glasul ei…s-a intamplat ceva cu ei: ….. Geneza 3:7 „Atunci li s-au deschis ochii la amândoi; au cunoscut că erau goi, au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut şorţuri din ele.” …aici nu era vorba ca erau goi ( adica in curul gol ) …ci erau goi de tot ceea ce era in jurul lor! Ei intradevar traiau si datorita hranei din Eden…dar hrana venea in urma ascultarii de YHWH. Acum prin faptul ca li s-au deschisi ochii…depindeau de ceea ce era in jurul lor…si nu mai depindeau de YHWH. ( mergeti la un om care e in reanimare si deconectatil de la aparate, vedeti ca mai traieste…dar nu mult 😀 ) …..Asta s-a intamplat si cu ei…s-au DECONECTAT de YHWH si cu timpul au murit. ..Dar la „DECONECTAREA” asta exista si un asa zis „reversul medaliei”, adica??!! Cand YAHSHUA a venit pe pamant..si a intrat la Templu, acolo se afla un orb din nastere. : …Ioan 9:1-3 „Când trecea, Isus a văzut pe un orb din naştere.” Ucenicii Lui L-au întrebat: „Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? „Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta nici părinţii lui; ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.”…in concluzie YAHSHUA …i-a deschis ( curatat ) doar OCHII nu si trupul…i-ai deschis ochii ca sa vada ca de fapt viata lui depindea de tot ce era in jurul lui desi era orb. Adica exact ce nu trebuia sa se intaple in din Eden. ..Acum ramane problema fostului orb daca isi v-a curatii ( spala ) si trupul ( hainele ) … Apocalipsa 7:14 „„Doamne”, i-am răspuns eu, „tu ştii.” Şi el mi-a zis: „Aceştia vin din necazul cel mare; ei şi-au spălat hainele şi le-au albit în sângele Mielului.” ….Adica in Egipt, Israelul tot de sangele Mielului au depins cu care pe usii au facut semnul VIETII ( ה He ) De aceea YAHSHUA a spus: …Ioan 8:32 „veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” ….sunt mai multe traduceri…dar toate sunt la fel de proaste!! Traducera corecta este cea pe care o au cei de la Org. Religioasa a Martorilor in „traducerea lumii noi”..unde scrie: „veti cunoaste adevarul si adevarul va va ELIBERA” ..Omul nu poate sa fie LIBER…nu are cum!!!…..dar nici cu 2 sau mai multi nu poti fii, caci este scris: …..Matei 6:24 „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” ….Deci e clar..ca trebuie sa slujesti ( adica sa asculti ) cuiva. Si daca esti Baptist, otodox, catolic, martor al lui iehova,.. etc, oare nu la toti acestea se spune: „trebuie sa faci cum spunem noi, ca noi spunem adevarul” …pe cand YAHSHUA ne spune clar: ….. Ioan 17:17 „Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” … Adica, dragii mei….acesta este BOTEZUL ( Curatirea ) care se face prin CUVANT….nu cum se abereaza in zilele astea si in trecut cu Botezul din apa :)) Din pacate Satana prin seminta lui asa mult sa bagat in BIBLIE ca a oferit-o omenirii exact asa cum a dorit el sa fie. Satana stie bine ce trebuie sa puna in lume…ca OMUL sa depinda de orice exista..numai de YHWH NU!!!!! ……. Psalmii 119:160 „Temelia cuvântului Tău este adevărul, şi toate legile Tale cele drepte sunt veşnice.”…. Pai dragii mei…”Noul Testament” nu este o LEGE!!! este o Evanghelie care inseamna „VESTEA BUNA” …pai care VESTE?? …asta dragii mei : ….. Ioan 17:6 „Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, şi Tu Mi i-ai dat; şi ei au păzit Cuvântul Tău.” UPSSS….Tot la NUME revenim..ptr. ca NUMELE este YHWH …adica ” Eu sunt viata” ..sau daca vreti….”Eu sunt inceputul vietii”; „Eu sunt inceputul la ceea ce are VIATA” Adica cine??…. OMUL, animalele,pestii…etc. ( יהוה ) …. ‘ =Iud care semnifica „inceputul” si ה =He care semnifica „Viata” …Sunt sigur ca foarte multi ma vor contrazice si chiar cu acest verset din „noul testament” : ….. Ioan 13:34 „Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.” … adica „cum v-am iubit Eu,” …EU cine? YAHSHUA care nu este decat YHWH- Mantuirotul YAH = YHWH; SHUA = Mantuire. …si asta : ” să vă iubiţi unii pe alţii” …..pai care unii pe altii??? …nu face referire la faptul ca EU sau TU sau UNUL oarecare sa iubeasca pe alt OM…aici iar gresesc FOARTE MULTI!!! …pai TU ca OM..ca individ daca esti VIU cine este in tine? …hai sa aflam: ……. Ioan 5:25 „Adevărat, adevărat vă spun că vine ceasul, şi acum a şi venit, când cei morţi vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, şi cei ce-l vor asculta vor învia.” …Deci e clar „şi cei ce-l vor asculta vor învia.” …. adica ceea ce sa pierdut in Eden…ASCULTAREA de CUVANT…care nu este altcineva decat YHWH. …. Ioan 1:1 „La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu.” …..Traducerea foarte proasta….caci originalul este asa: ” Inceputul este YHWH si YHWH este Elohim si Elohim este YHWH.!!!! Aici se arata doua reprezentati, prin faptul ca Elohim semnifica „pluralul la persoana a-3a singular” E ca si cum te adresezi unui Rege:” Maestatea voastra”….de aceea Elohim nu trebuie „tradus” ca Dumnezeu ptr. ca prin asta, pur si simplu ai oferim un alt NUME: ….Din Latina cuvantul ZEU tradus este „DEUM” si din Greaca θεός ..care tot ZEU se traduce…Alipite una de cealalta da „Dumnezeu” pentru Romani ..adica ZEUL – ZEILOR. …Elohim NU este un zeu…zeii sunt creaturii, Elohim este Creatorul…ceea ce este o foarte mare diferenta. ….Deci revenim la ” să vă iubiţi unii pe alţii” …pai pot fii oare doua porunci egale?? :…. <> …..iar acum am sa va arat o contradictie: ….. Marcu 12:31 „Iar a doua este următoarea: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.” …..deci se observa ca se spune „porunca” nu porunci 😉 …si atunci..care e mai mare dintre ele?? Ori pe aproapele meu sa il iubesc ori pe „Domnul Dumnezeu”??? …..Pai dragii mei…este UNA si aceeas PORUNCA!! ..pai cine este aproapele tau..daca esti VIU? Fiind VIU cine este in tine…nu cumva YHWH …deci…oare nu EL este cel mai aproape de mine?? …caci doar este scris: …..Ioan 8:16-18 „Şi chiar dacă judec, judecata Mea este adevărată, pentru că nu sunt singur, ci Tatăl, care M-a trimis, este cu Mine.” În Legea voastră este scris că mărturia a doi oameni este adevărată: deci despre Mine însumi mărturisesc Eu, şi despre Mine mărturiseşte şi Tatăl, care M-a trimis.” …Deci aproapele nostrul..nu este OMUL ci YHWH-Elohim ..AMIN! ….asa caaa….dragii mei, bagati la cap invatati de la TATAL…NU de la oameni …caci omul este inselator si YHWH pedepseste de pe omul care se increde in om: …..Ieremia 17:5 „Aşa vorbeşte Domnul: „Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul!” …..Asa ca ELIBERATI-VA de orice depinde trairea voastra…luati CUNANTUL = YHWH …si o sa traiti VESNIC!!! ….Dar din pacate ptr. unii ( multi ) CUVANTUL a fost deja oferit si din fericire ptr. altii ..adica cei ALESI …CUVANTUL este oferit celor pe care YHWH i-a ales…..asta ptr. ca la inceput OMUL a avut de ales si a ratat….acum YHWH alege!!!….noi ceilalti nu trebuie dacat sa ne alipim de cei care au CUVANTUL …adica de SHUA = SALVARE ..adica de SALVATORI..sa-i ascultati…sa va goliti inimile si mintea…ca sa puteti primiti pe YHWH-CUVANTUL!!!! …..Cine sunt „SALVATORII”? …citeste: …. Iosua 24:15 „Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.” …..deci „eu si casa mea” ….cei care s-au alipit de el….au format casa lui… nu se face referire la ( sotie,copii,matursa, frati si surori…etc) …si de lucrul asta ne dam seamna din aceste versete: <> Dar tot ceea ce am scis eu aici..nu este ptr. ca asa am vrut eu..sau ca stiu eu …tot ce e scris este din acest motiv:….Matei 19:11 „El le-a răspuns: „Nu toţi pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat.” …….aaaaa….va legati de „FAMENI” …pai fameni nu sunt ceea ce credeti voi. Despre ei..o sa vb. data viitoare 🙂 …pana atunci va doresc ca in inimile voastea sa gasiti asta: <<>> AMIN!!!
  Luati aminte..si LEPADATI-VA de alte nume cum sunt : „Dumnezeu; Domnul; Adonai ; Iehova ..si alte tampenii ( etc) …folositi ceva foarte simplu si datator de viata YHWH-Elohim …YHWH se pronunta YAUE …Shalom!!!!
  Cu multa stima דָּנִיֵּאל = DANIEL = Elohim este judecatorul meu!!
  P.S…scuze ptr. eventualele greseli de exprimare si ortografie 🙂

  Apreciază

 27. Andrei zice:

  Va recomad mai multe pentru a intelege si mai bine daca sunteti pasionati urmatoarele carti : ,,Istoria lui Dumnezeu „ autor Karen Amstrong si bineinteles ,, Dinastia lui Iisus„ James Daniels Tabor.Va vor ajuta f mult sa intelegeti anumite lucruri …gasiti anumite raspunsuri .Important e sa cautati ….gasiti singuri calea Adevarului.De asemeni pentru cei care merg in linie dreapta nu le recomand …prea inutil pentru ei.Lectura placuta!

  Apreciază

  • florin zice:

   BUNĂ ANDREI,
   PRIMESC RECOMANDAREA TA , DAR DE UNDE ȘTII TU CARE ESTE CALEA ADEVĂRULUI(?)… ȚI S-A RELEVAT?
   NU MI-AI RĂSPUNS ÎNSĂ LA ÎNTREBAREA CINE L-A CREAT PE DUMNEZEU ȘI NICI DACĂ
   AI IDEE CUM S-A FORMAT ȘI CUM ARATĂ UNIVERSUL. VREI SĂ-ȚI RECOMAND CÂTEVA
   CĂRȚI DESPRE?…
   LA VÂRSTA MEA, LECTURILE SUNT BENEVOLE ȘI PLĂCUTE SAU NU SUNT DELOC.
   ÎȚI RECOMAND „MAESTRUL ȘI MARGARETA” DE M. BULGAKOV. (INCLUSIV O FOARTE BUNĂ ECRANIZARE DE 10 EPISOADE DIN 2005)
   CÂT DESPRE „ELOHIM” , CRED CĂ NU-I O MARE ȘMECHERIE SĂ-ȚI ARĂȚI COMPETENȚA
   PRIN ”COPY PASTE”…
   ÎȚI UREZ UN AN 2012 FABULOS DE FRUMOS ȘI MIRACULOS.

   Apreciază

 28. dannyell1968 zice:

  Domule Andrei…pai ceea ce ne recomanzi tu…nu cumva duce tot intre incelepciunea unui om?? Creatorul nostru YHWH-Elohim, …ne spune CLAR: …..Ieremia 17:5 „Aşa vorbeşte YHWH : „Blestemat să fie omul care se încrede în om, care se sprijină pe un muritor şi îşi abate inima de la Domnul!” Andrei draga…singura invatatura adevarate vine de la UNUL SINGUR…citeste: ….Psalmii 23:1 „YHWH este păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic.”…..Isaia 40:11 „El Îşi va paşte turma ca un păstor, va lua mieii în braţe, îi va duce la sânul Lui şi va călăuzi blând oile care alăptează.”…….Ezechiel 34:11 „Căci aşa vorbeşte YHWH-Elohim: „Iată, Mă voi îngriji Eu însumi de oile Mele şi le voi cerceta!”….si..atunci de cine sa ascult? …de tine si cartile indicate..dau de singur pastor care este YHWH-Elohim?? ..caci este scris:….Faptele apostolilor 4:19 „Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui YHWH să ascultăm mai mult de voi decât de YHWH-Elohim!!!;”

  Apreciază

 29. KLAUDYU zice:

  Domnu’ Sarivan Ciprian, de ce mi-ai şters comentariul? Îţi era teamă că îmi fac reclamă pe blogul tău? Stai liniştit, n-am nevoie de reclamă. Încercam doar să îi dau un răspuns lui dannyell1968, să vadă cine este cu adevărat Yahweh pe care îl tot slăveşte. Şi cum nu puteam să las în comentariu câteva zeci de pagini, am considerat că este mai simplu să pun link-uri la articolele respective. Sau poate le-ai citit şi ai reacţionat întocmai ca Biserica atunci când apare ceva ce îi contrazice religia. Poate ar trebui să renunţi la a te purta ca Inchiziţia şi să laşi oamenii să se exprime, fără a-i cenzura.

  Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   Kaudiule draga….mie unul nu ai ce sa-mi EXPLICI…doar nu ai vrea sa ma inchin lui dumneZEU 😀 ..sa nu zici ca ai tu vre-o oferta mai buna 😉 ..chiar as fii curios sa aflu care este ptr. tine adevaratul creator! …Din cele mai vechi scrieri…apate TETAGRAMA יהוה
   …..asa ca..astept explicatia ta….pina atunci…Shalom 😉

   Apreciază

   • KLAUDYU zice:

    Normal că n-am ce să-ţi explic, din moment ce le ştii pe toate. Ar fi şi culmea să vrea cineva să te închini lui Dumnezeu, când se vede că Satan e opţiunea pe care ai ales-o deja… N-am nicio ofertă pentru tine, că nu suntem la piaţă. Nu fac reclamă vreunui zeu şi nu încerc să-i atrag adepţi. Şi, culmea culmilor, eu nu deţin adevărul absolut, spre deosebire de alţii. S-ar putea să te surprindă, dar prea puţin mă interesează pe cine slăveşti. Din partea mea poţi să te închini şi păpuşilor Muppets. Problema apare când unul ca tine crede că toată lumea greşeşte, el fiind singurul care deţine adevărul, şi încearcă să schimbe tuturor părerile prin kilometri de aberaţii, citând o Biblie pe care nici măcar nu o înţelege. Probabil cu toţii suntem aroganţi uneori, dar cei mai mulţi dintre noi încearcă să se încadreze în nişte limite acceptabile.
    Dacă eşti atât de curios care este pentru mine adevăratul creator, am să încerc să te luminez. Deşi sunt ferm convins că nu am nicio şansă. Adevăratul Dumnezeu este o energie pură, inteligentă, ce există în tot. El nu are nevoie să apară pe o planetă mai mică decât un fir de nisip, în comparaţie cu imensitatea Universului, pentru a învăţa un popor de nomazi necredincioşi cum să ucidă femei şi copii, să violeze sau să jefuiască. El nu este gelos pe ceilalţi zei, nu are nevoie de jertfe umane şi nici ca oamenii să i se închine, nu pune pariuri cu Satan şi nu pedepseşte miliarde de oameni doar pentru că doi sălbatici au muşcat dintr-un fruct. Dar asta e părerea mea şi, chiar dacă tu nu eşti de acord cu ea, presimt că oamenii cu ceva neuroni înţeleg ce spun.
    „Apate” nu există în limba română, şi nici „tetagrama”. Dacă te referi la tetragramă, scrierile de care vorbeşti nu sunt atât de vechi pe cât crezi (în comparaţie cu scrierile altor popoare din antichitate). Scripturile evreilor au început să fie compuse după întoarcerea evreilor din Babilon (acum aproximativ 2.500 de ani). Egiptenii îşi scriau legendele cu peste 5.000 de ani în urmă iar sumerienilor acum vreo şase milenii. Ciudat e că ei şi alte popoare foarte evoluate spiritual şi chiar tehnologic nu îl cunoşteau pe Yahweh ăsta. În schimb, nişte sălbatici nomazi care îşi ciopârţeau penisurile şi îşi plimbau şatra dintr-un loc în altul erau poporul ales de „adevăratul Dumnezeu”. Îmbârligate mai sunt căile lui Yahweh…

    Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   ti le sterge ptr. ca esti prea prost….fraiere..nu vezi ce muie ai la avatar :)))) …pizdo!!!

   Apreciază

   • KLAUDYU zice:

    Tu chiar vorbeşti despre feţe naşpa la avatar?!? Tu?!? :)))))))))))) Băi Brad Pitt, poza mea de la avatar e cu o pasăre, însă tu eşti obligat să trăieşti cu mufarina asta. Lasă să fiu eu urât şi tu Miss Piranda. Ciprian mi-a şters comentariul pentru că povestisem în detaliu aventurile mă-tii cu un pluton întreg de infanterie. Şi cum omul nu vrea poveşti horror-pornografice pe blogul lui, era normal să-mi şteargă comentariul.
    Eu cred că eşti doar invidios. Ai vrea să arăţi ca pasărea din poza mea şi îţi verşi frustrările pe aici. E ciudat că vorbeşti despre pizde când sigur n-ai văzut una vreodată. Şi nici n-ai să vezi, asta e clar. Pun pariu că pasărea din poză a făcut mai mult sex decât te-ai masturbat tu. Şi ăsta e un alt motiv să fii invidios pe ea.

    Apreciază

 30. dannyell1968 zice:

  Klaudyuleee…daca ptr. tine din Ebraica veche in Romana „El” se traduce „ZEU” si „ihim” copii…scuza-ma…dar crad ca nici „DRACUL =SATANA” nu vb. prin tine..ca el ai stie numele . Nute supara…faci cumva parte din aia alui Bivolaru? MISA??? …ca la cum gandesti parca ai fii mana lui dreapta….care stii ce face cu ea! 🙂 baietas…uita-te in oglinda…si daca te recunosti ..atunci mai ai o sansa..daca nu…roaga-te la „energia aia pura” ..sau…suna pe Bivolarul..pina atunci…Shalom!!!

  Apreciază

  • KLAUDYU zice:

   Dannnnnyelllleeeee!!!! Nu doar pentru mine se traduc aşa, ci pentru toţi care ştiu puţină ebraică. Hai să nu facem lecţii de ebraică până nu te pui la punct întâi cu româna.
   Fac parte din Mişcarea Anticretinism. Ai grijă, că luna asta venim peste tine. Să-ţi arătăm ce facem noi cu dreapta ta. Nu-ţi spun de pe acum, prefer să fie o surpriză.
   Observ că nu-ţi place ideea de Dumnezeu ca energie pură, inteligentă, ce există în tot, ce nu are nevoie să apară pe o planetă mai mică decât un fir de nisip, în comparaţie cu imensitatea Universului, pentru a învăţa un popor de nomazi necredincioşi cum să ucidă femei şi copii, să violeze sau să jefuiască, ce nu este gelos pe ceilalţi zei, nu are nevoie de jertfe umane şi nici ca oamenii să i se închine, nu pune pariuri cu Satan şi nu pedepseşte miliarde de oameni doar pentru că doi sălbatici au muşcat dintr-un fruct. „Băieţaş”, văd că eşti tare în clanţă când vine vorba de jignit şi criticat. Normal, că pe net toţi sunt cu muşchii umflaţi. Dar să porţi o discuţie matură, politicoasă, eşti în stare? Că doar n-or fi toţi tractoriştii mârlani… Ia dă ce ai mai bun din tine şi zi-mi cum îl vezi tu pe Creator. Sau nu ştii atâtea cuvinte?

   Apreciază

 31. dannyell1968 zice:

  „Şi tot pământul va fi mistuit de văpaia mâniei Mele.” – Yahweh (Cartea lui Sofonie 3:8) ..:)) ..esti culea…Klaudiuleeeee…pai Sofonie ..cine a fost?? ………Sofonie

  SOFONIE

  CAPITOLUL 1
  Proorocie impotriva lui Iuda si a Ierusalimului. Ziua maniei Domnului.

  l. Cuvantul Domnului care a fost catre Sofonie, fiul lui Cusi, fiul lui Ghedalia, fiul lui Amaria, fiul lui Iezechia, in zilele lui Iosia, fiul lui Amon, regele lui Iuda.
  2. “Voi nimici tatul de pe fata pamantului”, zice Domnul.
  3. “Voi nimici oamenii si dobitoacele, pasarile cerului si pestii marii! Voi face sa se poticneasca nelegiuitii si voi pierde pe oameni de pe fata pamantului”, zice Domnul
  …..esti ORB deabineleaaa!!!..si orbirea asta…iti distrude si minusul de IQ pe care il mai ai.
  ..tu nu vezi ca tampenia de mai sus face referire la IUDEI…de ce crezi ca din cele doua REGATE..IUDEEA si ISRAEL ..Iudeii au fost desfiintati?? ….ptr. ca ptr. ca IUDEII sunt un STIL de viata…nu o religie,docma sau cult….si din pricina aceasta SATANA i-ai desfiintat…..adica ei s-au imprastiat pe tot teritoriul planetei dupa cum este scris:…Mica 5:7 Rămăşiţa lui Iacov va fi în mijlocul multor popoare, ca o rouă care vine de la YHWH, ca ploaia măruntă pe iarbă care nu se bizuie pe nimeni, şi nu atârnă de copiii oamenilor. Rămăşiţa lui Iacov va fi între neamuri, în mijlocul multor popoare, ca un leu între fiarele pădurii, ca un pui de leu între turmele de oi: care, când trece, calcă în picioare şi sfâşie, şi nimeni nu poate scăpa pe altul.
  ……dar..esti paralele cu asa ceva „omule”
  Vechiul Testament

  Facerea – Intaia Carte a lui Moise
  Iesirea – A Doua Carte a lui Moise
  Leviticul – A Treia Carte a lui Moise
  Numerii – A Patra Carte a lui Moise
  Deuteronomul – A Cincea Carte a lui Moise
  Cartea lui Iosua Navi
  Cartea Judecatorilor
  Cartea Rut
  Cartea Intai a Regilor
  Cartea a Doua a Regilor
  Cartea a Treia a Regilor
  Cartea a Patra a Regilor
  Cartea Intai Paralipomena sau Cartea Intai a Cronicilor
  Cartea a Doua Paralipomena sau Cartea a Doua a Cronicilor
  Cartea Intai a lui Ezdra
  Cartea lui Neemia sau a Doua Ezdra
  Estera
  Cartea lui Iov
  Psalmii
  Pildele lui Solomon
  Ecclesiastul
  Cantarea Cantarilor
  Isaia
  Ieremia
  Plangerile lui Ieremia
  Iezechiel
  Daniel
  Osea
  Amos
  Miheia
  Ioil
  Avdie
  Iona
  Naum
  Avacum
  Sofonie
  Agheu
  Zaharia
  Maleahi
  Cartea lui Tobit
  Cartea Iuditei
  Cartea lui Baruh
  Epistola lui Ieremia
  Cantarea celor trei tineri
  Cartea a treia a lui Ezdra
  Cartea Intelepciunii lui Solomon
  Cartea Intelepciunii lui Isus, Fiul lui Sirah (Eclesiasticul)
  Istoria Susanei
  Istoria omorarii Balaurului si a sfaramarii lui Bel
  Cartea Intai a Macabeilor
  Cartea a Doua a Macabeilor
  Cartea a Treia a Macabeilor
  Rugaciunea Regelui Manase

  Noul Testament

  Sfanta Evanghelie dupa Matei
  Sfanta Evanghelie dupa Marcu
  Sfanta Evanghelie dupa Luca
  Sfanta Evanghelie dupa Ioan
  Faptele Sfintilor Apostoli
  Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel
  Intaia Epistola catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel
  A Doua Epistola catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Galateni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Efeseni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Coloseni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola Intaia catre Tesalonicieni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola A Doua catre Tesaloniceni a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola Intaia catre Timotei a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola A Doua catre Timotei a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Tit a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Filimon a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola catre Evrei a Sfantului Apostol Pavel
  Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov
  Intaia Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Petru
  A Doua Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Petru
  Intaia Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Ioan
  A Doua Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Ioan
  A Treia Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Ioan
  Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Iuda
  Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul

  ……..pai tu nu VERZI ca numai TAMPENII au nebunii astea cu ortodoxia lor???…nebun esti si tu…ca si ei…mortii sunt ei cu esti si tu….nici macar rol de buruiana nu pot avea pe TERRA….lucru cel mai bun ptr. omenire..este sa te SPANZURI!!!!

  Apreciază

  • KLAUDYU zice:

   Aşa îmi trebuie dacă încerc să vorbesc frumos cu unul crescut pe marginea câmpului… Să mă ierte Ciprian pentru că atac persoana, nu doar ideea, dar când un semianalfabet mă jigneşte în mod repetat, trebuie să ripostez. Nu de alta dar nu mai am obraji de întors. Măi, „profetule”, tu ai mari probleme la mansardă. Dacă eu mă refer la capitolul trei, tu mi-l citezi pe primul? Ce-mi pasă mie că în capitolul unu se referă la iudei? Eu vorbesc despre un singur verset din capitolul trei, al optulea, care spune aşa: „Pentru aceasta, aşteptaţi-Mă, zice Domnul, până în ziua când Mă voi scula ca mărturie! Căci gândul Meu este să strâng laolaltă toate neamurile şi să adun regatele, ca să vărs peste ele întărâtarea Mea şi iuţimea urgiei Mele. Şi tot pământul va fi mistuit de văpaia mâniei Mele.” Când spune Yahweh că vrea să strângă toate neamurile şi toate regatele, apoi să mistuie tot Pământul, se referă la toată lumea, nu doar la iudei. Dacă la 44 de ani nu poţi să înţelegi un lucru pe care l-ar pricepe şi un copil de grădiniţă, lasă-te de astfel de discuţii care te depăşesc cu mult.
   În al doilea rând, Satan nu a desfiinţat Iudeea. Teritoriul fostului regat Iudeea face parte din actualul stat Israel. Dacă acea regiune nu se mai numeşte astăzi Iudeea, nu înseamnă că s-a desfiinţat. La fel cum la noi teritoriul fostului voievodat Transilvania face parte din România de astăzi, lucru care nu înseamnă că Transilvania s-a desfiinţat. Nu doar iudeii sunt împrăştiaţi în lume, ci evreii în general, indiferent dacă proveneau din Iudeea sau Israel. Iar faptul că Satan a desfiinţat iudeii pentru că ei sunt un stil de viaţă, nu are niciun sens. Poate psihiatrul tău ar putea să-mi traducă ce ai vrut să spui.
   Dacă tu consideri că lucrul cel mai bun pentru omenire ar fi să mă spânzur, dovedeşte faptul că pentru tine sunt o persoană foarte importantă. Dacă moartea mea ar aduce bunăstarea lumii, probabil mă vezi ca pe un mesia, un mântuitor care se sacrifică pentru ceilalţi. Încearcă să nu mai spui asta în public. Nu de alta dar astfel de ruperi de realitate te-ar putea lega ani buni într-un ospiciu. Nu mai spun că asta e şi blasfemie în ochii dumnezeului tău. Nu sunt niciun mântuitor, dar îţi mulţumesc că ai o părere atât de bună despre mine.
   Cam multă ură şi agresivitate în cuvintele tale. Probleme, Gogule? Sau doar frustrări? Ori cititul Bibliei te transformă? Fumează un joint, bea ceva, fă sex. Orice ca să te calmezi, că poate îţi plezneşte vreo venă şi ne lipseşti apoi de prezenţa ta încântătoare.

   Apreciază

 32. dannyell1968 zice:

  baaaiiii…Sodomo…otraveste-te..ca ptr. tine un glont e prea scump…..

  Apreciază

 33. dannyell1968 zice:

  app…trimite-o pe mata la mine….sa-i dau un numar….

  Apreciază

 34. KLAUDYU zice:

  Dacă ai fantezii cu femei bătrâne, e clar că ai probleme mari la mansardă. Stai calm, nici măcar ele nu se uită la tine. Iar mama nu umblă prin canale. Dar lasă-mi adresa ta, să văd ce se poate rezolva. Asta dacă ai sânge în tine sau eşti doar un boschetar frustrat de mimicimea lui, care se dă mare şmecher în spatele unui calculator. Poate ne vedem odată faţă în faţă, să văd dacă mai eşti în stare să latri.

  Apreciază

 35. Cleric zice:

  dannyell1968 Salutare! Ar fi trebuit sa stii, avand in vedere bagajul de cunostinte pe care il detii, ca Adonai ADNI sau Yehova care e tot YHWH, prin gematrie, au aceeasi valoare numerica cu YHWH. De fapt ai vazut ca in scripturile ebraice este scris (wühannäHäš häyâ `ärûm miKKöl Hayyat haSSädè ´ášer `äSâ yhwh(´ädönäy) ´élöhîm…). Evreii, pentru ca nu l-au pronuntat nicoidata de-a lungul timpului, au uitat pronuntia corecta a numelui YHWH, ei, cand citesc din scripturi, in momentul in care ajung la acest nume fac o pauza sau spun Adonai. Se spune ca cine reuseste sa rosteasca acest nume (YHWH) „care este mai presus de orice nume” (De aceea si Dumnezeu L-a inaltat nespus de mult si I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; (Filip.2:9), are putere absoluta… Scuze de deranj. Nu vreau sa intru in conflict cu tine…

  Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   Salutare.. Cleric….cu mine nu intra nimeni in conflict….in cel mai rau caz intra cu ei insasi….ptr. ca atunci se „impotrivesc” …..adica in Ebraica devin haSatan.
   Cleric….daca tie iti spun „cana”…sau „linguta”…te gandesti..la:…cum arata acel obiect…ce reprezinta el..ce poti face cu el…etc…in nici un caz nu te gindesti la cutit..masina..etc. Cana e CANA…LINGURA e LINGURA ….Dragul meu…Adonai e una Yehova e alta dar ..YHWH e adevaratul NUME….La Filip. 2:9 …de ce crezi ca e scris ca: …Filipeni 2:9 „De aceea şi YHWH-Elohim (Dumnezeu) L-a înălţat nespus de mult şi I-a dat Numele care este mai presus de orice nume;”??? …..pai dragul meu…intrebare vine…cui..i s-a dat acest NUME…si de ce??? ….pai daca te pricepi la Ebraica…stii bine ca orice nume Ebraic…reprezinta ceva..un scop anume!!! EX; ADAM….primul OM creat de YHWH….dar numele lui nu era ADAM…din cate poate stii ADAM..in ebraica este PAMANT …sa-mi arate mie cineva in Scriptura in Biblie sau Torah…unde scrie ca YHEWH-Elohim i-a pus primului om numele de ADAM!! …pai vezi..aici e marea prosteala si comfuzie…ca Ebraica tradusa schimba intelesul pe care YHWH-Elohim..la spus in Legi in Porunci.
   ….pai oare nu tot in Binlie scrie asta?? 1 Corinteni 15:45 „De aceea este scris: „Omul dintâi, Adam, a fost făcut un suflet viu.” Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viaţă.” ….upssss!!!…..inca un ADAM..pai cine e al-2 lea ADAM?? ….iti spun eu…este tot primul…ptr. ca scrie CLAR: „Omul dintâi, Adam, a fost făcut un suflet viu.” …si el nu a primut pe atunci un nume…..ptr. ca la primit cand a venit iar pe pamat..sa aduca inapoi ceea ce se pierduse….adica VIATA …adica EVA ….nevasta lui…nu despre ea este scris asa: ….Geneza 3:20 „Adam a pus nevestei sale numele Eva: căci ea a fost mama tuturor celor vii.”
   Deci ADAM….a primit un NUME..mai presus de orice NUME…pai care e acel NUME?? …poate fii el un alt nume afara de YHWH?? …eu unul nu cred…si daca acest ADAM a venit si ca mantuitor….in Ebraica maturie = Shua ….si numele Yah =YHWH…deci numele mai presus de orice nume care era…. YAHSHUA ..pe care prostimea il numesc Isus Cristos….o timpenie care nici ei nu o inteleg.
   Deci intelegi tu Cleric…de ce NUMELE este foarte important??? ……daca eu iti zic de George Tufis….habar nu ai despre cine zic…dar fac pariu cu tine..pe orice…ca-l cunosti FOARTE bine pe George Tufis…ptr. ca e GEORGE BUSH…fostul presedinte al USA…dar..prin faptul ca i-am tradus numele i-am schimbat tot….si ca om..si ca ce reprezinta el…TOT…am spus defapt despre un alt OM!!
   ….tot asa e si cu tampeniile de „Isus Cristos sau Hristos” …cu „dumnezeu” „satana”
   ..ptr. ca…ce NU trebuie sa fie un nume…i-au pus nume..si ce avea un nume…l-au tradus..si prin asta au schimtat toata semnificatia celui care are NUMELE!!
   …..sa luam chestia cu „SATANA” ….in Ebraica HaSatan = impotrivitor …..pai Cleric draga….daca eu iti dau o plama….cine e de vina?? ….eu sau satana??? daca sunt eu vinovat…imi merit pedeapsa…..daca e de vina satana..eu de ce sa fiu pedepsit..daca satana e mai tare ca mine..si ma face…sa fac pacate!!! ……Satana in Biblie nu a aparut asa cum este specificat la versetele: ……Ezechiel 28:13-15 „Stăteai în Eden, grădina lui YHWH-Elohim (Dumnezeu), şi erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonix, cu topaz, cu diamant, cu crisolit, cu onix, cu jasp, cu safir, cu rubin, cu smarald şi cu aur; timpanele şi flautele erau în slujba ta, pregătite pentru ziua când ai fost făcut.” Erai un heruvim ocrotitor cu aripile întinse; te pusesem pe muntele cel sfânt al lui YHWH-Elohim (Dumnezeu), şi umblai prin mijlocul pietrelor scânteietoare. Ai fost fără prihană în căile tale, din ziua când ai fost făcut până în ziua când s-a găsit nelegiuirea în tine. …….Satana a aparut in OM..la auzul acestor cuvinte rostite de YHWH : …… Geneza 2:16-17 „YHWH-Elohim (Domnul Dumnezeu) a dat omului porunca aceasta: „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină;” dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreşit.” …..pai daca YHWH nu dadea porunca…..zi-mi si mie OMUL..la ce se mai „impotrivea”?….adica nu putea sa devina CE?? un HaSatan…..ptr. ca atunci cand EVA am mincat din pom…de fapt ea s-a impotrivit ( sa facut HaSatan) CUVANTULUI.
   …..multi dau vina pe sarep… :)) ….pai sarpele nu a mintit-o cu nimic!!!!!…..ia citeste!!!: …..Geneza 3:1 „Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse YHWH-Elohim (Domnul Dumnezeu). El a zis femeii: „Oare a zis Elohim (Dumnezeu) cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină”?””……deci…CE ziceee???….. „Oare a zis Elohim”….adica….a pus la indoiala CUVANTUL…adica Eva..a pus la indoiala ceea ce ea a aflat de la Adam….adica…sa impotrivit!!
   …….pai daca sarpele era mai siret decat toate celelalte creatii..nu tot YHWH l-a creat?? ….pai la creat tocmai ptr. planul sau ……ptr. ca YHWH stia de la inceput care este istoria omenirii…de la A la Z……nu este scris!!!?? …..Isaia 46:10 „Eu am vestit de la început ce are să se întâmple şi cu mult înainte ce nu este încă împlinit. Eu zic: „Hotărârile Mele vor rămâne în picioare şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.”
   NUMELE….El da VIATA …si tot Numele OMOARA….nu este scris: ,…..Deuteronomul 32:39 „Să ştiţi, dar, că Eu sunt Elohim (Dumnezeu) şi că nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea.” …….pai aratati-mi mie..unde in Biblie Satana omora pe cineva???? …..nimic undee!!!!! ….ptr. ca este scrie: …..Shema Yisrael YHWH Eloheynu YHWH Ehad !…… Asculta Israele ! YHWH este Elohim, YHWH este Unul Singur …..pai daca este UNUL singur…de la cine vin toate???? intrebare de baraj…nu? :)) Toate vin de la YHWH….El veghiata aupra a tot ceea ce se intampla..si orice lucru care se intampla cu orice ce OM..este cu voiai si in scopul lui..si toate sunt ptr. OM!….oare nu este scris?? : ……1 Corinteni 6:12 „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.”…….
   …..oamenii in ziua de azi viseaza..ei se vad mantuiti..se vad salvati….fiecare cu tampeniile lor..cu crestinismul lor..cu bisericile lor…care nu-s altceva decat….”bazilc” in Latina…”casa sarpelui”
   ….cei Alesi de YHWH…nu poate sa-i ia nimeni..ca-s ai lui…..este scris: ……Isaia 43:1 „Acum, aşa vorbeşte YHWH (Domnul) care te-a făcut, Iacove, şi Cel ce te-a întocmit, Israele! „Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu.”
   ….adica…”esti al Meu” ….in Ebraica se scrie asa Yahuda….IUDA= YAHUDA=A LUI YHWH
   ….pai ALESI..sunt AI LUI (IUDEI) …ca EL i-a ales…nu noi ne alegem…..Oare din toate popoarele din vechime….nu Israelul era poporul lui YHWH …nu era Israel ales de YHWH sin toate popoarele….cand Israel a iesti de Egipt oare nu alesi lui YHWH au iesit?? ….dar….daca cititi cu atentie….odata cu ei…au mai iesit si altii…care nu erau alesi…ei erau MANTUITI…..prin credinta lor..ca s-au alipit de IUDEI…adica de „a lui YHWH” …s-au salvat si ei…deacea este scris: …….Ioan 3:16 „Fiindcă atât de mult a iubit YHWH-Elohim (Dumnezeu) lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”…….adica..oricine crede in EL…..dar aces EL..cine era….era „al lui YHWH” adica IUDEU. …..deci mantuirea omeniri vine prin…..IUDEI…adica prin ai lui YHWH….nu este scris: …..Ioan 4:22 „Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei.”
   ….adica…..va inchinati la „dumneZEU” ..”Isus” ……”Fecioara Maria”…si tampenii…de aceea la sfarsitul versetului scrie CLAR: …”mantuirea vine de la iudei”……adica mantuirea oamenilor…adica…celeilalte seminte..vine de la „AI LUI YHWH” …IUDEI!!!!
   …….sunt prea multe de spus….pot scrie aici 100 de ani…..tot nu or sa priceapa…ptr. ca sunt „HaSATAN”…impotrivitori” ai NUMELUI lui YHWH si al lui YAHSHUA!!
   …..sa fiti iubiti…si va dau un sfat!!…….Cauta si vei gasi…..si….cercetati Scripturile..adica Torah (invatatura lui YHWH)……..Shalom ubraha de Yahshua haMashiach!!!!!!!!!
   P.S…scz..ptr. greselile de tipar si ortografie 🙂
   ……..cu stima ….. דָּנִיֵּאל = DANIEL = Elohim este judecatorul meu!!!

   Apreciază

   • Cleric zice:

    Multam Daniel pentru raspuns si pentru timpul acordat. Intr-adevar ar fi foarte multe de discutat si nu se pot discuta scriind pe un blog. Mi-ar placea tare mult sa putem discuta altfel, dar… asta e. In sfarsit am gasit si eu un interlocutor cu care pot discuta „altfel”, in felul in care si eu ma pot „exprima”. Daca mai am vreo intrebare, cu siguranta ti-o voi adresa. Stima! Cleric

    Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   „”Se spune ca cine reuseste sa rosteasca acest nume (YHWH) “care este mai presus de orice nume” (De aceea si Dumnezeu L-a inaltat nespus de mult si I-a dat Numele care este mai presus de orice nume; (Filip.2:9), are putere absoluta…””
   ….Cleric…nu trebuie sa ne luam dupa ceea ce spune LUMEA…referitor la faptul…ca ..”Se spune ca cine reuseste sa rosteasca Numele….etc…”” …pai isasi YHWH (YAUE) prin cuvantul sau ne arata ca SUNT oameni…care ai vor rostii si ai vor cunoaste cu adevarat Numele sau Sfant…citeste: ….Psalmii 91:14 „„Fiindcă Mă iubeşte – zice YHWH (YAUE) – de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu.” ….deci…spune CLAR „cunoaste Numele Meu” ……pai aste o spune EL= Elohim = YHWH-Elohim..EL o spune..nu eu..sau altul!!!……Psalmii 9:10 „Cei ce cunosc Numele Tău se încred în Tine, căci Tu nu părăseşti pe cei ce Te caută, YHWH (YAUE)”…..pai nu ai cum sa ajungi la mantuire..daca nu te alipesti de Poporul lui Sfant…caci doar cei din poporul lui cunosc cu adevarat Numele lui Sfant!! ……Isaia 52:6 „De aceea poporul Meu va cunoaşte Numele Meu; de aceea va şti în ziua aceea că Eu vorbesc şi zic: „Iată-Mă!””
   …..Ieremia 16:21 „„De aceea, iată că le arăt de data aceasta şi-i fac să ştie puterea şi tăria Mea; şi vor cunoaşte că numele Meu este YHWH (YAUE)”…….EL a stiut de la inceput tot ce are sa se intemple cu omenirea…de la A la Z …tocmai de aceea este scris in Torah…….Ezechiel 36:23 „De aceea voi sfinţi Numele Meu cel mare care a fost pângărit printre neamuri, pe care l-aţi pângărit în mijlocul lor. Şi neamurile vor cunoaşte că Eu sunt YHWH (YAUE) , zice YHWH-Elohim, când voi fi sfinţit în voi sub ochii lor.”….EL a stiut ca Numele lui va fi pangarit intre toate celelalte popoare ale pamantului….si cand spun ale pamantului, ma refer la ADAM…in Ebraica ADAM = pamant! …..dar Adam..si fii lui au cunoscut Numele Sfant al lui YWHW (YAUE):…….Geneza 4:26 „Lui Set i s-a născut şi lui un fiu şi i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii să cheme Numele lui YHWH” (YAUE)

   Apreciază

 36. dannyell1968 zice:

  Cleric draga…cu tota placera iti stau la dispozitie sa discutam pe tema Creatorului nostru…ma poti gasi la ID-ul ….. the_shakall ….si cu mult drag..putem vb. ..eu te astept..si pe oricune doreste sa vb. cu mine pe aceasta tema legat de Creatie de YHWH-Elohim..de Fiul sau YAHSHUA haMashiach…poate lua ID-ul meu. …pina atunci Shabbat Shalom!!!!!
  Shalom ubraha de Yahshua haMashiach

  Apreciază

 37. The one zice:

  crazy ppl

  Apreciază

 38. Cleric zice:

  Drept raspuns, Iisus le-a zis: „Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. (Mat.22:29)
  P.S. Dannyell1968 ar fi corect sa scrii „Shalom ubracha de Yeshua haMashiach”… In rest, NO COMMENT. E o nebunie!

  Apreciază

  • dannyell1968 zice:

   te inseli…Ye …nu este Numele Tatalui ci Yah…care vine de la Yahweh…si dupa cum este scris in Scriptura: ….Exodul 23:21 „Fii cu ochii în patru înaintea Lui şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui, pentru că nu vă va ierta păcatele, căci Numele Meu este în El.” ….Daca Numele Tatalui este in EL..atunci cum vine Ye??? …mai degraba este YAHSHUA…YAH =Numele Tatalui YHWH care se pronunta YAUE…si SUAH = care in Ebraica inseamna Mantuire..caci este scris: …Osea 13:4 „„Dar Eu sunt YWHW-Elohim al tău din ţara Egiptului încoace. Tu cunoşti că nu este alt EL (puternic) afară de Mine şi nu este alt Mântuitor afară de Mine.” …si daca ai ramas..la tampeniile cu „dumneZEU..si Iisus”…nu e de mirare ca si ptr. tine e valabil ceea ce a spus YAHSHUA: ….Matei 19:11 „El le-a răspuns:„Nu toţi pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat.<"
   ….asa ca CLERIC draga…mai documenteaza-te!!! Shabbat Shallom!!!!

   Apreciază

 39. dannyell1968 zice:

  te inseli…Ye …nu este Numele Tatalui ci Yah…care vine de la Yahweh…si dupa cum este scris in Scriptura: ….Exodul 23:21 „Fii cu ochii în patru înaintea Lui şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui, pentru că nu vă va ierta păcatele, căci Numele Meu este în El.” ….Daca Numele Tatalui este in EL..atunci cum vine Ye??? …mai degraba este YAHSHUA…YAH =Numele Tatalui YHWH care se pronunta YAUE…si SUAH = care in Ebraica inseamna Mantuire..caci este scris: …Osea 13:4 „„Dar Eu sunt YWHW-Elohim al tău din ţara Egiptului încoace. Tu cunoşti că nu este alt EL (puternic) afară de Mine şi nu este alt Mântuitor afară de Mine.” …si daca ai ramas..la tampeniile cu „dumneZEU..si Iisus”…nu e de mirare ca si ptr. tine e valabil ceea ce a spus YAHSHUA: ….Matei 19:11 „El le-a răspuns:„Nu toţi pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat.<"
  ….asa ca CLERIC draga…mai documenteaza-te!!! Shabbat Shallom!!!!
  …P.S…cand Yahshua (isus) a spus ca: ..(.Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu). …era vorba de Scriptura Ebraica…TORAH…unde acolo Numele Sfant..apare scris in Ebraica..sub acea tetagrama YHWH ( יהוה ) ..care nu inseamna "dumneZEU" cum il numiti voi..si Elohim…nici atat….EL vine de la Puternic….si lohim = verbul.."a veni de sus..din cer" …..si nu era vorba de toata Biblia…Noul Testament….care vine din Grecia…..din cate stiu ..Mantuirea vine de la IUDEI…nu de la Greci…Shallom!!!

  Apreciază

  • Alex zice:

   Buna ziua,

   Pentru cei interesati de acest subiect vreau sa imi spun si eu parerea: din cate stiu eu Elohim inseamna Dumnezeu la plural, adica Dumnezei. Traducerea a fost intentionat trecuta la sungular pt a nu se intetelge ca exista ma multi dumnezei (a nu fi politeist). Dar eu vreau sa va intreb ceva: Intr-o familie compusa din Tata, Mama inseamna ca sunt mai multe familii? Nu credeti ca este logic ca daca exista Tata, exista deasemenea si Mama? De ce este scris in Geneza ca Dumnezeu (Elohim adica Dumnezei) au creeat omul dupa imaginea sa? Parte barbateasca si parte femeiasca? Sfanta Treime inseamna Dumnezeu Tatal in trei perioade. Dupa cum stiti si voi noi traim in perioada Duhului Sfant care conform Sfintei Treimi reprezinta Pe Dumnezeu Tatal in alta perioada a planului de rascumparare. Puteti sa intelegeti? In Biblie este scris in Apocalipsa ca „Mireasa Mielului s-a pregatit. Ca sa intelegeti mai bine, Adam este o icoana preinchipuitoare a Celui ce avea sa vina. Dar cine avea sa vina? Isus, care conform Sfintei Treimi este Tatal in Perioada Fiului. (Eu si Tatal Una suntem).

   Apreciază

   • dannyell1968 zice:

    …..domnule ALEX…exista o vorba…”daca taceai filozof ramaneai” ….vb. numai tampenii..mai mari ca tine…te-ai trezit si tu din tarana..si ai cazut in groapa! …problema e..ca nu ai scara..sa mai poti iesi de acolo! …esti prea paralel…si MORT..sa incelegi Scriptura! ..daca o dai cu ISUS…cu dumneZEU…si cu sfanta treime…nu e de mirare..ca esti ANTI-Scriptura! ….hai sa aflam cine-i TATAL ,Fiul si Duhul Sfant!
    1…TATAL!!! …..Matei 23:9 „Şi „Tată” să nu numiţi pe nimeni pe pământ; pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri”. ….deci este in CERURI..nu in pamant…acolo este ZEUS…dragule!!
    2…FIUL!!!….. Matei 12:32 „Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.” ….daca face parte din „sfanta treime”..de ce sa fi iertat?? …dar..ca sa intelegi Cine este FIUL OMULUI….mergem la Geneza…la creatie! : …Geneza 2:7 „Yahweh-Elohim a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.” ..deci a facut pe OM..da?…dar din ce l-a facut pe OM…din „ţărâna pământului” ….. pai dragul meu….Fiul Omului..nu este oare urmasul primului OM….oare nu Primul OM..este intaiul nascut numai din TATAL!!! ….Nascut din TATAL…adica..sa nu fie nevoie de nimic altceva! ..dar….mai intai trebuie sa aflam…..ce..sau cine este ” ţărâna pământului” …tot la Geneza aflam: ….Geneza 1:1 „La început, Yahweh-Elohim a făcut cerurile şi pământul.” …aici apare ca si creatie…PAMANTUL!!!! …sau in Ebraica…ADAM …care este diferit de OM : …Geneza 5:2 „I-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască, i-a binecuvântat şi le-a dat numele de „om”, în ziua când au fost făcuţi.” ……deci apare CLAR : NUMELE de OM!! ….iar pe OM l-a facut din „ţărâna pământului” ….adica PAMANTUL..adica ADAM s-a facut „ţărâna”…..Geneza 2:7 „Yahweh-Elohim a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.”
    3….DUHUL SFANT!!!!!…….Ioan 4:24 „Yahweh-Elohim este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”..deci CREATORUL este DUH….si…..Leviticul 20:26 „Voi să-Mi fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt, Eu, Yahweh; Eu v-am pus deoparte dintre popoare ca să fiţi ai Mei.” ………deci ai inteles baietasi…EL este DUH si SFANT…EL este Duhul Sfant! ..asa ca NU o mai da in TREIME..ca PUTE…nu te mai chinui…oricum NU poti intelege toate astea dintr-un simplu motiv: …Matei 19:11 „El le-a răspuns:„Nu toţi pot primi cuvântul acesta, ci numai aceia cărora le este dat.”
    ….ca sa intelegi ce e si cu „DUMNEZEU”…intra pe acest site : http://www.scribd.com/dcainn …sau citeste asta: …….În religia din vechime a Greciei , Zeus ( joacă / zj u ː s / ZEWS ; [3] antică greacă : Ζεύς, greaca modernă : Δίας, Dias), a fost „părintele zeilor şi al oamenilor” ,care a condus Olimpienii de Muntele Olimp ca un tată de familie condus. El a fost zeul cerului şi tunete în mitologia greacă . Lui Roman este omologul lui Jupiter şi etrusc omologul este Tinia …DUMNEZEU..vine asa…DEUM din Latina..care este…TATA..(sau reprezentant tutelar barbatesc,parinte)…si ZEU vine de la numele unui TITAN, ZEUS..deci vine asa DEUM ne e ZEU = DEUMneZEU….mai pe romaneste „DUMNEZEU” adica tradus asa bisericeste este: TATA ne este ZEUS! …daca voi crestinii si celelalte culte, il numiti pe Creator, pe EL …pe Cel Atotputernic…TATAL Ceresc..il numiti ZEUS…il faceti un ZEU…cum poate fi acest ZEUS..Tata ..cand Scripruta spune clar:….Matei 23:9 „Şi „Tată” să nu numiţi pe nimeni pe pământ; pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri.”….pai ZEUS este in tarana Doamna draga…nu este in cer…De ce pe CEL care ti-a dat de la EL suflare de viata..il numesti ZEU…EL nu este un ZEU!!!!!!….ZEUS a fost numele unui OM (TITAN in Grecia antica) care a trait pe pamant….la inceputurile omenirii..oameni se inchinau la felurite CHIPURI…din lemn sau piatra…pana cand intr-o zi…a aparut un chip „minunat” din bronz…care era chipul chipurilor….o statuieta mica…caruia i-au pus numele de Ba’Al….
    Ba’ Al ( biblic ebraic בעל, pronunţat [ba’al] , de obicei, scris Baal în limba engleză) este un nord-vest semitic (SEM = NUME in Ebraica) titlu şi sensul onorific „Maestru” sau „domn” [1], care este folosit pentru zei diferite care au fost patroni de orase din Levant şi Asia Mică , înrudit cu akkadiană Belu . O Baalist sau Baalite înseamnă un adorator al lui Baal.
    „Baal” se poate referi la orice Dumnezeu şi chiar a funcţionarilor omului; în unele texte este folosit ca un substitut pentru Hadad , un zeu de ploaie, tunete, fertilitatea şi agricultura, şi Domnul cerului . Deoarece doar preoţii aveau voie să rostească numele lui divin, Hadad, Ba’al a fost frecvent folosit.
    Ba’Al sau Baal…care inseamna „Domn” …este un ( idol, zeu ) ..care NU are un anumit NUME propriu….El este precum la Oameni ADAM..primul OM..care nici el nu are NUME propriu….deoarece in Ebraica ADAM inseamna PAMANT…care..nu este un nume…si o semnificatie,adica reprezinta ceva anume,deci Baal…este DOMN..si acest Domn poate primi si un anumit NUME propriu..ca de exemplu: in Biblie sunt foarte multi Baali….Baal-Peor (Numeri 25:3 ) ; Baal-Meon ( Numeri 32:38 ) …Judecatorii 2:13 „Au părăsit pe YAUE (Domnul) şi au slujit lui Baal şi Astarteilor.”….asa ca pe CREATRO..pe TATAL ceresc…in crestinism…il mai faceti si „DOMN”..adica Ba’Al….adica o bucata de bronz…pe care o puteti vedea pe google..sau la muzeul LUVRE din Paris.Oare nu este scris:….Isaia 46:5-8 „Cu cine Mă veţi pune alături ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna şi Mă veţi potrivi?” Ei varsă aurul din pungă şi cântăresc argintul în cumpănă; tocmesc un argintar să facă un dumnezeu din ele şi se închină şi îngenunchează înaintea lui.Îl poartă, îl iau pe umăr, îl pun la locul lui; acolo rămâne, şi nu se mişcă din locul lui. Apoi strigă la el, dar nu răspunde, nici nu-i scapă din nevoie. Ţineţi minte aceste lucruri şi fiţi oameni! Veniţi-vă în fire, păcătoşilor. Doamna draga, sunt sigur ca Dvs..ca si crestina pe mobila si pe pereti aveti plin de chipuri ceresti care vor sa infatiseze divinitatea!…pai Doamna draga…asa sa fie oare…tatal ceresc al Dvs?? …..aici e treaba cu Ba’Al…unul din primii idoli sau „zei” al omenirii. ….Sa aflam acum..care este istoria cu ZEUS!!!! …deci…dupa acesti Baali…au aparut diferite feluri de culte..si forme de inchinare la ceva anume.. ceva care a aparut dupa Baali.. adica…TITANI..!!!! …..
    Titan (pl. Titani) (greacă: Τιτάνες) este denumirea purtată de cei sase fii ai lui Uranus si ai Gaiei: Coeus, Crius, Cronos, Hiperion, Iapetus, Oceanus (titani) si cele sase fiice: Mnemosyne, Phoebe, Rhea, Theia, Themis si Thetys (titanide). Ei alcătuiau prima generatie divină, precedentă olimpienilor. La îndemnul mamei lor, unul dintre ei, Cronos, si-a mutilat tatăl si i-a luat locul, devenind stăpânul universului. Când Cronos a fost detronat la rândul său de către Zeus, fratii săi, titanii, i-au venit în ajutor si le-au declarat război olimpienilor. Lupta – cunoscută sub numele de titanomahis – a durat zece ani si s-a sfârsit cu victoria olimpienilor. Drept pedeapsă titanii au fost trimisi de către Zeus în Tartarus.
    …..UIMIRE….NU???? ….dupa Baali….Titanii..care ei avand NUME propriu…au primit functie ptr. a reprezenta fiecare ceva anume prin denumirea de: ZEUL Soare ; Zeul Apelor; Zeul,Zeul,Zeul..etc..Denumire de ZEU….de al insasi unul din fratii lor..care avea ca NUME PROPRIU de ZEUS!!!
    Acum…doamna draga…am aflat cine este „dumnezeu” si „domnul dumnezeu” ..asta va invatat CRESTINISMUL doamna draga…se spune ca ROATA…este cea mai mare inventie a omenirii…dar…stiti care este si cea mai proasta inventie a omenirii????…tocmai acest CRESTINISM..upsss!!!!..de ce asta…dintr-un foarte mare si intemeiat MOTIV!!!
    Crestinismul a venit la existenta in urma unei mari impotriviri al adevaratului NUME DIVIN a creatorului cerului,pamantului si a omului..defapt a tot ceea ce exista…a ceea ce se vede si nu se vede!!! Crestinismul a luat fiinta din motivul de a distruge si de a desfiinta Regatul Iudeu!!! …regat..care sa format asa: …..Regatul Unit al Israelului si Iudei a fost format în jurul anului 1047 î.Hr., când poporul evreu a ales un rege în locul unui judecător. La moartea regelui Solomon, fiul lui David, cele zece triburi din nord s-au revoltat împotriva lui Roboam, urmasul lui Solomon, datorită taxelor foarte mai puse pe popor. Doar triburile lui Iuda si Beniamin au rămas loiale casei lui David, în timp ce triburile din nord au pus rege pe Ieroboam, fiul lui Nabat, un fost functionar de la curtea lui Solomon (2 Regi 12:1-20). Ca urmate al acestor fapte s+au format doua REGATE: 1 Regatul IUDEU ; 2 Regatul lui Israel(Yisra’el)..care corect si adevarat..este Yisra’yah. Cele două regate s-au luptat între ele aproape 62 / 65 de ani.
    ……Shema = asculta

    Abba = tatal

    Thora = invatatura lui YHWH
    Asculta, ia aminte la invatatura Tatalui, data lui Adam in Gan-Eden si lui Moise pe muntele Sinai (care se afla in Arabia Saudita)
    Luca 4:16 …. a intrat in sinagoga (bet-knesset- casa de studiu al Thora) si a citit din Isaia nu din N.T urmat:
    ” Ruah haKodesh este peste Mine, pentru ca M-a uns (Mashiach) sa vestesc saracilor (poporul Israel era sarac, in viziunea idolatrilor babilonieni,greci romani , pt ca se inchinau doar lui YHWH, aveau un sing. elohim, pe cind trinitarienii ei trinitarienii, aveau multi zei erau bogati) Evanghelia (vestea buna)” , care se afla in Ioan 17:6 ” Am facut cunoscut Numele Tau(YHWH-YAUE) oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tai erau, si Tu Mi i-ai dat; si ei au pazit Cuvintul Tau(Thora- porunci, sarbatori, au respectat Numele si statutul lui YHWH Elohim, au dat slava Celui ce a facut cerurile,marea si pamintul, pe care suntem noi astazi razvratiti (Nimrozi, Amaleci, Refidimi, Cananiti si Hamiti)
    Una din misiunile lui YAHSHUA (YHWH e salvarea), vedem ca a fost restaurarea Numelui mai presus de orice nume , sa-si poata recapata orbii vederea sa-l putem identifica pe adevaratul Creator, si doar Lui sa ne inchinam, sa fim saraci in Ruah in inchinare nu bogati precum razvratitii.
    Nu vrem sa intelegem ca, noi suntem propietatea Celui caruia ii purtam semnatura in ADN-ul nostru (cromoz. Y caruia daca ii punem o proptea devine X), sa ne trezim odata, intram in, intuneric si apoi sa sfirsit, mai sunt doua minute pina in ceasul al 12-lea.
    Vreti sa stergeti de pe cruce, ceea ce nu au reusit edomitii la Golgota :
    Yahshua
    HaNatzri
    WeMelek
    HaYahuda
    incercati, sunteti in stare?
    …………..Di ZEUS

    D- delta = 4

    Z- zeta = 7

    E- epsilon = 5

    Y- upsilon =400

    c- (greaca veche sigma) Sigma = 200 …TOTAL = 616!!!!!! „DUMNEZEU”

    Di Zeus, Dios, Dieu, Dumnezeu tatal, god, bog,allah……

    Si nimeni nu putea sa cumpere (sa inteleaga scriptura) sau sa vinda (sa invete pe altii, sa explice) decit prin falsul Fiarei (greaca) cheia se afla la David si poporul lui !
    …………Shalom Ubraha de la YAHSHUA haMASHIACH !…………….

    Apreciază

  • DanDaniel zice:

   Iehova….NU este numele lui Elohim al lui israel …Numele lui este: ( יְהוָה) = YHVH = Yahueh ……Iehova este din Aramaica veche Iehov = IOV …care se traduce prin semnificatia „OM al nenorocirii” ….deci IEHOVA = NENOROCIRE…asa ca…vezi la cine te inchini..ca aia primesti…..Shalom!

   Apreciază

 40. adi zice:

  bateti campii rau frate ! mai ales dannyell1968 cu vrajelile lui si translatiile ce le face !
  lasa biblia asa cum e si nu o mai completa tu ! si daca e ceva de inteles nu e ceea ce vrei tu sa explici. de fapt tu ai vrea ca noi sa ne inchinam la iudei :)) ca de la ei vine mantuirea….
  ete ca n-am chef sa ma mantuiasca nici unul dintre voi !

  Apreciază

  • Bianca zice:

   „Mantuirea vine de la evrei” nu a reprezentat altceva decat prevestirea ca Mantuitorul urma sa se nasca din poporul iudeu, din semintia lui Avraam, Isac si Iacov. Atata tot. Poporul iudeu a fost, intr-adevar poporul preferat al lui YHWH, insa din cauza ca l-au omorat pe Mantuitor (de altfel, o dovada de mare credinta si dragoste fata de Creator) s-au lins pe bot! Oricine il urmeaza pe Cristos si crede in el, va primi mantuirea, nu are importanta din ce natiune sau popor provine.

   Apreciază

 41. DanDaniel zice:

  baaiiii….”nene” Adi…daca ai avea putin IQ in ceea ce incerci sa spui…tin sa te anunt…ca Biblia…este o traducere din septuaginta …care a fost tradusa la voia intelegerii fiecarui traducator din cei 70 care au tradus Torah! …pe mine nu ma intereseaza ceea ce traduc altii dupa bunul lor plac…pe mine ma intereseaza ceea ce spune Creatorul Yahueh ( יְהוָה) …si in Torah tocmai EL spune clar: … Ieremia 6:16 „Aşa vorbeşte Yahueh : „Staţi în drumuri, uitaţi-vă şi întrebaţi care sunt cărările cele vechi, care este calea cea bună: umblaţi pe ea, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!” Dar ei răspund: „Nu vrem să umblăm pe ele!”” …se pare ca esti unul din cei care cauta slava in fata oamenilor…si nu inaintea Creatorului : ….. Matei 6:1 „Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altminteri, nu veţi avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri.” …..asa ca…puiutule..mai cerceteaza..ca esti VARZA….si daca esti o varza…o sa pun o piatra peste tine..ca sa te poti mura mai bine in fundul butoiului.!! ….Shalom!!!!
  P.S…..legat de versetul unde se spune ca „mantuirea vine de la Iudei” …esti prea prost…sa intelegi acel verset!! …si sincer…esti prea tampit..sa poti avea tu un loc de mantuire!…cius!!!

  Apreciază

  • Bianca zice:

   Preacredinciosule cunoscator al Cuvantului lui YHWH, tu cu atitudinea asta vrei sa intri in Imparatia vesnica? Unde ti-e „dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea” care plac Tatalui si-i bucura ochiul? „Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici taiere imprejur, nici netaiere imprejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si in toti.” Coloseni 3:11

   Apreciază

   • DanDaniel zice:

    EU nu pot avea dragoste fata de SCARBE de prosti si de hulitori!!.. ce naiba are deaface „Hristos” cu HaMassYAH = UNSUL lui YAH?? …. traducerea din Greaca a cuvantului „Hristos”.. nu are nicio legatura cu UNS.. sau Mantuitor … in Greaca Hristo = Aur … iar din Latina ISUS = Porc … Isus Hristos = Porcul de Aur!!!….. oare Evreii cand au iesit din Egipt .. nu la ceva asemanator se inchinau?? „Vitelul de Aur” .. ia aminte la istoria lor.. deschide-ti ochii.. a altfel o sa ti scoti singura din cap..cand ai sa realizezi ca tocmai ei te-au dus la moarte!!! …. Shalom!!!!!

    Apreciază

 42. roryta zice:

  Doamne, câte comentarii…
  Lăsându-le la o parte, am văzut o mare dispută aici şi aş vrea să mă clarifice şi pe mine cineva. Cum se spune în ebraică simplu „Dumnezeule!”? O exclamaţie banală, cum ne exprimăm noi, românii, atunci când ne mirăm…
  Dar aş dori un răspuns adevărat şi clar.
  Mulţumesc.

  Apreciază

  • DanDaniel zice:

   Di ZEUS = DumneZeu = D-Zeu
   D- delta = 4
   Z- zeta = 7
   E- epsilon = 5
   Y-upsilon =400
   c – Sigma(S)- (greaca veche sigma) = 200 …TOTAL = 616!!!!!! “DUMNEZEU“ = = D-zeu ; Domnul ZEU ; DOMNUL (Ba’AL) ne e ZEU ; DEUM ne e ZEU
   Di Zeus, Dios, Dieu, Dumnezeu tatal, god, bog,……
   Si nimeni nu putea sa cumpere (sa inteleaga scriptura) sau sa vinda (sa invete pe altii, sa explice) decit prin falsul Fiarei (greaca) cheia se afla la David si poporul lui !
   …………. YHVH….este semnificatia/traducerea scrierii din Ebraica a Numelui Sfant..care este asa: Y = Iod ( ‘ ) ; H = Hei ( ה ) ; V = Vav ( ו ) ; H = Hei ( ה ) ….deci YHVH …sau cum scriu americanii Yahweh si semnifica asta :… Iod = inceput ; Hei = Viata ; Vav = a fi agatat / carlig ; Hei = viata….DECI…..in context vine foarte simplu…. „INCEPUTUL VIETII ESTE VIATA” = יְהוָה = YHVH = se pronunta Yahvhe
   …………. Vreti sa stergeti de pe cruce, ceea ce nu au reusit edomitii si fariseii la Golgota :
   יהושה = Yahshuah = YHVH-Mantuitorul
   הנצרת = HaNatzri = Nazariteanul
   והמלך = VeMelek = Regele
   היהודה = HaYahudah = Iudeilor
   incercati, sunteti in stare?
   .. acum aratati-mi si mie unde apare scris: Isus, d-zeu ,domnul, hristos,..etc?
   ……… Elohim… NU se traduce ca fiind un „DumneZEU” … caci EL nu este ZEU… EL = puternic ; Lohim = de sus ; a fi sus ; .. etc…. mai bine ia de citeste aici! http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim&prev=/search%3Fq%3Delohim%2Bwikipedia%26biw%3D1680%26bih%3D882

   Apreciază

   • roryta zice:

    Ma bat cu morile de vant…
    De fapt, nici nu ma bat! 🙂
    Eu am pus o intrebare simpla si voiam un raspuns simplu, nu… Google Translate.
    Daca voiam asta, cautam si singura.

    Deci, pentru cei care cunosc cu adevarat termenul, cum se spune „D

    Apreciază

   • DanDaniel zice:

    ELOHIM din Aramaica .. este tradus ca DUMNEZEU in Romana!

    Apreciază

   • Rabba Baba zice:

    aiureli de Dan Daniel

    Apreciază

   • Dima Goian zice:

    Ce a scris Daniel anterior sunt Prostii cu literă Mare !Dece?Deoarece chiar însuși dumnezeu dă explicație care este semnificația Numelui Său:Numele singurului Dumnezeu adevărat, nume pe care şi l-a dat el însuşi. Iehova este Creatorul şi, prin urmare, Suveranul legitim al universului. „Iehova“ este traducerea în limba română a Tetragramei ebraice יהוה, care înseamnă „El face să devină“. Aceste patru litere ebraice corespund în multe limbi cu literele JHVH sau YHWH.Mulţi erudiţi preferă pronunţia „Yahweh“, dar există unele incertitudini cu privire la această pronunţie, iar erudiţii nu au ajuns la un acord în acest sens. Pe de altă parte, forma „Iehova“ constituie pronunţia cea mai cunoscută şi acceptată în mod tradiţional de sute de ani în limba română
    .(Exodul 3:13-16 spune;13 Dar Moise i-a spus adevăratului Dumnezeu: „Să zicem că mă duc acum la fiii lui Israel şi le spun: «Dumnezeul strămoşilor voştri m-a trimis la voi», iar ei îmi zic: «Care este numele lui?» Eu ce să le spun?“ 14 Atunci Dumnezeu i-a spus lui Moise: „EU VOI DEVENI CE VOI VREA SĂ DEVIN“. Şi a adăugat: „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «EU VOI DEVENI m-a trimis la voi»“. 15 Apoi Dumnezeu i-a zis din nou lui Moise:
    „Iată ce să le spui fiilor lui Israel: «Iehova, Dumnezeul strămoşilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacob, m-a trimis la voi». Acesta este numele meu pe veşnicie şi prin el îşi vor aduce aminte de mine din generaţie în generaţie. 16 Du-te, adună-i pe bătrânii lui Israel şi spune-le: «Iehova, Dumnezeul strămoşilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Iacob, mi s-a arătat, zicând: „Îmi voi îndrepta negreşit atenţia spre voi şi spre ceea ce vi se face în Egipt).

    În versiunea sa, intitulată The Emphasised Bible, J. B. Rotherham foloseşte peste tot în Scripturile ebraice forma Yahweh. Dar, într-o lucrare a sa de mai târziu, el a utilizat forma „Jehovah“ (Iehova), dând următoarea explicaţie: „JEHOVAH — Folosirea acestei forme englezeşti a numelui de amintire … în versiunea de faţă a Psalmilor nu se datorează faptului că ne-am îndoi de corectitudinea pronunţiei Yahweh; este vorba doar de o preferinţă personală, bazată pe considerente de ordin practic. Dorinţa noastră este să nu ne depărtăm de forma cu care ochii şi urechile publicului s-au obişnuit într-o chestiune de acest fel. Lucrul cel mai important este ca numele divin să fie recunoscut cu uşurinţă“. — Studies in the Psalms (Londra, 1911), p. 29.
    Mulţi erudiţi preferă pronunţia „Yahweh“, dar există unele incertitudini cu privire la această pronunţie, iar erudiţii nu au ajuns la un acord în acest sens. Pe de altă parte, forma „Iehova“ constituie pronunţia cea mai cunoscută şi acceptată în mod tradiţional de sute de ani în limba română.
    În versiunea sa, intitulată The Emphasised Bible, J. B. Rotherham foloseşte peste tot în Scripturile ebraice forma Yahweh. Dar, într-o lucrare a sa de mai târziu, el a utilizat forma „Jehovah“ (Iehova), dând următoarea explicaţie: „JEHOVAH — Folosirea acestei forme englezeşti a numelui de amintire … în versiunea de faţă a Psalmilor nu se datorează faptului că ne-am îndoi de corectitudinea pronunţiei Yahweh; este vorba doar de o preferinţă personală, bazată pe considerente de ordin practic. Dorinţa noastră este să nu ne depărtăm de forma cu care ochii şi urechile publicului s-au obişnuit într-o chestiune de acest fel. Lucrul cel mai important este ca numele divin să fie recunoscut cu uşurinţă“. — Studies in the Psalms (Londra, 1911), p. 29.

    Apreciază

  • Yahweh – asa se pronunta .

   Apreciază

  • Rabba Baba zice:

   As indraznii sa iti raspund si eu roryta.
   Sper sa ma ridic la inaltimea asteptarilor tale.
   Intai si inainte de ati raspunde, as dorii sa stiu ce limba ce neam esti.
   Fiindca scrii romaneste, presupun ca esti de origine romanca,desii daca te-as definii dupa poza ta, te-ai apropiat cumva de musulmani.
   Daca esti musulmanca, atunci degeaba voi scrie aici, caci in cazul acela,tu de fapt vrei sa ajungel la expresia alah.

   Sa presupunem totusi ca esti sincera in cautarea ta si in intrebarea ta, dornica sa sti adevarul.
   Iti voi raspunde deci ca unei fiinte sincere.

   Lumea religioasa a fost pur si simplu invadata de curente ebraice, sau care se bazeaza pe limba sau traditia ebraica.

   Tu esti insa desupra unei comori, o ai in mana si totusi ceri de mancare de la altii.
   O sa vezi de ce spun asta.Si nu ma intelege in mod negattiv.
   Daca deci accepti ca Biblia, asa cum apare ea in vechiul+noul testament este baza oricarei credinte si orcarui adevar , atunci poate voi reusii sa te multumesc cu raspunsul acesta.

   Desigur mai presupun ca ai nevoie de expresia „DUMNEZEULE” ,ca sa te poti inchina Creatorului tau atot-puternic.

   Asadar.: In ebraica , ei au alte litere in alfabet, le-as putea copia aici, dar no a fac asta.
   O sa scriu insa exprimarea „Dumnezeule” ca un sinonim din ebraica redactat cu literele noastre latinesti, caci in limba asta ne-am nascut..

   Deci inainte de Crestinism, inainte de a venii Mesia sa traiasca si sa moara printre noi
   Evreii se adresau Domnului in general cu expresile urmatoare:

   EL ELYON !
   EL SADAY !

   Aceste espresii traduse ar insemna, CEL PREA SFANT , CEL PRE-AINALT.
   Adica, Dumnezeu….(„Dumnezeule „)

   Cineva ti-a explicat aici pe pagina despre TETAGRAMA NUMELUI DIVIN : YHVH
   Trebuie sa il dezamagesc insa, invitandu-l sa cerceteze si sa vada ca americanii de care spune, au pus vocalele in mod absolut ARBITRAR , atunci cand din YHVH au facut Yahveh, sau Yahweh.

   Optional nu este gresit sa folosim aceste nume (inventate) ,insa sa sspunem ca _>cu certitudine aceasta este expresia corecta a TETAGRAMEI DIVINE, este cel putin o greseala din lipsa total de informatii reale.

   Nimeni nu mai cunoaste vocalele din TETAGRAMA DIVINA, deja de pese 2000 de ani, iar cine scrie asta, stie bine ce spune.

   ______________________
   Abia acum vine adevaratul raspuns, asta sperand ca nu am fost plictisior de lung.
   ______________________
   Draga mea, te rog citeste biblia in limba ta.
   Biblia scrie ca in ziua cinzecimii, Duhul Sfant sa coborat peste ucenicii Lui Isus, iar acestia au primit capacitatea extraordinara de a vorbii in toate limbile natiunilor pamantului.
   Apoi acesti ucenici au scris si au predicat in si pt limbile si natiunile lumii.
   Astfel biblia ajunge sa apara in ppropia noastra limba, iar acesta este un un lucru minunat.

   Acum logic si cu dreptate : CE NEVOIE AVEM NOI DE LIMBA EBRAICA>DIN MOMENT CE DUMNEZEU SA INGRIJIT IN MOD SPECIAL CA EVANGHELIA LUI IESUS HRITOS
   SA FIE PREDICATA SI SCRISA IN LIMBA NOASTRA?
   Oare cei ce sapa dupa expresii si cuvinte ebraice>>NU NEGLIJEAZA EI DARUL DUHULUI SFANT din ziua cinzecimii??

   De ce sa ne ducem la ebraica veche ,daca Duhul Sfant nea adus evanghelia in limba noastra in care ne-am nascut ??

   _________________
   As putea sa-ti scriu aici multe Nume ale Tatalui si ale Fiului, din vechea ebraica sau din noul test.grecesc dar chiar ne-am complica peste masura si personal cred ca fara un anume rost.

   Iata de ce.

   Prin Isus hristos Domnul>>Creatorul ne-a dat dreptul a ne numim copi ai Sai.
   (vezi Ioan cap 1.)

   Asadar daca avem acest inalt privilegiu sa fim copii ai Lui Dumnezeu
   Atunci cum o sa il chemam altfel decat : ” TATA ”

   :
   AUTOR IESUS>(Matei 6)
   –––––––––––––Tatăl nostru. –––––––––––
   7 Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi.
   Ecl 5.2; 1Imp 18.26;
   8 Să nu vă asemănaţi cu ei; căci Tatăl vostru ştie de ce aveţi trebuinţă, mai înainte ca să-I cereţi voi.
   9 Iată, dar, cum trebuie să vă rugaţi: „Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău;
   Luc 11.2;
   10 vie Împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.
   Mat 26.39-42; Fapt 21.14; Ps 103.20-21;
   11 Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi;
   Iov 23.12; Prov 30.8;
   12 şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri;
   Mat 18.21;
   13 şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!”
   Mat 26.41; Luc 22.40-46; 1Cor 10.13; 2Pet 2.9; Apoc 3.10; Ioan 17.15; 1Cron 29.11;
   14 Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre.
   Marc 11.25-26; Efes 4.32; Col 3.13;
   15 Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre.
   Mat 18.35; Iac 2.13;

   (Scuzati greseile ortografice
   Toate cele bune
   Cu respect, aurel1967)

   Apreciază

 43. roryta zice:

  „Dumnezeule!” in ebraica?

  Apreciază

  • Gresit.
   Cei care vin din ceruri.

   Apreciază

  • Castalia zice:

   In ebraica se foloseste o expresie „Oy Vey” sau „Adon sheli”(aceasta a doua expresie s`ar traduce oarecum „dumnezeul meu”, desi adon inseamna stapan,domn).Asta din cunostintele mele minime de ebraica. Multumita? 🙂

   Apreciază

  • Dima Goian zice:

   Salut: Aceste subiecte te framinta cu adevarat? Dacă da ,atunci încearcă sa gîndești puțin logic ,subiectul este Biblic atunci dece nu cauți răspunsul tot în Biblie,de exemplu:
   În Scripturile ebraice cuvîntul ’eloh′ah (dumnezeu) are două forme la plural: ’elo·him′ (dumnezei) şi ’elo·heh′ (dumnezei ai(. . .) )Biblia utilizează, de asemenea, cuvintele ’elo·him′ şi ’elo·heh′ pentru a se referi la mai mulţi dumnezei falşi sau idoli (Exod 12:12; 20:23). Totuşi, în alte împrejurări, aceşti termeni se pot aplica asupra unui singur dumnezeu fals, ca şi în cazul dumnezeului filistenilor, numit „Dagon, dumnezeul [’elo·heh′] lor“ (Judecători 16:23, 24). Baal este şi el numit “un dumnezeu [’elo·him′]“ (1 Regi 18:27).
   Ca concluzie(Cuvîntul elohim,în traducere din Ebraică înseamnă Dumnezeu)

   Apreciază

 44. Dima Goian zice:

  Cuvîntul ELOHIM este un titlu nicidecum nume propriu

  Apreciază

 45. Doru zice:

  In Biblie nu scrie de nici un Dumnezeu Tatal, un Dumnezeu Fiul sau un Dumnezeu Duhul.
  Eronat sa spui asa ceva

  Apreciază

 46. roryta zice:

  Am cam fost luată peste picior de unii şi chiar nu înţeleg de ce.
  Mai mult, iar am primit explicaţii interminabile pe care, sincer, nici nu le-am citit, fiind obositoare pentru un răspuns atât de simplu.
  Între timp, am primit un răspuns bun, concret, scurt, de la altcineva, direct de la sursă (din Israel).
  Mulţumesc, oricum.

  În rest, toate cele bune şi… puteţi să vă mai contraziceţi în continuare. 😀
  Eu nu am timp de aşa ceva.

  O seară faină tuturor!

  Apreciază

 47. marius germania zice:

  Cand ma cautati si pe. Mine in germania? Vreau sa stiu mai multee. As raspuns

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s