Ce spune Biblia despre icoane? (1)

Icoanele… Un capitol atît de controversat al creștinismului de azi. De fapt, controversat, doar pentru cei care își pun întrebări la acest capitol. Pentru cei care niciodată nu au întrebări asupra credinței lor este mai simplu. Totul este bine, atît timp cît ei cred asta.

Orice persoană care se declară creștină, și se respectă ar fi bine să citească macar o dată Biblia în viața sa. În felul acesta îți poți crea cel puțin o privire de ansamblu asupra a ceea ce tu crezi. Voi analiza doar cuvîntul care se referă la icoană. Într-o altă serie de articole voi analiza despre spune Dumnezeu despre idolatrie și figurile idolatre.

Atît în Vechiul cît și Noul Testament este întîlnit cuvîntul tradus în limba română ca icoană. Vom vedea ce spune Dumnezeu cu privire la icoane și care sunt cuvintele folosită din limba ebraică și greacă pentru cuvîntul tradus  icoană.

Cuvîntul în limba ebraică pentru icoană este maskiyth  și înseamnă imagine, figură sculptată cu simboluri idolatre, creată în scopul închinării, imaginație, concepție, ideie de închinare.

Prima referire la icoane o găsim în:

Numeri 33:52  să izgoniţi dinaintea voastră pe toţi locuitorii ţării, să le dărîmaţi toţi idolii de piatră, să le nimiciţi toate icoanele turnate, şi să le nimiciţi toate înălţimile pentru jertfe.

Dumnezeu este categoric împotriva închinării la idoli și reprezentări de figuri, care prin proveniență și sensul lor nu sunt Dumnezeu. În acest scop Dumnezeu definește cine pot fi idoli în figurile grafice, în sculpturi sau alt fel de reprezentări. În tentința de a-l reprezenta pe Dumnezeu, oamenii au inventat diferite forme și chipuri folosite pentru închinare. Dumnezeu care a prevăzut aceste lucruri spune în Deuteronom:

Deuteronom 4:15-19  Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri,  sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului.  Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg.

De aceea spune Dumnezeu, dacă vedeți astfel de reprezentări folosite pentru închinare să le distrugeți și să nu vă închinați înaintea lor, pentru că Dumnezeu s-ar aprinde de mînie și te-ar distruge. Din cele citite mai sus nu crezi că ai și tu un idol la care te închini crezînd să este Dumnezeu.

Va continua…

 

Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce spune Biblia despre icoane? (1)

  1. Tsushine-San zice:

    Nu sunt deacord cu „Dumnezeu este categoric împotriva închinării la idoli și reprezentări de figuri, care prin proveniență și sensul lor nu sunt Dumnezeu” deoarece pana la urma si noi ne inchinam unor idoli, nu chiar la sculpturi , dar ne rugam la o bucata de lemn pictata cu fata cuiva si vai este Dumnezeu sau nu stiu ce sfant e o mare porcarie de unde stim noi ca asa arata Dumnezeu ca asa arata sfantul nu stiu care , adica dc am fi noi mai „normali” ca ori ca ne inchinam la „chip cioplit” ori la icoane e acelasi lucru; sunt deacord cu „ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău”.

    Apreciază

Lasă un comentariu