De unde apar ereziile?

KladivoAPresupun că știți răspunsul și voi. Mulți spun că apar în mediul teologic. Corect. Și în mediul teologic. Și astea ori sunt niște învățături greșite pregătite intenționat, ori cel care le-a formulat nu era chiar așa de teolog. Cele mai multe erezii le aduc pe lume „bunii învăţători” care cred că ştiu totul. 1 Corinteni 8:1-2 Dar cunoştinţa îngîmfă pe cînd dragostea zideşte. Dacă crede cineva că ştie ceva, încă n’a cunoscut cum trebuie să cunoască. Ereziile apar din lipsa de cunoştinţă combinate cu mîndria. Omului îi este ruşine să spună că nu ştie răspunsul la tema, dar în acelaşi timp se gîndeşte la o mică speculă pe baza asta. Dacă cel ce a întrebat, şi nu ştie vrea să afle adevărul, i-l fabric eu. Şi acest adevăr fabricat ajunge să fie un neadevăr. Alţii care au mai băgat nasul prin Scriptură ar vrea să se dea Marele Preot, fără să aibă studii în domeniu. Şi pînă la urmă ereziile apar cam aşa: „Eu consider că aşa…”

Cei care ascultă lecţiile acestor profesori nu ştiu nici atît. Şi se gîndesc bieţii oameni: „Fratele asta a terminat măcar ceva studii la vre-o asociaţie obştească, noi nu le avem nici pe astea. Cred că ceea ce spune el e adevărat.”

  1. Cercetează personal Scripturile

Nu priviţi la oameni ca la Dumnezeu. Ei pot greşi. Biblia ne învaţă: Ioan 5:39 Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa vecinică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.

  1. Verifică veridicitatea învăţăturilor primite

Fapte 17:11 Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decît cei din Tesalonic. Au primit Cuvîntul cu toată rîvna, şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea, este aşa.

  1. Învăţaţi ce este bun

1 Tesaloniceni 5:21 Ci cercetaţi toate lucrurile, şi păstraţi ce este bun.

Acest articol a fost publicat în Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la De unde apar ereziile?

  1. Elvis zice:

    Dar pe cine eşti aşa supărat, Ciprian ?

    Apreciază

  2. Elvis zice:

    Dragul meu, fă-te liber-cugetător ! Parcă între liber-cugetători sunt mai puţini idioţi ! Sunt şi aici, dar parcă nu aşa de mulţi !

    Apreciază

Lasă un comentariu