Ce spune Biblia despre noroc (3)

Să revenim la noroc… Dacă ne referim la noroc cu sensul de prosperitate, succese, reușita unei acțiuni sau împlinirea unei dorințe e bine. Putem folosi acest cuvînt chiar fiind creștini. Sinonimele respective nu au nimic cu ocultismul cu o închinare la idoli sau cu ceva ce ar stîrni mînia lui Dumnezeu. Dar mai sunt și alte sinonime pe care Biblia le condamnă aspru. A folosi cuvîntul noroc cu sens de soartă, ursită, destin, este un păcat clar condamnat de Dumnezeu. Vom vedea pe parcursul articolelor felul în care Dumnezeu condamnă aceste interpretări.

SOÁRTĂ, sorți, #s. f.# 1. (În concepțiile mistice) Forță supranatural ă despre care se crede că hotărăște irevocabil, fatal, toate acțiunile și întâmplările din viața oamenilor; destin, fatalitate, noroc, scrisă, ursită. 2. Totalitatea evenimentelor (accidentale sau nu) care compun viața (sau o parte a vieții) unei ființe (umane); condiție de viață. ♦ Evoluție, desfășurare (a unei acțiuni); deznodământ. – #Lat.# sors, -tis.

Sursa: n/a

Dumnezeu condamna închinarea sau credința în numele Sorții. Este de fapt credința într-o forță diferită de Dumnezeu, care ar coordona într-un fel sau altul mersul evenimentelor din viața noastră. În această și consta idolatria, credința că există o forță supranaturală, diferită de Dumnezeu care coordonează cu viața noastră.

Următoarele două texte  vorbesc despre noroc cu sens de prosperite sau succes:

Deuteronom 28:28-29 Domnul te va lovi cu nebunie, cu orbire, cu rătăcire a minţii, şi vei bîjbăi pe întunerec ziua nameaza mare, ca orbul pe întunerec; nu vei avea noroc (prosperitate, succes ) în treburile tale, şi în toate zilele vei fi apăsat, prădat, şi nu va fi nimeni care să-ţi vină în ajutor.

Judecători 18:5 Ei i-au zis: ,,Întreabă pe Dumnezeu, ca să ştim dacă vom avea noroc (succes) în călătoria noastră.„

Cuvîntul ebraic tradus ca noroc este tsalach, spre deosebire de gad din primul text. Tsalach înseamnă: avansare, a prospera, a merge pe un drum de succes, experiență.

Următorul text este:

Iov 5:4 Fiii lui n’au noroc, sînt călcaţi în picioare la poartă, şi nimeni nu i scapă!

Iov spune că omul nebun este blestemat, iar fiii lui nu au noroc. Cuvîntul ebraic yesha tradus înseamnă:

Scăpare, salvare, mîntuire, eliberare, protecție, bunăstare, prosperitate. Felul cum este format cuvîntul dă ideia de principala sau prima salvare fizică pe care o oferă Dumnezeu, adăugată cu ideia spirituală de mîntuire sau iertarea lui Dumnezeu.

Referința din Noul Testement cu privire la Yesha, acesta este numele ebraic al lui Isus Hristos (Yeshua), ceea ce înseamnă salvare, mîntuire.

Matei 1:21 Ea va naşte un Fiu, şi-i vei pune numele Isus, pentru că El va mîntui pe poporul Lui de păcatele sale.„

Va continua…

Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce spune Biblia despre noroc (3)

  1. Eu zice:

    Norocul este noroc,induce ideea de hazard,intamplare,destin,soarta.De unde si pana unde ideea de succes,prosperitate?Una este norocul,si alta succesul.Succesul se bazează pe ceva concret,munca asidua,consecventa,sacrificiu personal -de timp,finanțe,placeri-iar rezultatele muncii nu intarzie sa apara,pe cand,norocul?Poate avem noroc si ploua ca n-am fost in stare sa păstram irigațiile,poate am noroc si câștig la loto,adică foloase fara munca in detrimentul celuilalt jucător,care nu i asa n a avut noroc samdDumnezeu n are a face absolut nimic cu norocul,nu stiu de unde le scoateți.

    Apreciază

Lasă un comentariu