Planul lui Dumnezeu (1)

Este de neconceput ca Dumnezeu să fi creat lumea fără să fi avut un plan bine pre-stabilit. Este de neconceput ca Dumnezeu în infinitatea înțelepciunii Sale, să aibă lacune în creație, iar mai apoi să fie uimit de ele. Chiar și omul, necunoscînd viitorul, își creează un plan înainte de a acționa, cu atît mai mult Dumnezeu a stabilit fiecare detaliu al existenței, oameni, evenimente și relațiile existente între ele. E.W.Smith spunea despre omul înțelept “întîi determină scopurile, iar apoi cele mai bune căi pentru realizarea scopurilor propuse.”

Nu-L putem concepe pe Dumnezeu creînd un Univers fără să fi avut un plan prestabilit altfel lucrurile ar ieși de sub control, ar fi dezordonate, nesigure, iar în fiecare clipă ar putea ajunge să fie în abis sau să se distrugă. Totuși toată existență este controlată de El Evrei 1:3  El, care este oglindirea slavei Lui şi întipărirea Fiinţei Lui, şi care ţine toate lucrurile cu Cuvîntul puterii Lui.

În perfecțiunea Sa, Dumnezeu a creat cel mai  desăvîrșit plan care se desfășoară pînă în prezent, avînd un sfîrșit prestabilit. Dacă acceptăm din punct de vedere biblic, că Dumnezeu are un plan, trebuie să acceptăm deasemenea că există o predestinare sau o prestabilire a evenimentelor ce urmează să se desfășoare.

Dobney spunea că planul lui Dumnezeu prin forma sa de decurgere este unul și unicul. Cauza este legată de efect, iar efectul la rîndul său devine cauză pentru următorul eveniment. Așa cum scoaterea unei planete din sistemul solar ar afecta balanță și orbita celorlalte planete, la fel anularea unui eveniment din cele planificate de Dumnezeu ar afecta direct sau indirect întregul plan al lui Dumnezeu.

Dacă Dumnezeu nu a prestabilit cursul evenimentelor, ci a așteptat ca unul din planurile Sale să fie întîmplător îndeplinit, într-un timp nestabilit, de către o persoană nedeterminată, atunci hotărîrile Sale nu ar fi eterne și neschimbabile, ci mai degrabă posibile și „așteptabile”.

Pelagienii, neagă că Dumnezeu ar avea un plan, Arminienii, afirmă că Dumnezeu ar avea un plan general, dar nu specific, iar Calviniștii spun că Dumnezeu are un plan specific ce îmbrățișează toate evenimentele din toate timpurile.

Dacă recunoaștem ca Eternul Dumnezeu are un plan veșnic, în care a pre-determinat ordinea tuturor evenimentelor care urmează să se întîmple, trebuie să recunoaștem de asemenea că El este Stăpîn și este în afara oricarei limite umane.

Dumnezeu are un plan exact al creației, El pre-cunoaște toate acțiunile creațiunilor Sale și prin Providența Sa controlează întregul sistem creat. În cazul în care Dumnezeu a pre-hotărît doar unele evenimente izolate, atunci natura sau creaturile Sale îi pot da peste cap planul prin acțiunile lor, iar Dumnezeu ar fi “impus” să creeze în continuare planuri ca să poată monitoriza situația creată. Evident, aceasta vine în contradicție cu infinita înțelepciune și pre-cunoaștere a lui Dumnezeu. Afirmația că Dumnezeu are doar un plan general, fără să intre în detaliile omenirii, vorbește de fapt despre un Dumnezeu limitat ca putere și cunoștință. Dacă creaturile sau natura pot știrbi sau distruge planul lui Dumnezeu, aceasta înseamnă că El nu poate controla lucruri, nu poate ști cursul evenimentelor. Dacă totuși, unii, afirmă că Dumnezeu știe cursul evenimentelor, atunci de ce nu le-a controlat? Alții afirmă că Dumnezeu alege să nu se implice, dar tocmai mai sus am văzut afirmația biblică ca Isus controlează universul în mod continuu.

Oamenii au încercat să impună limite lui Dumnzeu, numai să nu-I recunoască suveranitatea și puterea.

Fie acceptăm că Dumnzeu prin înțelepciunea Sa a creat un plan perfect, în care a prevăzut toate detaliile cu toate interconexiunile dintre ele, incluzînd evenimente și oameni, fie a creat un plan imperfect, acționînd acum în conformitate cu circumstanțele apărute și fiind dependent de ele, fiind impus să creeze o infinitate de planuri suplimentare, pentru a-l salva cumva pe cel inițial.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Planul lui Dumnezeu (1)

  1. Amin frate. Romani 8.28. De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.

    29. Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.

    30. Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat; şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s