Declarația doctrinei Predestinării (2)

OpenRoadOmenirea, ca un tot întreg, avînd o perfectă armonie prin guvernare și păstrare de către Dumnezeu, reflect manifestarea gloriei lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu susține și controlează toate lucrurile și evenimentele, controlează El oare și voința sau salvarea oamenilor din păcat?

Este un subiect adesea dezbătut de creștini, și niciodată nu se ajunge la un consens asupra lui. În articolele care vor urma se va discuta despre planul lui Dumnezeu, pre-cunoaștere și pre-destinare, de ce unii oameni sunt mîntuiți, iar alții nu, știe Dumnezeu credința pe care o vom avea sau nu, a știut Dumnezeu despre căderea în păcat a lui Adam, originea păcatului etc.

Într-unul din comentariile sale asupra cărții Romani, Martin Luther spunea despre mîntuirea oamenilor: „Oricare lucru, indiferent de unde ar apărea, ține de planificarea divină și a fost hotărît cine va crede Cuvîntul Vieții și cine îl va refuza, cine va fi scos din păcatele lui și cine va fi împietrit, cine va fi justificat și cine va fi condamnat.”

O afirmație tare, care va fi analizată pe parcursul următoarelor articole. În continuare vor fi prezentate cîteva pasaje biblice susținînd idea de pre-planificare a lui Dumnezeu a evenimentelor care urmează să se întîmple.

 Căci într-adevăr, împotriva Slujitorului Tău cel sfânt, Isus, pe Care L-ai uns Tu, s-au adunat în această cetate Irod, Ponţiu Pilat, neamurile şi poporul lui Israel,  ca să facă, de fapt, tot ceea ce ai hotărât mai dinainte să se întâmple prin mâna Ta şi planul Tău. (Fapte 4:27-28)

ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voii Sale (Efeseni 1:5)

În El am fost făcuţi şi moştenitori, fiind rânduiţi mai dinainte, după hotărârea Aceluia care face toate după sfatul voii Sale, (Efeseni 1:11)

Căci, pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi. Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat, şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi, iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit. (Romani 8:229-30)

Noi propovăduim înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci (1Corinteni 2:7)

Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele. (Efeseni 2:10)

Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele. (Psalmi 139:16)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s