Analiza 1 Timotei 4:10. Este Dumnezeu Mîntuitorul tuturor oamenilor?

Noi muncim, în adevăr, şi ne luptăm, pentru că ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, care este Mântuitorul tuturor oamenilor, şi mai ales al celor credincioşi. 1Timotei 4:10

Aș vrea să rog multstimatul cititor al Bibliei să-și facă ceva timp ca să studiem acest text care pare să vorbească despre o mîntuire generală făcută de Dumnezeu pentru toți oamenii.

Textul este compus într-un fel straniu de interpretare. Ar fi anormal să presupunem că Dumnezeu îi mîntuiește pe toți, iar pe creștini într-un mod special. La fel e greșit să credem că Dumnezeu vine ca un potențial Mîntuitor pentru toți, dar dă prioritate celor care deja au devenit credincioși. Cum se face dar, că El este Mîntuitorul tuturor, dar direcționat în special pe credincioși?

În primul rînd acest verset nu se referă la Cristos, ca Salvator și nu vorbește despre mîntuire. Contextul imediat precedent și cel următor nu vorbește despre mîntuire sau iertare. Textul vorbește despre Dumnezeu Tatăl care face ceva pentru oameni.

Cuvîntul mîntuitorul (soter) înseamnă și păstrător, eliberator, izbăvitor.
Cuvîntul credincioși ( pistos ) înseamnă om care se încrede, credul, credincios, încrezător, care oferă siguranță.
Din timp ce nu putem afirma, din context, că Dumnezeu este Mîntuitorul ( în sens de oferitorul unui iertări mîntuitoare ) tuturor oamenilor, dar cu focusare spre cei care sunt credincioși, creduli, sau încrezători, rămîne o singură opțiune…

Dumnezeu Tatăl este păstrătorul sau izbăvitorul (viețiilor) tuturor oamenilor, iar credincioșii se bucură în special de protecția și izbăvirea lui Dumnezeu.

Ca concluzie textul din 1 Timotei 4:10 nu vorbește despre faptul că Dumnezeu oferă mîntuire tuturor oamenilor pentru că textul are altă conotație. Așa că, multstimați cititori nu folosiți textul respectiv pentru a argumenta mîntuirea tuturor oamenilor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Analiza pasajelor biblice, Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s