Mîntuirea prin conștiință? Oare?

Unii încearcă să afirme că există o cale de mântuire pentru cei ce nu au auzit niciodată de Cristos, şi anume,dacă ei au trăit conform dictatelor conştiinţei lor. Se apelează la textul din Romani 2:14 -15, care spune: „Când neamurile, cu toate că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au lege, îşi sunt singuri lege; şi ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor, fiindcă despre lucrarea aceasta mărturiseşte cugetul lor şi gândurile lor, care sau se învinovăţesc, sau se dezvinovăţesc între ele.” Textul acesta, însă, nu vorbeşte despre o mântuire prin conştiinţă, ca o alternativă la mântuirea prin credinţa în Isus Cristos. Cheia interpretării se găseşte în versetul 12: „Toţi cei ce au păcătuit fără lege, vor pieri fără lege; şi toţi cei ce au păcătuit având lege, vor fi judecaţi după lege.” Atât principiile morale puse de Dumnezeu în conştiinţă, cât şi principiile morale

exprimate în Lege sunt suficiente doar pentru condamnare. Cei ce nu au avut o altă cunoştinţă decât cea prezentă în conştiinţă vor fi judecaţi şi condamnaţi pe baza acestor dictate. Dumnezeu judecă drept, de aceea ei nu vor fi condamnaţi pentru că nu au crezut în Cristos, dacă nu au auzit niciodată despre El. Dar textul nu vorbeşte despre o mântuire prin conştiinţă. Singura cale de mântuire este credinţa în Isus Cristos şi în jertfa Sa.

Romani 1:17; 1 Corinteni 15:1-2; 2 Timotei 1:9-10; Fapte 2:36; 17:30-31; 20:24

Este trist că mulţi care îşi spun creştini, când sunt întrebaţi ce este Evanghelia, nu ştiu sau nu pot să dea un răspuns clar, concis. Unele răspunsuri pe care le-am primit sunt vagi, de exemplu, „Biblia este Evanghelia”, iar altele (primite chiar de la unii care îşi spun slujitori ai Cuvântului) sunt total greşite, referindu -se la o anumită doctrină sau practică, şi nu la mesajul pe care Scriptura îl numeşte „Evanghelia”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei, Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mîntuirea prin conștiință? Oare?

 1. roman din Romania zice:

  Corect spus,fate Ciprian! Dumnezeu nu poate sa te judece pentru ca nu ai auzit de Hristos,insa poate sa te judece pentru pacate,pentru „lucrurile ascunse ale oamenilor”.Problema pentru cei care nu au auzit de Hristos este ca nu au un Mantuitor,adica un fel de aparator in fata Instantei.Cum sa stie „drept credinciosii” ce este Evanghelia ,pentru ca s-ar putea rataci,asa cum sustin ca se poate intampla daca citesc Biblia?!Nu cunosc nici Biblia si nici macar perceptele cultului lor,lasa totul pe popa, care si acesta este bagat in traditii pana peste cap.Se calauzesc in cele religioase,nu dupa Biblie,ci probabil, dupa Cartea de telefon.D-zeu sa-i ierte si sa le ia solzii orbiri de pe ochi, precum lui Saul din Tars,ca sa vada lumina Evangheliei,nu a invataturilor popesti si papistasesti!

  Apreciază

 2. novatianus zice:

  Ce este evanghelia?

  Cuvântul „Evanghelie” provine din limba greacă şi înseamnă „veste bună”. Conţinutul acestei veşti este clar arătat în Scriptură: „Vă fac cunoscut, fraţilor Evanghelia, pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas, şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut. V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi” (1 Corinteni 15:1-3).

  Acesta este singurul mesaj care, crezut, deschide porţile Raiului. Evanghelia nu îţi vorbeşte despre faptele sfinţilor, despre ritualuri bisericeşti sau importanţa Bisericii în mântuire. Evanghelia nu îţi spune ce fapte trebuie tu să faci pentru a fi mântuit. Evanghelia îţi vorbeşte despre Domnul Iesus, fiindcă în nimeni altul nu este mântuire (Fapte 4:12). El este singura cale! Evanghelia vorbeşte despre ceea ce a făcut El pentru mântuirea oamenilor! Omul nefiind în stare să contribuie la mântuire, mesajul, vestea mântuirii este numită „Evanghelia harului lui Dumnezeu” (Fapte 20:24), harul însemnând un dar sau un favor acordat gratuit cuiva, fără ca persoana ce îl primeşte să aibă vreun merit. Ai crezut tu Evanghelia pentru salvarea sufletului tău?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s