SFINŢI, ZILELE SFINTILOR SI SIMBOLURI ( 5 )

Pe întreg cuprinsul Imperiului Roman, păgânismul a murit într-o formă, doar ca să trăiască din nou în cadrul bisericii romano-catolice. Nu numai că devoţiunea adusă vechilor zei a continuat (într-o formă nouă), ci a continuat şi folosirea statuilor acestor zei. Se spune că în unele cazuri exact aceleaşi statui cărora li se aducea închinare în numele zeilor păgâni au fost redenumite după sfinţi creştini. De-a lungul secolelor s-au făcut din ce în ce mai multe statui; până astăzi există biserici în Europa care conţin până la două, trei sau patru mii de statui.” în catedrale uriaşe şi impresionante, în capele mici, în altarele de pe marginea drumului, pe aripile laterale ale automobilelor – în toate aceste locuri se pot găsi din abundenţă idoli ai catolicismului.

Folosirea unor astfel de idoli în cadrul bisericii romano-catolice ne oferă un alt indiciu în soluţionarea tainei Babilonului modern; căci, aşa cum menţiona Herodot, Babilonul a fost sursa din care au curs către naţiuni toate sistemele de idolatrie. Să legi cuvântul „idoli” de statuile Mariei şi cele ale sfinţilor poate suna pentru unii cam dur, dar este lucrul acesta total incorect?

Mai multe articole din The Catholic Encyclopedia caută să explice că folosirea imaginilor este corectă pe baza faptului că ele sunt o reprezentare a lui Cristos sau a sfinţilor. „Cinstea care li se acordă imaginilor este îndreptată spre cei pe care ele îi reprezintă, astfel încât, prin imaginile pe care le sărutăm şi înaintea cărora ne descoperim capul şi îngenunchiem, noi ne închinăm lui Cristos şi îi venerăm pe sfinţi, a căror reprezentare sunt ele”.

Totuşi, nu toţi creştinii sunt convinşi că această „explicaţie” reprezintă un motiv suficient de puternic pentru a trece cu vederea versete ca cel din Exod 20:4,5: „Să nu-ţi faci nici o imagine cioplită, sau vreo asemănare cu ceva care este în cer sus, sau cu ceva care este pe pământul de dedesupt, sau cu ceva care este sub pământ: să nu te pleci înaintea lor”.

În Vechiul Testament, când israeliţii cucereau un oraş sau o ţară păgână, nu li se ingăduia să adopte idolii acestor popoare în cadrul religiei lor. Aceştia trebuiau să fie distruşi, chiar dacă erau îmbrăcaţi în argint sau aur! „Să ardeţi cu foc imaginile cioplite ale zeilor lor; să nu doreşti argintul sau aurul care este pe ele, nici să le iei la tine, ca să nu te prindă în laţ; căci ele sunt o urâciune Domnului” (Deut.7:25).

Ralph Edward Woodrow

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la SFINŢI, ZILELE SFINTILOR SI SIMBOLURI ( 5 )

  1. roman din Romania zice:

    E adevarat ca,religiile traditionale au adoptat si adaptat unii idoli din paganism,infiindu-i sub diferite denumiri,de parca schimbarea numelui era esentiala.Multitudinea de sfinti-care nu mai incap in calendare-,icoane,moaste si alte amulete nu sunt decat o mare batjocura la adresa lui Dumnezeu,si un mijloc de imbogatire a preotimii,in special a celei Inalte pe seama omului de rand nestiutor,necajit si amart. Oamenii sunt indemnati de catre preotime,si chiar afurisiti, sa nu citeasca Scriptura ca sa nu se rataceasca,uitand ca in 2 Timotei3/16 se spune ca, Ea a fost insuflata de Dumnezeu,si de folos sa Invete,sa Mustre,sa Indrepte si sa dea ajutor in Neprihanire.Iata ca,Biblia a fost data tocmai pentru a invata sa nu te ratacesti,a te mustre cand se mai intampla,a te ajute sa te indrepti cand mai gresesti si sa-ti fie un indreptar intr-o viata de neprihanire.Biblia este ca o harta care te ajuta sa te orientezi intr-un taram necunoscut,te ajuta sa gasesti calea spre Dumnezeu. Daca nu cunosti Biblia ai sanse sa te ratacesti.Omul citeste si invata cat traieste nu pentru ca sa se rataceasca,ci tocmai pentru ca sa nu se rataceasca.Omul ar trebui sa-si faca o icoana in suflet,in inima si-n constiinta,pentru ca numai cu ochii „interiori”,cu ochii duhului il poti vedea pe Dumnezeu. Isus Hristos spunea ca,vine vremea si chiar a si venit cad inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si adevar,ca astfel de inchinatori ii plac Lui.Iata ca omul a ajuns sa se inchine zidurilor,nu Ziditorului,cu toate ca Scriptura il invata cum trebuie sa o faca,dar preotimea si papistasimea ii arata icoanele,statuile,moastele etc.pentru a se inchina si,binenteles pentru a le onora,nu cu credinta,ci cu bani.Trist,foarte trist cand il coboram pe Cel pentru care nu exista cuvinte ca sa-i arate Slava si Marirea la nivelul unui obiect material,chiar daca se spune ca reprezinta pe Isus sau alti sfinti.Dumnezeu nu-ti cere bani cand te inchini Lui,ci credinta,in schimbul careia iti da Mantuirea si Mostenirea Vietii Vesnice,bine-nteles,celor care cred cu adevarat,nu celor care sunt doar formali in credinta,mai concret,necredinciosi,ci doar religiosi. Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti si sa ne ajute sa punem credinta inaintea religiei,pentru ca, doar credinta este mantuitoare,nu religia!

    Apreciază

  2. roman din Romania zice:

    Imi cer scuze pentru unele greseli de ortografie din text,facute din graba si neatentie!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s