ÎNCHINAREA ADUSĂ MARIEI ( 3 )

Dacă Maria a avut nevoie de un Mântuitor, nu a fost ea însăşi un mântuitor. Dacă avea nevoie de un Mântuitor, atunci şi ea avea nevoie să fie mântuită, iertată şi răscumpărată. Fapt este că divinitatea Domnului nostru nu a depins de condiţia ca mama Lui să fie o persoană divină. El a fost divin pentru că era singurul Fiu născut al lui Dumnezeu! Divinitatea îi venea de la Tatăl Său ceresc.

Ideea că Maria ar fi fost superioară altor fiinţe umane nu a fost învăţătura lui Isus. Odată cineva I-a menţionat pe mama şi pe fraţii Lui. Isus a întrebat: „Cine este mama Mea? Şi cine sunt fraţii Mei?” Apoi, întinzându-Şi mâna spre discipolii Lui, a spus: „Iată mama Mea şi fraţii Mei! Căci oricine va face voia Tatălui Meu care este în cer, el îmi este frate, şi soră, şi MAMĂ” (Mt.l2:46-50). E limpede, oricine face voia lui Dumnezeu este în acest sens la acelaşi nivel cu Maria!

În fiecare zi, catolicii din întreaga lume recită Ave Maria şi alte rugăciuni adresate Mariei. Înmulţind numărul acestor rugăciuni cu nu mărul catolicilor ce le recită, cineva a estimat că Maria ar trebui să as-culte 46.296 de cereri pe secundă! Evident că nimeni nu poate face aceasta decât Dumnezeu însuşi. Cu toate acestea, catolicii cred că Maria aude toate aceste rugăciuni; astfel că, în mod necesar, trebuie să o înalţe la un nivel divin – fie că e scriptural, fie că nu!

În încercarea de a justifica această preamărire, unii au citat cuvintele pe care le-a spus Gabriel Mariei: „Binecuvântată eşti tu printre femei” (Lc.l:28). Faptul că Maria a fost „binecuvântată între femei” nu poate face din ea o persoană divină, pentru că multe secole înainte de aceasta, o binecuvântare similară a fost pronunţată faţă de lael, despre care s-a spus: „Binecuvântată peste femei va fi  Iael,  soţia  lui  Heber chenitul…” (Jud.5:24).

Înainte de ziua Cincizecimii, Maria, împreună cu ceilalţi discipoli, s-au adunat în   aşteptarea promisiunii Duhului  Sfânt.  Citim că apostolii „au continuat toţi într-un gând în rugăciune şi cerere, cu femeile şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii Lui” (Fap.l:14).

Ilustraţia de mai sus (aşa cum apare în Official Baltimore Catechism 5) este tipică pentru ideile catolice despre Maria. Se încearcă să i se acorde Mariei o poziţie centrală. Discipolii însă, în acea împrejurare, nu se uitau la Maria. Ei îşi aveau aţintită privirea spre CRISTOS Cel înviat şi înălţat, care să toarne peste ei darul Duhului Sfânt. În desen, Duhul Sfânt (în chip de porumbel) pluteşte deasupra Mariei! În ce priveşte relatarea Scripturii, însă, Singurul peste care Duhul S-a coborât în chip de porumbel a fost Isus Însuşi – nu mama Lui!

Pe de altă parte, zeiţa fecioară păgână, cu numele de Iuno, a fost deseori reprezentată cu un porumbel pe cap, după cum era şi Astarteea, Cibele şi Isis!

Alte încercări de a o glorifica pe Maria pot fi văzute în doctrina romano-catolică a virginităţii perpetue. Aceasta este învăţătura prin care se spune că Maria a rămas fecioară până la sfârşitul vieţii ei. Dar, aşa cum explică The Encyclopedia Britannica, doctrina virginităţii perpetue a Mariei n-a apărut decât cam la vreo trei sute de ani după înălţarea lui Cristos. Această fabuloasă calitate n-a câştigat recunoaşterea oficială a Romei decât la conciliul din Calcedon în anul 451.

Ralph Eduard Woodrow

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la ÎNCHINAREA ADUSĂ MARIEI ( 3 )

 1. Alina zice:

  Este clar ca tu suferi si ca ai o problema serioasa, insa asta nu e o ofensa. Dar ca sa iti dau un exemplu concret ca sa intelegi mai bine.

  Sti canalul de televiziune Antena 3 si Realitatea (si parca mai era unu dar nu mai retin), oricand deschizi televizorul si muti pe canalele astea o sa gasesti ceva emisiune in care presedintele tarii si apropiatii lui sunt jigniti si facuti in cele mai urate feluri. Practic sunt niste emisuni de circ, evident sunt platite de oameni mari ca sa ii discrediteze pe cei de la conducere. Deci e clar, aia nu au alt scop decat de a lovi in Basescu si ai lui.

  Ei acelas lucru il faci si tu, insa asta nu deranjeaza pe nimeni, nu de asta iti scriu, din partea mea poti posta cate articole jignitoare la adresa Maicii Domnului. Insa e clar ca atunci cand dau toti intr-un om incontinuu, este cat se poate de clar ca nu acel om are vreo vina, ci ceilalti il invidiaza. Asa s-a intamplat si cu Iisus, toti au dat in El, toti l-au invidiat, in asa fel incat ii doreau moartea.

  Asa si tie, daca nu ai fi de acord cu cinstirea Maicii Domnului, ar fi o chestie, sa publici un articol decent fara jigniri ar fi alta chestie, insa sa publici gramezi de articole zi de zi si cu tenta jignitoare, este clar intentia ta, exact a celor de care ti-am povestit mai sus.

  Deci e clar ca tu altceva nu ai ce face. Oricum, gandeste-te bine ca daca vrei sa ajungi in rai, vei fi nevoit sa stai langa Maica Domnului, care va fi in ceruri. Gandeste-te la faptul asta

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Domnisoara Alina, suferi de o problema serioasa, insa asta nu e ofensa. Probabil e lipsa de atentie. Daca esti atenta mai jos scrie numele autorului Ralph Edward Woodrow. Toate pretentiile in scris pe adresa lui, va rog.

   Apreciază

 2. Tiby zice:

  Am vazut ca se intelege ca cineva o jigneste pe Fecioara Maria;Poate ca se intelege gresit.
  Faptul ca oameni se inchina fecioarei Maria o fac din necunoasterea lor pe tatal Dumnezeu,eu personal cred ca daca fecioara Maria ar fi trait acum nu ar fi deloc de acord cu cea ce fac oameni astazi,sau daca cei de atunci s-ar fi inchinat la ea atunci ea nu ar fi fot deloc deacord cu ei…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s