Închinarea adusă Mamei și copilului (5)

Zeiţa egipteană a fertilităţii, Isis, a fost reprezentată stând pe semilună, cu stele în jurul capului. În bisericile romano-catolice din toată Europa se pot vedea picturi ale Mariei exact în acelaşi mod. Imaginea de mai jos (aşa cum apare în broşurile de catehism catolice) o înfăţişează pe Astarteea. Maria cu douăsprezece stele care îi înconjoară capul, şi cu semiluna sub picioare!

În numeroase moduri, conducătorii mişcării de apostazie au încercat s-o facă pe Maria să pară asemănătoare zeiţei păgânismului şi să o înalţe pe o treaptă divină. Aşa cum păgânii aveau statui ale zeiţei, la fel au fost făcute statui ale „Mariei”. Se spune că, în unele cazuri, exact aceloraşi statui ce fuseseră folosite pentru a aduce închinare lui Isis (cu copilul ei) li s-au dat, pur şi simplu, alte nume, de Maria şi Copilaşul Cristos.

„Când a triumfat creştinismul”, spune un scriitor, „aceste picturi şi imagini au devenit cele ale madonei şi ale copilului fără vreo întrerupere în continuitate: de fapt nici un arheolog nu poate spune acum dacă unele din aceste obiecte o reprezintă pe una sau pe cealaltă”. Multe dintre aceste imagini cu nume schimbat au fost încoronate şi împodobite cu bijuterii – exact în acelaşi mod în care erau înfăţişate imaginile

fecioarelor hinduse şi egiptene. Dar Maria, mama lui Isus, nu a fost bogată (Lc.2:24; Lev.l 2:8).

Luca 2:22-24  Şi, cînd s’au împlinit zilele pentru curăţirea lor, după Legea lui Moise, Iosif şi Maria au adus Pruncul la Ierusalim, ca să-L înfăţişeze înaintea Domnului, –  după cum este scris în Legea Domnului: ,,Orice întîi născut de partea bărbătească va fi închinat Domnului„,   şi ca să aducă jertfă: o păreche de turturele sau doi pui de porumbei, după cum este poruncit în Legea Domnului.

Leviticus 12:2-8  ,,Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: ,Cînd o femeie va rămînea însărcinată, şi va naşte un copil de parte bărbătească, să fie necurată şapte zile; să fie necurată ca în vremea sorocului ei.  ‘n ziua a opta, copilul să fie tăiat împrejur. Femeia să mai rămînă încă treizeci şi trei de zile, ca să se cureţe de sîngele ei; să nu se atingă de nici un lucru sfînt, şi să nu se ducă la sfîntul locaş, pînă nu se vor împlini zilele curăţirii ei. Dacă naşte o fată, să fie necurată două săptămîni, ca pe vremea cînd i-a venit sorocul; şi să rămînă şase zeci şi şase de zile ca să se curăţească de sîngele ei. Cînd se vor împlini zilele curăţirii ei, pentru un fiu sau pentru o fiică, să aducă preotului, la uşa cortului întîlnirii, un miel de un an pentru arderea de tot, şi un pui de porumbel sau o turturea pentru jertfa de ispăşire. Preotul să le jertfească înaintea Domnului, şi să facă ispăşire pentru ea; şi astfel, ea va fi curăţită de curgerea sîngelui ei. Aceasta este legea pentru femeia care naşte un băiat sau o fată. Dacă nu poate să aducă un miel, să ia două turturele sau doi pui de porumbel, unul pentru arderea de tot, altul pentru jertfa de ispăşire. Preotul să facă ispăşire pentru ea, şi va fi curată.„

De unde au provenit atunci bijuteriile şi coroanele ce se văd pe statui? Prin compromisuri – unele foarte evidente, altele mai ascunse – închinarea adusă mamei din antichitate a continuat în sânul bisericii rătăcite, înlocuind vechile nume cu cel al Mariei.

Ralph Eduard Woodrow

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Închinarea adusă Mamei și copilului (5)

  • Ciprian Sarivan zice:

   Dragul meu apologet, articolul pe care l-ai pus reprezinta discutia ta cu moderatorul moldovacrestina. Ai incercat sa-ti argumentezi spusele cu ochelari de ordodox! cu semnul exclamarii, dupa cum te-ai exprimat. Daca apologetica iti permite, fa te rog exegeza textului, vezi contextul istoric si cultural, iar greaca banuiesc ca o stii la perfectie, asa ca ti-ar putea fi de ajutor. Nu incerca sa dai raspunsurile moderatorului drept raspunsul tuturor crestinilor baptisti.
   Si nu stiu de ce vrei sa faci polemica? De ce acuzi moderatorul de incapatinare, cind ai citit articolul de pe blogul meu si ai aceeiasi incapatinare. El ti-a raspuns corect biblic, adresarea ingerului, fiind un salut special, dar nu neobisnuit, sugerind necesitatea inchinarii catre Maria.
   Cred ca studiile si iubirea fata de Dumnezeu pe care o ai ar trebui sa-ti dezvolte spiritul academic de acceptare a parerilor altora, chiar daca nu in toate cazurile corespund cu ale tale.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s