Ce spune Biblia despre închinarea la idoli și despre idolatrie ( 8 )

Alt prooroc al Vechiului Testament, Habacuc, încearcă să trezească oamenii prin explicație a ceea ce înseamnă idol, sau chip cioplit. Nu vă înșelați crezînd că un lemn sau o piatră poate să-ți dea iertare, să-ți aducă bani, să te trateze, sau să-ți răspundă la rugăciunile pe care le înalți. Cred că ar fi nevoie de un Habacuc actual care să meargă să deschidă ochii oamenilor.

Habacuc 2:18-20  La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat, care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea în el, pe cînd el făureşte numai nişte idoli muţi? Vai de celce zice lemnului: ,,Scoală-te„, şi unei pietre mute: ,,Trezeşte-te„! Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur şi argint, dar în ea nu este un duh care s’o însufleţească. Domnul însă este în Templul Lui cel sfînt. Tot pămîntul să tacă înaintea Lui!

Puneam mai sus întrebarea: Cum un o ar putea să creeze un dumnezeu, o ființă duhovnicească puternică, care mai apoi să-I răspundă rugăciunilor. Dacă poți crea un dumnezeu, înseamnă că tu ești cel puțin la nivelul dumnezeului pe care l-ai creat.

Să revenim iarăși la Exod, unde Dumnezeu vorbește clar ce înseamnă idolii și de ce să se ferească Israel de asta.

Exod 34:12-17  Să nu cumva să faci legămînt cu locuitorii ţării unde ai să intri, ca să nu fie o cursă pentru tine, dacă vor locui în mijlocul tău. Dimpotrivă să le dărîmaţi altarele, să le sfărîmaţi stîlpii idoleşti şi să le trîntiţi la pămînt idolii. Să nu te închini înaintea unui alt dumnezeu; căci Domnul se numeşte gelos, este un Dumnezeu gelos.  Fereşte-te să faci legămînt cu locuitorii ţării, ca nu cumva, curvind înaintea dumnezeilor lor, şi, aducîndu-le jertfe, să te poftească şi pe tine, şi să mănînci din jertfele lor, ca nu cumva să iei din fetele lor neveste fiilor tăi, şi astfel, fetele lor, curvind înaintea dumnezeilor lor, să tîrască şi pe fiii tăi să curvească înaintea dumnezeilor lor. Să nu-ţi faci un dumnezeu turnat.

Dumnezeu atenționează poporul Său să nu facă nici un legămînt cu popoarele care se închină la idoli. Dimpotrivă, spune Domnul, voi să le dărîmați templele și să distrugeți idolii la care se închină ei ca să nu fie pricină de idolatrie pentru voi. Dumnezeu spune că chiar a mînca din mîncarea închinată unui idol păcătuiești.

Unul din obiceiurile practicate de popoarele din acele timpuri era întreținerea relațiilor sexuale de orice tip în cinstea unui idol. Dumnezeu le spune că nu cumva să curvească în cinstea unui idol ca să nu păcătuiască dublu: idolatrie și curvie.

Nu fă un dumnezeu turnat, cioplit, sculptat sau de orice alt gen. Ce ai creat se poate numi în cel mai bun caz operă de arta dar cu siguranță nu dumnezeu.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s