Ce spune Biblia despre închinarea la idoli și despre idolatrie ( 7 )

Idolatria ajunsese în Israel o obișnuință. Din porunca pe care le-o dăduse Dumnezeu, nu mai rămăsese nimic. Oamenii și-au creat dumnezei ai lor, idoli ca li se închine. Și atunci cînd idolatria ajunge la culme, Dumnezeu le vorbește prin prooroci. Unul din ei, Ieremia spune în cartea care îi poartă numele următoarele lucruri:

Ieremia 10:1-15  ,,Ascultaţi Cuvîntul pe care vi-l vorbeşte Domnul, casa lui Israel!  Aşa vorbeşte Domnul: ,Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor, şi nu vă temeţi de semnele cerului, pentrucă neamurile se tem de ele. Căci obiceiurile popoarelor sînt deşerte. Taie un lemn din pădure; mîna meşterului îl lucrează cu securea; îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane, ca să nu se clatine. Dumnezeii aceştia sînt ca o sperietoare de păsări într’un ogor de castraveţi1 (Sau: ca un stîlp tras la strung), şi nu vorbesc; sînt duşi de alţii, pentrucă nu pot să meargă.„ ,,Nu vă temeţi de ei, căci nu pot să facă niciun rău, şi nu sînt în stare să facă niciun bine.„ ,,Niciunul nu este ca Tine, Doamne! Mare eşti Tu, şi mare este Numele Tău prin puterea Ta.  Cine să nu se teamă de Tine, ‘mpărate al neamurilor? Ţie se cuvine teama; căci între toţi înţelepţii neamurilor şi în toate împărăţiile lor, niciunul nu este ca Tine. Toţi laolaltă, sînt proşti şi fără minte, ştiinţa idolilor nu este decît deşertăciune, e lemn! Ei aduc din Tarsis foiţe de argint şi aur din Ufaz; meşterul şi mîna argintarului le pun în lucru; hainele acestor dumnezei sînt de materii văpsite în albastru şi în purpură, toate sînt lucrate de meşteri iscusiţi. – Dar Domnul este Dumnezeu cu adevărat, este un Dumnezeu viu şi un ‘mpărat vecinic. Pămîntul tremură de mînia Lui, şi neamurile nu pot să sufere urgia lui.„ ,,Aşa să le vorbiţi: ,Dumnezeii, cari n’au făcut nici cerurile, nici pămîntul, vor pieri de pe pămînt şi de supt ceruri.  Dar El a făcut pămîntul prin puterea Lui, a întemeiat lumea prin înţelepciunea Lui, a întins cerurile prin priceperea Lui.  La tunetul Lui, urlă apele în ceruri; El ridică norii dela marginile pămîntului, dă naştere fulgerelor şi ploii, şi scoate vîntul din cămările Lui. Atunci se arată omul cît este de prost cu ştiinţa lui, şi orice argintar rămîne de ruşine cu chipul lui cioplit; căci idolii lui nu sînt decît minciună, şi nu este nicio suflare în ei; sînt un lucru de nimic, o lucrare înşelătoare, şi vor pieri, cînd va veni pedeapsa.

Ieremia face o comparație între idolii ciopliți, făcuți de mîinile oamenilor și Dumnezeul Atotputernic de care tremură toate sub cer. Dumnezeu este independent de ceea ce face omul, idolii trebuie să fie purtați, pentru că nu pot face nimic fără om. Dar vă las ca Cuvîntul lui Dumnezeu să vă vorbească, și nu cuvintele scrise de mine.

Ieremia continua cu afirmația că cei ce se închină la idoli sunt de o știință prostească:

Ieremiah 51:17-18  Atunci orice om se vede cît este de prost cu ştiinţa lui, orice argintar rămîne ruşinat de chipurile lui cioplite; căci idolii lui nu sînt decît minciună, şi n’au nicio suflare în ei!  Sînt o nimica toată şi o lucrare de rîs: cînd le vine pedeapsa, pier cu desăvîrşire!

 

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce spune Biblia despre închinarea la idoli și despre idolatrie ( 7 )

  1. samyuryel111 zice:

    in deotronom scrie clar in capitolu 5 versetele 7 8 9

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s