Ce spune Biblia despre închinarea la idoli și despre idolatrie ( 3 )

Mulți se întreabă, probabil, de ce în Biblie nu întîlnim nici un detaliu al felului cum arăta Isus Hristos. Avînd în vedere impactul pe care L-a avut, sau urma să-L aibă în această lume, cred că ar fi fost potrivit ca să fie descrisă cu lux de amănunte imaginea Lui. Dar să vezi minune, nicăieri Biblia nu descrie măcar ce culoare avea părul Lui. Evangheliștii care relatează evenimente din viața lui Isus cu atîta exactitate ca în cazul lui Luca, care a relatat chiar faptul că Isus plîngea, uită, nu se știe de ce să prezinte felul cum arăta Isus. Nu numai că nu prezintă cu lux de amănunte, dar chiar nu prezintă nici cel mai mic detaliu a figurii, chipului sau a manierelor lui Isus.

A fost o introducere pentru cei care continuă se se închine la icoane din încredințarea că chipul de pe imagine este chipul lui Isus. Dacă oamenii își permit să-și imagineze chipul lui Isus pe motiv că El a trăit pe acest pămînt, păi nu au nici un motiv să înceapă a inventa cum arată Dumnezeu. Totuși dacă cauți atent icoane poți găsi imaginea lui Dumnezeu asemeni unui bătrîn cu barbă albă, cu sceptru în mînă, cu picioarele pe globul pămîntesc, în multe cazuri avîndu-L lîngă El pe Isus.

Dumnezeu a fost întotdeauna împotriva chipurilor sculptate, pictate, gravate, chiar dacă acestea presupuneau că reprezintă imaginea Lui ca și Dumnezeu. Următorul verset spune următoarele:

Deuteronom 4:16  ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei.

Traducerea originală spune următoarele cu un conținut mult mai plin:

Deuteronom 4:16 Nu te ( corupe, distruge, nu decădea, nu te ruina) într-atît încît să-ți (faci, modelezi, croiești ) o imagine gravată, o reprezentare a vreunei figuri, sau (imaginea, modelul, construcția, forma) unui bărbat sau a unei femei.

Tot contextul vorbește despre lucrurile care ar putea deveni obiect al închinării:

Deuteronom 4:15-20  Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre,  ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei,  sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului.  Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg. Dar pe voi, Domnul v’a luat, şi v’a scos din cuptorul de fier al Egiptului, ca să-I fiţi un popor pus de o parte, cum sînteţi azi.

Citește atent ce spune Dumnezeu, să vedem dacă poți schimba aceste versete. Citind puneți întrebarea: Nu te închini cumva la chipul unui bărbat, al unei femei, a unor animale, stîrnind ura lui Dumnezeu. Vom vedea în articolele următoare cum se manifestă ura lui Dumnezeu față de cei ce se închină la idoli.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s