Ce spune Biblia despre închinarea la idoli și despre idolatrie ( 2 )

Exod 20:4  Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în apele mai de jos de cît pămîntul.

În încercarea de a înțelege ce înseamnă dumnezeirea, oamenii încearcă să găsească un element de bază cu care L-ar putea asemăna pe Dumnezeu, ceva de la care te-ai porni să explici ce înseamnă Dumnezeu.  Dacă ar fi să explici cuiva care nu știe ce este un avion ai folosi ca element primar pasărea. Dacă ar fi să explici cuiva ce este un submarin, ai folosi elementul primar – peștele.

Spune, te rog, ce element primar folosești în cazul explicării a ceea ce înseamnă Dumnezeu? Un bărbat mai mare? Un bodybuilder? O statuie înaltă? O ființă care inspiră frică? Nu știi ce să folosești… Și atunci începi a inventa că Dumnezeu este într-un fel sau altul. Uiți dragă cititor că Dumnezeu este duh, iar un duh nu are o formă fizică pe care să o poți reprezenta. Mai mult decît atît: nu știi dacă Dumnezeu te lasă să reprezinți chipul Lui. Este adevărat că pe parcursul Bibliei se folosesc expresii care ar părea să dea o formă umană lui Dumnezeu.  Brațul Lui, Dreapta Lui sunt expresii care conferă o figură umană lui Dumnezeu. Toate acestea însă, sunt însă figuri de stil folosite ca să ne dea o posibilitate să îl înțelegem pe Dumnezeu mai aproape de forma noastră umană.

Oamenii au recurs la a crea chipuri ciolipe, a picta imagini pentru a-L prezenta pe Dumnezeu. Dar imediat apar un șir de probleme. Figura respectivă nu este nici pe departe Dumnezeu , pentru că este creată de un om , iar o figură creată de om nu poate fi dumnezeu , un om limitat nu poate crea o ființă dumnezeiască,  figura creată este o greșeală din start pe motiv că nu ai nici un model după care să te fi condus cînd ai creat-o, nu găsești nici o referință că Dumnezeu ar accepta să-ți bați joc de El în felul acesta. Altceva este că lucrul care s-a obținut are un început și va avea un sfîrșit în această lume,  în contradictoriu cu Dumnezeu care nu are nici început și nici sfîrșit, lucrul respectiv poate fi la un moment de timp într-un singur loc, în timp ce Dumnezeu este prezent oriunde, figura are o formă finită în timp ce Dumnezeu este infinit, pentru a-L înțelege pe Dumnezeu ai nevoie de credință și încredere, pentru a înțelege figura ai nevoie doar de ochi.

Generații în șir, oamenii,  fără să atragă atenție la versetele care le vom analiza pe parcurs au continuat să creeze icoane și să se închine la ele argumentînd oricum, numai să cadă în picioare argumentele lor. Astfel avem și pînă în prezent argumentul că icoanele sunt ferestrele spre Dumnezeu.

Isus spune clar:

Ioan 10:9  Eu sînt Uşa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mîntuit; va intra şi va ieşi, şi va găsi păşune.

Dacă Isus este Ușa, atunci nu mai avem nevoie de ferestre, jaluzele, streașine și alte elemente de construcție pentru a ajunge la Dumnezeu. Isus este singura Cale. Amin

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s