Ce spune Biblia despre icoane (3)

Limba greacă folosește doi termeni cu referire la icoană: tupos și eikon

tupos– formă de bază, șablon după care se crează ceva, exemplu care să fie urmat, imitat.

 eikon – imagine, figură, asemănare, imagine a lucrurilor cerești.

Două lucruri diferite: una este un șablon care trebuie urmat, alta este o imagine a lucrurilor cerești. Vom vedea ce spune Biblia despre ambele cuvinte. Le voi lua în ordinea în care sunt scrise în Biblie.

Eikon

Romani 1:22-25   S’au fălit că sînt înţelepţi, şi au înebunit;  şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor într’o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi tîrîtoare. De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile; căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s’au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvîntat în veci! Amin.

Rezultatul închinării la eikon ( imagine ) este pedeapsa lui Dumnezeu.

Tupos

Romani 5:14  Totuş moartea a domnit, dela Adam pînă la Moise, chiar peste ceice nu păcătuiseră printr’o călcare de lege asemănătoare cu a lui Adam, care este o icoană preînchipuitoare a Celuice avea să vină.

Legea asemănătoarea cu a lui Adam este exemplul sau șablonul Celui ce avea să vină, adică Isus.

Antitupos ( figură formată după un șablon )

1 Peter 3:21  Icoana aceasta închipuitoare vă mîntuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţire de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos

Botezul ne mîntuiește de păcat și anume prin faptul că este șablonul de urmat care arată mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Ce spune Biblia despre icoane (3)

 1. Chavalito zice:

  tocmai din cauza idolatriei este Romania si Grecia in situatia incare e si din cauza lepadarii de Dumnezeu
  http://adevarulascuns.blogspot.com/

  Apreciază

 2. xViorel zice:

  da.

  Apreciază

 3. alexandra zice:

  Romania si Grecia? De Italia, Spania….etc, tari cu populatie 90% catolica ce ziceti…))))). Sa fim seriosi, nu cred ca e semnificativa marimea chipului cioplit sau a icoanei, mai ales ca vecinii nostri europeni imbracati in purpura si stacojiu se inchina la statui si la aparitii ce fac minuni )))). Sunt multi factori care influenteaza economia unei tari, n-ar ajunge o viata de om sa descalcesti si sa desconspiri increngatura croita de cei care se cred Dumnezei pe pamantul acesta.Si chiar si asa, au ramas putini cei care mai cred in altceva decat in Domnul nostru Iisus, faptul ca ortodoxii se roaga la lemne pictate si la oseminte(moaste), cred e e insignifiant in comparatie cu ce se intampla in realitate.

  Apreciază

 4. Biblia nu a fost data pentru religii ci pt fiecare om in parte.Religiile st doar o alta institutie a statului mincinoasa.Biblia inseamna iubire nu bani,putere,indoctrinare,sclavie asa cum st religiile.

  Apreciază

 5. Am ajuns sa pun la indoiala Noul Testament in proportie de 80%.St multe contraziceri si profetii,spre deosebire de Vechiul Testament.Cat despre Isus,nici macar nu-l chema asa,ca sa vedeti cat minte Biserica in ziua de azi,ci Yahusha.In plus au fost altii ca Isus in trecut,care au avut 12 apostoli,au murit si au inviat la fel,etc.

  Apreciază

 6. kkata zice:

  tu esti distrus

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s