Neînfrînarea, nestăpînirea ( 1 )

Nu vi s-a întîmplat niciodată să vă vină greu să vă stăpîniți în anumite situații ? Nu ți s-a întîmplat să explodezi cînd nici nu te așteptai ? Nu ai în viața ta lucruri, tensiuni, dorințe cărora nu întotdeauna le poți face față ?

Cred că le are fiecare din noi. Sunt lucruri cărora nu ne putem opune, lucruri și dorințe care iese de sub control. Unii sunt tentați de alcool, alții de bogăție, alții de femei stăine, alții de mîncare etc. Am găsit de cuviință să privim ce spun Sfintele Scripturi despre înfrînare în general și cum putem face lucrul acesta.

Cuvîntul în ebraică ( moo-sawr ) înseamnă: disciplină ( de natură morală ), castitate, corectitudine, disciplină exersată, disciplină în școala înțelepciunii, disciplină paternală.

Cuvîntul din limba greacă (egkrateuomai ) prezintă cam același lucru: autocontrol, a avea un comportament temperat, folosit în cazul atleților pentru abstinența de la mîncarea și vin și act sexual.

Primul text în care se vorbește despre înfrînare este:

Proverbe 5:22-23 Cel rău este prins în înseşi nelegiuirile lui, şi este apucat de legăturile păcatului lui. El va muri din lipsă de înfrînare, se va poticni din prea multa lui nebunie.

Cînd ajungi să te dedai la rău, presiunea psihologică la care te supui este foarte mare. Umanul din tine luptă împotriva atacului psihologic de a face opusul. Dacă a ucide nu este firesc, iar tu îți supui mintea la astfel de atac, atunci la sigur vei suferi o traumă psihologică. Firul firav din tine se distruge și te transformi într-un animal. Este sufficient de greu ca să poți lăsa în urmă trauma, cît și păcatul pe care îl faci. Disciplina de a te opri de la rău, nedezvoltată, nu face decît să îți permită continuarea păcatului și răului. Rezultatul lipsei de înfrînare este moartea, precedată de căderi din cauza nebuniei.

Următorul text se găsește în Faptele Apostolilor:

Fapte 24:25 Dar, pe cînd vorbea Pavel despre neprihănire, despre înfrînare şi despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: ,,De astădată, du-te; cînd voi mai avea prilej, te voi chema.„

Dacă pui tot ce a spus Pavel în ordine probabil ai avea de ce te îngrozi: neprihănirea o primește prin iertarea de păcate, mai departe este necesară înfrînarea pentru că altfel urmează punctul trei – judecata viitoare. Presupun, că Pavel vorbea destul de direct lui Felix, mai ales că vedem că Felix cauta bani de la Pavel. La capitolul asta omul nu se putea înfrîna. Înfrînarea este rezistența împotriva tentației de a păcatui. Dacă vrei să fii neprihănit, amintește-ți, în momentul ispitei că trebuie să reziști, oricît de tentant nu ar fi. Dacă nu faci asta, cobori și mai jos, iar șansele să devii rezistent sunt tot mai mici. Luptă, cît este șansă de a lupta, altfel te vei trezi prizonier al păcatului, mai mult chiar – rob al păcatului de care nu vei putea scăpa. Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s