Încăpățînarea și efectele ei ( 5 )

Dumnezeu prezintă rezultatele grave, din punct de vedere uman, care urmează ca rezultat a acțiunii continue de încăpățînare. Într-un pasaj din Ezechiel, Dumnezeu vorbește casei lui Israel, chiar prin proorocul sus-menționat.

Ezekiel 2:3-10 El mi-a zis: ,,Fiul omului, te trimet la copiii lui Israel, la aceste ,popoare îndărătnice,` cari s’au răzvrătit împotriva Mea; ei şi părinţii lor au păcătuit împotriva Mea, pînă în ziua de azi. Da, copiii aceştia la cari te trimet, sînt neruşinaţi şi cu inima împietrită. Tu să le spui: ,Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu!` Fie că vor asculta, fie că nu vor asculta, -căci sînt o casă de îndărătnici-vor şti totuş că în mijlocul lor este un prooroc.  Tu, fiu al omului, să nu te temi de ei, nici să nu te sperii de cuvintele lor; şi măcar că ei sînt nişte mărăcini şi spini lîngă tine, şi măcar că locuieşti împreună cu nişte scorpii, totuş nu te teme de cuvintele lor şi nu te spăimînta de feţele lor, căci sînt o casă de îndărătnici. Ci să le spui cuvintele Mele, fie că vor asculta, fie că nu vor asculta; căci sînt nişte îndărătnici!  Tu, însă, fiul omului, ascultă ce-ţi spun! Nu fi îndărătnic, ca această casă de îndărătnici! Deschide-ţi gura, şi mănîncă ce-ţi voi da!„ M’am uitat, şi iată că o mînă era întinsă spre mine, şi ţinea o carte în chip de sul.  A desfăşurat-o înaintea mea, şi era scrisă şi pe dinlăuntru şi pe din afară; în ea erau scrise bocete, plîngeri şi gemete.

Cîteva puncte de caracteristică a persoanelor încăpățînate:

  • Au întotdeauna tendința să se răzvrătească de la ceea ce este normal, de la ceea ce este bine. Trăind lîngă o persoană îndărătnică, nu poți avea siguranță că vei fi liniștit. În orice moment poate să se împotrivească binelui, poate lua hotărîri împotrivitoare, pentru simplu motiv că așa dorește. Experiențele negative din trecut, ca urmare a acelorași tipuri de acțiuni, nu va determina această persoană să renunțe la a se încăpățîna.
  • Experiența negativă a vieții de încăpățînare pe care au trăit-o părinții lor, nu-I va face să-și schimbe modul de a acționa diferit de al părinților. Vor acționa așa cum au văzut acasa, cum au fost învățați, deși experiențele părinților lor au dat eșec.
  • Sunt nerușinați și cu inima împietrită. Este forma sufletului, pentru că în exterior, sau la exprimare și comportament pot fi cei mai minunați oameni, cel puțin aparent. Nerușinarea și împietrirea inimii se manifestă în relația cu Dumnezeu, iar mai tîrziu și în relația cu apropiații.
  • Așteaptă-te la refuz de a fi ascultat de așa tip de oameni. Fii sigur: cînd se va ajunge la a discuta despre Dumnezeu sau despre lucruri la care ei au păreri diferite, vei suferi eșec. Să știi că nu e mare minune dacă nu vei fi ascultat. Miracol va fi dacă te vor asculta!
  • Sunt numiți scorpii, cu referire la veninul din exprimare, sau la felul negativ de a acționa.
  • Rezultatul vieții lor de încăpățînare sunt: bocete, plîngeri și gemete.

Caracteristica din Țefania vine să întregească tabloul…

Tefania 3:1-2 ,,Vai de cetatea îndărătnică şi spurcată, vai de cetatea plină de asuprire!  Ea n’ascultă de nici un glas, nu ţine seama de mustrare, nu se încrede în Domnul, nu se apropie de Dumnezeul său.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Opinie, Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s