Încăpățînarea și efectele ei ( 3 )

Nu trebuie date sfaturi unui prost încăpăţînat.

(Somadeva, Kath. 32, 54).

Dacă ai ajuns să fii atenționat cu privire la faptul că ești încăpățînat, verifică acest lucru. Poate într-adevăr caracterul îți este așa, și atunci trebuie să iei neapărat o hotărîre de a te schimba. Această calitate negativă pe care o ai îți va aduce doar necaz și distrugere. Dacă ai fericirea ca cineva să te suporte, indiferent de felul cum ești, fii mulțumitor, fii respectuos cu cei care se comportă bine cu tine. Cînd Dumnezeu a promis fericire și țara în care curge lapte și miere poporului Israel, nu a ținut cont de încăpățînarea pe care o aveau. Însă ei nu au rămas recunoscători că Dumnezeu a trecut cu iertare peste felul lor de a fi.

Deuteronom 9:6 Să ştii dar că nu din pricina bunătăţii tale îţi dă Domnul, Dumnezeul tău, acea ţară bună ca s’o stăpîneşti; căci tu eşti un popor tare încăpăţînat.

Deuteronom 31:27-29 Căci eu îţi cunosc duhul tău de răzvrătire şi încăpăţînarea ta cea mare. Dacă vă răzvrătiţi voi împotriva Domnului cît trăiesc eu încă în mijlocul vostru, cu cît mai răzvrătiţi veţi fi după moartea mea! Strîngeţi înaintea mea pe toţi bătrînii seminţiilor voastre şi pe căpeteniile oştirii voastre; voi spune cuvintele acestea în faţa lor, şi voi lua martor împotriva lor cerul şi pămîntul. Căci ştiu că după moartea mea vă veţi strica, şi vă veţi abate dela calea pe care v’am arătat-o; şi în cele din urmă vă va ajunge nenorocirea, dacă veţi face ce este rău înaintea Domnului, pînă acolo încît să-L mîniaţi prin lucrul mînilor voastre„.

Dacă nu iei hotărîrea de a te corecta, dacă nu te corectezi atît timp cît ai pe cineva lîngă tine care insistă asupra lucrului acesta, care te ajută să realizezi corectarea respectivă, după ce va dispărea această persoană din viața ta, nu te vei corecta nici atît. Moise spune poporului că datorită caracterului pe care și l-au dezvoltat pe parcursul timpului de răzvrătire și de încăpățînare îi va face să continuie acest lucru, chiar dacă nu-l mai doresc. Obișnuințele pe care ți le dezvolți, fie conștient sau inconștient, vin să-ți joace festa exact cînd te aștepți mai puțin.

Iarăși o acțiune săvîrșită din încăpățînare îl costă pe Israel pierderi mari de vieți omenești. Poporul ajunge în țara Canaan și trimit cîteva iscoade să verifice întăriturile țării, garnizoana, felul cum sunt antrenați soldații etc. Iscoadele vin înfiorate de cele văzute: soldați bine pregatiți, oameni înalți, cetați bine apărate. Ei, însă, un popor obosit de pustie… Cum ar putea să lupte împotriva locuitorilor țării? Aceasta a fost părerea a zece iscoade din cele douăsprezece trimise. Cînd Dumnezeu S-a mîniat de șovăiala poporului și le-a spus să se întoarcă în pustie, pentru că s-au îndoit că vor cuceri țara, ei, din prostie, nici de această dată nu au ascultat de Domnul, și au revenit la prima poruncă a Lui, să meargă și să cucerească țara.

Numeri 14:40-45 S’au sculat dis de dimineaţă a doua zi, şi s’au suit pe vîrful muntelui, zicînd: ,,Iată-ne! sîntem gata să ne suim în locul de care a vorbit Domnul, căci am păcătuit.„ Moise a zis: ,,Pentru ce călcaţi porunca Domnului? Nu veţi izbuti. Nu vă suiţi, căci Domnul nu este în mijlocul vostru! Nu căutaţi să fiţi bătuţi de vrăjmaşii voştri.  Căci Amaleciţii şi Cananiţii sînt înaintea voastră, şi veţi cădea ucişi de sabie; odată ce v’aţi abătut de la Domnul, Domnul nu va fi cu voi.„ Ei s’au îndărătnicit şi s’au suit pe vîrful muntelui; dar chivotul legămîntului şi Moise n’au ieşit din mijlocul taberii. Atunci s’au pogorît Amaleciţii şi Cananiţii, cari locuiau pe muntele acela, i-au bătut, şi i-au tăiat în bucăţi pînă la Horma.

Concluzie: dacă nu crezi argumentele bine puse la punct a unei persoane care cunoaște ceea ce îți spune, vei ajunge să experimentezi pe pielea proprie… și această poate fi pentru ultima dată în viață!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Opinie, Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s