Ce spune Biblia despre noroc (5)

Ultimul text referitor la cuvîntul soartei îl întîlnim în cartea proorocului Isaia:

Isaia 65:9-15 Voi scoate o sămînţă din Iacov, şi din Iuda un moştenitor al munţilor Mei; aleşii Mei vor stăpîni ţara, şi robii Mei vor locui în ea. Saronul va sluji ca loc de păşune oilor, şi valea Acor va sluji de culcuş boilor, pentru poporul Meu care Mă va căuta. Dar pe voi, cari părăsiţi pe Domnul, cari uitaţi muntele Meu cel sfînt, cari puneţi o masă ,Norocului`, şi umpleţi un pahar în cinstea ,Soartei`, vă sortesc săbiei, şi toţi veţi pleca genunchiul ca să fiţi junghiaţi; căci Eu am chemat, şi n’aţi răspuns, am vorbit şi n’aţi ascultat, ci aţi făcut ce este rău înaintea Mea, şi aţi ales ce nu-Mi place.„ De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: ,,Iată că robii Mei vor mînca, iar voi veţi fi flămînzi; iată că robii Mei vor bea, iar vouă vă va fi sete. Iată că robii Mei se vor bucura şi voi vă veţi ruşina. Iată că robii Mei vor cînta, de veselă ce le va fi inima, dar voi veţi striga, de durerea pe care o veţi avea în suflet, şi vă veţi boci, de mîhnit ce vă va fi duhul. Veţi lăsa numele vostru ca blestem aleşilor Mei; şi anume: ,Domnul, Dumnezeu vă va omorî`, şi va da robilor Săi un alt nume.

Poporul Israel a ajuns într-o stare fară precedent din cauza păcatului. Măreția de odinioară a lui Israel dispăruse. Nu mai era nimic din amintirea glorioasă a împăratului David. Israel ajunsese adîncimile păcatului, dar în același timp se considera sfînt. Culmea păcatului era idolatria, grav pedepsită de Dumnezeu. Poporul punea mese Norocului și umplea pahare în cinstea Soartei.

În textul tradus în română nu sună așa clar expresia respectivă. Textul ebraic însă vorbește destul de clar la acest capitol. Este vorba de referința la două zeități: Gad (Noroc) și Meni (Soarta). Gad și Meni erau două zeități foarte apropiate la care se închinau ne-evreii. Gesenius, îi identifică cu Jupiter și Venus, zeul major și zeul minor al Norocului și Soartei în astrologie. Dumnezeu a interzis clar în Biblie astrologia, așa că ei făceau cel puțin două păcate: idolatrie și astrologie (ghicirea în stele). Probabil că God și Meni erau reprezentați pe constelație ca un grup din șapte stele fiecare, din zodia Taurului, și marcau începutul unui nou an – Hiadele și Pleadele. Lictisternia – închinarea unei mese și a vinului, în cinstea acestor zeități,  marcau siguranța unui an nou, și se petrecea în timpul Paștelui, cînd evreii serbau ieșirea din Egipt, una din cele mai solemne închinări aduse lui Yahweh.

Din cauza faptului că îl schimbau pe Dumnezeul Viu pe niște zeități fără suflare, Dumnezeu spune că îi sortește sabiei. Alt motiv era faptul că Dumnezeu i-a chemat și eu n-au răspuns, a vorbit și ei nu au ascultat, ci au făcut intenționat ce este rău înaintea lui Dumnezeu și au ales ceea ce nu plăcea Lui.

Ce alegi tu? Știi ce vrea Dumnezeu de la tine, știi cum ar vrea El ca tu să trăiești, dar tu faci altfel! Trăiești cum vrei tu, în plăcerile tale, crezi mai degrabă zodiacal și prostiile astrologice, decît pe Dumnezeu. Dumnezeu te cheamă, dar nu răspunzi chemarii Lui, îți vorbește, dar nu vrei să-I asculți glasul, ci faci ce este rău, ce este păcat, și faci ceea ce nu-I place lui Dumnezeu. Dar vine timpul, și a și venit, acum cînd ai citit aceste lucruri, cînd trebuie să iei o hotărîre pentru viața ta: Fie ești cu Dumnezeu, și asculți de El, fie ești împotriva Lui, și rezultatul l-ai citit mai sus.

Dacă L-ai ales pe Dumnezeu primește toată binecuvîntarea: 1 Ioan 1:7-9 Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuş este în lumină, avem părtăşie unii cu al ii; şi sîngele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne cură eşte de orice păcat. Dacă zicem că n’avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne cură ească de orice nelegiuire.

Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Ce spune Biblia despre noroc (5)

  1. ana zice:

    stiti ceva de ce voi asa ii acuzati pe martorii lui Iehova?sunt si ei oameni au tot dreptul la religia lor proprie si nu trebuie sai acuzati deoarece sunt asa. si multe doctrine ale bisericii dar ei nu fac ca voi sa acuze si sa scrie in internet prostii ca voi mai luati exemplu in conduita caci se comporta mai frumos .si tot mai multa lume se convige in asta sper ca ai inteles

    Apreciază

  2. Stefania zice:

    mda. am citit tot. mult prea complicat pentru cat timp am eu la dispozitie pentru a intelege. sau nevoie de a intelege… ceea ce mi se pare chiar trist.

    Apreciază

  3. Pepine Valentin zice:

    Spune-mi te rog ce sti despre acest verset din Isaia 65:17 „Eu fac ceruri noi si un pamant nou „este important pt mine dar si cele care urmeaza pana la 25. Banuesc ca e mult de esxplicat dar merita ca voi da o mare atentie la raspunsul care mil veti da. Mi-as dori sa putem discuta mai mult . Astep un raspuns pe mail valentin_and_kty@yahoo.com sau pe ID-ul personal valentin_and_kty …..Va multumesc

    Apreciază

    • Pepine Valentin zice:

      Uite ,sa sti ca am gsit raspuns la intrebarea care ma framanta din Isaia 65:17 daca vrei sa comentam amandoi pa margina acestui verset poti sa o faci prin mail-ul de mai sus sa imi confirmi ca esti disponibil. Si credema ca ai sa fi surprins .

      Apreciază

      • Pepine Valentin zice:

        si cu privire la tema de mai sus care ai postato . ver.9 / Voi scoate o sămînţă din Iacov / (cine e samanta)?
        şi din Iuda un moştenitor al munţilor Mei. / (cine sunt mostenitori)?
        daca cunosti sa imi spui te rog?

        Apreciază

  4. Eugen Maris zice:

    Am o intrebare. Este pacat sau nu sa joci la loterie? Sunt impresionat si astept un raspuns concret! Multumesc

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Eugen, depinde ce consideri a fi pacat: insusi jocul sau patima de a juca?
      Daca te referi la joc, e un mod bun de a pierde banii, iar faptul ca se foloseste banii pentru a obtine un cistig ne-lucrat, este rau. In incercarea de a-L ispiti pe Isus, diavolul spune: Pocunceste acestor pietre sa se transforme in piine. Care era problema daca Isus ar fi facut asta. Sa faci piine este necesar sa macini graul, sa faci aluat, sa il coci si sa ai piine. A obtine simplu piine, inseamna sa o ai intr-o forma nu neaparat legala si aceasta e pacat.
      Daca ne referim la patima jocului, tot e pacat. Orice lucru de care esti biruit este stapinul tau, iar tu robul lui. Daca nu te poti opri din asta, sau stii ca joci mult, dar spui simplu ca te poti abtine de la joc, dar realitatea e alta sa stii ca aceasta este dependenta. Dependenta este rea in sine ca si concept, iar din perspectiva lui Dzeu este pacat.

      Sper ca am putut sa iti fiu de ajutor Eugen.

      Apreciază

Lasă un comentariu