Ce spune Biblia despre noroc. Definiție

Vorbim de noroc, ne plîngem că nu avem noroc, ne urăm noroc unii altora, iar viața, în viziunea noastră, nu este decît o combinație a acțiunilor noastre cu acest noroc atît de mult dorit. Este interesant să vedem dacă Biblia vorbește despre noroc sau nu, iar dacă vorbește, în ce fel anume? De ce oare unii creștini refuză să vorbească despre noroc? Care este relația noastră cu norocul, dacă în general este vreo una?

Vom vedea care este interpretarea generală dată cuvîntului noroc:

NORÓC, (#pop.#) noroace, #s. n.# 1. Soartă, ursită, destin (favorabil). ◊ Cu sau fără (de) noroc = a) #loc. adj. și adv.# (care este) cu (sau fără) succes; b) #loc. adj.# care exprimă, arată (ne)fericire, (in)succes. ◊ #Loc. adv.# La (sau într-un) noroc = la întâmplare, fără a fi sigur de reușită. ◊ #Expr.# (#Pop.#) La cât mi-a sta norocul = în ce măsură voi fi favorizat de soartă. A-i fi scris în noroc să… = a-i fi sortit să… 2. Întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea unei dorințe etc.; șansă, baftă. ◊ Joc de noroc = nume generic dat jocurilor în care câștigul depinde (aproape exclusiv) de întâmplare. ◊ #Expr.# A avea noroc sau a fi cu noroc = a avea succes sau a fi favorizat de împrejurări în acțiunile întreprinse. Noroc că… = bine că…, din fericire… A avea norocul să…. = a se ivi prilejul favorabil pentru… A avea noroc de cineva (sau de ceva) = a avea avantajul de a da peste cineva (sau ceva) folositor; a se putea sluji cu folos de cineva sau de ceva. Unde-i norocul să… = ce bine ar fi să… A da noroc = a) a saluta; b) a închina, a ciocni, a ura. Noroc! = formulă de salut sau de urare. 3. Stare sufletească sau situație în care omul se simte fericit; fericire, bine. ♦ Bunăstare. – Din #sl.# naroku.

Textul biblic, mai exact Vechiul Testament, tradus  în limba română furnizează șase pasaje în care se conține cuvîntul noroc și un pasaj în care este întîlnit cuvîntul norocului. Toate textele cu excepția ultimului par a vorbi netru sau pozitiv despre cuvîntul noroc ( care în respectivele pasaje are sens de soartă ). Să vedem dacă și textul ebraic (originalul) vorbește la fel pozitiv despre aceste texte.

Geneza 30:10-11 Zilpa, roaba Leii, a născut lui Iacov un fiu. ,,Cu noroc!„ a zis Lea. De aceea i-a pus numele Gad (Noroc).

Probabil că sunteți interesați să aflați cine este băiețelul care s-a născut și cum a ajuns el să fie numit Noroc. Printr-un concurs de împrejurări, Iacov, unul dintre patriarhi, a ajuns să fie căsătorit cu două soții. Cea mai iubită dintre ele era stearpă, și nu putea naște copii,  în schimb cealaltă năștea copii unul după altul. Prima,  văzînd că nu poate avea copii, a luat roaba pe care o avea și a dat-o soțului ei să se culce cu ea, ca să poată avea copii prin ea. Era un obicei că copii roabelor, născuți din relația cu stăpînul să fie considerați copii ai familiei, dar cu un statut social mai jos. De fapt, erau considerați mai degrabă copiii stăpînei, decît ai familiei.  Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ce spune Biblia despre noroc. Definiție

 1. VP zice:

  cititi sa vedeti ce spune Sfantul Parinte Cleopa despre „noroc”.
  dati cautare pe google „cine este noroc” si veti gasi cu usurinta.

  Apreciază

  • Ghiculescu Alex zice:

   Am citit cine este noroc inainte sa ajung aici ! Si acum voi gandi de doua ori inainte sa folosesc „hai noroc! ” ca forma de salut . Domnul cu tine !

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s