Negativismul (4)

Cred că ați auzit expresia: Persoana respectivă este bună, atît că spune vorbe rele. Orice situație o înțelegem din perspectivă umană, iar în înțelegerile noastre suntem mai mult tentați spre subiectivism decît spre obiectivism. În acțiunile noastre folosim foarte des o mască care ascunde bine omul nostru real, pînă în momentul cînd masca nu mai este necesară și atunci caracterul pe care l-ai  pus rău la punct, îți joacă festa exact cînd ai mai puțină nevoie.  În mod normal oamenii își dau seama de felul cum sunt ei, înțeleg că au nevoie de o schimbare, dar nu o pot face. Credeți că puțini fumători, alcoolici sau alți oameni cu anumite probleme încearcă să se schimbe? Nu puțini, dar în unele cazuri este aproape imposibil. La fel și cei negativiști, ajung la un moment să conștientizeze necesitatea unei schimbări, dar se lovesc de imposibilitatea de a face acest lucru. Felul în care ai ajuns sau în care te-ai dezvoltat este de fapt o atitudine a inimii și indiferent de masca pe care o porți, această masca mai devreme sau mai tîrziu va fi dată la o parte. Și atunci va rămîne adevărata față pe care o ai.

Fariseii care erau doar religioși pe dinafară, ajung la o confruntare cu Domnul Isus și El le spune următorul lucru: Matei 12:34-35 Pui de năpîrci, cum aţi putea voi să spuneţi lucruri bune, cînd voi sînteţi răi? Căci din prisosul inimii vorbeşte gura. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.

În unul din articolele anterioare am văzut că limba negativiștilor este ca o otravă de năpîrcă. La fel spune și aici Domnul Isus, că ei nu pot spune lucruri bune, fiind răi. Poți pune masca, și să spui cuvinte dulci, poți face complimente cuiva, dar sunt minciuni. Acesta nu este felul tău normal de comportament. Cum poți face ceva bine cînd ești rău? De unde vorbește gura? Din prisosul inimii, sau mai bine zis din ce are inima în plus, din suplimentarul inimii. Și dacă ai acolo numai lucruri rele, suplimentar se va găsi întotdeauna ca să dai și altora. Dacă adaugi lucruri bune, din suplimentul lor vei vorbi. Mai mult decît atît, Isus compară inima cu o visterie, un loc unde se adunau și se păstrau comorile. Ca să păstrezi comori trebuie mai întîi să le ai, trebuie să le fi pus acolo din timp. Omul bun a pus ceva bun, cel rău a pus ce a avut. Cînd vine timpul să scoată de acolo și să dea altora, fiecare dă ce are. Așa că nu vă înșelați cel care vorbește rău vorbește din ceea ce a pus acolo ani de zile. Și ce s-a pus timp de ani, nu dispare într-o zi.

În proverbele lui Solomon sunt puși în contradicție două feluri de oameni neprihăniții și stricații.

Proverbe 10:31-32 Gura celui neprihănit scoate înţelepciune, dar limba stricată va fi nimicită. – Buzele celui neprihănit ştiu să vorbească lucruri plăcute, dar gura celor răi spune răutăţi.

Cel neprihănit are de unde da înțelepciune, pe cînd limba stricată, sau cei ce vorbesc lucruri stricate vor fi nimiciți. Mai departe: cel neprihănit știe să vorbească lucruri plăcute. Ca să știi să faci ceva, trebuie să exersezi mult timp. În Taekwondo ca să poți efectua tehnic o lovitură trebuie să exersezi de 6000 ori,  plus exercițiul pe care trebuie să-l faci pentru a păstra tehnica acestei lovituri. Ca să știi să vorbești lucruri plăcute, trebuie să exersezi mult timp, iar ca să le exersezi trebuie să ai aceste lucruri plăcute din Cuvîntul lui Dumnezeu. Gura celor răi continuă însă să exerseze cu răutăți. Proverbele nu spun că cel rău știe să vorbească răutăți. La aceste lucruri nu este necesar antrenamentul. Ne naștem antrenați în domeniu. Răutatea este în noi și abia așteaptă să fie pusă în practică.

Alege să fii neprihănit și să înveți a spune lucruri plăcute pentru propria-ți fericire.

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s