Negativismul (3)

Va fi rău sau da…? Cam așa pun întrebarea negativii. Un autor spunea:  Teama și nesiguranţa sunt principalele cauze ale distrugerii stimei de sine, dar și ale esecurilor pe care le suferim. Pentru că atunci când vom învăţa să ne stimăm pe noi înșine și să avem deplină încredere în ceea ce suntem și putem face, vom realiza că suntem capabili să cucerim lumea.
Se tot vorbeste despre gândirea negativistă, ca principală cauză a esecurilor în viaţa unui om. Se tot dau sfaturi si soluţii „minune” și, mai nou, am învăţat si noi să mergem la psiholog. Și se întâmplă ca toate acestea să nu ajute la nimic.


Oare există persoane care au reusit să iasă complet și definitiv din acest tipar al gândirii negativiste? Pentru că am văzut oameni care au reusit într-o oarecare măsură. Prin eforturi au devenit mai pozitivi, mai optimisti, însă tot există momente în care negativismul îi doboară. Și această permanentă luptă, epuizantă uneori, duce la instalarea stresului permanent și tot ce urmează după. Oare gândirea pozitivă n-ar putea fi permanentă si naturală, nu dobândită în urma unui exerciţiu al autocontrolului?
Nu, nu te poate susţine nimeni dacă nu înveţi să stai singur în picioare. Negativismul e scuza perfectă pentru a ne eschiva de la curajul de a investi trup si suflet în ceva… teama de eșec se ascunde foarte bine în spatele unei atitudini negativiste si, normal, cu cât te afunzi mai mult în ea, cu atât te acaparează mai tare.
Important e să încercăm să trecem peste probleme, pentru că, oricum, viaţa nu ne scuteste de ele. Deci să privim realitatea curajosi, pentru că fiecare dintre noi are puterea de a o înfrunta. E greu, dar nu e un motiv să renunţi la a fi învingător înainte de a încerca măcar să lupţi

Proverbe 10:6 Pe capul celui neprihănit sînt binecuvîntări, dar gura celor răi ascunde sîlnicie.

Proverbe 16:27 Omul stricat pregăteşte nenorocirea, şi pe buzele lui este ca un foc aprins. –

Proverbe 15:2 Limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută, dar gura nesocotiţilor împroaşcă nebunie. –

Proverbe 18:21 Moartea şi viaţa sînt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mînca roadele. –

Proverbe 10:11 Gura celui neprihănit este un izvor de viaţă, dar gura celor răi ascunde sîlnicie. –

Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s