Cîți Mîntuitori avem?

Vreau să vă propun pentru analiză cîteva pasaje din cartea Tit referitor la dumnezeirea lui Isus Hristos. Pavel construiește textul într-un mod logic afirmația ca Isus este Dumnezeu. In cartea Tit găsim trei pasaje în care se arată parallel faptul că Isus și Dumnezeu au același rol – cel de Mîntuitor. Pentru claritatea analizei propun cîteva pasaje din VT referitor la “Mîntuitor”

Isaia 43:11 Eu, Eu sînt Domnul, şi afară de Mine nu este niciun Mîntuitor!

Isaia 45:21 Spuneţi-le, şi aduceţi-i încoace, ca să se sfătuiască unii cu alţii! Cine a proorocit aceste lucruri dela început, şi le-a vestit de mult? Oare nu Eu, Domnul? Nu este alt Dumnezeu decît Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept şi mîntuitor, alt Dumnezeu afară de Mine nu este.

Osea 13:4 Dar Eu sînt Domnul, Dumnezeul tău, din ţara Egiptului încoace. Tu cunoşti că nu este alt Dumnezeu afară de Mine, şi nu este alt Mîntuitor afară de Mine.

Concluzia care iese in evidenţă aici este că: Dumnezeu este Unicul dumnezeu şi în afară de El nu mai este alt Mîntuitor.

În Tit voi sublinia paralelismul pe care îl propune Pavel pentru a arăta că Isus şi Dumnezeu sunt numiţi cu acelaşi titlu pe care îl avea în exclusivitate doar Dumnezeu.

Tit 1:3-4 ci Şi-a descoperit Cuvîntul la vremea Lui, prin propovăduirea care mi-a fost încredinţată, după porunca lui Dumnezeu, Mîntuitorul nostru; –  către Tit, adevăratul meu copil în credinţa noastră a amîndorora: Har şi pace dela Dumnezeu Tatăl, şi dela Isus Hristos, Mîntuitorul nostru!

Tit 2:10-13 să nu fure nimic, ci totdeauna să dea dovadă de o desăvîrşită credincioşie, ca să facă în totul cinste învăţăturii lui Dumnezeu, Mîntuitorul nostru. Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mîntuire pentru toţi oamenii, a fost arătat,  şi ne învaţă s’o rupem cu păgînătatea şi cu poftele lumeşti, şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, aşteptînd fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mîntuitor Isus Hristos.

Tit 3:4-6 Dar, cînd s’a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mîntuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, El ne-a mîntuit, nu pentru faptele, făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea naşterii din nou şi prin înoirea făcută de Duhul Sfînt,  pe care L-a vărsat din belşug peste noi, prin Isus Hristos, Mîntuitorul nostru;

Pavel prezintă în mod repetat ideie de Mîntuitor în persoana lui Isus. Titlul de Mîntuitor nu s-a transferat la Isus, pentru că El a fost dintotdeauna Mîntuitorul omenirii.

Luca 2:11 astăzi în cetatea lui David, vi s’a născut un Mîntuitor, care este Hristos, Domnul.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ANTI-MARTORII LUI IEHOVA, Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cîți Mîntuitori avem?

 1. cris zice:

  Ciprian,

  Nu o spun ca si critica,dar nu cred ca este corect sa spui ca ,,Isus si Dumnezeu au acelasi rol”
  Dumnezeu este :Tatal ,Fiul si Duhul Sfant,fiecare avand roluri specifice.Respectiv:Tatal este ,,arhiitectul creatiei si a planului de mantuire”,Isus este ,,maestrul executant al creatiei si planului Tatalui” iar Duhul Sfant este ,,avocatul” cel care convinge omul de starea de pcactisenie.
  Dumnezeu este ,,o fiinta”(pe care nu cred ca suntem capabili inca sa o definim si sa o intelegem cu mintea de acum),deci o fiinta care se manifesta in Tatal,Fiul si Duhul Sfant care coexista si lucreaza intr-o armonie perfecta.

  Apreciază

 2. Alin zice:

  Dragă Ciprian, tu spui:
  „Titlul de Mîntuitor nu s-a transferat la Isus, pentru că El a fost dintotdeauna Mîntuitorul omenirii.”
  FALS, tocmai că Dumnezeu l-a făcut Mântuitor pe Cristos când El a fost pe pământ.
  Faptele Apostolilor 2:36  Să ştie bine, deci, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus pe care L-aţi răstignit voi.”

  În Osea 13:4 se spune: „Dar Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, din ţara Egiptului încoace. Tu cunoşti că nu este alt Dumnezeu în afară de Mine şi nu este alt mântuitor în afară de Mine.” (vezi şi Isaia 43:11). În mod repetat în Scripturi, Dumnezeu este descris ca singurul Mântuitor (Salvator). Dacă Dumnezeu este doar Tatăl, şi El este singurul Mântuitor, de ce şi Isus este numit Mântuitor atunci (Luca 2:11; Fapte 13:23; Tit 2:13)?
  Răspunsul este simplu, în sensul absolut şi deplin nu există alt Dumnezeu şi alt Mântuitor, decât Tatăl, dar în alt sens, există un alt Dumnezeu şi un alt Mântuitor.
  În Judecători 3:9,15, acelaşi cuvânt ebraic: ‘moh-shia’ care este tradus cu: Mântuitor, Salvator, Izbăvitor, este atribuit la Otiniel un judecător în Israel.
  Cu siguranţă că Otiniel nu era Yahweh, şi nici nu însemnă că afirmaţia că nu există decât un Salvator este falsă. Este clar că Otiniel, era un Mântuitor dar nu în sens absolut; ci, într-un sens relativ sau secundar.
  Astfel, trebuie să înţelegem, că în contextul respectiv din Osea şi Isaia, doar Yahweh a fost salvator pentru Israel. Astfel citind în context textelor, observăm că Dumnezeu vrea să spună că El a furnizat salvarea pentru Israel şi nu dumnezeii (idolii) străini şi falşi ai popoarelor (vezi: Isaia 43:1-12; Osea 13:1-4).
  Tot la fel şi în Noul Legământ, doar Dumnezeu este Salvator în sens absolut, însă ca şi în vechime când a folosit oameni (Judecători 3:9,15) sau îngeri (Isaia 63:9), care au fost numiţi salvatori, tot aşa în Noul Testament, Isus Cristos este Mântuitor (vezi şi Fapte 4:12; Tit 1:4; 3:6). Motivele sunt redate în Scriptură: Tatăl a trimis şi la rânduit ca Salvator, pe Fiul Său: Isus Cristos, după cum se spune la 1Ioan 4:14: „Şi noi am văzut şi mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul ca să fie mântuitorul lumii”. Dar având în vedere că Tatăl îi supune toate lucrurile, doar Dumnezeu este Salvator în sens absolut, şi în sensul de sursă de putere şi autoritate (1Corinteni 14:27; Iuda 25). Isus Cristos este Domn şi Salvator (Mântuitor), deoarece Tatăl L-a făcut Domn şi Mântuitor, după cum afirmă clar Biblia în Fapte 5:31: „Pe acest Isus, Dumnezeu L-a înălţat cu puterea Lui şi L-a făcut Domn şi mântuitor, ca să dea lui Israel pocăinţa şi iertarea păcatelor.” (vezi şi Fapte 2:36; 13:23). Faptul că Dumnezeu Tatăl L-a făcut Mântuitor, după cum afirmă Scriptura, şi asta indică că Isus nu este Domn, Mântuitor şi prin Sine; ci, datorită Tatălui.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s