Satan, robul lui Dumnezeu (1)

Iacov în epistola cu același nume din Noul Testament afirmă următoarele lucruri: Iacov 1:13 Nimeni, cînd este ispitit, să nu zică: ,,Sînt ispitit de Dumnezeu„. Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuş nu ispiteşte pe nimeni.

Psalm 46:10 ,,Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sînt Dumnezeu: Eu stăpînesc peste neamuri, Eu stăpînesc pe pămînt. –

Cîteva versete care ridică o întrebare teologică interesantă: “Dacă Dumnezeu nu poate fi ispitit să facă rău, şi în acelaşi timp este suveran şi nu se supune nimănui, cum se explică situaţia ispitirii lui Iov.” Cine este iniţiatorul: Dumnezeu sau satan? Dacă satan poate să ispitească pe Dumnezeu apare o problemă referitor la puterea lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu este Cel ce ispiteşte, atunci iar apare problema pentru că se vine în contradicţie cu afirmaţia că Dumnezeu nu ispiteşte.

Trebuie să vedem care este rolul şi poziţia lui satan în respectiva istorie. Mangano, în analiza asupra cărţii Iov îl prezintă pe satan ca robul lui Dumnezeu. Acelaşi lucru îl afirmă şi Grudem, în Teologie Sistematică. Să vedem în ce sens este satan robul lui Dumnezeu.

Mulţi consideră că satan este un nume personal a unei fiinţe angelice căzute, întruchiparea răului. Nu este chiar aşa. Ebraicul (hasatan) este un termen descriptiv, o caracteristică (învinuitorul). În Iov 1:6-12 satan este prezentat ca sluga lui Dumnezeu, pentru că ascultă ce îi spune Dumnezeu să facă. Iov 1:8 Domnul a zis Satanei: ,,Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pămînt. Este un om fără prihană şi curat la suflet, care se teme de Dumnezeu şi se abate dela rău.„ Poate satan nu era de acord cu neprihănirea lui Iov, dar ar fi atras el atenţia la Iov, dacă Dumnezeu nu ar fi provocat discuţia. Plus la toate apare întrebarea: “Cum o fiinţă stricată, păcătoasă vine în faţa lui Dumnezeu care este sfînt şi nu acceptă păcatul”. La fel ca şi în pasajele următoare:

1 Împăraţi 22:23 Şi acum, iată că Domnul a pus un duh de minciună în gura tuturor proorocilor tăi cari sînt de faţă.

1 Samuel 16:14 Duhul Domnului S’a depărtat dela Saul; şi a fost muncit de un duh rău care venea dela Domnul.

Faptul că Dumnezeu nu păcătuieşte, nu înseamnă că El nu este suveran şi tot ce există în univers nu-I este supus. La fel şi satan nu vine decît să împlinească planul lui Dumnezeu. La discuţia provocată de Dumnezeu, satan vine să afirme că Iov este neprihănit din cauza binecuvîntărilor de Dumnezeu. După motivarea făcută, diavolul se porneşte la lucru. Dacă priveşti mai atent în continuare vezi ce “instrumente” foloseşte satan: Iov 1:16 Pe cînd vorbea el încă, a venit un altul şi a zis: ,,Focul lui Dumnezeu a căzut din cer, şi a aprins oile şi pe slujitorii tăi, şi i-a ars de tot. Numai eu am scăpat, ca să-ţi dau de ştire.„

Iov 1:19 Şi deodată, a venit un vînt mare de dincolo de pustie, şi a izbit în cele patru colţuri ale casei: Casa s’a prăbuşit peste tineri, şi au murit. Şi am scăpat numai eu, ca să-ţi dau de ştire.„

Sub puterea cui sunt aceste cataclisme: Psalm 148:7-12 Lăudaţi pe Domnul de jos de pe pămînt, balauri de mare, şi adîncuri toate; foc şi grindină, zăpadă şi ceaţă, vînturi năpraznice, cari împliniţi poruncile Lui, munţi şi dealuri toate, pomi roditori, şi cedri toţi,  fiare şi vite toate, tîrîtoare şi păsări înaripate, împăraţi ai pămîntului şi popoare toate, voievozi şi toţi judecătorii pămîntului,  tineri şi tinere, bătrîni şi copii!

Bineînţeles că satan foloseşte cataclismele naturii cu consimţămîntul lui Dumnezeu. Va continua…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Satan, robul lui Dumnezeu (1)

 1. Rodica zice:

  Foarte interesant. daca se poate sa incerc si eu sa raspund la intrebarea cine a fost initiatorul ispitirii lui Iov. Parerea mea este ca Satan a fost acela. Nu cred ca la o acea intrunire acolo sus in ceruri, la care asista si satan, dialogul relatat in cartea Iov a fost toata discutia. Stiu ca satan (invinuitorul sau acuzatorul) este acela caruia din anumite motive nu i-a placut de creatura lui Dumnezeu adica de om. De la inceputul creatiei a dorit sa-l ispiteasca pe om pentru ca acesta a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si a fost creat cu scopul sa-L glorifice. Deci in situatia lui Iov eu presupun ca satan e cel ce incearca sa-l ispiteasca pe Dumnezeu acuzand omul, dar Dumnezeu care stie totul pana si gandurile ascunse ale inimii omului, ii da exemplu unui om credincios pe care satan il denigreaza inainte ca sa-l cunoasca. De acea Dumnezeu i-a oferit Satanei placerea distrugerii dandu-i in maini tot de ce avea nevoe pentru asta, permitandu-i satanei sa-l ispiteasca pe Iov. Totusi din persepctiva lui Dumnezeu aceasta a fost o incercare a lui Iov in care Numele Lui a fost glorificat pentru ca Iov l-a biruit pe satan si nu s-a lepadat de Dumnezeu. Mai mare umilinta pentru o creatura angelica ca satan caruia i s-a incredintat puteri enorme in comparatie cu cele ale lui Iov nu putea fi – sa fie biruit prin credinta unui singur om care-i mai prejos decat ingerii. In aceasta eu vad intelepciunea nepatrunsa a lui Dumnezeu.
  Multumesc pentru postare m-a ajuatat sa constientizez unele realitati spirituale.

  Apreciază

 2. mihai trifoi zice:

  problema se pune alt fel este mult de dezbatut aceasta problema aceasta stare de lucruri care ne priveste in cel mai mare grad pe noi oamenii.Punct cu punct miar trebuii intregul sait sa elucidam corect si cu dovezi BIBLICEsi cu intreaga istorie a omului si nu numai ea priveste toate fiintele creiate de CREATORUL NOSTRU descoperit in trei persoane de o singura esenta .APOSTOLUL PAVEL a tinut o adunare care a durat pana la orele 3 dimineata chind un tinar a atipit cazind pe geamul unui imobil …..Dar se pot da raspunsuri la obiect nu cu multe cuvinte cu chiteva si intelese:-unde esti ADAME?………….-CINE ti-a spus ca esti gol ?ce sa petrecut de fapt ?DE ce SATANA IL vedem in cazul lui IOV ca avea acces in cer la tronul de guvernare a UNIVERSULUI a LUI DUMNEZEU ? de unde venea el ? De ce ARHANGELUL MIHAIL chind a mers dupa trupul lui MOISE nu ia adresat cuvinte de ocara ci ia zis doar -DOMNUL SA TE MUSTRE?……..Ei bine adica ei rau Omul care la intogmit DUMNEZEU IN IMAGINEA SA si caruia ia dat stapinirea asupra pamintului si discernamintul de a alege cu privire la desavirsirea sa a facut alegerea gresita dintre cei doi POMI din gradina EDENULUI care reprezentau doua vieti deosebite POMUL VIETII si POMUL CUNOSTINTEI BINE-RAU care reprezenta viata cazuta Angelica a SARPELUI in fructul acelui pom se afla din preuna si binele si raul si continea saminta Vietii angelice cazute pe care omul introduchind-o in el minchind acel fruct a mincat si saminta ce continea acea viata si asfel in om a luat nastere PACATUL din carne si carnea devenind pacatoasa a intrat in scena MOARTEA …OMUL rezultat din aceasta fapta a devenit cazut pacatus purtind in el lucrarea Deavolului dupa cum le spune ISUS fariseilor ….-VOI AVETI DE TATA PE DIAVOL-atunci nu trebuie sa ne miram ca in cazul lui IOV satana venea de la cutreerarea PAMINTULUI siacesta este motivul pentru care trebuie sa ne POCAIM SA FACEM DE DATA ACEASTA ALEGEREA CORECTA ALEGHIND PRIN CREDINTA HARUL MINTUIRII DE PACAT PRIMIND PE DOMNUL ISUS FAPT BCE PRODUCE IN NOI CEI CREDINCIPSI ..NASTEREA DIN NOU DIN DUMNEZEU CUM ESTE SCRIS -CINE VA SREDE SI SE VA BOTEZA VA FI MINTUIT………Ce sa fac ca sa fiu mintuit?
  -crede in numele lui ISUS CRISTOS si vei fi mintuit tu si casa ta ……….asfel astazi avem spiritual vorbind doua rase umane a omului vechi ADAMICE chemate la pocainta si mintuire si rasa CRISTICA A celor mintuiti nsi nascuti din nou mai departe cititi din BIBLIE EVANG. IOAN CAP.3.CAP1SI INTREG CUVINTUL SCRIS A LUI DUMNEZEU…………………PINA VA VENI ISUS DOMNUL FIUL LUI DUMNEZEU

  Apreciază

 3. krysty vyss zice:

  daca exista viata dincolo de moarte daca exista ceva bun si frumos in univers pentru om daca exista o caldura si dragoste daca exista vreun ajutor pentru omul pamantea vine numai si numai de la DUMNEZEU prin IISUS.chiar daca el ne mai incearca uneori o face pentru binele nostru.si chiar daca unele cuvinte ale lui par ciudate pentru noi au totusi un scop. si mai mult de atat in iov este scris cine poate sa i spuna lui DUMNEZEU ce faci?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s