Esență de fanat

Mîndria ne face să devenim în ochii proprii mai importanţi. Neprihănirea pe care ne-o facem singuri ne dă dreptul să judecăm. Gîndim cu capul altora atunci cînd luăm anumite hotărîri.  Atunci cînd nu mai poţi păstra un echilibru devii un fanat. Nu neapărat religios, poţi fanat al învăţăturii, a jocurilor, a distracţiei. Însă cînd ajungi să fii aşa nu mai ai un raţionament clar. Ţi se pare că doar ceea ce faci tu este correct şi respingi alte comportamente decît cel considerat de tine drept etalon.

Solomon în cartea Eclesiatul încearcă să păstreze acest echilibrul spunînd:

Eclesiastul 7:16-19 Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept: pentru ce să te pierzi singur? Dar nu fi nici peste măsură de rău şi nu fi fără minte: pentru ce vrei să mori înainte de vreme? Bine este să ţii la aceasta, dar nici pe cealaltă să n’o laşi din mînă; căci cine se teme de Dumnezeu, scapă din toate acestea.  ‘nţelepciunea face pe cel înţelept mai tare de cît zece viteji, cari sînt într’o cetate.

Unii oameni sunt atît de legaţi de ideile lor încît uneori mă gîndesc că dacă i-ai da la teasc, într-un mod virtual, la sigur ai obţine esenţă de fanat. ( ESENȚĂ, esențe, s.f. Lichid volatil, cu aromă puternică, numit și ulei eteric, extras din plante aromatice sau mirodenii (petale, flori, frunze, fructe, scoarță, rădăcină) sau produs sintetic (aromă de cocos, de rom, de anason, de vanilie) care păstrează integral proprietățile acestora (aromă, gust, principii active); se utilizează în scopuri medicinale, în parfumerie sau ca aromate în cofetărie și patiserie, sub formă de soluție alcoolică (esență de vanilie, de migdale) sau ca ulei aromatizat (ulei de lămâie, de mentă, de trandafir);

Cred că fiecare din noi ar trebui să fie înţelept să se comporte potrivit contextului, potrivit situaţiei şi nu potrivit emoţiilor sau a ceea ce-ți pare ție adevărat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Esență de fanat

  1. sfatulpreotului zice:

    Cred ca pe linga ceea ce spui tu cind afirmi ca Cred că fiecare din noi ar trebui să fie înţelept să se comporte potrivit contextului, potrivit situaţiei eu as mai mentiona un lucru destul de rafinat (terment compatibil cu fonul estetic prezentat) si anume ca in diferite contexte adevarurile absolute sunt supuse testului absorbtiei de insusi cultura si totusi Hristos spunea”Orice rasad pe care nu la sadit Tatal Meu, va fi smuls si aruncat”. Si acest verset se refera si la comportament intro societate anume dar si la traditii, obiceiuri si chiar naravuri si apucaturi personale.

    ED

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s