Cine este Duhul Sfînt: persoană sau putere? I

Deși am mai scris cel puțin un articol despre ceea ce este Duhul Sfînt: persoană sau putere, voi mai scrie încă cîteva. Martorii lui Iehova susțin sus și tare că Duhul Sfînt nu este decît o putere pe care o are Dumnezeu. În broșurile lor prezintă cîteva versete care arată doar o perspectivă asupra duhului, prezentîndu-l ca pe o simplă putere. Cel puțin Martorii nu sunt cinstiți ca să prezinte la congregațiile lor și versetele care arată Duhul ca fiind Dumnezeu. Duhul are sentimente, emoții, inteligență și participă la lucrarea de mîntuire pe care a început-o Dumnezeu.

Isaia 63:10 Dar ei au fost neascultători şi au întristat pe Duhul Lui cel sfînt; iar El li s’a făcut vrăjmaş şi a luptat împotriva lor.

Duhul Sfînt poate fi întristat, deoarece are  sentimente. O putere nu poate fi întristată. Încercați să întristați electricitatea, dacă reușiți să mă contactați să văd și eu minunea. O altă sugestie este să întristați puterea unui motor.

Maleahi 3:1 Iată, voi trimete pe solul Meu; el va pregăti calea înaintea Mea. Şi deodată va intra în Templul Său Domnul pe care-L căutaţi: Solul legămîntului, pe care-L doriţi; iată că vine, -zice Domnul oştirilor. –

Dacă citiți atent versetul veți vedea că merge vorba despre două persoane diferite, pe care le-am însemnat cu două culori diferite.

Isaia 48:16 Apropiaţi-vă de Mine, şi ascultaţi! Dela început, n’am vorbit în ascuns, dela obîrşia acestor lucruri, am fost de faţă. Şi acum, Domnul Dumnezeu m’a trimes cu Duhul Său.

Versetul de față nu doar prezintă faptul că Dumnezeu m-a trimis cu “puterea Sa”. În versetul dat se vorbeşte despre o persoană care merge împreună cu alta.

Matei 28:19 Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh.

În acest verset se vorbeşte de trei persoane. Nu este logic să se vorbească despre două persoane şi despre o putere. Botezul se primeşte în Numele Trinităţii.

2 Corinteni 13:14 Harul Domnului Isus Hristos, şi dragostea lui Dumnezeu, şi împărtăşirea Sfîntului Duh, să fie cu voi cu toţi! Amin.

Ioan 14:26 Dar Mîngîietorul, adică Duhul Sfînt, pe care-L va trimete Tatăl, în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile, şi vă va aduce aminte de tot ce v’am spus Eu.

Ioan 15:26 Cînd va veni Mîngîietorul, pe care-L voi trimete dela Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede dela Tatăl, El va mărturisi despre Mine.

Duhul Sfînt numit Mîngîietor, cu o denumire dată doar unei persoane. El te poate învăţa, poate aduce aminte, mărturiseşte. O putere nu poate face aceste lucruri.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ANTI-MARTORII LUI IEHOVA, Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Cine este Duhul Sfînt: persoană sau putere? I

 1. Elvis zice:

  Oricât de argumentată ţi-ar fi expunerea, eu ca liber-cugetător nu pot decât să văd partea bună la această ramură din creştinism, martorii lui Yehova şi anume: sunt singurii creştini care văd ceva foarte greu de înghiţit de creştinii din celelalte ramuri şi anume că Isus a fost un om, care e mare lucru ! Bravo, dragi martori creştini pentru această credinţă, atât de greu acceptată de creştini, în general, şi chiar şi respect pentru faptul că vă argumentaţi această credinţă, cu versete din Biblie ! Tot respectul meu ca liber-cugetător !

  Apreciază

 2. dianna zice:

  – Ciprian, tu spui:
  Isaia 63:10 „Dar ei au fost neascultători şi au întristat pe Duhul Lui cel sfânt; iar El li s-a făcut vrăjmaş şi a luptat împotriva lor”.
  “Duhul Sfînt poate fi întristat, deoarece are sentimente. O putere nu poate fi întristată. Încercați să întristați electricitatea, dacă reușiți să mă contactați să văd și eu minunea. O altă sugestie este să întristați puterea unui motor”.

  Eu te contactez Ciprian, dar nu cu privire la electricitate ci la altele la fel de imateriale şi impersonale ca şi electricitatea si motorul. 😉

  Isaia 24:7 “Mustul stă trist, via este veştejită; toţi cei ce erau cu inima veselă, suspină”.

  Osea 2:22 “pământul va asculta grâul, mustul şi untdelemnul, şi acestea vor asculta pe Izreel”.

  Geneza 4:7 “…păcatul pândeşte la uşă…”

  Luca 7:35 “Totuşi Inţelepciunea a fost găsită dreaptă de toţi copiii ei”

  1 Ioan 5:8 “Şi trei sunt care mărturisesc (pe pământ): Duhul, apa si sângele, şi aceşti trei sunt una în mărturisirea lor”.

  Cum poate mustul să stea trist, pământul să asculte grâul, mustul şi untdelemnul să asculte pe Izreel, păcatul să pândească la uşa; este inţelepciunea o persoană care are copii, poate apa si sângele să mărturisească la fel ca “persoana” Duhul Sfant?

  – Tu spui:
  Maleahi 3:1 Iată, voi trimete pe solul Meu; el va pregăti calea înaintea Mea. Şi deodată va intra în Templul Său Domnul pe care-L căutaţi: Solul legămîntului, pe care-L doriţi; iată că vine, -zice Domnul oştirilor. – (Mat 11.10;Marc 1.2;Luc 1.76;Luc 7.27) – adăugarea mea din traducerea Cornilescu Biblia online.
  “Dacă citiți atent versetul veți vedea că este vorba despre două persoane diferite, pe care le-am însemnat cu două culori diferite.”

  Analiza mea asupra contextului şi trimiterilor aferente textului dat de tine ca argument:

  Citeşte te rog trimiterile din finalul versetului enunţat de tine.
  Cuvintele profetului Maleahi s-au împlinit în persoana lui Ioan Botezătorul, nu în persoana Duhului Sfânt!
  Doar una din aceste trimiteri o voi adăuga aici, celelalte sunt la fel:
  Marcu 1:2-4:
  2 După cum este scris în proorocul Isaia: „Iată, trimit înaintea Ta pe solul Meu, care Îti va pregăti calea…
  Mal 3.1 ; Mat 11.10;Luc 7.27;

  3 Glasul celui ce strigă in pustie: „Pregătiţi calea Domnului, neteziţi-I cărările”,
  Isa 40.3;Mat 3.3;Luc 3.4;Ioan 1.15-23;

  4 a venit Ioan care boteza in pustie, propovăduind botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor.
  Mat 3.1;Luc 3.3;Ioan 3.23

  Şi în celelalte versete se face aplicarea textului din Maleahi 3:1 în persoana lui Ioan Botezătorul.

  – Tu spui:
  Matei 28:19 “Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i in Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”
  “În acest verset se vorbeşte de trei persoane. Nu este logic să se vorbească despre două persoane şi despre o putere. Botezul se primeşte în Numele Trinităţii”.

  Oare?
  De ce trei persoane? Pt că Isus spune “în numele Duhului Sfânt”?
  Ce zici de expresia “în numele legii”, sau “în numele dreptăţii”? Este legea sau dreptatea o persoană?
  Acea persoană care se botează în numele Duhului Sfânt se supune autoritaţii Duhului Sfânt, recunoscând că el provine de la D-zeu şi acţionează prin voinţa lui D-zeu.

  Acum vreau sa-ţi spun ca noi, Martorii lui Iehova, nu credem ca “Duhul Sfânt nu este decât o putere pe care o are Dumnezeu” aşa cum ai afirmat în articol. Greşeşti şi răstălmăceşti ceea ce se scrie în literatura noastră!
  Duhul Sfânt (şi scriu cu majuscule nu pt că îl consider o persoană ci din respect pt ceea ce crezi tu), este forţa pe care D-zeu o foloseşte cu o anumită ocazie, este acea forţa activă la un moment dat.

  Puterea sau forţa lui D-zeu este nelimitată (El fiind Atotputernic), însa Duhul Sfânt, sau spiritul sfânt, este după cum am mai spus, forţa ACTIVĂ a lui Dzeu.

  De exemplu, pt a ridica o greutate de 5 kg, eu folosesc forţa din braţe. Este nevoie de o oarecare forţa, dar NU DE TOATĂ FORŢA MEA. Ea (forţa mea) este mult mai mare, poate ridica mult mai mult decât 5 kg, dar pt acea greutate este suficientă forţa pe care o folosesc în momentul acela.

  Nu mai continui, ar fi prea mult şi ştii că nu-mi plac postările lungi. Ăsta e chiar prea lung pt mine, dar am vrut să dezbat primele puncte enunţate de tine.

  Ciprian, felicitări pt răspunsurile date lui Gigi, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Ai dovedit respect.
  Gigi, pt a stinge focul e nevoie de apă, nu de petrol!

  Apreciază

 3. Elvis zice:

  Părerea mea este că , dacă Isus a spus că lasă Duhul Sfânt ca Mângâietor şi dacă apostolul Pavel a spus că păcatul împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat, nu poate fi considerat Duhul Sfânt doar o Forţă activă ,care dacă ar fi impersonală nu văd de ce s-ar supăra, ci o Persoană ! Dar până la urmă analizele astea biblice ,contează mai puţin ! Că superi Duhul Sfânt, pe Isus sau pe Dumnezeu, e acelaşi lucru, pentru că încalci o lege , un principiu sau un gând al lui Dumnezeu, deci să nu încalci legile lui Dumnezeu e important ,nu că superi pe Isus sau Dumnezeu sau pe DUHUL SFÂNT,PÂNĂ LA URMĂ EI GÂNDIIND LA FEL, Isus l-a arătat pe Dumnezeu Tatăl, Duhul Sfânt îl arată şi este Dumnezeu, aşa că ceea ce văd aici, sunt doar certuri de cuvinte ! Să respectăm învăţăturile lui Isus şi ale Duhului Sfânt din mintea şi sufletul noastru, dacă suntem creştini şi să lăsam aceste certuri de cuvinte ! Părerea mea !

  Apreciază

 4. Ion zice:

  Elvis-martorii spun despre Isus ca este un inger nu un om,dar pentru ca i-ai laudat pe martorii,Dianna nu te contrazice.
  Pornind de la presupunerea ca admiti ca ceea ce spune Biblia cu privire la Isus este adevarat vreau sa-ti amintesc ce spune Filip.2,6si7 ,, El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totus n’a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a desbracat pe Sine insus si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor.”

  Deci,Isus inainte de venirea Sa pe pamant avea chipul lui Dumnezeu si nu a socotit lucrul acesta ca ceva neimportant,dar pentru ca ne-a iubit si inca iubeste toti oamenii a renuntat la splendoarea Dumnezeirii si a luat chip de rob(adica suluga pe romaneste) facandu-Se asemenea oamenilor.Nu cred ca vri-un crestin contesta umanitatea lui Isus in timpul existentei Sale pe pamant.Dar eu ca om daca ma compar cu Isus constat ca eu nu pot sa-mi dau viata pentru cineva,nu pot vindeca un orb,nu pot da viata unui om care a murit … si ma intreb care om poate.Isus te iubeste si pe tine Elvis si nu iti cere altceva decat sa crezi ca prin jertfa Sa a platit pentru pacatele tuturor oamenilor si sa-L accepti ca Domn si Mantuitor.Credinta este un act de vointa ,tu singur alegi ce sa crezi sau sa nu crezi si tot singur raspunzi pentru alegerea ta.

  Apreciază

 5. Elvis zice:

  Mulţumesc pentru invitaţie Ion, dar am deja un Domn şi Mântuitor, pe Dumnezeu şi nu e Dumnezeul din Biblie decât în unele atribute prezentate acolo! Eu nu cred multe din Biblie şi pentru că unele întâmplări frizează cel mai elementar bun simţ, cu toate interpretările ulterioare ale teologilor , aleg să cred într-un Dumnezeu care nu întoarce obrazul când e pălmuit, asta în ipoteza că vreodată Dumnezeu s-ar gândi să coboare pe Pământ într-un om , care să nu facă femei căţele, care să nu blesteme smochini când nu au fructe în ei, care să nu considere duşmani pe cei care nu sunt de acord cu el, în ce spune şi multe alte zeci de întâmplări absurde şi imagini eronate din Biblie despre Dumnezeu, care creează o imagine mult diferită despre Dumnezeul în care cred eu !

  Apreciază

 6. Elvis zice:

  Aşa cum îţi scriam şi în postarea anterioară, diferenţele dintre cum cred eu că gândeşte Dumnezeu , dacă vreo fiinţă s-ar gândi să-i arate felul de a fii pe Pământ sunt multe şi anume : niciodată nu ar inspira acea persoană să stabilească ca mod de comportament venind de la El, să întoarcă obrazul dacă este pălmuit, să spună ca fiinţă care spune că îl reprezintă pe Dumnezeu că a venit doar la oile pierdute ale lui Israel, să recomande sclavilor să-i mulţumească şi pe stăpânii de sclavi mai greu de mulţumit prin ascultare şi muncă susţinută ca şi cum ar munci pentru El, pentru a le arăta astfel stăpinilor ce Dumnezeu au ei şi ei, bineînţeles să fie mulţumiţi că au are aşa sclavi conştiincioşi, întotdeauna ar vorbi clar şi fără posibile nuanţări, dacă ar folosi pildele ca mod de transmitere a învăţăturilor venite de la Dumnezeu sau epistolele şi evangheliile ca metodă de transmitere a cuvintelor şi învăţăturilor sale sfinte ! Oamenii nu s-ar certa toată ziua pe interpretarea corectă a unui pilde sau învăţătură din Noul Testament, pentru că învăţăturile celui care vorbeşte cuvintele lui Dumnezeu ar fi clare şi fără echivoc şi posibilitate de interpretare diferită ! O fiinţă divină, cum este considerat Isus şi despre care se spune că avea gândul lui Dumnezeu ,nu ar blestema smochini , că nu au fructe în ei, ar fi avut precogniţia că nu are şi dacă explicaţia teologilor că Isus a fost lipsit de atributele divine pe Pământ în acea situaţie şi a acţionat ca un om şi e un exemplu, cum ar trebui să acţionăm noi ca oameni în situaţii similare, acea manifestare o găsesc cel puţin hilară, cu toată adăugirea de după, că smochinul s-a uscat ( ce vină avea smochinul ? ) şi interpretarea teologică că Isus a dorit să vizeze prin acea întămplare oamenii fără rod, dar plini de frunze şi ce li se va întămpla, dacă sunt aşa ! Nimic din ce a spus Isus şi cum a acţionat atunci, nu mă duce cu gândul la această interpretare, ci îmi arată un om obişnuit cu un comportament, cel puţin spus inferior de al modelelor mele, în situaţii similare ! Această idee creştină că avem nevoie de o jertfă umană pentru a ne schimba caracterul, este pentru oamenii secolului 21 cel puţin copilărească, existând multe alte metode să ne uităm greşelile (păcatele ), decât prin credinţa că ele sunt şterse prin credinţa în jertfa lui Isus , ca de exemplu , îndreptarea tiparelor de comportament greşite, acolo unde constatăm că ele nu sunt conforme cu standardele noastre cele mai înalte de comportament, cu ajutorul Dumnezeului din fiecare din noi şi îndreptarea consecinţelor faptelor noastre greşite acolo , unde este cazul şi lucrul acesta mai este posibil !
  Ce le reproşez eu creştinilor , pe lângă certurile inutile, consumatoare de energie utilă pentru lucruri mai importante în viaţa lor şi a celor din jur, pe doctrine religioase, pe versete din Biblie, este că cred ca nişte copii că toate întâmplările din Noul Testament şi Vechiul Testament s-au şi întămplat, deşi multe sunt absurde şi concurează cu succes povestirile SF de astăzi , ca măgăriţe care vorbesc, ca oprirea Soarelui pe cer, să-şi bată Iosua duşmanii, ca lupte în care îngerii din cer iau bătaie de la pământeni, ca cea a lui Iacov din Geneza 32: 24-32 , la care săracii teologi n-au găsit altă explicaţie decât că : ori sunt simbolice, ori că Dumnezeu face minuni pentru cei care-L iubesc ! Ce fel de minuni ? Opreşte Soarele pe cer şi aruncă cu bolovani după duşmanii lui Iosua, scoate urşi din pădure să omoare copii inconştienţi , dar totuşi copii, care râd de un bătrân, dar profet al lui Dumnezeu, cum e povestea lui Elisei din 2 Împăraţi (2 Regi 23-25 ) şi câte şi mai câte, astfel de poveşti absurde din Vechiul Testament, care aruncă asupra lui Dumnezeu atribute de toată jena, ca infantilism, lipsă de inteligenţă crasă, apoi îmi spui că acesta este Adevăratul Dumnezeu ?
  Şi pentru ca lui Isus să i se arate descendenţa divină Isus i se atribuie minuni ca : înmulţirea peştilor, mersul pe apă, învierea morţilor, redarea vederii orbilor din naştere, pe care nu le mai face nimeni astăzi şi nici nu le va mai face vreun creştin vreodată, dar nu ştie că un pom nu are fructe, plus că de minuni similare sunt pline legendele altor popoare asiatice, de unde s-au inspirat creştinii în crearea acestui personaj legendar ! Am spus că Biblia conţine multe sfaturi utile etice, morale , dar ca stil de viaţă pentru mine , creştinismul e bun doar în anumite aspecte pe care şi voi le ştiţi foarte bine şi sunt convins că fiecare creştin sincer îi ştie punctele slabe, dar nu doreşte să-şi exprime public părerea , pentru a nu fi considerat anatema, satanic sau mai ştiu eu ce altă sintagma mai inventează vreaun alt creştin ! Din punctul meu de vedere fiecare e liber să creadă ce vrea, în ce vrea şi să considere ce Cale vrea el, că e cea corectă spre Dumnezeu ! Calea mea nu se intersectează cu a creştinilor decât în unele puncte şi de aceea mi-am şi recunoscut oriunde poziţia de liber-cugetător ! Dumnezeul meu nu o ia în freză de la nimeni, nu se lasă pălmuit, nu omoară copiii, nu face femeile căţele şi apoi le vindecă, nu se bagă în astfel de războaie ale sălbaticilor de acum mii de ani aruncând cu bolovani, grindină şi oprind Soarele pe cer, îngerii Săi nu sunt bătuţi la trântă dreaptă , nu le dă satisfacţie îngerilor Săi potrivnici , lăsând să fie chinuit şi omorând copiii unui sfânt al Său , ca să arate sfinţenia supuşilor Săi şi alte idioţenii din Biblie ! Sunt atâtea de spus că mi-ar trebui sute de pagini , dar cine vrea să-l cunoască pe Adevăraul Dumnezeu îl va cunoaşte, dacă îşi doreşte cu adevărat ! Totul e să-şi folosească mintea şi să nu ia de bune, tot ce scrie în Biblie ! Părerea mea !

  Apreciază

  • Adriana zice:

   Elvis,
   Multi credinciosi si-au pierdut credinta in momentul in care nu au putut impaca ideea unui Dumnezeu asa cum il descrii tu, cu raul care se intampla in lume. Un Dumnezeu asa cum il descrii tu nu ar permite sa se nasca copii bolnavi de tot felul de boli incurabile, inclusiv cancer si sa moara la varste asa mici. Ce vina au acesti copii? Dumnezeul tau cum de permite astfel de nenorociri? Tu cum faci sa nu iti pierzi credinta in Dumnezeul tau atat de bun cand vezi cate rele si nedreptati permite pe pamant? Ce vina au nevinovatii? Ma intereseaza parerea ta pentru ca liber cugetatorii isi pierd deseori credinta in fata a astfel de argumente si cunosc cativa asa.

   Apreciază

 7. Ion zice:

  Elvis,daca imi permiti vreau sa-ti pun niste intrebari.

  1 Tu te inchini Dumnezeului tau?
  2 Daca da ,cum te inchini?
  3 Ce face Dumnezeul tau pentru tine?
  4 Ce faci tu pentru El?

  Apreciază

 8. dianna zice:

  Ioane, Ioane! 🙂
  Ce-mi plac mie oamenii care ştiu cum gândesc eu şi de ce fac sau nu anumite lucruri…
  Ca idee, ai tu certitudinea că eu nu m-am contrazis cu Elvis?
  Sau crezi că Elvis ne laudă mereu? În privinţa asta îl apreciez, pt că, spre deosebire de alţii, poate să fie obiectiv. Deşi nu e de acord cu creştinii, ia ce-i bun de la ei, de la fiecare.
  Şi culmea e că-l înţeleg să fie aşa dezaprobator faţă de cei care-şi zic creştini.
  Ce vede el la noi, ăştia care „defilăm” cu Biblia:
  -„certuri de cuvinte”
  -vorbe grele, jigniri
  -„eu am dreptate nu tu”!
  -interpretări personale de dragul de a ne susţine crezul
  -ipocrizie
  -calomnii…..
  Asta e pt tine Ioane + un amănunt: am comentat pe postul ăsta nu din dorinţa de a-l contrazice pe Ciprian ci pt că i-am promis pe mess că îi voi spune cum văd eu lucrurile referitor la subiectul ăsta. Atât pt tine.

  Elvis, e întradevăr supărător pt unii, sau de-a dreptul distractiv pt observatorii neutri, să vadă discuţiile fără sens dintre noi, creştinii!
  Dar, lucrul acesta a fost demult profeţit că se va intâmpla.
  Unele din versetele mele preferate din vechiul testament sunt cuvintele profetice din Daniel cap 12:

  Daniel 12:3 Cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea cerului, şi cei ce vor învăţa pe mulţi să umble în neprihănire vor străluci ca stelele, în veac şi în veci de veci.
  Daniel 12:4 Tu, însă, Daniele, ţine ascunse aceste cuvinte, şi pecetluieşte cartea, până la vremea sfârşitului. Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte.”
  …………………………………………………………………………………………………..
  Daniel 12:8 Eu am auzit, dar n-am înţeles; şi am zis: „Domnul meu, care va fi sfârşitul acestor lucruri?”
  Daniel 12:9 El a răspuns: „Du-te Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite până la vremea sfârşitului.
  Daniel 12:10 Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul, şi nici unul din cei răi nu va înţelege, dar cei pricepuţi vor înţelege.

  Aceste versete ar trebui să-i îndemne pe creştini să se autoanalizeze.
  Puneţi-vă, dragi creştini, următoarea întrebare:
  -Strălucesc eu ca o sursă de lumină pt cei pe care vreau să-i învăţ, sau mai degrabă îi bag în ceaţă mai rău printr-un comportament care e total nepotrivit învăţăturilor creştine pe care le promovez?

  Alte semne ale sfârşitului, enumerate şi de Isus Cristos în Matei cap 24:

  Matei 24:4 Drept răspuns, Isus le-a zis: „Băgaţi de seamă să nu vă înşele cineva.
  Matei 24:5 Fiindcă vor veni mulţi în Numele Meu, şi vor zice: ,Eu sunt Hristosul!’ Şi vor înşela pe mulţi.
  ………………………………………………………………………………
  Matei 24:9 Atunci vă vor da să fiţi chinuiţi, şi vă vor omorî; şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru Numele Meu.
  Matei 24:10 Atunci mulţi vor cădea, se vor vinde unii pe alţii, şi se vor urî unii pe alţii.
  Matei 24:11 Se vor scula mulţi prooroci mincinoşi, şi vor înşela pe mulţi.
  Matei 24:12 Şi, din pricina înmulţirii fărădelegii, dragostea celor mai mulţi se va răci.
  Matei 24:13 Dar cine va răbda până la sfârşit, va fi mântuit.
  Matei 24:14 Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul.

  Şi, pt cei care au urechi de auzit: Martori ai lui Iehova, Baptişti, Creştini după evanghelie, Adventişti, Penticostali, ş.a.m.d. creştini (evident şi Ortodocşi şi Catolici), citiţi în fiecare zi semnul de identificare al adevăratului creştin. Şi dacă credeţi că voi corespundeţi descrierii, sunteţi cu siguranţă nişte fericiţi:

  Ioan 13:34 Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.
  Ioan 13:35 Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”

  Ciprian, dacă mai vrei să discutăm pe teme biblice, o vom face pe e-mail, nu aici.

  Apreciază

 9. Ion zice:

  Dianna,

  Nu am spus ca stiu ce gandesti,am facut doar o constatare.

  Tonul pe care vorbesti contine o mare doza de ingamfare,pari a fi atotstiutoare dai sfatul de a ,,ne iubi” dar intepi ca o viespe.

  Fii sincera Diana,poti tu sa iubesti un ortodox sau un oricare altul care nu face parte din m.I.- declarativ poate,dar daca un ortodox te inivita la biserica unde marge el sau macar sa te rogi impreuna cu el ?

  Apreciază

 10. Elvis zice:

  Dragă Ion, m-au amuzat un pic întrebările tale ,pentru că sunt copilăreşti, dar, hai să începem :
  1. Da, mă închin lui Dumnezeu în mintea şi spiritul meu, dat de Dumnezeu, pentru că am motive să mă închin Lui : a creat acest Univers imens, a creat acest Pământ minunat cu florile, fauna ,vegetaţia, apusurile şi răsăriturile şi tot cer impresionează sufletul, mintea şi simţul nostru estetic ,artistic, justiţiar şi orice simţ vrei tu să numeşti !

  2. Nu ţin la forme pentru a-mi arăta smerenia ( ştie Dumnezeu cât de smerit, ce gândesc şi cât de mult îl respect) şi nu trebuie să-L impresionez stând în genunchi, ca în secunda 2 să umilesc o creaţie a Sa; meditez tot timpul la EL şi la tot ce cred că e dumnezeiesc în cei care spun că L-au reprezentat pe Dumnezeu sau atribute ale Sale, că e Isus, Siddharta Gautama sau orice om moral, justiţiar sau cei care se sacrifică sau s-au sacrificat pentru o idee nobilă , nu contează !
  3. Tot ce am şi tot ce ştiu, sunt datorate, în primul rând Dumnezeului, în care cred şi oamenilor prin care a lucrat El pentru mine .
  4. Încerc să nu abdic de la credinţele mele şi să nu mă înregimentez în nicio religie, atât timp cât nu cred în credinţele de bază, dar,în schimb, să fiu sincer şi corect cu tot ce văd eu că este bun, moral, etic, drept, justiţiar în acea religie sau ramură a religiei şi să afirm aceste lucruri fără să simt că pierd ceva !

  Fiecare e liber să creadă ce vrea ! Ce e bun în fiecare religie, apreciez după propria-mi minte, dar niciodată n-am să încerc să jignesc sau umilesc un creştin, doar pentru că el crede lucruri care mie îmi par ori copilăreşti ori imposibil de crezut din motivele mele raţionale !
  Pentru mine orice creştin care îşi practică credinţa din toată inima, are poate un singur dezavantaj, nu se apără singur ,dacă este contrat, şi deşi poate să o facă , fără ură ,ci doar ca reacţie firească, aşteaptă să îl răzbune Dumnezeu sau speră ca prin atitudinea lui să producă în celălalt o impresie atât de puternică încât să-l facă în timp pe celălalt să se schimbe !
  Realitatea şi de azi şi din istorie mi-a arătat că e o speranţă cu sorţi de izbândă atât de mici, încât o consider ca metodă neviabilă ! Dacă astăzi şi în istorie , politicieni, oameni religioşi care nu-şi respectau credinţele creştine prosperă, este şi pentru că accentul pe o justiţie dură în ţările creştine este atât de slabă şi astfel de „ păcătoşi” primesc rugăciuni în care se aşteaptă să se pocăiască , în loc să fie pedepsiţi aspru şi daţi ca exemplu !
  Pentru mine creştinismul nu e viabil decât până la un punct, punct din care trebuie să acţioneze legi şi comportamente sociale specifice nivelului redus de civilizaţie în care ne aflăm şi nu speranţelor noastre , nesusţinute de nicio realitate !

  Apreciază

 11. Kari zice:

  Recomandat pentru martori:

  http://www.exm.uv.ro

  Apreciază

 12. Lavi zice:

  Elvis,
  Imi place foarte mult lectia simpla pe care ne-ai dat-o tuturor ,aceea de a ne iubi unii pe altii cum ne-a iubit Isus ,si abia apoi sa ne numim crestini.
  Crestin inseamna nu numa a crede in Isus ,pt ca si dracii credeau,ci a-i urma exemplul.
  Si eu cred in Isus si in Dumnezeu si nu apartin nici unei biserici,asta pt ca ei judeca,toti judeca si au uitat ca judecata nu le apartine.Un cult critica un altul,unul se lauda ca merge in cer ,altul crede ca el va merge si eu nu,pt ca nu apartin unei biserici,dar eu apartin lui Dumnezeu.Il las pe Dumnezeu sa judece pentru ca judecata lui si numai a LUI este dreapta.

  Apreciază

 13. baruchhashem1 zice:

  pentru multi este greu de imaginat, faptul ca Dumnezeu (Elohim la plural, Gen 1:26), se manifesta ca Tata, Fiu si Duh Sfant! Ai amintit despre curentul electric foarte corect, care are 3 caracteristici:1) putere (curenteaza); 2)lumina; 3) caldura. Cand Isus vorbeste despre iminenta Sa plecare de pe pamant, promite ucenicilor si implicit tuturor care urmau sa creada in El , ca nu vor fi lasati orfani (singuri) , ci vor primi un „parakletos” =aparator, avocat, si despre care El insusi marturiseste ca are abilitatea de a aduce aminte, de a educa (invata)Ioan 14:26 si de a calauzi in tot adevarul. Cristos nu era doar o forma de putere manifestata de Tatal ci o personalitate cu care puteai dialoga, asa cum si Duhul sfant este o persoana pe care intr-adevar il poti jigni (ofensa) prin necredinta, poti dialoga cu El si Ii face placere sa te sfatuiasca, sa-ti infirme anumite lucruri sau dimpotriva sa-ti confirme ” Caci insusi Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru, ca suntem copii ai lui Dumnezeu” Ro. 8:16.

  Apreciază

 14. Dan Daniel zice:

  Pace tuturor…vreau sa studiez si eu Cuvantul Lui Dumnezeu, ma poate ajuta cineva sa inteleg mai bine Biblia? ID-ul meu este: the_shakall

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s