Nu te da drept cine nu ești!

Eclesiastul 10:5-7 Este un rău pe care l-am văzut supt soare, ca o greşală, care vine dela celce cîrmuieşte:  nebunia este pusă în dregătorii înalte, iar bogaţii stau în locuri de jos. Am văzut robi călări, şi voivozi mergînd pe jos ca nişte robi.

Multora le-ar plăcea să fie ceea ce nu sunt în realitate. Ei încearcă să-şi prezinte cunoştinţele modeste ca fiind echivalente cu ale acelor care au studiat nopţi. Ca să afirmi ceva trebuie să fi studiat personal, nu să dai cunoştinţele altora ca fiind ale tale.

Să vă zic un caz: o domnişoară cu cunoştinţe limitate la maxim şi cu cartea de vizită numită „Prostia”, încerca să-mi prezinte o doctrină pe care singură nu o cunoştea. Cel mai interesant moment era că ea prezenta lipsa ei de cunoştinţe ca fiind cunoştinţe. Cînd din două cuvinte i-am demonstrat că nu ştie ce vorbeşte a rămas uimită. Probabil se aştepta să cunoască ceea ce nu a studiat. Altul spunea că a terminat cîteva facultăţi: una sportivă, nişte cursuri şi o facultate la ff. El spunea că ff înseamnă „fără frecvenţă”, deşi în cazul lui însemna mai degrabă „fără folos”.

Cunoştinţa nu vine din nori, ci prin studiere. Niciodată nu mi-e ruşine să arăt ceea ce cunosc, iar altora să se arăt ceea ce ei nu cunosc. David Bacon a spus „Cunoştinţa înseamnă putere”. Dacă eşti o persoană care ştii că ceea ce spui se bazează pe cunoştinţe nu te ruşina să arăţi cine eşti. Nu te lăsă intimidat niciodată ce cei care nu cunosc ci dau impresia. Lor pe drept le merge proverbul: „Cel prost dacă nu se laudă nici nu-i şade bine”.

Atunci cînd te dai drept cine nu eşti repede va ieşi la iveală.

Proverbe 26:12 Dacă vezi un om care se crede înţelept, poţi să ai mai multă nădejde pentru un nebun decît pentru el.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Nu te da drept cine nu ești!

  1. Alexandru zice:

    Ce faci cu un pastor care atunci cand vorbeste intr-un dialog cauta ca Numai el sa (1) aiba dreptate? sau cand vorbeste (2) Numai cuvintele si experientele lui sunt importante?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s