Poruncile şi încredinţările

king_james_bible7Vreau să facem o diferenţiere a poruncilor şi a încredinţărilor. Despre ambele este scris în Biblie. Amîndouă sunt nişte legi, cu diferenţa că poruncile sunt de la Dumnezeu, iar încredinţările sunt ale oamenilor. În Biblie, Dumnezeu dă un şir de porunci pe care trebuie să le urmăm, indiferent de faptul că dorim acest lucru sau nu. Sigur avem dreptul să refuzăm, dar facem asta pe cont propriu, aşa că mai tîrziu nu vom putea să ne plîngem. Dumnezeu nu face acest lucru pentru a arăta cît este de „rău”, ci pentru binele nostru 2 Timotei 3:16-17 „Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună”.

Încredinţările sunt nişte legi pe care oamenii şi le fac, ele fiind în afara a ceea ce spune Biblia. De asemenea ar putea fi păreri îndoielnice asupra cărora Biblia nu stă să discute. Romani 14:1-3 „Primiţi bine pe cel slab în credinţă, şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoelnice. Unul crede că poate să mănînce de toate; pe cînd altul, care este slab, nu mănîncă decît verdeţuri. Cine mănîncă să nu dispreţuiască pe cine nu mănîncă; şi cine nu mănîncă, să nu judece pe cine mănîncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit”.

Părerile îndoielnice sau încredinţările personal ar putea duce pe cei slabi în credinţă la o cădere spirituală. Încredinţările nu sunt decît legi formate în baza enunţurilor: “eu cred că”. Cineva ar putea crede că în biserică este bine să stai cu picioarele în pod, sau să nu ai primul nasture la cămaşă descheiat. Problema lui, nu are decît să stea cum vrea, dar să nu impună şi la alţii lucrurile pe care le crede numai el. Romani 14:5-6 “Unul socoteşte o zi mai pe sus decît alta; pentru altul, toate zilele sînt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n’o face. Cine mănîncă, pentru Domnul mănîncă; pentrucă aduce mulţămiri lui Dumnezeu. Cine nu mănîncă, pentru Domnul nu mănîncă; şi aduce şi el mulţămiri lui Dumnezeu”.

Fiţi atenţi la ceea ce spun oamenii religioşi: sunt legi ale Bibliei pe care ni le cere Dumnezeu, sau legile celor care vorbesc şi cu ajutorul acestor vorbe urmăresc careva scop ascuns. Dumnezeu să vă binecuvînteze şi să vă lumineze.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s