Argumente împotriva teoriei Trihotomiei

Argumente împotriva teoriei Trihotomiei

Cei care sprijină Teoria Trihotomiei nu sunt uniţi cu privire la ce constituie substanţa sufletului şi a duhului în mod independent. De aceea, următoarele argumente sunt folosite împotriva Teoriei Trihotomiei.

Scripturile folosesc termenii suflet (psyche) şi duh (pneuma) interschimbabil.

Geneza 41:8 „Duhul lui era tulburat.

Psalmul 42:6 „Îmi este mâhnit sufletul în mine.

Ioan 13:21 „Isus S-a tulburat în duhul Lui.

Pentru a afirma lucrurile mai simplu: sufletul este la fel cu duhul. Termenul pentru suflet (psyche) vorbeşte despre partea imaterială a omului în puterile şi activităţile sale inferioare. Omul este un individ conştient. El are o formă de viaţă de bază alături de pofta de mâncare, imaginaţie, memorie şi înţelegere. Totuşi, este nevoie să aducem în atenţie capacităţile mai înalte care locuiesc în facultăţile omului. Termenul duh (pneuma) face aceasta aducându-l pe individ în prezenţa lui Dumnezeu. În prezenţa Creatorului său, creat după chipul Său, omul manifestă puterea de raţiune, conştiinţă şi voinţă. (A. H. Strong) Rezumând, „Distincţia dintre psyche şi pneuma este una funcţională, şi nu o distincţie substanţială.” – W. W. Goodwin

Acele pasaje care exprimă o triplă diviziune pot fi explicate.

În 1 Tesaloniceni 5:23, Pavel nu foloseşte expresia „duhul şi sufletul şi trupul,” decât pentru a exprima omul în totalitatea sa; natura sa spirituală, natura sa trupească, şi viaţa funcţională datorată unirii lor.

La fel, Evrei 4:12 vorbeşte despre despărţirea „sufletului şi a duhului”; totuşi, sensul nu este cel al separării unuia de celălalt, ci de a tăia, sau de a zdrobi, aşa cum ai putea tăia o friptură în două bucăţi. Cuvintele nu înseamnă două lucruri în sine, ci tăierea în două a unui singur lucru.

În povestirea creării omului şi menţionarea morţii este făcută doar despre două substanţe, una a materiei, cealaltă a duhului. De aceea, Eclesiastul 12:7 vorbeşte corect despre duhul care se întoarce înapoi la Dumnezeu. „până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.

Concluzia este aceasta: duhul omului nu este ceva mai înalt decât sufletul omului, nici diferit faţă de suflet. Sufletul şi duhul sunt unul şi acelaşi. „Cât despre distincţia dintre „suflet” şi „duh” probabil cel mai bine este să spunem că sufletul se referă la partea imaterială a omului privită ca o personalitate umană, în timp ce duhul se referă la aceeaşi parte imaterială cu referire la substanţa ei, sau cu privire la originea sa divină.” (David Clark)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Argumente împotriva teoriei Trihotomiei

 1. Alin zice:

  Există pasaje când sufletul este sinonim cu duhul, dar şi pasaje când este diferit de duh.

  Biblia nu susţine Trihotomia, dar totuşi putem vorbi de trei părţi existente în om:

  1) trupul fizic
  2) suflarea de viaţă care este un duh impersonal de la Dumnezeu cu scopul de a da şi susţine viaţa.
  3) duhul sau sufletul omului care este omul dinăutru, iar omul dinăuntru nu trece ca omul din afară. Omul poate trăi în trup sau în fară din trup ca spirit sau suflet.

  Este numit spirit sau duh indicând natura spirituală, şi este numit suflet indicând natura sufletească umană.

  Câteva referinţe: Matei 10:28; 2Corinteni 4:16-18; 5:1-10; Ecleziast 12:7; Iov 33:4; Luca 8:55.

  Apreciază

 2. ce sa spus sunt doar afirmaţi, dar argumentele unde sunt??

  Apreciază

 3. aurel1967 zice:

  frate, nu cred ca este bine sa ..aducem invatatura* invatatilor * istoriei, alaturi de INVATATURA BIBLICA, > caci >deaia iese un babilon din tot intelesul si deaia intelege fiecare ce vrea, NUMAI ADEVARUL NUL INTELEGE NIMENI asa cum ar trebuui si cum doreste Bunul nostru Tata.

  O SA EVOC UN MARE PRINCIUPIU BIBLIC,( si sa stim dar toti oamenii, ca atunci cand ne indepartam de PRINCIPIILE DE INTERPRETARE BIBLICE, > este apoi cu neputinta sa nu gresim in intelesul studiilor noastre)

  UNUL DIN MARILE PRINCIPII DE INTERPRETARE BIBLICA , o sa incerc sal evoc prin urmatorul exemplu PARALEL.:

  DACA VREM SA STIM DIN CE ESTE COMPUSA O MASINA…..cel mai bine este sa ne UITAM IN PLANUL EI DUPA CARE A FOST REALIZATA.
  SAU (si) SA INTREBAM IN MOD DIRECT PE INGINIERUL EI PROIECTANT*.
  -Astfel vom sti exact din ce este compusa acea masina….SI NU VA MAI TREBUII SA NE DAM CU PAREREA , rezultand astfel un amestec de adevaruri si NE-adevaruri adica babilon*.

  daca santem deci de acord ca PIESELE COMPONENTE ale unui BMW seria5 , LE PUTEM VEDEA SI INTELEGE CEL MAI BINE PRIVIND SI STUDIIND IN PLANUL SI SCHEMA INGINERETICA DE CONSTRUCTIE A ACELUI BMW> atunci

  HAIDETI SA NE DUCEM INAPOI LA ACTUL DE CREATIE AL OMULUI SI SA STUDIEM PLANUL , SCHEMA DE REALIZARE A OMULUI si PASII PRACTICI CE IA PARCURS MARELE INGINIER* , DUMNEZEU CA ASTFEL SA INTELEGEM CE ESTE ACELA

  1. trup
  2.suflare DE LA DUUMNEZEU
  3.suflet VIU

  (continuare mai jos)

  Apreciază

 4. aurel1967 zice:

  AM LUCRAT PERSONAL INTRO FABRICA DE BMW seria 5. si vreau sa va spun ca in cea mai mare parte ACEST PLAN ESTE UN SECRET ; UN BREVET DE INVENTIE; UN PATENT CU DREPTURI DE AUTOR PROTEJATE PRIN legi pamantesti, foarte stricte ,macar pt o vreme pana acel autovehiucul, va aduce BANII scontati,care au fost preganditi si sperati de initiatorul si FINANTATORUL acelei noi masini,ce cuprinde o gramada de sisteme noi ce nu trebe sa fie cunoscute de alti producatori de autovehicule ale lumii, in cadrul concurentei tzehnice dintre ei.

  DACA DECI PLANUL UNUI BMW seria 5 este in mare parte INCA SECRET azi cand va scriu, >> SA STITI BINE CA –PLANUL SI PATENTUL DE REALIZARE AL FIINTEI UMANE ::::NU ESTE DELOC UN SECRET>>

  si daca nu este un secret atunci eu unul numi dau seama cum putem sa ne ratacim dandune cu parerea despre SUBECTUL TRIHOTOMIEI.

  PLANUL SI PATENTUL SI REALIZAREA OMULUI DE CATRE MARELE CREATOR DUMNEZEU…..il putem citii si studia cu totii in GENEZA 2.7

  iata ce scurt si cuprinzator este acest PLAN SI REALIZARE A OMULUI VIU.>>>

  :::::::::::
  * Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.*
  :::::::::::

  (continuare mai jos)

  Apreciază

 5. aurel1967 zice:

  DECI…cum este atunci cu cele trei sau doua parti componente ale fiintei umane???

  RASPUNS CAT SE POATE DE SIMPLU, incat sal inteleaga si cei fara scoala si cei fara internet si cei care habar nau macar sa scrie(caci si ei si mai ales aceia sant Copii Lui Dumnezeu) asa ca DUMNEZEU NU IA LASAT IN RATACIRE)

  deci:

  7 Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.

  REPETAM SI ADANCIM PASII ACESTIA TEHNICI:

  1.- DOMNUL DUMNEZEU IA TARANA SI FACE FIECARE PIESA COMPONENTA A CORPULUI UMAN FIZIC

  .(dar corpul asta era MORT….nu avea viata…nu se misca nu gandea nu simtea nimic…asa ca

  2.-DUMNEZEU SUFLA DIN SUFLAREA LUI , SUFLARE DE VIATA IN ACEL TRUP INERT…..

  (iar ca REZULTAT AL UNIRII CELOR DOUA ELEMENTE DE LA PUNCTUL 1 si 2 APARE SI SE INTAMPLA MINUNEA CELUI DE AL….

  3. SI OMUL SA FACUT ASTFEL UN -suflet viu-

  Apreciază

 6. aurel1967 zice:

  INTELEPTII LUMII ca cei evocati mai sus de fratele ciprian, SE LUPTA SI SE ZBAT SI EMIT SUTE DE TEORII care ajung sa se bata CAP IN CAP unele cu altele.

  fiecare se crede el cel intelept si il injoseste pe cel ce crede altfel ca el.

  DAR DUMNEZEU A EXPLICAT LUCRURILE ASTEA LA NIVELUL INTELEGERII UNOR COPII(prunci) SI LEA ASCUNS ASTFEL DE INTELEGEREA STIINTEI LUMII(pe nedrept numita stiinta).

  Luca 10:21
  În ceasul acela, Isus S-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis: „Tată, Doamne al cerului şi al pământului, Te laud pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată, fiindcă aşa ai găsit cu cale Tu.

  asa ca in continuare o sa dau si eu un exemplu de il va intelege orice copil> INSA CARE EXEMPLU NICI POVESTE SA-L INTELEAGA oamenii stiintei LUMESTI contemporane ce cauta pe Dumnezeu cu eprubetele si cu aparatele tehnicilor lor sofisticate, incat au ajuns sa masoare greutatea unui om inainte de moarte si la cateva secunde dupa moarte pt a dovedii ca ceva iese din el.

  O ASEMENEA TEHNICA NECESITA CANTARE DE CANTARIT GREUTATI CU PRECIZIE DE ORDINUL „MILII- MICRO-MILIGRAMELOR.„..caci ce greutate poate avea ceea ce iese si de fapt nu iese nimic din om cand moare:

  DA , oamenii de stiinta au azi aceste cantare asa de precise ca>
  e destul sa se mute luna pe cer(in mersul ei de revolutie) ,si aparatele astea simt diferenta constantei gravitationale ale pamantului influentat de lpozitia luni (g mic 9,8 constanta gravitationala a terei)
  dar cu toata PRECIZIA LOR ,si toata munca lor in van…> NAU PUTUT DEMONSTRA CA IESE CEVA DIN OM ATUNCI CAND OMUL MOARE.

  de aceea eu o sa dau cum am zis ,un exemplu ce e ascuns de stiinta lumii acesteia,DAR ESTE DESCOPERIT PRUNCILOR(copiilor).

  :::::::::::::::::
  .7 Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.
  :::::::::::::::::

  uite draga copilas al Domnului.

  un lemnar (creator)vrea sa faca o LADITA pt a pune in ea fructe .

  PENTRU CA LEMNARUL SA FACA ACEASTA LADITA
  EL ARE NEVOIE DE

  1. SCANDURELE (pamant ,tarana)
  2. CUISOARE (ceva special care leaga laollta si sustine bucatile de scandurele).

  ASTFEL DUPA O MUNCA PRICEPUTA NUMAI DE ACEST LEMNAR……el obtine cu bucurie
  CEL DE AL TREILEA ELEMENT care nu EXISTA FARA UNIREA CELOR DOUA DE MAINAINTE.

  elementul asta se numeste LADITA………..si este compus simplu din 2 alte elemente

  SCANDURELE + CUISOARE= LADITA

  7 Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu

  Luca 10:21
  În ceasul acela, Isus S-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis: „Tată, Doamne al cerului şi al pământului, Te laud pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată, fiindcă aşa ai găsit cu cale Tu.

  Apreciază

 7. aurel1967 zice:

  DACA NAI INTELES PANA AICI CITITORULE> te asigur in temere de Dumnezeu ca esti un intelept in felul lumesc si nu UN COPIL AL DOMNULUI…pt ca da! EL DESCOPERA ADEVARURILE LUI PRUNCILOR…iar pe oamenii de stinta i lasa sa moara cautand in insusi eprubetele lor aiurite.

  AMIN Dumnezeu este drept. GRABESTETE SI RENUNAT LA STIINTA TA OMULE ORICINE AI FI TU CEL CARE CITESTI:

  PT CA ISASI STIINTA TA NU TE LASA SA VEZI SIMPLITATEA LUCRURILOR DESCOPERITA DE DUMNEZEU COPIILOR LUI.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s