Dihotomie sau trihotomie

Potrivit lui Geneza 2:7 omul este compus din două substanţe, şi doar două, trup şi suflet. Geneza 2:7 declară că, „Domnul Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.” Trupul este o substanţă materială; sufletul este o substanţă spirituală. Substanţa poate fi definită ca cea care are fiinţăm proprietăţi şi potenţă (putere); substanţa este cea în care există atributele.

Atributele sau proprietăţile materiei sunt: volumul, greutatea, tăria, forma, etc. Atributele spiritului sunt: gândul, voinţa (alegerea), afecţiunile şi conştiinţa. Aceste substanţe, trupul şi spiritul, sunt diferite deoarece proprietăţile lor sau atributele lor sunt diferite şi opuse. Proprietăţile materiei nu aparţin spiritului şi atributele spiritului nu aparţin materiei şi totuşi aceste două materii se unesc pentru a constitui un om. Acolo există trupul, care este materie; acolo există sufletul, care este spirit. Nu există alte substanţe în om. Din cele două, sufletul este mai important pentru că sufletul este cel care dă viaţă trupului. Când sufletul este retras, trupul este mort pentru că sufletul este locul personalităţii. Conştiinţa acestor lucruri poate conduce la un punct de vedere favorabil al dihotomiei: indivizii se cunosc pe sine ca fiind trup şi suflet.

Dovada Scripturală a dihotomiei

În înregistrarea creaţiei se menţionează trupul şi sufletul omului, şi nimic mai mult. În altă parte, Scripturile menţionează frecvent trupul şi sufletul împreună, şi nimic mai mult.

1 Împăraţi 17:21 „fă să se întoarcă sufletul copilului în el!

Eclesiastul 12:7 „până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat.

Iacov 2:26 „După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă.

Matei 10:28 „poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă.

1 Corinteni 5:3 „cât despre mine, cu toate că n-am fost la voi cu trupul, dar fiind de faţă cu duhul.

Relaţia dintre suflet şi trup este misterioasă şi aproape de neînţeles. Cum acţionează trupul asupra minţii, şi cum mintea acţionează asupra trupului, nu poate fi înţeles pe deplin deşi experienţa este cunoscută în fiecare zi. Mintea constrânge trupul să acţioneze şi acesta acţionează. Trupul transmite impresii ale lumii exterioare către minte şi mintea primeşte aceasta. Emoţiile minţii afectează trupul astfel că acesta roşeşte sau este încurcat. Bolile trupului, în special cele ale creierului, afectează şi creează dezordine în minte. Înapoi şi înainte, interacţiunea trupului şi a minţii se mişcă pentru a produce un mare mister.

Teoria trihotomiei: trup, suflet şi duh

Trihotomia (de la tricha, „în trei părţi” şi temno, „a tăia” = compus din trei părţi) este punctul de vedere că omul este alcătuit din trei substanţe: trup, suflet şi duh. Biserica Ortodoxă din est a susţinut în general Trihotomia. Credinţa lor este cel mai bine articulată de preotul grec ortodox John din Damasc (c. 675-749) care vorbeşte despre suflet ca şi principiul vieţii senzoriale care îmbunătăţeşte duhul – duhul fiind o emanaţie de la Dumnezeu. Pe de altă parte, biserica din vest a susţinut în general dihotomia. Un apel pentru Trihotomie este făcut din Scripturi.

1 Tesaloniceni 5:23 „Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi: duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru, să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

Evrei 4:12 „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Dihotomie sau trihotomie

 1. Delicik zice:

  felicitari, frate pentru articolele asa de interesante! legat de subiectul dihotomie-trihotomie, care este parerea ta?:) Delicik

  Apreciază

 2. alexandru zice:

  1. Cat de placute sunt locasurile Tale, Doamne al ostirilor!

  2. Sufletul meu suspina si tanjeste de dor dupa curtile Domnului, inima si carnea mea striga catre Dumnezeul cel viu!

  Si in psalmul 84 sunt prezente cele 3 coordonate ale sufletului uman.

  Apreciază

 3. IONEL zice:

  Biblia spune ca sufletul poate muri ,,Sufletul care pacatuieste acela va muri,,,deci omul insusi este un suflet viu.Lui Adam nu i s-a dat un suflert unindu-l cu corpul din tarana pt ca atunci insemna ca Adam exista in cer cu sufletul asta se intelege,,,Adam a deveni un suflet viu prin suflarea de viata ( Ruah ) primita de la Dumnezeu

  Apreciază

 4. neanonim zice:

  „Să facem om după chipul şi asemănarea noastră.”
  Trup, suflet şi spirit -> omul este trihotomic aşa cum:
  Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt -> formează o Trinitate.
  După căderea în păcat, am murit spiritual, am devenit doar nişte fiinţe vii (ca şi animalele).
  Naşterea din nou, botezul cu Duhul Sfânt, ne face o făptură nouă (2 Cor. 5:17) spirituală.

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Cam subreda afirmatia. Oricum nu ar fi trebuie sa acceptam ca este o parte fizica si una spirituala. Din cite parti este formata cea spirituala e alta intrebare. Totusi as vrea sa stiu pe este responsabil sufletul si pe ce spiritul. Argumente biblice va rog.

   Apreciază

 5. trihotomia caracterizeaza omul

  Apreciază

 6. zeno zice:

  io nu prea mia inteleg nimic ….
  io am inteles ca omul este format din trup suflet si duh iar duhul si sufletul sunt una si de fapt omult este dihotomic si nu trihotomic

  oricum daca am gresit cu explicatia va rog sa ma corectati si sa imi ziceti alte pareri mai bune pe id de mess zeno_zeno10 sun foarte deschis pe tema asta

  Apreciază

 7. Andreas Maier zice:

  Daca omul este doar dualitate, versetele de aici ne contrazic categoric:
  -1 Tesaloniceni 5:23: Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.
  -Evrei 4:12: Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.
  Deci omul în esenţă este duh(spirit), care are suflet şi trăieşte în trup. A se observa ordinea biblică enumerată de apostolul Pavel în 1Tesaloniceni, pe care o consider ca fiind corectă. Sa fii gresit ap. Pavel cand a folosit termenul pneuma, alaturi de psuche si soma?
  Atât Noul Testament cât şi Vechiul Testament folosesc termeni diferiţi când este vorba de duh (gr.
  pneuma/eb. ruach) şi suflet (gr. psuche/eb. nephesh). Recomand sa se apeleze la limaba greaca si/sau ebraica, dicitionare sunt destule.
  *Spiritul omului (gr. pneuma, ebr. ruach): îi determină identitatea şi este domeniul conştiinţei de Dumnezeu.
  Sufletul omului (gr: psuche, ebr. nephesh): îi determină personalitatea şi este domeniul conştiinţei de sine.
  *Sufletul are trei părţi (atribute):
  -Raţiunea: raţionează
  -Sentiment: simte
  -Voinţă: alege
  *Trupul omului (soma): este domeniul conştiinţei de lume, comunicând prin cele cinci simţuri cu lumea materială.
  Daca ignoram aceste adevaruri, nu vom putea intelege multe pasaje biblice cum ar fi: nasterea din nou (sau regenerarea spirituala – deci nu sufletul, ci duhul omului este regenerat si trezit la viata), inchinarea in duh si adevar, comuniunea cu Duhul Sfant, si multe altele.
  Când a primit Adam suflare de viaţă (Genesa 2:7) nu a primit doar suflet, ci şi spirit (duh de viaţă). Omul în starea lui de inocenţă, beneficia de un flux de viaţă direct din Spiritul lui Dumnezeu. De remarcat este faptul că animalele pământului, toate după soiul lor nu au duh şi nici posibilitatea să comunice cu Dumnezeu care este Spirit (Ioan 4:24). Doar omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, şi fiind o fiinţă spirituală el poate comunica cu Dumnezeu. Când Biblia vorbeşte că Dumnezeu a dat suflare, se are în vedere atât sufletul cât şi duhul căruia i se oferă viaţa veşnică prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a lui Isus Hristos (Ioan 17:3). Duhul omului este de natură imaterială şi este nemuritor ca şi sufletul, adică nu-şi pierde identitatea, şi este parte superioară sufletului. Duhul omului are capacităţi superioare sufletului, îl conduce şi controlează prin: cuget, intuitie şi comuniune – aceasta doar în cazul celor născuţi (regeneraţi) din nou din apă şi din Duhul lui Dumnezeu.
  Este foarte trist ca in scoli si seminarii crestine nu se invata aceste lucruri, si oamenii nu patrund in sfera spirituala, ci se invart in jurul literei. Rezultatele le vedem in practica!!! Recomand post si rugaciune pt. intelegerea duhovniceasca a acestor adevaruri, caci daca le intelegem DOAR rational, si nu ajung la inima, atunci doar ne putem lauda ca stim cateva lucruri in plus, dar ele nu rodesc in viata noastra.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s