Principii generale de interpretare a textului biblic

Principii generale de interpretare: (Walter A. Henrichsen, Cerceteţi Scripturile)

 1. Porneşte de la premisa că Biblia are autoritate deplină.

 2. Biblia se interpretează pe sine. Scriptura explică cel mai bine Scriptura.

 3. Pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a Scripturilor ne sunt necesare credinţa mântuitoare şi Duhul Sfânt.

 4. Interpretează experienţa personală în lumina Scripturii, şi nu Scriptura în lumina experienţelor personale.

 5. Exemplele biblice au autoritate numai dacă sunt susţinute de o poruncă.

 6. Scopul fundamental al Bibliei este să ne schimbe vieţile, nu să ne îmbogăţească cunoştinţele.

 7. Fiecare creştin are dreptul şi responsabilitatea să studieze şi să interpreteze el însuşi Cuvântul lui Dumnezeu.

 8. Istoria Biserici este importantă, dar nu decisivă în interpretarea Scripturilor.

 9. Promisiunile lui Dumnezeu date în Scriptură sunt la dispoziţia Duhului Sfânt pentru credincioşii din fiecare generaţie.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Principii generale de interpretare a textului biblic

 1. elvishighlander zice:

  Premisa 1 este f gresita,daca citesti Biblia hazlie de Leo Taxil cu pixul in mna iti dai seama de ce ! Logica,bunul simt ,gandirea profunda sunt autoritati ce ar trebui luate in seama ! In Biblie sunt principii,sfaturi,legi morale ,pilde nepieritoate,nemuritoare si valabile oriunde si oricand dar si episoade de o crasa stupizenie atat in Vechiul Testament ,cat si in Noul Testament ! Motivul e simplu,cei care au scris-o erau oameni extrem de simpli de mii de ani in urma ,des supusi acelorasi defecte ca si cronicarii nostrii istorici si anume,fabulau si minteau fara nicio jena !

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Da intr-adevar daca citesti cartea lui Taxil, atent cu pixul in mina si daca nu stii si nici nu ai ideie de nici o teologie sistematica, atunci iti pare ca Taxil este cel mai mare analist anti- biblic. Dar daca mai inveti cite ceva nu poti sa-l asemeni decit cu un om beat, fara cunostinte care face analiza biblica. Nu stiu de ce oamenii destepti il au pe Taxil ca fiind destept, desi in realitate nu este nici pe departe asa.

   Apreciază

 2. dianna_d8 zice:

  Draga d-le elvishighlander, este f adevarat ca Biblia contine printre altele „pilde nepieritoare, nemuritoare si valabile oriunde si oricand”. Dar oare de ce sunt ele asa, desi scriitorii ei sunt niste oameni simpli?

  Si eu am privit Biblia ca pe-o carte de povesti (exceptie facand, dupa parerea mea de atunci, sfaturile si normele morale pe care le contine).
  Si, atunci cand am inceput sa citesc din Vechiul Testament, sincera sa fiu m-au enervat teribil masacrarea in masa a popoare intregi … si felul in care erau privite femeile.
  Totusi, am incercat sa inteleg Biblia aplicand al patrulea principiu enuntat in acest post:
  „Interpretează experienţa personală în lumina Scripturii, şi nu Scriptura în lumina experienţelor personale”.

  De ce am facut asta?
  Biblia spune despre ea ca este cuvantul inspirat al lui D-zeu, teorie valabila pana la proba contrarie. Asa ca eu am cautat proba contrarie pt a fi sigura ca nu contest chiar cuvantul lui D-zeu.
  Am cautat sa aprofundez ceea ce scrie in Biblie si sa trec prin filtrul ratiunii ceea ce citeam. M-am rugat pt intelegere pt a nu fi influentata de opinia altora. Cu alte cuvinte voiam sa inteleg modul de gandire a lui D-zeu nu modul de gandire al oamenilor despre D-zeu.

  Acum, dupa mai bine de 17 ani de cand studiez Biblia, am ajuns la concluzia ca principiul nr 1 este adevarat:
  ” Biblia are autoritate deplină”. Doar ca eu am pornit-o invers, de la conceptia ca nu are autoritate deplina, si am ajuns la concluzia ca are autoritate deplina.
  In timp, nu am reusit sa contest nimic din ceea ce scrie Biblia, nici chiar lucrurile cu care nu eram initial de acord.
  Istoria confirma tot ceea ce scrie Biblia, stiinta la fel, arheologia idem … si viata actuala e si ea o marturie ca profetiile biblice sunt exacte.

  Apreciez sincer faptul ca sunteti interesat de Biblie, se vede, chiar daca nu sunteti de acord cu tot ce scrie ea.
  De asemenea e de inteles pozitia pe care o aveti vizavi de Biblie insa mai dati-i o sansa acestei carti deosebite, nu fiti atat de categoric in privinta ei. S-ar putea sa va inselati.

  Daca Biblia este o carte ca oricare alta, nu aveti nimic de pierdut, dar daca este chiar scrisoarea lui D-zeu catre noi oamenii … atunci pierderea e uriasa!

  E ca si cand as primi o avere printr-un testament, lasat de o ruda indepartata, si eu, intrucat mi se pare stupid sa mi se intample tocmai mie una ca asta (vorba ‘ceea, nu am primit niciodata nimic moca de la cineva 😐 ), nici nu citesc testamentul.
  Sau, pt ca nu inteleg termenii folositi in act, in loc sa cer explicatii de la un notar care imi poate da detalii in aceasta privinta, pun documentul intr-un raft din biblioteca fara sa ma folosesc vreodata de acea mare avere pe care degeaba o am daca nu o si revendic.
  Nu-i asa ca as fi stupida in cazul asta?

  Fireste, fiecare face ce vrea cu partea lui de mostenire. Toti oamenii au primit o mostenire dar nu toti se vor bucura de ea pt ca nu cauta sa inteleaga ce trebuie sa faca pt a intra in posesia mostenirii lui.
  Va doresc sincer sa va bucurati cu totii de ceea ce le rezerva viitorul celor care pretuiesc acest document valoros: Biblia.

  Apreciază

 3. Elvis zice:

  Draga doamna Diana ,intotdeauna am respectat femeile pentru sensibilitatea lor ,pentru inclinatia nativa pentru lucrurile sufletesti ,dar intotdeauna am privit aplecarea catre stiinta si tehnica ca exceptii !Nu trebuie sa mergeti mai departe decat prima pagina a Bibliei pentru a va da seama ca in Biblie sunt erori enorme! Nu aveti decat sa credeti ce doriti si sa va invatati copiii si pe cine vreti dvs ca Soarele si Luna a fost create dupa Pamant,ca de la creatie Universului pana astazi au trecut 5760 de zile ,ca Dumnezeu a creat totul in 7 zile si a saptea a obosit,ca Dumnezeu a oprit Soarele pe cer ca sa bombardeze cu grindina si bolovani dusmanii sai,ca Iacov la batut pe Dumnezeu in lupta dreapta,ca sfantul Iov salvat de Dumnezeu si sfintele sale fiice au facut copii, ca fiul lui Dumnezeu ,insusi Isus ,a blestemat maslinul intr-o perioada in care nu a avea de unde sa aiba masline ,numai pentru ca avea multe frunze,dar nu avea rod, si cum consemneaza un ucenic al sau,nici nu avea cum ,fiind in perioada in care nici nu a avea de unde sa aiba rod,ca a numit o femeie catea ,pentru ca nu era din neamul sau,cum spun mari invatati ai Bibliei ca sa scoate in evidenta smerenia femeiii si cate si mai cate episoade pe care le gasiti atat in Vechiul Testament ,cat si in Noul Testament ! Ca Noul Testament ne invata sa iubim, f frumos ,dar sa spui ca si stiinta si arhelogia sustin Biblia e dovada de mare ignoranta si f slaba cultura generala! Cum am spus nu aveti decat sa credeti ce vreti si dvs si autorul acestui site! Imi pare rau ca mi-am dat cu parerea pe aici ! Nu se va mai intampla ! Ramaneti fericiti in credintele dvs ! Am fost sfatuit sa stau departe de crestinii indoctrinati ! Am sa urmez acest sfat pentru ca e extrem de bun ! Cel putin nu ma mai enervez ! O zi minunata sub Soarele creat dupa minunata noastra planeta ,Pamant !

  Apreciază

 4. dianna_d8 zice:

  Draga d-le Elvis, daca as crede ceea ce scrieti dumneavoastra in comentariu chiar as fi ignoranta.

  Si pt mine stiinta are un cuvant greu de spus. De exemplu, cu parere de rau, d-voastra ati inteles aiurea primele pagini ale Bibliei.
  In timp ce cititi capitolul 1 din Geneza, incepand cu versetul 3, veti remarca faptul ca acest capitol este impartit în sase „zile” de creare. Unii sustin ca acestea au fost zile literale de 24 de ore, ceea ce ar insemna ca intregul univers si viata de pe pamant au fost create in mai putin de o saptamana!
  Totusi, puteti descoperi cu usurinta faptul ca Biblia nu invata acest lucru.
  Cartea Geneza a fost scrisa in ebraica. In aceasta limba, termenul „zi” desemneaza o perioada de timp. Poate fi vorba fie de o perioada de timp foarte lunga, fie de o zi literala de 24 de ore. Chiar si in Geneza, despre toate cele sase „zile” se vorbeste ca despre o perioada de timp foarte lunga — „ziua in care D-zeu a facut pamantul si cerul” (Geneza 2:4 compara cu 2 Petru 3:8).
  Cert este ca Biblia dezvaluie faptul ca „zilele”, sau erele de creare, sunt formate din mii de ani.
  O persoana poate sa inteleaga acest lucru din ceea ce spune Biblia referitor la a saptea „zi”.
  Pentru fiecare dintre primele sase „zile”, relatarea se încheie cu cuvintele: „A fost seara si a fost dimineata: ziua intai” si asa mai departe. Totusi, aceste cuvinte nu le veti gasi in incheierea relatarii despre a saptea „zi”.
  In plus, in secolul intai e.n., dupa aproximativ 4 000 de ani de istorie, Biblia a aratat ca cea de-a saptea „zi” de odihna continua (Evrei 4:4–6). Asadar, cea de-a saptea „zi” reprezinta o perioada formata din mii de ani, de unde putem deduce in mod logic ca la fel stau lucrurile si cu primele sase „zile”.

  Toate afirmatiile d-voastra din comentariu au raspunsuri cat se poate de logice. E doar prea mult sa vorbesc intr-un comentariu despre toate si nu cred ca d-voastra cautati raspunsuri. Iertati-mi concluzia, la care am ajuns, daca e gresita! Mie imi pare ca vreti doar sa criticati Biblia, nu s-o intelegeti.

  Indiferent daca mai intati pe acest blog sau nu, va doresc sa fiti fericit alaturi de cei cu care impartasiti opinii asemanatoare. Aveti acest drept de a alege, drept pe care si noi „crestinii indoctrinati” vi-l respectam!
  Nu Ciprian a intrat in vorba cu d-voastra ci d-voastra ati intrat pe acest blog in ideea de a va spune parerea, dar asta presupune si a asculta raspunsul la comentariul d-voastra. Cel putin asa inteleg eu o comunicare de bun simt, imi spun parerea si apoi ascult ce are de spus celalalt, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce spune el!

  Apreciază

 5. Elvis zice:

  Draga doamna Diana,unde ati vazut dvs in versetele : Evrei 4:4 Căci într-un loc a vorbit astfel despre ziua a şaptea: „Dumnezeu S-a odihnit în ziua a şaptea de toate lucrările Lui.”
  Evrei 4:5 Şi aici este zis iarăşi: „Nu vor intra în odihna Mea!”
  Evrei 4:6 Deci, fiindcă rămâne ca să intre unii în odihna aceasta, şi pentru că aceia cărora li s-a vestit întâi vestea buna n-au intrat în ea, din pricina neascultării lor,ca din aceste versete reiese ca o zi are mii de ani, numai dvs si invatatorii dvs, puteti sa stiti! Pentru ca ati ales acest verset banuiesc ca sunteti adventista si va intreb si-a dorit Dzeu ca lumea sa fie impartita in dominatiuni si fiecare sa abereze povesti si credinte pe care nu le mai cred nici copiii de astazi, ci doar maturi indoctrinati ca dvs,nu cred ! Ca pentru Dumnezeu ,2 Petru 3:8 … o zi este ca o mie de ani, şi o mie de ani sunt ca o zi., orice om normal poate trage concluzia ca se refera la durata universului in comparatie cu durata unei zile si la atotputernicia lui Dumnezeu care poate face totul,dar numai dvs si alti oameni disperati sa scoata aberatiile unor oameni salbatici,ignoranti ,de acum mii de ani ca adevarate si relevate, puteati spune ca se refera la faptul ca zilele din prima pagina sunt de mii de ani;plus ca m-am amuzat copios la logica dvs pentru ca daca despre ziua a saptea nu s-a scris ca a fost o seara si a fost o dimineata si „Asadar, cea de-a saptea “zi” reprezinta o perioada formata din mii de ani, de unde putem deduce in mod logic ca la fel stau lucrurile si cu primele sase “zile”! Ce sa spun sunteti o adevarata doamna David Coperfild ! )))))))))) Mi-e mila de dvs si de cei care se chinuie la fel ca si dvs sa scoata Biblia o carte revelata in toate versetele ,cand mari analisti si crestini,mult mai mari si mai trecuti prin chinuri pentru credinta lor,RICHARD WURMBRAND,de ex,au spus ca deseori scriitorii Bibliei,in special ai VT au prins posturi straine de Dumnezeul cel Adevarat ! Macar pe ei logica ,bunul simt ,cunostintele si descoperirile din ultimele secole i-au facut sa recunoasca asta fara probleme,mai putin pe dvs si invatatorii dvs ,care continuati sa credeti povesti de adormit copiii tampiti !Tineti cont ca Richard Wurmbrand e evreu ,deci stia ebraica mai bine decat dvs si cei care v-au invatat interpretarile astea de 3 lei ! O zi minunata ,doamna si repet ,mi-e mila de dvs si de invatatorii dvs ! Sunteti de toata jena in secolul acesta !Desi am promis ca nu mai scriu ,am sa dau replica la toate aberatiile pe care puteti sa le mai spuneti,macar asa ca exercitiu,daca nu pentru iluminarea dvs, in care nu mai cred !

  Apreciază

 6. dianna_d8 zice:

  D-le Elvis, constat ca vreti sa ma jigniti. Sorry, nu reusiti! Nu stau in aprobarea si respectul d-voastra si nici in mila pe care v-o starnesc.
  Eu n-o sa va raspund la arogantze, e ultimul raspuns pe care vi-l mai ofer, va dau posibilitatea, barbat fiind, sa aveti ultimul cuvant.
  Incepeti cu „draga doamna…” si incheiati in mod ipocrit (asa cum vi se si potriveste) cu „o zi minunata…”
  Eu, in micimea si stupizenia mea, am invatzat sa respect pe oricine indiferent de nationalitate, religie sau etnie.

  O sa va citez pt ca am vazut ca ideile mele nu va plac:
  „In Biblie sunt principii, sfaturi, legi morale, pilde nepieritoate, nemuritoare si valabile oriunde si oricand…”
  …si as adauga eu…ORICUI!

  Aceste principii, sfaturi, legi morale…ne invata si pe d-voastra si pe mine in egala masura sa iubim, sa urmarim pacea si sa fim toleranti.
  D-voastra puteti aplica sau nu aceste sfaturi. Masura in care faceti aceasta insa, spune multe despre d-voastra ca OM.

  Imi pare rau, nu pot incheia in mod ipocrit, nu mi-a facut placere comunicarea cu d-voastra. Datorita oamenilor ca d-voastra au fost inventati termeni precum rasism, ura, prejudecati, holocaust, intoleranta…

  Apreciază

 7. Elvis zice:

  Si uite asa isi arata fata adevarata crestini indoctrinati !Plini de miere la inceput,dar daca ii contrazici ,le arati ca sunt ilogici ,ce-ti spun ? „Datorita oamenilor ca d-voastra au fost inventati termeni precum rasism, ura, prejudecati, holocaust, intoleranta…” Erati si dvs in în piaţa „Campo dei Fiori” si va bucurati cand a fost omorat Giordano Bruno,stimata doamna ?Ce am merita noi astia care spunem ca Bibilia nu e plina numai de “… principii, sfaturi, legi morale, pilde nepieritoate, nemuritoare si valabile oriunde si oricand…” ci si de tampenii crase,episoade jignitoare si blasfemitoare la adresa Adevararului Dumnezeu ,episoade ilogice ,minciuni crase ! Va plac yesmenii, doamna? Sotul dvs sta pe sifonier si va spune mami ,cumva ? Nu m-as mira ! Aveti talent de paznic la Auschwitz ! O zi minunata ,doamna si ma rog,ca Dumnezeu sa va lumineze mintile imbicsite de obscurantism religios inchizitional!

  Apreciază

 8. cineva zice:

  citind tot ceea ce a ti scris cu totii mai sus…….nu vreau sa mai adaug nici un fel de comentarii, pentru ca observ ca domnul Elvis nu numai ca nu se multumeste numai sa nu creada in Dumnezeu, pentru ca asa este mai comod pentru om, sa traiasca in desfatarile lui , in placerile de tot felul si mizeriile pe care a a juns omul sa le faca in secolul asta,si asta fara ca cineva sa l traga la raspundere sau sa i spuna ca nu e bine ceea ce face;si atunci se limiteaza la a spune ca nu exista Dumnezeu, si ca toate aceatea sunt niste doctrine.insa domnule Elvis ;cine are mai mult de pierdut in opinia dumneavostra?,,indoctrinatii,, sau dumneavoatra? ca exiata sau nu Dumnezeu, la farsitul aceatei lumi, cine va plange mai tare , ei sau dumneavostra?daca nu exista cum sustineti dumneavoatra, intra adevar nu aveti nimic de pierdut. decat o viata haotica fara pic de supunere si principii,dar si daca exista??????????????????????????? a-ti pierdut tot!!!!!tot!tot!tot! si ati trait in zadar!deci cine are mai mult de pierdut?,,ei,,sau dumneavoatra?
  nu stiu cum de va orbeste cel rau asa de tare si nu va lasa sa vedeti perfectiunea cu carea a fost creata lumea sta?ficatul si plamanii , rinichii si creierul inima si tot ceea ce in corp…cine ar fi putut sa faca totul asa de perfect ?nu vedeti ca oamenii se chinuiesc in zadar sa atinga a mia parte macar din ceea ce a facut Dumnezeu si nimeni nu reuseste?soarele de pe cer ?sanatatea omului, procreearea unui copilas, ploaie vant suau mare sau munte.cum de nu l vedeti pe Dumnezeu in tot ceea ce ne inconjoara???????
  macar nu L mai contestati………….pentru ca atunci s ar putea sa va ,,oblige,, sa va faca sa L vedeti………..si ve ti suferi mult pentru nepasarea dumneavoatra.acei ,,indoctrinatii, vor sa va faca doar un bine………atat.poate va veni vremea pentru dumneavoatra cand va ve ti fi dorit sa fi ascultat toate cuvintele lor.incercati sa L cunoasteti pe Dumnezeu,,,,,va va schimba comportamentul acesta intrigant, rautatea si toata nerecunostinta pe care o aveti fata de El,fi-ti-I
  recunoscator chiar si pentru facptul ca puteti scrie si citi la calculatorul din fata dumneavostra.

  IAR PENTRU DIANNA_D8 …………..SUNTETI BINECUVANTATA CA PUTETI VEDEA CEEA CE ALTII NU VAD!SAU NU VOR SA VADA! 😉

  Apreciază

 9. Elvis zice:

  Daca ai citit ,precum scrii (mă refer la greşelile gramaticale şi de scriere),nu mă mir că ai tras concluzia că nu cred în Dumnezeu ! În rest ,nu intru în polemică ! Dumnezeu îmi cunoaşte inima şi mintea,iar cu doamna Diana am rezolvat conflictul personal ,în termenii cei mai amiabili şi împăciuitori ! Foarte frumos că iei apărarea unei doamne,sper ca această trăsătură de caracter să nu te părăsească niciodată,în rest,numai bine,prosperitate şi pace,cum cred că şi ai ,ţinând cont că eşti un apărător atât de înfocat al lui Dumnezeu !

  Apreciază

 10. dianna_d8 zice:

  Ptr Cineva 😉
  Multumesc pt apreciere.

  Intradevar, conflictul cu dl Elvis s-a stins in mod placut. In ceea ce priveste credinta dlui Elvis, personal am ramas surprinsa citind comentariul dansului la postul „Unde a fost Isus in timpul celor trei zile…”
  Felicitari dle Elvis, ati inteles f bine invataturile lui Isus. Asta inseamna ca dvs chiar credeti in D-zeu, chiar daca contestati portiuni din Biblie.
  Am intrat si pe blogul dvs, am revazut ideile pe care in parte le-ati impartasit si pe blogul lui Ciprian si ceea ce pot sa va spun este ca unele idei din Biblie par ca se contrazic, dar in timp ele pot fi intelese.
  Asa este si cu acel pasaj in care Isus a spus ca nu a venit sa aduca pacea ci razboiul.
  La prima vedere aceasta afirmatie a lui Isus sustine razboiul nu promoveaza pacea. Insa lucrurile nu stau asa si am ramas placut surprinsa de felul in care ati inteles dvs aceasta invatatura.

  Apreciază

 11. Lolita zice:

  E ceva ce nu imi da pace si pana nu aflu si alte pareri nu ma pot linisti. As vrea sa va povestesc ceva si sa aflu niste pareri. Povestea pe scurt… o amica de-a mea pe care o stiam de 5 ani, o femeie de 40 de ani, serioasa, buna, de la care am invatat lucruri bune si care m-a facut sa am incredere in ea, cu care am schimbat intimitati din viata noastra asa cum fac prietenii, tipa este martora a lui Iehova, mi-a facut urmatorul lucru: din lista mea de prieteni de pe un site de socializare, a cunoscut o prietena de-a mea (Ducesa). A devenit interesata de aceasta ducesa, instigata fiind de faptul ca acea fata era apreciata de cateva persoane care o simpatizau, datorita unei prietenii frumoase virtuale. Doi tipi sustineau ca sunt indragostiti de acea fata, ii postau melodii, poezii… iar pe martora lui Iehova a deranjat-o cica faptul ca Ducesa flirta cu ei. Flirtul de care vorbea ea, nu a existat decat in mintea ei, pt ca in toate discutiile nu era nimic vulgar, niciun apropo, nicio promisiune, nicio speranta data, absolut nimic care sa arate ca ducesa flirta. Martora lui Iehova a intrat in discutii cu Ducesa si i-a reprosat fara sa o cunoasca ca flirteaza, etc, lucruri pe care insasi martora le facea cu altii… Ducesa i-a spus ca e vorba doar de o prietenie virtuala, ca nu are nicio intentie si ca nu le da sperante acelor tipi, ca nu vrea sa se vada cu ei, ca incet incet se va retrage din povestea virtuala si asa a si facut, a inchis contul frumos si a disparut… dar martora lui Iehova (nu stiu de ce) nu s-a multumit cu atat, ea s-a intalnit cu unul dintre tipii care o placeau pe Ducesa si a inceput sa scormoneasca povestea ca sa afle cine e aceasta fata. A facut legaturi fel si fel si a ajuns la concluzia ca era un personaj fictiv inventat de mine. Fara proble concludente, fara sa se gandeasca la consecinte a inceput sa se infiltreze intre prietenii Ducesei si sa le spuna ca Ducesa nu exista. Toate astea au insemnat nopti de stat la telefon, pe messenger, pe mail cu barbati pe care nu-i cunostea, aratandu-le intentia ei de a demasca-o pe Ducesa. Inainte de toate astea, ea i-a barfit, criticat si denigrat pe acestia prin emailuri la Ducesa si verbal mie. Dar fata de ei a aratat intentia de a-i scapa de o nenorocita mincinoasa, pe care o respectau si o pretuiau, pt ca de la Ducesa ei au invatat lucruri frumoase, s-au scimbat ca oameni in bine (lucruri sustinute de ei) si ii erau recunoscatori ca Ducesa le-a fost alaturi ca prietena in clipe triste din viata lor, ajutandu-i sa treaca mai usor peste niste etape grele… Pentru acei tipi nici nu conta cine era in spatele Ducesei, relatia se racise in timp si poate ca ei ramaneau cu povestea frumoasa, pe care insa martora lui Iehova a manjit-o urat. problema nu este asta, ci faptul ca fara sa aiba suficiente dovezi, fara sa se gandeasca la consecinte si cu o dorinta arzatoare sa strice ea tot, le-a spus ca defapt Ducesa sunt eu. Si desi acestia i-au spus ca nu conteaza si nu s-au aratat interesati de poveste, desi i-au spus ca nici asa nu sunt suparati pe Ducesa, desi i-au spus ca ar iubi-o indiferent cine ar fi, martora a insistat sa le bage in cap ca ducesa le-a gresit, ca e o nenorocita, ca ei au fost niste victime si niste fraieri. Si toate astea prin spatele meu, fara sa vorbeasca mai intai cu mine, fara sa ma intrebe, sa ma asculte, sa imi ceara explicatii. Nu era mai corect sa vorbeasca mai intai cu mine pe care ma cunostea de 5 ani in realitate si sustinea ca imi vrea binele si ca e prietena mea? A preferat sa fie de partea unor necunoscuti de pe net si sa imi faca mie rau…
  Le-a spus cine sunt, desi unii ma stiau, imi stiau numele, unde lucrez… nu s-a gandit ca ma expune, nu s-a gandit la siguranta mea, a dat identitatea mea si m-a vorbit foarte urat, insistand sa-i instige la ura impotriva mea. Din fericire acei oameni aveau in suflete respect pt „Ducesa” si nu erau la fel de mojici si rai, nu cautau scandaluri, numai ca aceasta martora nu se oprea… nu stiu ce vroia, sa vada ca ca acei oameni se razbuna pe mine, sau ce? Abia dupa ce a facut tot circul, dupa ce mi-a divulgat intimitatile unor straini, cand a realizat ca a facut mult circ si ca pot afla, mi-a dat un mail, nu mie, ci Ducesei si a spus vag ca stie ea identitatea reala, fara sa spuna ce a facut prin spate.
  Am incercat sa inteleg care a fost scopul acestei martore? Sa imi faca mie rau? Mai mult de atat, a postat la ea pe profilul de fbk un articol despre mitomani, un articol dedicat special mie, expunandu-ma la umilinta publica si a facut asta cu un sadism aparte, fara sa se gandeasca ca avem prieteni comuni, colegi de-ai mei, probabil ca a vrut sa imi distruga imaginea fata de colegi, de prieteni… pt asa ceva stiu oameni care s-au sinucis… oare ea nu s-a pus in locul meu? Ea sustine ca asa avrut sa ma trezeasca! Oare nu era mai bine sa imi dea articolul direct mie? Oare nu era normal sa discute cu mine? Ea sustine ca a incercat sa ma abordeze, dar a fost doar o fraza in treacat, ceva de genul „eu nu cred in existenta ducesei” si daca eu i-am spus ca exista, ea nici nu a mai insistat sa discute cu mine ci a facut tot ce v-am povestit mai inainte.
  Lumea internetului e asa de pestrita, sunt atat de multe identitati false, sunt atatea vulgaritati ce se intampla, dar culmea, aceasta martora nu a avut loc tocmai de o fiinta care nu a facut rau, care nu a avut nimic gresit sau vulgar. Singura frustrare a martorei era ca oamenii aia o iubeau si pentru ca ea nu avea iubire si se simtea singura vroia sa distruga… si a distrus pana la urma niste prietenii frumoase dintre niste oameni care impartaseau idei, muzica, poezii… nimic urat, indecent sau vulgar. Cand am aflat tot ce a facut m-am certat cu ea prin emailuri, ea sustinand ca eu sunt nenorocita ca am mintit niste oameni cu privire la identitatea mea si ca ea nu a gresit ca m-a barfit pe la spate, ca mi-a pus siguranta in pericol, ca m-a umilit public… nici cel mai rau judecator nu ar proceda asa. Am incercat sa nu fac un conflict din asta, i-am spus acestei martore ca e viata mea, ca ea nu are dreptul sa ma judece, ca ei nu i-am gresit cu nimic si o rog sa spuna aici daca vreodata i-am gresit cu ceva, ca singurii care imi pot cere socoteala ar fi cei pe care i-am mintit direct…
  Acum nici nu mai conteaza daca Ducesa exista sau nu, nu m-am straduit sa explic, sa dovedesc… le-am scris un email acelor oameni si mi-am cerut iertare in numele Ducesei si al meu, dar martora tot nu s-a linistit, a inceput sa le trimita discutiile private dintre mine si ea, sa insiste sa le bage ura in suflet… inca nu a reusit, pentru ca ei mi-au povestit totul, nu m-au tradat, mi-au spus ca ma respecta oricine as fi.
  Din toata povestea asta cel mai mult a avut de suferit iubitul meu, care s-a simtit umilit si care m-a parasit. Martora m-a expus la riscuri si cand mi-a trimis mailuri la servici, se pare ca nu s-a gandit la nimic… Fara job nu am ramas, fara iubit da. Trebuia sa ne casatorim… tatal lui a murit de curand… si circul si scandalul asta i-a picat foarte rau… si stiti de ce??? Pentru ca l-a aflat de la altii si s-a simtit umilit… umilit el ca om si fata de ei care il cunosc, fata de mama lui, atat de departe a ajuns acest scandal inutil si distructiv…
  Indiferent cine esti tu cel care ai citi aici, spune-mi parerea ta, spune-mi cum vezi aceasta poveste si ce parere ar trebui sa am eu despre acea fiinta care nu a putut ea trai de grija mea, care mi-a facut toate astea prin spate, sustinand pana la sfarsit ca a vrut sa ma ajute !!! nu i-am reprosat decat ca trebuia sa discute cu mine si daca vedea ca eu prefer sa raman o mincinoasa si o impostoare sa isi fi vazut de viata ei si nu sa faca rau…
  Aceasta martora, a avut si ea la randul ei identitati anonime pe net, se certa pe bloguri cu diferiti, oare trebuia sa intru si eu si sa le spun alora cine e, unde sta si sa o expun? Cine e defapt aceasta fiinta care s-a bagat cu bocancii in vietile atator oameni, care a actionat ca o cartita? O perfecta? Este o persoana care barfeste, care baga intriga, care minte prin spate si sustine ca nu suporta minciuna si prefacatoria! Culmea, dar ce a facut ea ce este?
  Nu vreau sa raman cu ura in suflet, nimeni nu stie cat sunt de trista si de dezamagita… au suferit oameni care nu au avut nicio vina…
  Nu fac asta decat pt ca eu aveam un mare respect pt martorii lui Iehova si nu as vrea sa imi schimb parerea influentata de frustrarea de a fi tradata de unul dintre ei.

  Apreciază

 12. Lolita zice:

  dianna_d8 sper ca nu consideri ca ti-am facut rau cu aceasta poveste!

  Apreciază

 13. un oarecare zice:

  Romani 13:1-6
  Autoritatile aplica judecata asupra celor care fac raul pentru corectarea lui.
  In tarile europene si in altele puscariasii sunt pedepsiti pt.relele facute:au sali de sport,TV,calculatoare,hrana foarte buna,cu alte cuvinte …o duc bine.
  De ce???
  Pentru ca autoritatile sunt facute de Dumnezeu ca sa-L reprezinte pe Dumnezeu pe pamant.
  Ele arata felul cum Dumnezeu ai va judeca pe oameni cu Iubire.
  Daca legea dinte pentru dinte si ochi pentru ochi a fost schimbata cu altceva mai bun(exemplu: iubiti-va vrasmasii),atunci oare D-zeu va pedepsi oamenii mai mult decat prima lege”dinte pt. dinte?
  Toti oamenii vor invia
  Cei rai vor fi corectati pt. a putea trai vesnic.
  Dragostea lui D-zeu e cu mult mai mare decat dragostea noastra.
  Asta e o parere a mea.Fiecare are dreptul la parerea proprie.Adevarul pur 100% inca nu-l stie nimeni.

  Apreciază

  • Ciprian Sarivan zice:

   Daca invie toti ca sa fie corectati, ce sens are Biblia unde Dumnezeu ne invata sa traim dupa voia si principiile Lui?

   Apreciază

   • un oarecare zice:

    Trebuie sa facem voia lui Dumnezeu pentru ca la invieresa nu fim corectati cu multe sau putine lovituri…Luca 12:47,48
    Voia lui Dumnezeu este in primul rand sa ne iubim unii pe altii ,chiar si pe vrasmasii nostrii.
    Matei 5:44-47 iubiti-va vrasmasii….
    Matei 5: 48 sa fim desavarsiti facand aceste lucruri,pentru ca Tatal cel ceresc este desavarsit facand tot aceste lucruri,ceea ce face El,ni se cere sa facem si noi la fel.
    Care vrajmasi vor fi nimiciti si care vrajmasi vor fi supusi sub picioarele lui Isus scrie in 1 corinteni 15:24-28
    P.S.-1 Corinteni 15:22 -Si dupa cum in Adam „TOTI” mor,tot asa in Hristos,”TOTI” vor fi facuti vii

    Apreciază

   • un oarecare zice:

    Am vrut sa zic ca:
    Atunci cand oamenii vor fi inviati dupa armaghedon si va incepe cei 1000 de ani aici pe pamant,sa nu fim pedepsiti (cum va fi acea pedeapsa sau corectare,mai blanda sau mai aspra,nu stiu).exemplu pilda robului nemilostiv din Matei18:21-35.
    In Matei 18:34,35 scrie ca cei rai vor fi pedepsiti(chinuiti)pana cand?…pana isi va plati toata greseala,dupa care va fi liber.(nu nimicit vesnic).Pedeapsa kapitala si definitiva pentru un timp scurt de fapte rele,greseli nu are sens,nu stiu,mie imi pare ilogic,Ce zici?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s