Cei care se linguşesc şi cei care iubesc să fie linguşiţi

LÍNGE, ling, vb. III. Tranz. 1. (Despre animale) A trece cu limba peste ceva; a şterge sau a netezi cu limba ceva. 2. A atinge cu limba (în mod repetat) ceva de mâncare, a lua cu limba mâncarea. ◊ Expr. A-şi linge degetele (sau buzele) ori (refl.) a se linge pe degete (sau pe buze) = a trece cu limba peste buze sau degete (spre a lua şi ultimele resturi după ce a mâncat ceva bun sau ca manifestare a unei pofte mari, a unei senzaţii de plăcere etc.). ◊ Compus: linge-blide (sau -talgere, -talere) s.m. = (fam.) om care trăieşte pe socoteala altora; parazit, om de nimic. 3. (Fam.) A linguşi cu slugărnicie. – Lat. lingere.

Sursa: DEX ‘98

În societate poţi întîlni des oameni care le place să se linguşească pentru a obţine ceva din partea unei persoane sau a unui grup de persoane influente. Este o atitudine care provoacă dezgust şi scîrbă faţă de cei ce se comportă astfel. Cel mai frumos verb care se referă la astfel de atitudine este a linge. Din definiţie vedem că este un verb care se referă la animale, dar cu părere de rău unii oameni aplică acest procedeu atît de bine că întrec cu mult bietele animale. Unii pentru a obţine un loc mai de frunte merg şi îi ling binişor pe toţi cei care au autoritatea, şi de cele mai multe ori obţin bunăvoinţă şi lucrurile pe care şi le doresc. Plus la toate cred că din punctul de vedere al linguşelilor, aceşti oameni sunt pe locul I printre toate rasele de cîini cunoscute pînă în prezent. Probabil că nu trebuie să nu te respecţi defel dacă ajungi să fii asemuit cu un cîine care face tot pentru a avea un posibil rezultat.

Elihu ştia atitudinea lui Dumnezeu referitor la astfel de oameni cînd a zis: Iov 32:22 „căci nu ştiu să linguşesc: altfel, într’o clipeală m’ar lua Ziditorul meu”.

Mai sunt şi  acei care iubesc să fie linşi binişor, care ascultă doar ceea ce le spun linguşitorii, deoarece le place. În felul acesta sunt părtinitori şi nu judecă corect. Nu prea ştiu de ce oamenilor le-ar plăcea linguşelile sau linsoarea. Probabil că nu au cînd să facă baie şi o linsoare bună se face să te simţi mai „strălucit”. Nu ştiu ce fel de om poţi fi, ştiind că eşti înconjurat de oameni care nu-ţi spun adevărul, ci doar cuvintele care vrei să le auzi. Aş prefera să am lîngă mine oameni cinstiţi, cu spirit critic, ca să văd unde greşesc şi să mă corectez. Însă fiecare îşi alege cei place…

Proverbe 28:23 „Cine mustră pe alţii, găseşte mai multă bunăvoinţă pe urmă, decît cel cu limba linguşitoare”. –

Cei care ling nu sunt decît nişte slugi credincioase cuiva. Biblia însă de spune: 1 Corinteni 7:23 “Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi dar robi oamenilor”.

Psalmii 12:3 “Nimicească Domnul toate buzele linguşitoare, limba care vorbeşte cu trufie”

Amin

Reclame
Acest articol a fost publicat în Opinie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cei care se linguşesc şi cei care iubesc să fie linguşiţi

 1. Alexei Tentiuc zice:

  Draga Ciprian,
  am intrat intimplator pe blogul tau, dar am ramas dezamagit de acest articol…. Biblia spune ca din prisosul inimii vorbeste gura. Ma intreb oare ce este in inima ta de ai scris asa cuvinte?

  Apreciază

 2. Sergiu Ciobanu zice:

  Mie imi place blogul tau, in special articolul
  despre zilele din Geneza 1. Doar ca uneori esti prea dur. Cat tine de „Linguseala”, mi-a placut comparatia cu canii. Si totusi eu cred ca a te lingusi si a linge sunt doua verbe total diferite.

  Clasna, ca ai curaj sa publici in halu’ asta. Doar ca vorbesti la general si mustri la fel de general.

  Bafta tie, fratele meu!

  Apreciază

 3. Aloha zice:

  Ai fost vreodata in situatia aceasta de scrii asa exact cu se comporta un om care se linguseste si linguseste pe altii?
  Dupa mine, da ai dreptate pe alocuri, insa viata este configurata in asa fel ca depindem unii de altii si tot asa, iar de multe ori apelam la relatii mai serioase sau influente cum ziceai tu.
  Totusi se pare ca acest articol nu este subiectul unui studiu personal, ci doar o suparare interioara pe care o ai. Te sfatuiesc sa scapi de ea, pentru ca in viata nici nu zi cum te lingusesti tu pe linga cineva, ori iti va placea sa se linguseasca altii pe linga tine.
  PA!

  Apreciază

 4. dianna_d8 zice:

  Excelent articolul tau Ciprian, si eu am meditat la cele doua categorii, sunt jalnice amandoua!
  Eu zic ca un prieten adevarat nu te va lingusi niciodata si e de preferat sa ai in preajma ta oameni care stiu sa spuna adevarul chiar si atunci cand doare!
  Nu e deloc dur articolul, e presarat cu simtul umorului, pe mine m-a binedispus, dar pesemne ca am avut reactia asta pt ca nu fac parte din nici una din cele doua categorii 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s