Cît de lungi au fost zilele în Geneza 1

Au fost zilele din Săptămîna Creaţiei de 24 ore sau au fost lungi perioade de timp. Acest articol va discuta cuvintele ebraice folosite şi înţelesul lor.

Înţelesul cuvîntului yôm

Cînd Moise, sub inspiraţia lui Dumnezeu a început calcularea timpului din Geneza 1, el a folosit cuvîntul ebraic yôm pentru “zi”. El a conbinat yôm cu numere (ziua întîi, ziua a doua) şi cu cuvintele “seară” şi “dimineaţa”, şi prima dată cînd foloseşte această combinaţie arată o perioadă de timp determinată de o seară şi o dimineaţă (o zi). Apoi, cuvîntul yôm folosit în această formă se referă deasemenea şi la o zi normală de 24 ore. Pentru prima dată, folosind această combinaţie Dumnezeu intenţionează să ne arate că ziua creaţiei a fost de 24 ore. Să vedem ce alte cuvinte s-ar fi putut folosi, dacă Dumnezeu ar fi intenţionat să ne arate o perioadă de timp mai mare de 24 ore.

Cîţiva termeni ebraici care arată timpul:

Sunt mai multe cuvinte ebraice care se referă la o lungă perioadă de timp. Aici se include qedem care este cuvîntul principal pentru “antic”, tradus ca şi “foarte vechi”; olam care înseamnă “nemuritor” sau “etern”; dor înseamnă “revoluţie a timpului” sau “epocă”; tamid înseamnă “pentru totdeauna”; ad – timp nelimitat, ori pentru totdeauna; orek folosit cu yôm se traduce ca şi mulţime de zile; shanah înseamnă “an”; netsach – “pentru totdeauna”. Cuvinte pentru timp scurt sunt eth (termen general pentru timp); şi moed, care arată sezoane. Să luăm în considerare cîţi dintre aceşti termeni s-ar fi putut folosi.

Dacă Dumnezeu ar fi intenţionat să ne arate că evenimentele creaţiei au avut loc mult timp în urmă, ar fi fost cîteva posibilităţi să facă acest lucru:

Yamim (pluralul yôm) singur sau cu combinaţia “seară şi dimineaţă” ar fi însemnat că au fost multe seri şi dimineţi. Ar fi fost cea mai simplă posibilitate şi ar fi însemnat o perioadă mare de timp.

Gedem singur sau cu combinaţia zile ar fi însemnat din vechime.

Olam cu „zile” ar fi însemnat demult timp.

Dacă Dumnezeu ar fi intenţionat să ne arate perioade mari de timp ar fi folosit aceste trei combinaţii. Totuşi aceste combinaţii ce arată timpul nu sunt folosite.

Consideraţiile care urmează ne arată ceea ce Dumnezeu a intenţionat să ne arate:

Înţelesul fiecărei părţi din Biblie reflectă intenţia autorului- Dumnezeu. În cazul Genezei intenţia autorului a fost să ne arate nişte evenimente istorice. Tragem această concluzie din felul în care Domnul Isus şi apostolul Petru privesc asupra Genezei, ca la un adevăr şi nici decum ca la un mit sau legendă.

De ce Dumnezeu nu a folosit nici unul din aceste cuvinte cu referire la zilele de creaţie, deci vedem că ele au fost folosite pentru a arăta alte lucruri. Sigur Dumnezeu a vrut să arate zile normale care sunt egale cu rotaţia planetei în jurul axei sale, şi nici decum la perioade lungi de timp.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cît de lungi au fost zilele în Geneza 1

 1. sandu zice:

  Cea mai justa religie este ateismul

  Apreciază

 2. corect- ateismul este o religie .

  Apreciază

 3. Andy zice:

  Hmmm…dar ateismul este tocmai lipsa unei religii :))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s