Metode de deformare a Scripturii folosite de Martorii lui Iehova II

Urmatoarea metoda angajata de organizatia Turnului de Veghere a Martorilor lui Iehova in deformarea Scripturii prin retraducerea ei este:

SCOATEREA SAU OMITEREA DE CUVINTE

„Traducerea Lumii Noi” în româneşte (T.L.N.) sau „New World Translation”(N.W.T) în engleză, omite sau scoate ori de cîte ori este nevoie cuvinte cheie atunci când păstrarea lor în text contrazice învatătura Martorilor lui Iehova. Cel mai strigator exemplu este Romani 8:1. Iată redarea lor: „De aceea, aceia în uniune cu Hristos Isus nu au nici o condamnare”, exemplu care omite cuvîntul „acum”. Aceasta omitere este în mod evident motivată de faptul că Martorii lui Iehova nu cred că cineva poate pretinde sa fie scăpat de condamnare (osandire, n.tr.), în prezent.

Demn de notat este redarea de către T.L.N. a lui Coloseni 1:19: „fiindcă [Dumnezeu] a vrut ca deplina plinătate să locuiască în el”. Ceea ce se omite aici este articolul „a”, „plinatate „-a”. Lucrul acesta este important fiindcă în T.L.N. a traduce „deplina plinatate” este ambiguu, pe cand „toata plinatatea” se refera limpede la „plinatatea” propriei fiinţe a lui Dumnezeu care a locuit în Isus, vezi Col.2:9, iar o astfel de sugestie este contrară doctrinei Martorilor în care neaga dumnezeirea Domnului nostru Isus.

Ar trebui de asemenea menţionat Ioan 14:14. In T.L.N. acesta se citeşte, „Dacă voi cereţi ceva în numele meu, voi face”. Totuşi textul grecesc din K.I.T. („Kingdom Interliniar Translation”) are „meu” dupa „cereţi”. De aceea, ar trebui tradus: „Dacă voi imi cereţi mie ceva, voi face”. Este adevarat că unele manuscrise greceşti de mai tîrziu au omis acest cuvînt, însă majoritatea celor timpurii l-au inclus, iar cele mai moderne ediţii ale Noului Testament Grecesc, inclusiv cele folosite de Martori în crearea T.L.N., îl includ. Dar, nu în ultimul rînd, T.L.N. s-ar fi cuvenit să aibă menţionată această citire într-o notiţă.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ANTI-MARTORII LUI IEHOVA, Social și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s