Har Karkom – descoperirea misteriosului munte Sinai

Pentru mulţi savanţi şi oameni de ştiinţă faimosul munte Sinai descris în Biblie şi unde Moise ar fi primit tablele Legii era pînă nu demult un loc fictiv, iar întîmplarea petrecută acolo o legendă. Alti cercetatori credeau ca dimpotriva, muntele respectiv a existat in realitate, fiind situat in sudul peninsulei Sinai.

Har Karkom sau Muntele Sofranului numit şi Jabal Mousa (Muntele lui Moise) este un munte în sud-vestul pustiului Negev din Israel la mijlocul distanţei dintre Petra şi Cades Barnea. Avînd în vedere că israeliţii au trecut peninsula Sinai este foarte posibil ca acest munte să fie muntele Sinai biblic.

Urmînd teoria biblică cercetătorul Emmanuel Anati, după cercetările arheologice efectuate pe peninsula Sinai a anunţat descoperirea faimosului munte. O echipă condusă de Anati, a identificat mai mult de 1200 de situri arheologice, ce fac ca Har Karkom să poată fi interpretat drept un loc sacru pentru populaţiile din vechime.

Dintre toţi muntii despre care s-a presupus că s-ar identifica cu Sinaiul, din Arabia de Nord pînă în peninsula Sinai, nici unul nu poseda atîtea sanctuare megalitice, tumuli divinatorii sau gravuri vechi. Pentru arheologul italian, povestirea biblica nu este nici fantezista, nici dogmatica. Ea descrie deseori cu precizie locurile si evenimentele, împrumutînd motive literare egiptene sau mesopotamiene. Muntele Har Karkom se aseamănă foarte mult după descriere cu muntele Sinai din Biblie, atît prin situarea geografică, cît şi prin topografia sa. Muntele nu este foarte inalt – are numai 847 metri altitudine, dar pustiul din jurul lui îl face maiestuos şi măreţ. În arabă, Har Karkom se numeşte „Djebel Ideid”, ceea ce s-ar traduce prin „Muntele Celebrarii”, nume surprinzator pentru o formaţiune pietroasă, pierdută în plin deşert.

În decursul timpului, Har Karkom a fost întotdeauna considerat un sanctuar de popoarele din regiune. Probabil că acest lucru se datorează evenimentului care a avut loc pe acest munte si cea mai elocventa dovada in acest sens este aceea ca regiunea abunda in inscriptii ce contin texte sacre. Accesul pe munte era rezervat, odinioară, unui numar restrîns de persoane. Este un alt punct comun între Har Karkom şi muntele Sinai: „Poporul nu are voie sa urce pe muntele Sinai”, spun versetele Exodului. In 1924 a fost descoperită o peşteră, pe pantele muntelui, numită „peştera pustnicului”, care releva urmele locuirii umane.

Omul care locuise acolo trăise, după cum au dovedit testarile cu carbon 14, prin anul 2100 i.Hr. Aceasta aminteşte de un alt pasaj din Exod, în care Moise se retrage pe muntele Sinai, unde rămane 40 de zile! Foarte tulburatoare este si descoperirea a 12 stalpi pe o platformă de la picioarele muntelui, în apropierea unuia dintre siturile arheologice. Descrierea unui monument asemanator se regaseste în cartea Exodului: „Moise a scris toate cuvintele lui Yahve. El s-a trezit dimineata in zori, a construit un altar pe munte, cu 12 stalpi, semnificand cele 12 seminţii ale lui Israel”.

Activităţile religioase de pe munte datează aproximativ între anii 2350-2000 î.Hr, iar muntele pare a fi abandonat între anii 1950-1000 î. Hr, ceea ce corespunde cu Exodul scris între anii 1600-1200 î. Hr.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Social și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s