Ce este şi ce nu este fanatismul religios

Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept: pentru ce să te pierzi singur? Dar nu fi nici peste măsură de rău şi nu fi fără minte: pentru ce vrei să mori înainte de vreme? Eclesiastul 7:16-17

Oamenii au obiceiul atunci cînd văd pe cineva studiind Biblia sau trăind o viaţă după Biblie să spună că aceşti oameni sunt fanatici religioşi. M-a interesant şi pe mine subiectul respectiv şi am hotărît să scriu un articol.

Dicţionarul NODEX dă următoarea definiţie fanatismului :

FANATÍSM n. Ataşament pătimaş pentru o convingere, pentru o credinţă etc., însoţit de o totală intoleranţă faţă de opiniile altora. ~ religios credinţă oarbă în idei religioase cu tendinţa excesivă de a le urma în viaţa cotidiană.

Să vedem ce spune Biblia despre ceea ce înseamnă credinţa şi apoi să facem o comparaţie.

Evrei 11:1 Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile cari nu se văd.

Atunci cînd crezi în ceva şi cunoşti în ceea ce crezi nu este fanatism ci credinţă. Atunci cînd nu ştii în ce crezi, dar aperi aceste convingeri este un ataşament pătimaş pentru o convingere- definiţia dată de NODEX. Credinţa în Dumnezeu implică păzirea şi împlinirea poruncilor Lui, altfel eşti credincios doar cu numele. 1 Ioan 5:3-4 Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui. Şi poruncile Lui nu sînt grele; pentrucă oricine este născut din Dumnezeu, biruieşte lumea; şi ceeace cîştigă biruinţă asupra lumii, este credinţa noastră.

Fanatismul este o obsesie, şi apare atunci cînd crezi că convingerile tale trebuie manifestate cît mai radical. Fanatismul este o extremă a religiei şi este caracteristică pentru toate religiile lumii. Dumnezeu ne îndeamnă să ne iubim unii pe alţii, dar nu să acţionăm într-un mod violent.

O altă caracteristică a fanatismului este să nu ştii în ce crezi, dar în acelaşi timp să fii cu trup şi suflet pentru acea idee. Pasajul biblic ce urmează nu arată fanatism şi doar necunoaştere a lui Dumnezeu, dar necunoaşterea aceasta poate duce la fanatism. Ioan 4:22-24 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mîntuirea vine dela Iudei. Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, cînd închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl. Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.

Mergeam în transportul public şi am văzut cum două doamne se certau în baza unei idei biblice. Una din ele apăra o ideie care nu are bază biblică, şi deşi măcar nu ştia cum să explice acea ideie striga şi o numea cu cuvinte urîte pe cealaltă.

Faptul că răspunzi la întrebări pe teme religioase şi aperi credinţa nu este fanatism şi un îndemn dat de Biblie :

1 Petru 3:15-16 Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blîndeţă şi teamă, avînd un cuget curat; pentruca cei ce bîrfesc purtarea voastră bună în Hristos, să rămînă de ruşine tocmai în lucrurile în cari vă vorbesc de rău.

Dumnezeu să ne binecuvinteze să fim adevăraţi credincioşi după Cuvîntul lui Dumnezeu, să păzim, să împlinim şi să apăram poruncile Lui şi să nu mergem în extrema religioasă care se numeşte fanatism.

Acest articol a fost publicat în Social și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ce este şi ce nu este fanatismul religios

  1. mihaillo zice:

    Parerea mea e ca fanatismul este calcatul in picioare pentru a ajunge sa vezi moastele vreunui sfant… Si pe urma consider ca fanatism mai e atunci cand incerci de prea multe ori sa faci o persoana sa creada in Dumnezeu, sa-i citesti la fiecare pas din Biblie. Omul trebuie singur sa ajunga la credinta. Pe mine unul ma deranjeaza la un moment dat atunci cand deschid blogosfera si vad la ultimele nouatati adaugate doar vorbe despre Dumnezeu, am impresia ca este doar o fatarnicie, nimic mai mult

    Apreciază

  2. Alexandru Curbet zice:

    coerct , diferenţa dintre fanatism şi credinţă este că în cazul credinţei ştii în ce crezi , nu este o dedicare totală la ceva necunoscut.
    Credinţa implică o trăire concorm standartelor lui Dumnezeu , nu după regulile oamenilor .
    O trăire veritabilă a credinţei prezintă o dedicare totală indiferent de părerea oamenilor . De fapt acest lucru este valabil şi pentru fanatism , deci care este diferenţa dintre fanatism şi credinţă ?

    Apreciază

  3. Animaliciul39 zice:

    Hai ca incehpi sa scrii din ce in ce mai bine 😛

    Apreciază

  4. Fanatismul este atunci când doreşti să ajungi să-ţi atingi scopurile indiferent de metode .
    Adica „scopul scuză mijloacele ” în ceea ce ţine de religie sau credinţă .

    Apreciază

  5. dera diana zice:

    fanatismul are insusirea de a fi „ilogica”;cand omul respectiv,are constiinta slabiciunei sale in fata lumii,se agata de o necunoscuta,si se ghideaza dupa idei negandita…in cazul acesta nu-si mai foloseste logica,si simturile,care pornesc din frica

    Apreciază

Lasă un comentariu