Arianismul – una din marile erezii creştine

Arianismul este o erezie creştină din sec. IV. Provine de la Arius, prezbiter în Alexandria. Susţine că Isus Cristos nu are niciun caracter divin, fiind o fiinţă creată.

Afirmând aceasta, Arius se bazează pe unicitatea lui Dumnezeu, singurul care există în sine. Fiul, care nu există în sine, nu poate fi Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu e unul, Fiul nu poate fi Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este neschimbător, Fiul, care devenind om a devenit şi schimbător, nu poate fi Dumnezeu. Fiul trebuie respectat ca fiind o fiinţă creată, care deşi a venit pe pământ prin Duhul Sfânt, a avut totuşi un început. Fiul nu poate avea o cunoştinţă directă depre Tatăl, pentru că Fiul e într-o altă existenţă. Arianismul a fost condamnat la Conciliul de la Niceea(325), unde a fost formulat şi un Crez, ca apărare împotriva ereziei ariene. Acest Crez statuează că Fiul este „homoousion to patri” (de o fiinţă cu Tatăl, din aceeaşi substanţă cu el), deci Fiul este în întregime divin. Între anii 337-350, Constans a fost împărat în Vest, el fiind un adept al creştinismuui ortodox, iar Constantius II a fost împărat în Est, el fiind adept al arianismului. La Conciliul de la Antiohia(341) s-a scos din Crez formularea „de aceeaşi fiinţă cu Tatăl”. În anul 350 Constantius II rămâne singurul împărat al Imperiului Roman, iar adepţii Crezului de la Niceea au fost persecutaţi. S-a ajuns să se declare, atunci, că Fiul era total diferit de Tatăl. La Conciliul de la Constantinopol(360) termenul „de aceeaşi fiinţă” este înlocuit cu „asemănător”. După moartea lui Constantius II, creştinii ortodocşi, majoritari în Vest, şi-au consolidat poziţia. În Est au avut loc persecuţii împotriva creştinilor ortodocşi, sub împăratul arian Valens(364-378), dar învăţăturile lui Vasile cel Mare,Grigore de Nyssa şi Grigore de Nazians au revalidat Crezul de la Niceea. Arianismul a fost învins în anul 381, când al doilea Conciliu de la Constantinopol îl interzice. Totuşi arianismul a continuat să existe la unele populaţii germanice până spre sfârşitul sec V. Astăzi unii îi consideră pe Unitarieni ca fiind arieni, pentru că ei îl consideră pe Cristos ca fiind o simplă fiinţă umană. Cristologia Martorilor lui Iehova e asemănătoare arianismului, Martorii îl privesc pe Arius ca fiind un predecesor al lui Taze Russell.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Arianismul – una din marile erezii creştine

  1. ionel zice:

    Afla ca nu era nascut nici strabunicul lui Arie cand primii crestini nici nu credeau ce urma sa faca VESTITELE CONCILII DIN Hristos ,Dumnezeu sau duhul sfant.Ei nu credeau ca duhul sfant era o persoana asa cum nici despre Hristos stiau ca nu era Dumnezeu Fiul ci Fiul lui Dumnezeu.Tot vorbim peste tot pe forumuri ca e o intreaga folozofie greu de inteles pentru mintea umana Trinitatea si nu putem intelege noi ca oameni asa ceva,,,dar mi se pare mai logica si mai adevarata ideea descrisa din Scripturi ca Hristos a fost si este si azi SUBORDONAT lui Dumnezeu,,nici nu pot explica scria undeva clerul atat ortodox cat si catolic de ce in vestita icoana a Sf.Treimi Dumnezeu are deasupra capului o aureola triunghiulara iar Fiul una rotunda,,,asa ca nu mai blamati pe cei care vorbesc pe fata si spun adevarul domnule Sarivan ca e degeaba,,cainii latra si caravana trece,,,

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s