Raab şi Tanin – dinozauri ai Bibliei

Alt animal deasemenea descris de multe ori în Biblie ( de cinci ori în trei cărţi ) este reptila – Raab. Cu atît mai mult că scrierile dau de înţeles că necătînd la forma mare şi straşnică, animalul era leneş şi uşor de învins. Numele lui se foloseşte în Biblie pentru a face o comparaţie cu Egiptul. În prezent tot se mai folosesc nume de animale pentru a face comparaţie cu ceva. Dar aceasta putem face cînd cunoaştem foarte bine animalul despre care vorbim şi cu ajutorul căruia facem comparaţia. Este clar că în acea perioadă Raabul nu era scris în Cartea Roşie.

Recordsmen după numărul de menţionări în Biblie printre reptilele antice ( douazeci şi nouă de ori în douăsprezece cărţi ) şi cred că cel mai important pretendent la numirea de sinonim al prezentei denumiri de dinozaur este cuvîntul Tanin. Este interesant că acest cuvînt nu numai că are rădăcină comună cu numele LeviaTan, dar de asemeni legat etimiologic cu Ta-t- nir din epoca scandinavă şi cu aTancom- din cronicile bretone.

Deja neexistentul tanin a dat nu puţine bătăi de cap traducătorilor. În Biblia regelui Jeims ( 1611 ) de 22 ori a fost tradus ca dracon, 3 ori ca şarpe, 3 ori ca rechin şi o dată ca animal marin. În Biblia Sinodală Rusă ( 1876 ) tanin de cinci ori este tradus ca dracon (Deut 32:33 , Ieremia 51:34), de patru ori ca şarpe (Psalm 73:13), de trei ori animal marin ( Iov 7:12), de doua ori crocodil ( Isaia 51:9, Ezechiel 29:3), ca peşte mare ( Geneza 1:21), şi în sfîrşit o dată ca hienă ( Isaia 13:22). În celelalte cazuri taninul este tradus ca şacal.

Din caracteristicile traduse în Biblie putem afla că leviatanul este o specie a taninului. Sunt tanini care se tîrăsc şi tanini care aleargă. Unii din ei trăiesc în pustiu, alţii în apă, alţii iubesc să trăiască în oraşele părăsite. Mulţi dintre ei pot face sunete puternice, alţii sunt liniştiţi. Există specii de tanin otrăvitori, iar otrava lor este asemănătoare cu otrava de aspidă. Nu de puţine ori s-a presupus că taninii sunt ceva foarte puternici şi staşnici, iar unii dintre ei ar putea înghiţi omul, iar apoi să-l arunce înapoi. După cum se vede taninul ca şi dinozaurul reprezintă un grup de reptile, dar care nici de cum nu sunt şarpi obişnuiţi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Raab şi Tanin – dinozauri ai Bibliei

 1. Paul Octavian Grigoraş zice:

  Ce scrie acolo „şarpi obişnuiţi”?

  Apreciază

 2. Comentariul este adresat domnului Paul Octavian Grigoraş.
  În versetele respective nu scrie şarpi obişnuiţi. Dacă ar fi fost aşa nu ar fi fost necesar ca să scriu articolul respectiv. În traducerile din diferite limbi Raab şi Tanin sunt traduse diferit, dar nu potrivit cu semnificaţia adevărată pe care ar fi avut-o ele.
  Ciprian

  Apreciază

 3. Frumos articol , mi-a plăcut enorm .
  Succes în continuare

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s