Dinozaurii şi Biblia partea II

Mai departe în cartea lui Iov se continuă descrierea unei mari creaturi marine Leviatanul. Asocierea lui cu crocodilul sau cu rechinul sunt deasemenea naive.

Poţi tu să prinzi Leviatanul cu undiţa? Sau să-i legi limba cu o funie? ‘i vei putea petrece papura prin nări? Sau să-i străpungi cu un cîrlig falca? ‘ţi va face el multe rugăminţi? ‘ţi va vorbi el cu un glas dulce? Va face el un legămînt cu tine. ca să-ţi fie rob pe vecie? Te vei juca tu cu el ca şi cu o pasăre? ‘l vei lega tu, ca să-ţi înveseleşti fetele? Fac pescarii negoţ cu el? ‘l împart ei între negustori? ‘i vei acoperi pielea cu ţepuşe, şi capul cu căngi? Ridică-ţi numai mîna împotriva lui, şi nu-ţi va mai veni gust să-l loveşti. Iată că eşti înşelat în aşteptarea ta de a-l prinde: numai să-l vezi, şi cazi la pămînt! Nimeni nu este atît de îndrăzneţ ca să-l întărîte. Cine Mi s’ar împotrivi în faţă? Cui sînt dator, ca să-i plătesc? Supt cer totul este al Meu. Vreau să mai vorbesc iarăş de mădularele lui, şi de tăria lui, şi de frumuseţea întocmirii lui. Cine-i va putea ridica veşmîntul? Cine va putea pătrunde între fălcile lui? Cine va putea deschide porţile gurii lui? Şirurile dinţilor lui cît sînt de înspăimîntătoare! Scuturile lui măreţe şi puternice, sînt unite împreună ca printr’o pecete; se ţin unul de altul, şi nici aerul n’ar putea trece printre ele. Sînt ca nişte fraţi cari se îmbrăţişează, se apucă, şi rămîn nedespărţiţi. Strănuturile lui fac să strălucească lumina; ochii lui sînt ca geana zorilor. Din gura lui ţîşnesc flacări, scapără schintei de foc din ea. Din nările lui iese fum, ca dintr’un vas care fierbe, ca dintr’o căldare fierbinte. Suflarea lui aprinde cărbunii, şi gura lui aruncă flacări. Tăria lui stă în grumaz, şi înaintea lui sare groaza. Părţile lui cele cărnoase se ţin împreună, ca turnate pe el, neclintite. Inima lui este tare ca piatra, tare ca piatra de moară care stă dedesupt. Cînd se scoală el, tremură vitejii, şi spaima îi pune pe fugă. Degeaba este lovit cu sabia; căci suliţa, săgeata şi pavăza nu folosesc la nimic. Pentru el ferul este ca paiul, arama, ca lemnul putred. Săgeata nu-l pune pe fugă, pietrele din praştie sînt ca pleava pentru el. Nu vede în ghioagă decît un fir de pai, şi rîde la şuieratul săgeţilor. Supt pîntecele lui sînt ţepi ascuţiţi: ai zice că este o grapă întinsă peste noroi. Face să clocotească fundul mării ca un cazan, şi-l clatină ca pe un vas plin cu mir. ‘n urmă el lasă o cărare luminoasă; şi adîncul pare ca pletele unui bătrîn. Pe pămînt nimic nu-i este stăpîn; este făcut, ca să nu se teamă de nimic. Priveşte cu dispreţ tot ce este înălţat, este împăratul celor mai mîndre dobitoace. Iov 41:1-34

După toată descrierea merge vorba despre cea mai mare dintre reptilele marine – cronozaurul. Mulţimea de folosiri ale leviatanului în Vechiul Testament ( Iov 3:8, Psalm 74:14, Psalm 104:26, Isaia 27:1) demonstrează clar că aceste făpturi erau bine cunoscute vechilor locuitori din Estul Apropiat. La prima privire pot crea îndoieli aceste caracteristici ale Leviatanului ca:

Strănuturile lui fac să strălucească lumina... Din gura lui ţîşnesc flacări, scapără scîntei de foc din ea. Din nările lui iese fum, ca dintr’un vas care fierbe, ca dintr’o căldare fierbinte. Suflarea lui aprinde cărbunii, şi gura lui aruncă flacări. Iov 41 :10-13

Putem aminti că mitologia multor popoare deasemenea descriu draconi care aruncă foc. Este posibil oare acesta? Pot oare animalele vii să arunce foc? Este clar că multe dintre animale din prezent nu se ocupă cu asemenea prostii. Dar cel puţin un reprezentant al faunei care are asemenea proprietăţi a ajuns pînă în zilele noastre.

Este vorba despre un gîndac din Wells brahinus, numit deasemenea şi gîndac- bombardir. Insecta care nu depăşeşte 2 cm în lungime deţine un mecanism de apărare uimitor. În nişte pungi cu muşchi, gîndacul păstrează un amestec de hidroxenon cu cu un amestec concentrat de hidrogen de 25% care nu reacţionează între ele în condiţii normale. În caz de pericol acest amestec nimereşte în camera de ardere, care se află în partea din spate a gîndacului care conţine un anumit ferment care joacă rolul de catalizator. Imediat are loc reacţia de oxidare şi în atacant este aruncat un jet de gaz incandescent.

Deasemenea sunt cunoscuţi peşti, insecte capabile să lumineze sau să folosească curent electric. În prezent paleontologii cercetează doar schelete de reptile. Să determini ce fel de organe au avut ele este practic imposibil. Cum poţi şti, poate că au avut careva sisteme de apărare şi aceste animale preistorice. Iată de exemplu în craniile gadronozaurilor au fost găsite nişte orificii care se uneau în gură şi care ar fi putut avea funcţia ca şi a gîndacului de Wells.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dinozaurii şi Biblia partea II

 1. Atee zice:

  trebuie sa recunosc faptul ca m-am distrat bine…am ras cu lacrimi de aberatiile tale…oricum, invata te rog limba romana, gramatica, vocabularul…nu inteleg cum te astepti sa fi luat in serios de intelectuli….slefuieste-ti exprimarea, poate esti ceva diamant religios brut, dar imi inspiri mila (cred ca sentimentul e reciproc, doar eu voi arde in iad, iar tu vei zbura cu ingerasii in Rai….pacat ca nu ne vom intalni :-)))

  Apreciază

 2. Erik Brewer zice:

  Atee,

  Voi sunteti toti la fel. Cand n-aveti ce spune impotriva argumentului deci incepeti a critica limbajul, religia, etc. Hai invata a argumenta impotriva argumentului te rog frumos!!!

  Apropo, trebuie sa ai mai multa „credinta” sa fii atee in loc sa crezi in Dzeu!!! Voi toti traiti prin „credinta”!!!

  Apreciază

 3. Pentru Atee , sper ca eşti destul de informată în ceea ce priveşte cunoştinţele tale de biologie sau istorie , nu mai vorbesc de cele biblice . Altfel vei vedea lucrurile dacă ai cerceta mai întâi apoi vei veni cu reproşuri .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s