Serafimii

În acest articol vreau să scriu despre serafimi, care sunt îngeri ai lui Dumnezeu. În timp ce citeam Biblia am găsit scris despre serafimi şi heruvimi, dar n-am dat atenţie la ei. Însă cînd mi-am dat seama că dacă cineva m-ar întreba despre ei nu aş şti ce să răspund am căutat să văd ce spune Biblia despre ei.

Originea termenului serafim nu este clar. Serafim semnifică un şarpe arzător. Numele babilonian al zeului focului era Şarapu. În Egipt au fost găsite figuri în formă de vultur-leu păzind mormintele numele cărora erau seref. Termenul englez echivalent este grifin.

În Isaia, forma serafimilor nu este complet descrisă. Eu au feţe, picoare, mîini şi aripi. Cele şase aripi, în trei perechi acopereau faţa şi picioarele şi susţineau zborul în faţa tronului lui Yahweh. Unul din ei, vine la profetul Isaia şi cu un cărbune de pe altar curăţă buzele lui de păcat. ( Isaia 6:1-7)

Serafimii în teologia ebraică sunt legaţi cu heruvimii şi ofanimii ca trei ordine superioare a slujitorilor lui Dumnezeu, şi sunt superiori îngerilor mesageri trimişi cu diferite misiuni. Altă caracteristică este că sunt îngeri ai lui Dumnezeu, arzători şi care se mişcă foarte repede.

Şarpele Satan ( nachash ) în forma sa în care a venit la om poate avea careva legătură cu forma originală a unui serafim al luminii. Satan are înţelepciune, dar nu o înţelepciune sfinţită de focul devoţiunii faţă de Dumnezeu.

Nu este exclus faptul că serafim ar putea proveni de la rădăcina sar care înseamnă prinţ. Serviciul pe care îl fac serafimii este mai mult în a aştepta decît a face un serviciu activ. Imnul pe care ei îl cîntă : ,,Sfînt, sfînt, sfînt este Domnul oştirilor! Tot pămîntul este plin de mărirea Lui” sugerează ideia de Triunic Dumnezeu.

Altceva ce face unul din serafimi este că curăţă buzele profetului cu un cărbune aprins. Vedeam în contrast buzele lui Isaia pline de păcatul poporului său şi buzele curate ale serafimilor care cîntă slava lui Dumnezeu.

În vechime a fost nevoie de un cărbune pentru a curăţi buzele proorocului, dar azi fiecare dintre noi poate fi curăţit de păcat cu singele lui Isus. Coloseni 1:13-14 “El ne-a izbăvit de supt puterea întunerecului, şi ne-a strămutat în ‘mpărăţia Fiului dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sîngele Lui, iertarea păcatelor”

This entry was posted in Religie. Bookmark the permalink.

4 răspunsuri la Serafimii

 1. victor_bn spune:

  foarte interesante aceste lucruri

  Apreciază

 2. ALEX spune:

  CRED-AM CA O SA FIE UN REZUMAT MAI DETALIAT…….. PAREREA MEA MAREA PARTE DIN RASPUNSURILE PE CAR LE CAUTI DESPRE GARDA DOMNULUI O GASESTI IN BIBILIE SI NU IN CULTURA EGIPTEANA.. O SEARA PLACUTA

  Apreciază

 3. Sorin spune:

  Am 27 ani,din ţinwtwl Tomiswlwi şi atras de această creatwră frwmoasă!

  Apreciază

 4. Igor spune:

  MULTUMESC!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s