Ce spune Biblia despre închinarea la icoane (partea I)

Recent am avut o discuţie cu cineva referitor la închinarea la icoane. Nu vreau să spun ceva împotriva celor ce cred în icoane sau practică închinarea la icoane. Vreau doar să prezint ceea ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu despre acest lucru. Probabil că la începutul creştinismului oamenii au făcut icoanele doar pentru a-şi aminti de Dumnezeu, însă acest lucru a devenit o închinare la idoli prin faptul că oamenii sărută icoanele şi se închină înaintea lor mai ceva decît în faţa lui Dumnezeu.
Una din cele 10 porunci pe care le-a dat Dumnezeu lui Moise spune următoarele: „Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor cari sînt sus în ceruri, sau jos pe pămînt, sau în ape supt pămînt. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sînt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc fărădelegea părinţilor în copii pînă la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc; şi Mă îndur pînă la al miilea neam de ceice Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele”. Deuteronom 5:8-10
Încălcarea acestei porunci este pedesită de Dumnezeu. Pedeapsa este clară chiar din acest verset: Dumnezeu pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii. Nu este nimic mai dureros pentru un părinte decît să-şi vadă copilul suferind.

Dumnezeu arată clar de ce să nu ne închinăm la nici un chip cioplit şi cine sau ce anume se include în chipul cioplit.
Deuteronom 4:15-19 „Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg”.
În acest pasaj este spus clar cine se include în chipul cioplit. După cum bine vedem merge vorba şi despre chipul unui bărbat sau chipul unei femei. Chiar dacă nu suntem aşa de idolatri încît să ne închinăm la dobitoace şi păsări, dar totuşi ne închinăm la chipuri de bărbaţi şi femei care le poţi găsi din abundenţă oriunde.

Recent mergînd într-o rutieră am văzut o icoană care reprezenta pe Domnul Isus Hristos stînd pe nori împreună cu Dumnezeu. Dumnezeu era reprezentat ca un bătrîn, iar Isus stătea la dreapta lui Dumnezeu. Biblia ne spune clar că Dumnezeu este duh şi fără mare teorie este clar că un duh nu poate fi prezentat în chip de om bătrîn.
De multe ori auzim chiar de la preoţi că închinarea la icoane este o închinare adevărată, iar însuşi icoana este „fereastra spre Dumnezeu”. Un lucru este mai interesant: oare are Dumnezeu nevoie de asemenea „ferestre”.
Probabil toţi cunoaşteţi istoria cînd poporul Israel şi-a făcut un viţel din aur pentru că Moise urcase pe muntele Sinai la Dumnezeu şi nu se mai întorcea.
Exodul 32:4-6 “ El i-a luat din mînile lor, a bătut aurul cu dalta, şi a făcut un viţel turnat. Şi ei au zis: ,,Israele! iată dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului. Cînd a văzut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar înaintea lui, şi a strigat: ,,Mîne, va fi o sărbătoare în cinstea Domnului! A doua zi, s’au sculat dis de dimineaţă, şi au adus arderi de tot şi jertfe de mulţămire. Poporul a şezut de a mîncat şi a băut; apoi s’au sculat să joace”.
Vedem că Israel după ce a fost scos din ţara Egiptului, chiar dacă a văzut minunile pe care le-a făcut Dumnezeu totuşi au fost tentaţi să se lepede de El. Ei şi-au turnat un viţel din aur ca să şi-l închipuie pe Dumnezeu. Era sigur că ei nu credeau că anume acea statuie este Dumnezeu, dar după ce au făcut-o au spus că acea statuie era Dumnezeul care îi scosese din Egipt. Nu vedeţi nici o paralelă între ceea ce au făcut ei şi ceea ce facem noi astăzi. Noi facem aceiaşi prostie ca şi ei. Noi motivăm că ne facem „ferestre” pentru al vedea pe Dumnezeu, dar acelaşi lucru l-au făcut şi ei. Mai departe vom vedea cu ce s-a terminat această închinare a lor.
Exodul 32:25-28 „Moise a văzut că poporul era fără frîu, căci Aaron îl făcuse să fie fără frîu, spre batjocura vrăjmaşilor săi; – s’a aşezat la uşa taberii, şi a zis: ,,Cine este pentru Domnul, să vină la mine! Şi toţi copiii lui Levi s’au strîns la el. El le-a zis: ,,Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: ,Fiecare din voi să se încingă cu sabia; mergeţi şi străbateţi tabăra dela o poartă la alta, şi fiecare să omoare pe fratele, pe prietenul şi pe ruda sa. Copiii lui Levi au făcut după porunca lui Moise; şi aproape trei mii de oameni au pierit în ziua aceea din popor”.
Cînd Moise era pe munte Dumnezeu i-a spus despre faptul că poporul Israel s-a stricat şi a mers după alţi dumnezei. De fapt Dumnezeu a vrut să omoare pe tot poporul Israel pentru această închinare la idoli pe care o făcuseră, dar Moise a mijlocit ca Dumnezeu să-i ierte şi să-i lase în viaţă. Vedem totuşi că păcatul trebuie pedepsit aşa că din popor au murit apoape trei mii de oameni. Dumnezeu nu tolerează asemenea închinări ci le urăşte şi le pedepseşte.

Citeşte continuarea…

Acest articol a fost publicat în Doctrinele Bibliei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

176 de răspunsuri la Ce spune Biblia despre închinarea la icoane (partea I)

  1. mihaella zice:

    de s ar pune in practica tot ce este scris aici cei ce citesc…am fii toti mai fericiti pt ca dumnezeu ar fi mai aproape de noi in fiecare zi!

    Apreciază

  2. Pingback: Despre închinarea la icoane « Curbet Alexandru

  3. klaus zice:

    Quote: „Dumnezeu nu tolerează asemenea închinări ci le urăşte şi le pedepseşte.”

    Apreciază

    • Eu zice:

      De unde stii tu ca Dumnezeu le uraste si le pedepseste?!Ai cumva relatie directa cu el?citesc comentariile voastre si ma ingrozesc…de unde atita rautate in voi?sub blana de mielut se ascunde un lup…care pare bun si corect in fata lui Dumnezeu dar numai dupa moarte vom cunoaste adevarul suprem….trist….foarte trist…imi plinge inima si sufletul

      Apreciază

  4. Am o intrebare si apoi am sa las si eu un comentariu…
    Ce religie sunteti, baptisti, penticostali, adventisti, etc….nu vreau sa critit nici o secta din lumea asta, ca un citat spus de mine e asa „Nu conteaza religia, ci credinta”, alt citat din biblie, daca ai credita cat un bob de mazare, atunci poti ordona muntelui sa se mute si te v-a asculta…….problema mea e alta:, cam asa stiu si eu, nu ma prea am bine cu religia, dar ceva habar tot am:D:D:D::D:D, nu est specificat nicaier unde se spune de icoane, sau de idolatri asupra unei inchinaciuni, nu se vede nicaieri asa ceva…….Unde scrie ca nu ai voie sa te inchini la feciora maria, sau Sf pavel, etc…..iar ce ati spus mai sus, Dumnezeu era reprezentat ca un bătrîn. Biblia ne spune clar că Dumnezeu este duh şi fără mare teorie este clar că un duh nu poate fi prezentat în chip de om bătrîn.
    Unde este specificat ca nu-ti poti imagina cum arata D-zeu? Cans spui przentat sau imaginat, e cu otul altceva fta de ceea ce este un duh…..Duhul este reprezentat de fiecare cum si-l doreste, e ca si cum ai zice, ploaia este apa, da? pai da, ploaia este formta din apa, si tot apa ajunge………….
    Pt cei care administreaza site-ul si moderatori de aici, cum vi l-ati inchipuit pe D-zeu ca arata? sincer i-a intrrbativa cand erati mai mici, sau va spunea bunica…….Stiti faza aceea cand Iisus cand este botezat in apa Iordanului? Porumbelul acela care coboara este insusi D-zeu, porumbelul acela este lumina care-l va…….sory nu mai tiu ce sa raspund…….va urma

    Apreciază

    • Daiana zice:

      Exact cum este scris mai sus,in Exodul 32.poporul si l-a imaginat pe Dumnezeu ca fiind un vitel si in timp,fara sa-si dea seama,ei se rugau vitelului respectiv din aur si nu lui Dumnezeu,asa-i si cu icoanele,unii si-l imagineaza pe Dumnezeu ca un batran,isi fac icoane cu el,cu sfintii si cu Isus,dar in timp,nu se roaga la Dumnezeu,ci la icoane,dar ei nu-si dau seama.Cand te rogi Domnului trebuie sa ii vorbesti Lui ca si cum ar fi acolo,pt ca El este acolo,langa tn,asculta ce ai de zis,El stie raspunsul,dar te lasa sa gandesti si dupaia iti zice un fel de concluzie,sau un sfat sau un indiciu referitor la ce ai zis,dar nu trebuie sa te astepti sa-L vezi acolo,doar Il simti si vocea Lui ii usor de confundat cu gandurile tale,pentru ca Dumnezeu are o voce prea puternica pt noi,asa ca ii transmite mesajul lui Isus,care,si El are vocea prea outernica,asa ca El ii transmite mesajul Duhului Sfant,dar el are o voce foarte lina,foarte suava si usor de cunfundat,dar simti ca El iti vorbeste pentru ca nu-s gandurile tale,ia vorbe prea divine,pe care nu le-ai putea gandi singur,fara ajutor.Si in plus,trebuie sa ne putem ruga fara icoane,de exemplu santem in tramvai si ne zice Duhul Sfant sa ne rugam pt o persoana,nu-ti scoti icoana (idolul) si te rogi,ci in gand porti un dialog cu El,pentru ca El stie totul,de la cea ce zicem/facem,pana la ceea ce gandim,si chiar si ceea ce urmeaza sa facem in viitor,pt ca El stie asta dinainte ca sa creeze lumea.De aceea nu-i bine sa avem imagini cu modul in care nu-l imaginam pe Dumnezeu,pentru ca involuntar,noi ne rugam la imagine,fara sa ne dam seama

      Apreciază

    • aurel1967 zice:

      PT black_death666.

      desii numele asta al tau e cam ciudat pt un crestin….eu sper totusi ca esti bine intentionat si chiar iti doresti sa fi un urmas al Domnului Hristos.

      De aceea si fiinca ai pus niste intrebari ce arata ca nu iti petreci prea mult timp citind Sfanta Scriptura, o sa incerc sati arat ca DA SCRIE si ca intrebaril tale curajoase * sant doar rodul nestiintei.

      Te-as ruga sa nu te superi pt asta…..si felul cum scriu…..INSA CINE CITESTE INTREBARILE TALE sar putea sa te si creada,>ceea ce ar duce pe multi la acelas nivel de nestiinta*,crezut apoi ca adevar
      lucru ce daca eu l-am constatat, NU POT RAMANE INDIFERENT.

      ASA CA HAI SA VEZI CA SCRIE si ca intrebarile tale nu dovedesc decat CURAJ FARA DE CUNOASTERE.

      voi copia pe rand intrebarile tale apoi le voi scrie raspunsul.

      1. te CITEZ> „nu ma prea am bine cu religia, dar ceva habar tot am:D:D:D::D:D, nu est specificat nicaier unde se spune de icoane, sau de idolatri asupra unei inchinaciuni, nu se vede nicaieri asa ceva…

      RASP.>daca nu stai prea bine cu informatiile…..> MACAR TREBUIA SA CITESTI MAI INTAI , CEEA CE A SCRIS CIPRIAN MAI SUS…
      la care hai sa mai adaug si eu cateva versete Biblice>>> ISAIA 44

      9 Cei ce fac idoli, toţi sunt deşertăciune, şi cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Ele însele mărturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca să rămână de ruşine.
      10 Cine este acela care să fi făcut un dumnezeu sau să fi turnat un idol, şi să nu fi tras niciun folos din el?
      11 Iată, toţi închinătorii lor vor rămâne de ruşine, căci înşişi meşterii lor nu sunt decât oameni; să se strângă cu toţii, să se înfăţişeze, şi tot vor tremura cu toţii şi vor fi acoperiţi de ruşine.
      12 Fierarul face o secure, lucrează cu cărbuni, şi o făţuieşte şi-i dă un chip cu lovituri de ciocan, şi o lucrează cu puterea braţului; dar, dacă-i este foame, este fără vlagă; dacă nu bea apă, este sleit de puteri.
      13 Lemnarul întinde sfoara, face o trăsătură cu creionul, făţuieşte lemnul cu o rindea şi-i însemnează mărimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca să locuiască într-o casă.
      14 Îşi taie cedri, goruni şi stejari, pe care şi-i alege dintre copacii din pădure. Sădeşte brazi, şi ploaia îi face să crească.
      15 Copacii aceştia slujesc omului pentru ars, el îi ia şi se încălzeşte cu ei. Îi pune pe foc, ca să coacă pâine, şi tot din ei face şi un dumnezeu căruia i se închină, îşi face din ei un idol şi îngenunchează înaintea lui!
      16 O parte din lemnul acesta o arde în foc, cu o parte fierbe carne, pregăteşte o friptură şi se satură; se şi încălzeşte şi zice: „Ha! Ha! m-am încălzit, simt focul!”
      17 Cu ce mai rămâne însă face un dumnezeu, idolul lui. Îngenunchează înaintea lui, i se închină, îl cheamă şi strigă: „Mântuieşte-mă, căci tu eşti dumnezeul meu!”
      18 Ei nu pricep şi nu înţeleg, căci li s-au lipit ochii, ca să nu vadă, şi inima, ca să nu înţeleagă.
      19 Niciunul nu intră în sine însuşi, şi n-are nici minte, nici pricepere să-şi zică: „Am ars o parte din el în foc, am copt pâine pe cărbuni, am fript carne şi am mâncat-o: şi să fac din cealaltă parte o scârbă? Să mă închin înaintea unei bucăţi de lemn?”
      20 El se hrăneşte cu cenuşă, inima lui amăgită îl duce în rătăcire, ca să nu-şi mântuiască sufletul şi să nu zică: „N-am oare o minciună în mână?” –

      –CINE A VAZUT PE DUMNEZEU CA SA I POATA DA UN CHIP?Isaia 40:25
      „Cu cine Mă veţi asemăna, ca să fiu deopotrivă cu el? – zice Cel Sfânt.

      Isaia 46:5
      Cu cine Mă veţi pune alături ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna şi Mă veţi potrivi?

      CERURILE CERURILOR NU POT SA IL CUPRINDA!…cum i vom da noi chip UNUI DUH?

      chipul ce il dau oamenii LUI DUMNEZEU este DOAR O INCHIPUIRE AMAGITOARE
      caci nimeni na vazut vreodata pe Dumnezeu (ioan 1.18)
      si nici nu poate ca sa il vada cineva PT CA DMNEZEU ESTE DUH. (Ioan 4:24)

      2.te CITEZ > ….Unde scrie ca nu ai voie sa te inchini la feciora maria, sau Sf pavel, etc…..iar ce ati spus mai sus,?

      UITE AICI SCRIE DRAGUL MEU: a) ISUS REFUZA SA CONLUCREZE CU mama sa maria in LUCRUILE SFINTE :

      Ioan cap 2.

      1 A treia zi s-a făcut o nuntă în Cana din Galileea. Mama lui Isus era acolo.
      2 Şi la nuntă a fost chemat şi Isus cu ucenicii Lui.
      3 Când s-a isprăvit vinul, mama lui Isus I-a zis: „Nu mai au vin.”
      4 Isus i-a răspuns: „Femeie, ce am a face Eu cu tine? Nu Mi-a venit încă ceasul.”

      (esti mama Mea,dar in lucrurile Mele si ale Tatalui….nu ai autoritatea sa intervii)
      ––Maria intelege repede ca sia depasit atributinile asa ca>

      5 Mama Lui a zis slugilor: „Să faceţi orice vă va zice.”

      – TOT AICI AS MAI RASPUNDE LA NTREBAREA: unde scrie sa nu ne inchinam sfintilor (maria ,pavel ,petru etc )

      1 Timotei 2:5
      Căci este un singur Dumnezeu şi este UN SINGUR MIJLOCITOR între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos,

      UN SINGUR MIJLOCITOR iar acela este ISUS, Mantuitorul nostru

      orice alt mijlocitor ESTE EXCLUS DE ACEST TEXT……iar restul scripturii sustine aceasta in mod CLAR SI RASPICAT. ……NICI UN ALT MIJLOCITOR INTRE DUMNEZEU SI OAMENI afara de ISUS HRISTOS……..(asa cum o sa arat si mai departe)

      INCHINAREA adusa oamenilor (chiar si sfinti )> ESTE INTERZISA
      in –FAPTELE APOSTOLILOR–gasim ca PETRU NU A DAT VOIE oamenilor sa i se inchine

      FAPTE cap 10. 25 Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieşise înainte, s-a aruncat la picioarele lui şi i s-a închinat.
      26 Dar Petru l-a ridicat şi a zis: „Scoală-te, şi eu sunt om!”

      (observati ca e acolo un semn de exclamare….deci petru a spus acel refuz cu ACCENT)

      DACA PETRU IN VIATA FIIND NU A ADMIS INCHINAREA INAINTEA SA….apoi cum sa facem noi asta dupa ce petru e mort ca toti mortii, asteptand o inviere mai buna???

      INTREBARE: DAR INGERILOR PUTEM SA LE ADUCEM INCHINARE???

      RASPUNSUL BIBLIEI : feritiva sa faceti asa ceva!!

      Apocalipsa 19:10
      Şi m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui. Dar el mi-a zis: „Fereşte-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună-slujitor cu tine şi cu fraţii tăi care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te!

      ps. LOCUL IN CARE DUMNEZEU SE RECUNOASTE A FI UN DUMNEZEU GELOS este chiar porunca a 2-a din DECALOC.

      EXOD 20 4 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus IN CERURI sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul.
      5 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos,

      EL ESTE UN DUMNEZEU GELOS…..
      ca sa inteleg mai bine mam raportat eu fata de sotia mea si sa simt sentimentul de gelozie ……(crunt sentiment)….DAR chiar ASTA SIMTE DUMNEZEU CAND UNDELE CEREBRALE ALE RUGACIUNIILOR NOASTRE merg NU spre cer CI SPRE UN CHIP material facut de mainile omului….sau orice alt obiect sau putere ce ne inconjoara:

      Apreciază

    • david zice:

      eu am 9 ani de cand vreau sa-mi raspund la intrebarea asta,e bine sa ma inchin la icoane sau nu si inca nu-mi pot da un raspuns dupa ce am tot cercetat scriptura,am citit carti din diferite biserci…….a si eu …mi l-am imaginat pe Dumnezeu ca fiind UNIVERSUL,chiar m-am gandit sa-mi fac o icoana!!!!!!!!

      Apreciază

    • sahleanu daniela zice:

      buna nu stiu de ce gandesti asa dar este clar un lucru . pe dumnezeu nu ni-l putem imagina ci el se arata prin trairea noastra cu el pe acest pamant se il putem vedea prin creatia naturii prin creati p[e care a facuto cu fiecare dintre noi si prin faptul ca nea mai dat o sansa sa alegem sai slujim lui in duh si in adevar

      Apreciază

      • sahleanu daniela zice:

        LASAL PE DUMNEZEU SA ITI DESCOPERE TOT CEEA CE VREI SDA STI DESPRE EL SI DESPRE DRAGOSTEA LUI NESPUS DE MARE CAE SIA ARATATO PE DEALUL GOLGOTA FII BINECUVANTAT

        Apreciază

    • Cornea Florin zice:

      daca citesti BIBLIA si o studiezi vei vedea singur iti dau un singur loc unde este scris ca trebuie sa te inchini doar Facatorului adica Tatalui ,Fiului si Duhului sfint trecind peste meritele sfintilor care vor avea rasplata de la Dumnezeu pt tot ce au facut.Eu am un mare respect pt sfinti si pot invata multe din vietile lor.citeste Romani capitolul1 versetele22-24

      Apreciat de 1 persoană

    • costin zice:

      cred ca nu sti nimic sau nu ai citit niciodata biblia sa vezi ca nu e bine sa te rogi nici fecioarei maria nici lui pavel nici vreunui apostol al Domnului IIsus Hristos.Singurului caruia trebuie sa ne rugam este Dumnezeu in numele Domnului Iisus pentru-ca este un singur Mijlocitor intre oameni si Dumnezeu Domnul IIsus Hristos

      Apreciază

  5. Sarivan Ciprian zice:

    Pentru black_death666
    Am prezentat in articolele pe care le-am scris locurile din Biblie care se refera la icoane si la faptul ca nu trebuie de inchinat la ele. Duhul lui Dumnezeu a venit in chip de porumbel este adevarat, dar aceasta nu inseamna ca acum ar trebuie sa facem o icoana care seamana cu porumbelul si sa ne inchinam in fata ei. Cred ca esti de acord cu mine.

    Apreciază

    • icun zice:

      Idol, este orice lucru care ocupă locul Dumnezeului celui viu si nevăzut în inima, în mintea şi în ochiul omului. Idol este banul si averea, când ţi-i la ban sau la avere mai mult ca orice. Apostolul Pavel scrie in Epistola către Corinteni : “Nu ştiţi oare că nedrepţii nu vor moştenii Împărăţia lui Dumnezeu ? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocuritorii, nici răpitorii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu ”. Idol este şi pântecele, când ţi-i la mâncare sau băutură mai mult ca la Dumnezeu. Căci zice: “Dumnezeul lor este pântecele” scrie apostolul Pavel în Epistola către Filipeni 3:19. Idol poate să-ţi fie şi bărbatul, femeia sau copilul la care ţi-i mai mult ca la Dumnezeu. Domnul Hristos zice: “Cine iubeşte tatăl ori pe mama mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine.” Că omul iubeşte pe ai săi mai mult decât pe Dumnezeu se vede foarte des şi foarte uşor.Când de pildă unu-i om i-a murit copilul şi în durerea lui începe să se certe cu Dumnezeu, că de ce ia luat copilul; aceasta arată că pentru el, copilul i-a fost un idol!
      O mulţime de idoli moderni sau ivit acum pe pământ şi chiar în casele creştinilor: filmele pornografice, revistele cu imagini imorale, telivizorul cu toată puzderia si spurcăciunile, nu lipsesc din casa lor. Cel mai rău dintre toţi idolii este Eu-l tău, adică tu însuţi: când nu urmăreşti decât folosul tău, interesul tău sau plăcerea ta,când nu trăieşti decât pentru tine, atunci tu singur îţi eşti Dumnezeu, adică îţi eşti idolul tău. Sfântul Ioan Teologul scrie în apocalipsă (21:8): “Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul (lac adânc) care arde cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua”
      Cercetează-te bine şi vezi încotro se îndreaptă cu deosebire gândurile tale, grijile tale, plăcerile tale, inima ta şi vei afla de îndată idolul sau idolii tăi la care te închini. Pavel spune: ”De aceea, omorâţi în voi mădularele voastre cele pământeşti: curvia, necurăţia, patima, pofta rea, şi lăcomia, care este o închinare la idoli ”
      (Coloseni 3:5)

      Apreciază

      • aurel1967 zice:

        total de acord cu tine ICUN.

        totusi si icoanele pot fi idoli.

        sti de ce?….CEI CE SE INKINA INAITEA LOR SI LE SLUJESC….afirma ca IMAGINEA ICOANEI LE AJUTA LA CREDINTA……in sensul ca vad in icoana un chip palpabil care le induce o stare de teama ssi respect ce NASTE CREDINTA.

        NO EXACT AICI E PROBLEMA.

        CREDINTA TREBE SA EXISTE SI CU OKII INKISI…..si orb si surd si oricat de lipsiti de aceste simturi am fi.

        ODATA CE VEZI CEVA….aceea nu mai este credinta CI ESTE CERTITUDINE.

        iata cum descrie deci biblia acea CREDINTA VERITABILA>

        Evrei 11:1
        *Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre LUCRURILE CARE NU SE VAD*.

        PRINTR-O ASA CREDINTA TREBE NOI SA NE RUGAM SI SA NE INCHINAM LUI DUMNEZEU.
        .

        de exemplu ochi tai nu pot vedea razele de lumina INFRAROSII…..dar cu toate astea ele EXISTA SI ACTONEAZA….

        atunci cand apesi butonul telecomenzii tale spre televizor….atunci acel ceva ce tu nu poti vedea, ACTIONEAZA .

        VREAU SA SPUN CA O CREDINTA VERITABILA ESTE ACEEA CARE AJUNGE LA INTERACTIUNE CU DUMNEZEU TATAL PRIN ISUS SI PRIN CREDINTA ….adica fara sa vezi nimic cu ochii …..afara de efectele credintei tale:::: VIATA TA SI A MULTORA DIN JURUL TAU SCHIMBATA asa precum infrarosiile schimba canalul tv-ului tau CHIAR DACA TU NU LE POTI VEDEA IESIND SI INTRAND.

        ATUNCI CAND NOI N RUGAM…> unde cerebrale nevazute ies din creerul nostru .#

        NU E TOTUNA DACA UNDELE ASTEA SE DUC SPRE UN CHIP DESENAT SAU CIOPLIT DE MANA OMULUI……. sau daca undele astea se duc PRIN CREDINTA IN LUCRURILE NEVAZUTE..>.spre cer

        Apreciază

  6. Dragă black_death666,
    în Biblie este un loc în care scrie să nu te închini nimănui , ba chiar mai multe , prima din cele zece porunci zice să nu ai alţi Dumnezeu afară de Mine .
    Iar Ioan în prima sa epistolă , spune că avem un singur mijlocitor la Tatăl – pe Isus Hristos . Nu putem avea doi sau mai mulţi mijlocitori , nimeni nu poate mijloci între tine şi Dumnezeu afară de Isus .
    Dacă cineva doreşte să se roage pentru tine , e OK . DAr în faţa lui Dumnezeu (În rai) este un singur mijlocitor .
    Dacă acest lucru e adevărat (căci asta spune Biblia ) , atunci care-i rostul icoanelor ?
    O zi bună !

    Apreciază

  7. ciupagu zice:

    Asistam la un comert infloritor cu lucruri carora li se atribuie semnificatie biblica si crestina: tamaie,lumanari,icoane,cruci,diferite poze cu atributul ” sfintit la manastirea cutare”, diferite brosuri si carti care mai de care mai plina de fantezii,toate potrivnice poruncii divine , toate fiind niste surogate prin care se incearca inlocuirea nevoii adevarate si anume intoarcerea omului la Dumnezeu (si nu la idolatrie),impacarea omului cu Dumnezeu prin IIsus Hristos (numai!!).Si oamenii ,sarmanii, dau bani grei pe astfel de idoli si practici neblibice. Cine pierde? Omul credul, care nu cerceteaza Scriptura si crede ca Dumnezeu accepta si altfel de inchinare decat cea biblica. Cine castiga?Industria bisericeasca aducatoare de bani multi pentru cei ce o conduc .Iertarea este numai prin pocainta in IIsus Hristos! Icoanele, lumanarile,si altele enumerate mai sus, nu numai ca nu ajuta la mantuirea celui pacatos,dar il duc sigur pe drumul pierzarii si al mortii vesnice!!!Prietene cauta-L pe IIsus in Biblie si asculta-L!Este spre binele tau!De ce sa te lasi furat si mintit?

    Apreciază

    • ionasss zice:

      Vedetii dar, cum vorbiti despre lucruri care au existat pe locurile tari noastre, inca din secolul V- d.H. Gasinduse in mai toate gospodariile mai cu seama icoane . Ce doresc sa subliniez este faptul ca , nu pastrati firul rosu al traditiei crestine de la Apostoli Mantuitorului pana az si sunteti protestani sau noi protestanti (se vede) ai Catolicismului, care a lut o alta directie deosebita in anul 1054 . Inchinarea la icoane nu este decat o asemanare cu inchinarea pe care a facuto Iacov, care s-a inchinat varfului toiagului (facere 47-31) .Insa este evident ca nu s-a inchinat cinstind lemnul, ci prin lemn sa inchinat lui Iosif, dupa cum si noi prin Cruce lui Hristos, dar nu proslavim lemnul. Asadar daca ne inchinam chipului Cruci, ori din ce fel de materie am face icoana cruci, pentu ce sa nu ne inchinam icoanei Celui rastignit ? Si iarasi Iacov i s-a inchinat fratelui sau Isav (facere 33-3) si nu s-a inchinat ca lui Dumnezeu si pentru ce v-a porunceste Dumnezeu Inchinativ-a razemului picioarelor Lui (adica pamantul)caci sfant este(psalm 98-5). Pentru ce moise s-a inchinat lui Ietro. Si despre moaste le cistim cum oasele lui Iacov si ale lui Iosif au fost aduse din Egipt cu toata cinste (facere 50 4-14)si(ies. 23, 19.) .Pentru ce a inviat imediat un mort atins de oasele lui Elisei ? (IV Reg. 13, 21.) Slava Tie , Celui care esti singurul Dumnezeu atotputernic, Care ai facut minuni in Israel prin toate acestea (par 6, 4 ps 71, 18.). Prin icoane aducem cinste icoanei cat si adorare lui Dumnezeu

      Apreciază

    • Porunca a doua zice: „Sa nu-ti faci chip cioplit, nici o infatisare (pictura) a lucrurilor din cer, de pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul, sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti…” (Exodul 20:4) Credinciosi poruncii, crestinii secolelor I-IV, nu s-au inchinat icoanelor. Prima faza a ratacirii a fost cand bisericile au fost inpodobite cu chipuri, care nu neaparat trebuiau sa fie autentice, de aceea trebuia scris numele sfantului diorit. Iar daca se stergea numele icoana trebuia arsa. In prima faza icoanele nu erau obiecte de adoratie ci doar un ajutor celor ce nu stiau sa citeasca in Biblie sa o citeasca pe pereti, prin acele picturi. dar imediat s-a trecut la venerarea lor. Imparatul leon Isaurul al III-lea (717-741) vazand idolatrizarea crestinismului, si respingerea crestinismului de catre evrei si arabi, care stiau ca stramosul lor Avraam credea intr-un Dumnezeu nevazut, numindu-i atunci si acum pe crestini drept pagani.
      Aceasta a facut ca impartul Leon Isaurul al III sa convoace sinodul al VII-lea -lea, pentru a interzice venerarea icoanelor. Perioada (727-843) este numita prioada luptelor iconoclastice, in care au biruit imparatesele Irina, si apoi Teodora impreuna cu fiica ei Tecla, paganizarea crestinismului fiind asigurata. Pentru a cunoaste ce spune Sfanta Scriptura in acest domeniu, dau cateva versete: ( Exodul 20:1-5;Isaia 44.9-10; Isaia 44.16; Ier.7.18; 44.17,19; Romani 1:22-25; Fapte 17:29)
      Daca poporului Roman i se prezinta icoane, cu pretentia de a-L infatisa pe Domnul Isus asa cum a fost El, exista si oameni sinceri care recunosc contrariul. Astfel in lucrarea “Fiul lui Dumnezeu” autor Emanuel Copaceanu, lucrare prefatata de Nicolae Mitropolitul Banatului, la pagina 339 scrie: “Din nefericire Biserica crestina nu a avut un chip care sa ni-l prezinte pe Isus asa cum a fost El cu adevarat.” Departe de a fi fost un reformator crestin, M.Eminescu in „Panorama desertaciunilor ” isi arata indignarea fata de cei ce pretind a-L reprezenta pe Dumnezeu in imagini, prin cuvintele:
      Incurcatele sofisme nu explica-a Ta Fiinta,
      Si asupra cugetarii, pe multi moartea i-a surprins.
      Oamenii au facut chipuri, ce ziceau ca-Ti seaman Tie
      Ici erai zidit ]n stance, colo-n aschii de lemn sfant.
      Si-apoi vrura ca din chipu-Ti sa explice toata muta,
      La rugare si la hula, idola de ei facuta.
      Iar in poezia „Preot si filozof “zice:
      ” Ascundeti adevarul in idoli, pietre lemn,
      caci doar astfel pricepe tot neamul cel nedemn.”
      In alta poiezie tot el zice: ” La inceput credinta era simpla si era ca
      stanca. Iar acuma oamenii pe panz[ o arunca.”
      In ce priveste pictura bisericeasca ea este de doua feluri: picturav stil Biazantin cu sfinti cu fete disproportionate, si cea renascentista, in care pictorii au folosit modele contemporane.
      Astfel, pentru o uniformitate a chipurilor, la munte Athos este o regula: „Meliton se va picta tanar fara barba. Zvonic tanar cu barba rotunda. Claudiu b[tr^n cu p[rul c^rlion`at \i barba scurt[. etc
      Iar in Bisericta Hasas-Oradea pictorul si-a pictat chipul din tinerete reprezentandul pe Domnul Isus Htristos, iar pictorul Eulalios, si-a pictat chipul pe cupola bisericii celor 12 apostoli din Constainopol, pictura numita Isus Pantocratorul (Stapanul) Poporul roman e laudat de clerul Ortodox ca fiind cel mai autentic crestin de 2000 de ani. In schimb Poetul G. Cosbuc zice cu totul altceva in cartea „Elementele literaturii poporale.” la pagina 261: „O zic numai ca avem foarte mult fond religios pagan.Ca nu taranul religios? Ba dimpotriva e religios pana la spaima, pana la absurd-dar nu in cele crestine ci in cele pagane si mostenite din mosi stramosi.” Cine a dus si tine poporul roman in starea aceasta de paganitate?
      In brosurica „Carte de invatatura si indrumare ortodoxa” autor Pimen arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, scrie la pag.43: „Intrega invatatura a credintei Ortodxe este temeluita pe Sfanta Scriptura, in acela timp si pe sfanta traditie care a fost inaintea Sfintelor Scripturi.”
      Prin aceste cuvine descalifica Sfanta Scriptura ca singurul izvor al invataurii crestine, contar Sf.Ap. Pavel zice: „Fiind ziditi pe temelia apostolilor si proorocilor ,piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos.” (Efeseni 2:20) Iar Domnul ns. Isus Hristos in combaterea traditiilor evreesti,
      la spune: „Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre?” (Matei 15:3)
      Si le zice: ” Lasati-i: sant niste calauze oarbe.; si cand un orb calauzeste pe un alt orb, vor cadea amandoi in groapa.” (Matei 15:14) Cu toate ca Biblia in nenumarate locuri combate combate toate practicile ortodoxiei si catolicismului in materie de inchinare.
      Cand satan ii cere Domnului Isus ca sa i se inchine raspunsul este si pentru noi: „..Caci este scris: „Domnului, Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui Sa-i sluijesti.” (Matei 4:10)

      Apreciază

  8. ESTE ADEVARAT ca cine cerceteaza scriptura dz.il lumineaza,
    nici odata un orb nu poate duce pe un alt orb pe drumul drept inchinarea la icoane este idolatrie,spunea mai sus cineva ca unde scrie in biblie sa nu te inchini la sfinti.sta scris in mai multe locuri .daca acel interesat vrea sa stie sa ma intrebe
    .
    Iar inalt loc sta sscris sa nu arunci cu margaritare inainte porcilor,pt.ca numai cine il cauta pe dz. din toata inima il va gasi. Si nu exista nimic ca biblia sa nu iti explice,eu fiind un ateu 100%dar m-am convins de adevarul lui dz.
    .Si daca mai vrea cineva Nr.de telefon,mobil pe care DZ.la
    avut intodeaun cu omul exista si asa ceva in Psalmi!

    Apreciază

    • aurel1967 zice:

      te sfatuiesc in dragoste …SA NU MAI SCRII IN VIATA TA CUVANTUL * Dumnezeu* ,in mod prescurtat.

      TEMETIVA DE DUMNEZEU SI DATII SLAVA.(apocalips 14)

      Da pana in cele mai mici amanunte,caci nu vorbim aici de dom primar si nici de dom presedintele tarii nici de tov presedintele ONU nici de mr. preseditele SUA……

      CI NOI VORBIM AICI DE CREATORUL NOSTRU . ne grabim si scriem prescurtat sau cu litera mica …..dar sa stiti ca in biblie ,dumnezeu scris cu litera mica este dumnezeul veacului acestuia.

      Dumnezeu creatorul nostru a dat tot ce avea mai scump pentru noi.
      Isus nu sa grabit si nu sa ferit a lua asupra Lui toata batjocura si moartea ce noi o meritam.

      EL MERITA CU PRISOSINTA CA A TUNCI CAND I SCRIEM NUMELE SAU FUNCTIA, SA O FACEM NE-PRESCURTAT SI INCEPAND CU MAJUSCULA CONFORM STILULUI FOLOSIT DE SCRIEREA SFINTELOR SCRIPTURI,

      pace si binecuvantare va doresc

      Apreciază

      • Daiana zice:

        scuzama ca te corectez,dar si tu ai scris Dumnezeu cu litera mica…

        Apreciază

      • Ovidiu C. zice:

        Draga Aurel 1967, sunt de acord ca trebuie sa dam cinste Domnului Dumnezeu, dar chestia cu „d” mic si „D” mare potrivit stilului Sfintelor Scripturi, trebuie sa iti mentionez ca scrierile grecesti ale Sfinrelor Scripturi erau scrise NUMAI cu MAJUSCULE si fara intrerupere intre fraze deoarece hartia sau papirusurile din vremea aceea erau foarte scumpe si scriitorul trebuia sa valorifice spatiul la maxim. Asa ca diferenta de interpretare care, ce dumnezeu este, e data de context.

        Apreciază

  9. olliver kan zice:

    Daca oamenii diminueaza prin alte inchinaciuni si practici jetfa Domnuli Isus, atunci poate cineva sa-mi spuna ce valoare are pantru inchinatorii la alti sfinti ( pe care-i recunoastem in adevar de sfinti care au murit pentru credinta adevarata in Hristos ) moarte Sa la cruce??!! Pentru ce a murit Domnul Isus??? Nu minimalizeaza oamenii darul facut de Dumnezeu oamenilor la Golgota? Oameni buni!!!! Domnul Isus ne-a platit prin moartea Sa pretul TUTUROR pacatelor noastre, ale tuturor oamenilor!!! Cine crede acest lucru, se smereste si se pocaieste in inima sa, va fi mantuit. Cititi Ioan 3:16. Domnul sa va binecuvanteze!!!

    Apreciază

  10. DANIEL zice:

    in legatura cu ce au spus cei de mai sus…. au zis unii ca nu e nevoie de icoane….este total gresit….icoana este o „oglinda” a crestinului…..privind la o icoana ai in minte viata sfantului respectiv….

    Apreciază

  11. cristina popa zice:

    Ca ortodox credincios, ai vrea să îţi aperi credinţa de năimiţii care s-au lepădat de neamul şi credinţa lor din imbolduri de Iudă. Ei îţi spun că icoanele sunt idoli şi că închinarea la icoane este potrivnică celei de-a doua porunci a lui Dumnezeu. Reiese, aşadar, că adevăratul Creştinism este închinare la idoli! Asta afirmă sectanţii, care s-au ivit pe lume de abia de un veac de om!
    Întreabă-i: cine a nimicit idolii din Balcani? Cine a deşertat Atena şi Roma de mulţimea statuilor şi templelor? Cine i-a doborât pe Jupiter, şi pe Diana din Efes, şi pe Astarte din Babilon, şi pe Isis din Egipt? Cine l-a dat jos pe Perun de pe colina din Kiev şi 1-a aruncat în Nipru? Cine a curăţit de idoli Asia Mică, Africa de Nord şi întreaga Europă? Cumva noii sectanţi, sau Marea Biserică a lui Hristos, care în lupta cruntă împotriva închinării la idoli a dat milioane de jertfe omeneşti şi a umplut calendarul său cu numele mucenicilor pentru credinţa în singurul Dumnezeu adevărat? Secta lor nu are nici măcar un mucenic pentru credinţa lui Hristos. Nici nu a nimicit măcar un idol în toată lumea, îndeobşte, ei nu au nici un calendar creştin. Şi dacă l-ar avea, nu l-ar putea alcătui din sfinţii lor, ci din pamfletiştii şi broşuriştii lor. Dacă îi doare de lupta cu închinarea la idoli, ce caută în Balcani, unde idolii păgâneşti şi-au aflat adăpost numai în muzee? Dacă le arde inima de râvnă împotriva idolilor, de ce nu merg în Asia largă, şi în Africa, şi între pieile roşii americane, unde păgânismul este, din păcate, la putere şi astăzi la fel ca acum o mie de ani? Negreşit, nu merg în acele ţinuturi fiindcă acolo viaţa unui misionar este în pericol. Ai citit despre Don Quijote, cum a proclamat morile oamenilor paşnici drept castele întărite ale vrăjmaşilor săi şi le-a atacat înarmat de război, ca să le cucerească. Aşa au proclamat şi aceştia sfintele noastre icoane drept idoli şi le atacă de parcă sunt turbaţi – fiindcă nu au nici un chef să meargă în jungla asiatică şi africană.
    Iar tu să ştii că precum se deosebeşte ziua de noapte, aşa se deosebesc şi icoanele creştine de idolii păgâneşti.
    Idolii sunt chipuri de fiinţe născocite şi imaginate, în vreme ce icoanele sunt înfăţişări de sfinţi care au trăit pe pământ cu adevărat, L-au proslăvit pe Hristos prin credinţa lor şi s-au învrednicit în cer de împărăţia lui Dumnezeu. Acolo iluzie, aici realitate. Acolo minciună şi nălucire, aici adevărul şi numai adevărul. Idolii îl despart pe om de Dumnezeul Cel adevărat, în vreme ce icoanele îl duc pe om la Dumnezeul Cel adevărat. Prin a doua Sa poruncă, Ziditorul a vrut să abată neamul omenesc de la ceea ce-l desparte de El, adică să-l abată de toate minciunile, nălucirile şi iluziile demonice.

    (din Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, vol. I, Editura Sophia, 2002)

    Apreciază

    • adela zice:

      imi pare rau sa o spun dar se pare ca tu esti cea oarba. Sunt ortodoxa, dar nu sunt de acord cu practicile bisericii. de ce trebuie sa avem un mijlocitor intre noi di Dumnezeu, daca spune ca El este singurul mijlocitor? crezi ca daca ne rugam la nu stiu ce sfinti, va ajunge ruga noastra mai repede la El? te inseli. Te indrum sa citesti in biblie si dupa sa comentezi.

      Apreciază

      • adela zice:

        si inca ceva. nu mai copia textele astea de pe alte forumuri si le da paste aici ca nu tine;). vorbeste din cunostiintaa prprie daca ai ceva de spus. daca dai paste acestui tex il mai gasesti de N ori.

        Apreciază

    • 777 zice:

      Cei confruntati raspund , ” Bineinteles ca noi ne gandim la Dumnezeu cand ne anchinam la icoane”
      Ce ai spune daca sotul tau te saruta , si an acelasi timp se gandeste la o alta femeie?

      Raspunsul firesc este gelozie!

      Apreciază

    • Draga Cristina, cautand ceva despre icoane pentru un curs, am dat de aceste discutii. Cred ca nimic nu este la intamplare, ci Domnul a facut sa ajung aici. Asa ca, cu ajutorul Lui, m-am gandit sa scriu si eu cateva lucruri. Te rog sa nu te superi pe mine, nu doresc sa te jignesc. Desi nu sunt de acord cu practicile ortodoxe, nu caut sa atac persoana, ci invatatura, pt ca doresc sa fiu in pace cu tine si in dragostea lui Hristos.
      As dori sa iti spun ca am avut si inca avem foarte multi credinciosi care s-au jertfit si se jertfesc pentru Hristos, dar nu este meritul omului, ci tot al Domnului. Pt ca mantuirea nu o castigam noi, ci cum spune Sfanta Scriptura : Caci ati fost mantuiti prin har, prin credinta. SI aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni. (Sfanta Epistola a lui Pavel catre Efeseni 2:8-9). Mantuirea se obtine doar prin credinta, har si darul pocaintei. Dar bineinteles, intr-un alt sens ea costa tot. Dupa ce Dumnezeu ne schimba, trebuie sa conlucram cu El,dar tot prin puterea Lui. Doar un om regenerat de Duhul Sfant poate trai o viata curata si placuta Domnului.

      Sunt multi crestini protestanti care s-au jertfit pentru Hristos , fie cu viata, fie mergand ca misionari. Recomand tuturor cartile: Oglinda Martirilor (unde se gasesc fapte adevarate despre martirii anabaptisti), La umbra Celui Atotputernic (povesteste despre Jim Elliot, un tanar protestant care a plecat ca misionar la tribul Auca si a fost ucis, impreuna cu alti tineri), Ana din Ava – povesteste despre o tanara protestanta care a plecat cu sotul ei in misiune si a murit bolnava. Si inca astazi multi crestini protestanti din toata lumea mor pentru Domnul. Cunosc familii care au fost in Peru si Malawi pt a fi misionari. Biblia spune ca oricine doreste sa traisca cu evalvie in Hristos va fi prigonit si va suferi – in imparatia Lui vom ajunge prin multe necazuri, dar nu ca si cum prin aceasta ne-am castiga mantuirea, ci dupa ce Duhul Sfant ne schimba, noi trebuie sa fim purificati ca sa ne asemanam mai mult cu Iisus.
      Vreau insa sa specific insa ca aceste sacrificii si biruintele nu sunt meritul nostru, ci doar al Lui. Pentru ca Biblia spune ca El ne da pana si vointa de a face binele, si puterea de a-L infaptui, precum si ca faptele bune au fost pregatite pentru noi inainte sa umblam in ele. Deci nimic nu ne apartine! Toata gloria e a Domnului! Cheia este sa citim Scriptura, Singura Autoritate Suprema in care putem avea incredere totala, intrucat Ea este insuflata de Dumnezeu. Trebuie sa confruntam orice scriere cu Biblia si sa nu credem tot ce auzim.
      In legatura cu Numele Domnului nu am nicio problema. Nu ma deranjeaza sa scriu Iisus cu 2 de I.
      Sper ca nu te-ai suparat pe mine si daca cumva te-am ofensat, imi cer scuze. Nu vreau sa para ca stiu totul sau asa ceva…am inca multe de invatat.
      Iti doresc o seara foarte frumoasa. Vei fi in rugaciunile mele. Fii binecuvantata de Iisus Hristos!

      Daca doresti sa vorbim, id ul meu este : givemewingstfly@yahoo.com.

      Apreciază

    • aurel1967 zice:

      om fi noi „sectanti„ cum zici tu
      martiri insa avem….si inca foarte multi….doar ca noi nu le zugravim numele in calendare .
      OMUL E OM ORICAT DE SFANT AR FI TRAIT

      IAR DUMNEZEU E DUMNEZEU

      biblia spune si subliniaza in repetate randuri ca ESTE O GRESEALA IMENSA SA NE INCHINAM ORICARUI LUCRU CREAT DE DUMNEZEU….inclusiv ingerilor….INTERZIS TOTAL!!

      SINGURUL VREDNIC DE INCHINARE ESTE DUMNEZEU……doar Fiinta Creatoare este vrednica de inchinare SI NICI DECUM VREO FIINTA CREATA.

      cere-mi,arata-mi cati pasa , si-ti voi da n si n exemple biblice.
      Dupa ce vei vedea ce spune bibia ,iar tu TOT TRADITIA OMENEASCA VEI VREA SO URMEZI……atunci sa sti deacuma ca Dumnezeu nu te va judeca nici decum dupa traditia care sa tot schimbat dea lungul sutelor de ani….CI DUMNEZEU TE VA JUDECA DUPA CUVANTUL SAU SCRIS(biblia) CUVANTUL VESNIC NESCHIMBATOR SI EGAL PT SI FATA DE ORICE FIINTA CREATA DE DUMNEZEU

      ps.
      despre porunca a doua din Exodul cap 20.

      TREBE SA ITI ATRAG ATENTIA CA SUCESTI IN MOD GRAV CUVINTELE SI INTELESUL CELOR SPUSE ACOLO DE CREATORUL NOSTRU.

      citesteo inca odata….atent calm si fara prejudecati.

      INTREBARE CATRE TATAL CERESC :

      Doamne , am voie a fac o pictura, un chip desenat sau scluptat pt inchinare??
      Raspunsul Domnului >(copiat din exod 20): sa NU… iti faci chip ciplit!

      Doamne , dar eu nu fac chipuri de zei si de animale pagane ci voi face un chip de sfant DIN CERURI sau chipul Fiului Tau, Isus, ASTA POT SA FAC?

      Raspunsul Domnului (din acelas loc si verset): NU! nici O ASEMANARE A LUCRURILOR CARE SUNT IN CER….*.

      Iti multumim Doamne….Iti multumim..

      Apreciază

  12. cristina popa zice:

    APROPO FRATILOR CRESTIN ORTODOCSI-IISUS HRISTOS SE SCRIE CU 2 II NU CU UN SINGUR I…..CARE INSEAMNA ALTCEVA…..ADEVARATA CREDINTA ESTE CREDINTA CRESTIN ORTODOXA…MULTUMESC DANIEL PT CUVINTE ASA ESTE -AVEM NEVOIE DE ICOANE!

    Apreciază

    • aurel1967 zice:

      DRAGA CRISTINA POAPA
      nici macar nu se numea Isus..nici Jesus si cu atata mai putin IISUS.

      Numele Lui Isus din scrierile originale grecesti este –JEHOSHUA–
      talmacit insemnand : JEHOWA SALVATORUL. sau DUMNEZEU SALVEAZA.

      Preotii aceia ce vau umplut capul cu minciuni si povesti deale lor….VOR LUA O INDOITA PEDEAPSA SI LI SE VA CERE SANGELE VOSTRU DIN MANA LOR.

      DAR NICI VOI CARE NU CERCETATI SCRIPTURA PT VOI INSIVA SI NU DEZVOLTATI O ADEVARATA SI VIE RELATIE CU DUMNEZEU> ci va bazati pe ce spune popa si ca se roaga el p voi daca dati darile la biserica= NO SA AVETI CU NIMIC O SOARTA MAI BUNA CA a lor.

      sfatul Sfintei Scripturi:

      Isaia 55:6
      Căutaţi pe Domnul câtă vreme se poate găsi; chemaţi-L câtă vreme este aproape.

      Apreciază

  13. cristina popa zice:

    apropo…nu mai incercati s prostiti lumea cu aberatiile voastre de 2 bani…….nu aveti nici o sansa….Dumnezeu sa va lumineze mintea si sufletul ca sa descoperiti Calea, Adevarul si Viata adevarata! Doamne ajuta!

    Apreciază

  14. danny zice:

    cristina popa cat de oarba sa fi sa nu vezi ce ti se spune atat de clar, „cine are urechi de auzit sa auda” .ceti spune tie asta? „nimeni nu vine la mine decat prin Tatal si nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine!” simplu logic clar …pentru ce atatea „ferestre” cand te poti ruga si singur fara sa mai pupi mii si mii de icoane si sa spui rugaciunile ca pe poezi caci zice: „nu toti cei ce zic Doamne,Doamne vor ajunge in Imparatia Cerurilor ci doar cei ce fac voia Tatalui Meu care este sus in ceruri”. o rugaciune sincer,spusa din toata inima si lacrima induioseaza pe Unicul Dumnezeu nu este nevoie de vreun intermediar in afara de Isus.Argumente sunt foarte multe dar tu daca n-ai citit sau n-ai inteles Biblia,uite cate argumente a adus Ciprian Sarivan numai;si app Isus se scrie cu un I ,chestia cu doi de ”ii” ii superstitie de-a voastra…caci nici americanii nu zic: Jjesus. ii dai dreptate lui „Daniel” dar ti-a dat vreun argument din Biblie pentru ce zice? nu vad nici unul…veti asculta de oameni sau de Scriptura?

    Apreciază

  15. Sandu zice:

    Aoleu cate dezbateri despre religie. Oameni buni, e doar religie.
    Apropo, daca religia e ceva sfint, atunci dece s-au dus atitea razboaie si au murit atitia oameni din cauza ei?

    Apreciază

    • aurel1967 zice:

      deaia ca prea multi ticalosi din istoria crestina SAU FOLOSIT DE BIBLIE CA SA SE IMBOGATEASCA SI A CUCEREASCA LUMEA CU BOGATIILE EI.

      ei isi vor lua pedeapsa lor la vremea cuvenita.

      DAR SI TU VEI LUA PEDEAPSA TA DACA TE UITI LA TICALOSII AIA si nu te uiti LA CRUCEA DOMNULUI ISUS….ACOLO UNDE DIN DRAGOSTEA SA NEMASURATA PT TINE…..EL A PLATIT PLATA PACATULUI TAU

      Apreciază

  16. Alex zice:

    Cristina Popa , daca o sa mai intri vreodata pe blogul asta te rog sa imi raspunzi la o intrebare … lasand la o parte problema icoanelor .

    ( On Topic : „Să nu-ţi faci chip cioplit, NICI VREO INFATISARE […]”. Deuteronom 5:8-10 – Pe langa chipul cioplit pe care religia ortodoxa il categorizeaza ca fiind singura forma de idol , mai este si acea ” infatisare” . Luand frumos DEX-ul , infatisare = aspect sub care se prezinta un lucru sau o fiinta ; configuratie. Ce este o icoana ?? O infatisare ? O inchipuire a unui artist despre infatisarea unui apostol , sau a lui Dumnezeu ? Daca da , inseamna ca este interzisa de Biblie si de Dumnezeu , deci este considerata ca fiind un idol . )

    Revenind la ce spuneam la inceput . Cred ca indiferent de omul pe care l-as intreba care e cea mai mare tara de religie ortodoxa din lume ar spune ca e Rusia . Citind Biblia , am ajuns si la Gog din Magog ( sau Gog si Magog ) , o alianta de mai multe popoare din nordul Israelului ce il vor ataca dupa ce satana va fi dezlegat .

    ” Când se vor împlini cei o mie de ani, Satana va fi dezlegat;si va ieşi din temniţa lui, ca să înşele Neamurile, care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării. Şi ei s-au suit pe faţa pământului, şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea preaiubită. Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit.Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.” Apocalipsa 20 : 7-10

    Rusia este identificata ca facand parte din ( sau chiar fiind ) Gog din Magog.
    Intrebarea pentru tine :
    De ce la sfarsitul vremurilor , cea mai mare tara ortodoxa din lumea , deci cea mai crestina , se va alia cu diavolul si va ataca pe Israel pentru al nimici ?
    Acolo se ajunge cu credinta ortodoxa ? La diavol ?

    Citeste capitolele 38 si 39 din Ezechiel !!!

    Apreciază

    • aurel1967 zice:

      DRAGUL MEU –ALEX–….intentia ta e clar si vadit BUNA

      dar te folosesti de profetii CE ITI POT DOVEDII CLAR SI INDUBITABIL CA SANT TALMACITE GRESIT TOTAL. DECI MINCINOASE.

      binele ce vrei sal faci il sustii cu minciuni.

      DACA ASTA E UN SEMNAL DE AVERTISMENT PT TINE…cautama si dami voie sa ma explic sau de ce nu: lumineazama tu pe mine

      yahoo messenger titaritanelu

      skype singuraticul17

      oricine e dornic de dialog IN ADEVAR , ma poate contacta

      pacea Domnului Hristos

      Apreciază

  17. Alex zice:

    Si inca ceva . Sandu are mare dreptate . Intre religie si credinta e o distanta imensa ! Spun si ca religia nu se impaca cu credinta ! Religia e religie si credinta e credinta . Un om nu are nevoie de religie pentru a ajunge in imparatia lui Dumnezeu , ci are nevoie de credinta !

    Apreciază

  18. Sfânta Scriptură opreste închinarea la chipuri cioplite si la alte asemănări văzute (les. 20, 4; Lev. 26, 1; Deut. 5, 8; Fapte 17, 29). Dar prin aceasta opreste numai închinarea întemeiată pe socotinta că însăsi aceste chipuri trebuie cinstite ca dumnezei, adică opreste închinarea la idoli. Nu opreste însă cinstirea unor semne si înfătisări ale lui Dumnezeu si ale sfintilor, când această cinstire nu rămâne la materia din care sunt făcute, ci duce gândul nostru la Dumnezeu sau la sfântul închipuit prin ele. Am văzut la capitolul despre cinstirea sfintelor moaste cinstirea ce se dădea unor brâie si stergare de pe trupul Apostolului Pavel. In Vechiul Testament ni se spune despre doi heruvimi sculptati, asezati deasupra chivotului Legii, sau de heruvimii brodati în catapeteasma din lăcasul sfânt (les. 25, 18-22; 26, 31 etc.). Inaintea lor se tămâia si se faceau închinăciuni (losua 7, 6; les. 30, 1, 7, 8). Precum ne ajutăm de cuvânt ca să ne ridicăm la cele mai presus de cuvânt, tot asa ne folosim si de icoană, ca să ne ridicăm mai presus de icoană. Si precum Dumnezeu vrea ca auzul nostru să se sfintească prin cuvinte curate, asa vrea ca si vederea noastră să se sfintească prin icoane cuvioase, ca prin amândouă aceste simtiri superioare, să pătrundă în suflet gânduri curate Aici nu cultul sfintelor icoane se înlătură, ci întelegerea gresită a păgânilor de a confunda pe Dumnezeu cu materia cioplită artistic a chipurilor de idoli, reprezentând pe zeii păgânilor atenieni. Apostolul Pavel tocmai vrea să le arate învătatilor atenieni în cuvântarea sa din Areopag, că dacă noi, oamenii, – după cum si ei însisi credeau – suntem neam al lui Dumnezeuť, adică avem suflet imaterial, care este chipul lui Dumnezeu în noi, de aici putem deduce că Dumnezeu este si El imaterial ca si sufletul nostru pe care îl avem de la El si după care suntem înruditi cu El; si deci Dumnezeu nu poate fi socotit identic sau confundat cu materia statuilor de zei din templele păgâne ale Atenei. Pe baza acestei deductii a mintii trebuie să spunem că Dumnezeu este eterogen (de altă natură) fată de materia statuilor, si de aceea este absurd a-L confunda cu o statuie oarecare, oricât de pretios este materialul din care este turnată si oricât de genială este creatia artistului care a executat-o.
    In Ortodoxie sustinem întocmai acest adevăr. Avem icoane sfintite din aur si argint etc., executate cu măiestrie si cu talent, dar nu sustinem defel că Dumnezeu este identic si omogen (de aceeasi natură) cu aurul si argintul icoanei care-I reprezintă chipul. Noi învătăm că există un singur Dunmezeu, iar sfintele icoane au cu totul altă semnificatie decât aceea de a fi confundate cu Dumnezeu sau cu sfântul al cărui chip îl reprezintă. Ca urmare, învătătura noastră cu privire la sfintele icoane este identică cu cea din citatul de mai sus si nicidecum în contrazicere cu el, anume că dacă si cel din urmă om este mult superior si eterogen tuturor statuilor si icoanelor care-i reprezintă chipul, cu atât mai putin Dumnezeu ar putea fi omogen cu icoanele chipului Său. Dar prin aceasta nu se stirbeste cu nimic cinstirea sfintelor icoane.

    Apreciază

  19. Marian ciupagu zice:

    Pt. doamna sau domnisoara Cristina Popa Va aduc la cunostinta ca statuia lui Jupiter nu a fost data jos, ci i s-a dat numele de Sfantu Petru.Statuia lui Isis nu a fost data jos, ci i s-a dat numele de „fecioara cu fiul in brate”, iar zeita Diana a fost redenumita ” Maria, imparateasa cerului”, adica idolii nu au fost inlaturati ci doar cosmetizati, primind alte nume, adica aceeasi Marie cu alta palarie.O cunoastere mai temeinica a istoriei scoate la iveala faptul ca pana in secolul VII A.D. au existat lupte in crestinismul monahal intre iconoduli si iconoclasti, adica intre calugarii crestini ce nu acceptau icoanele si cei ce acceptau icoanele.La porunca a doua femei au fost icoanele bagate in crestinism ca obiecte de inchinare, si anume imparateasa Irina si imparateasa Teodora.In vremea Domnului IIsus si a ucenicilor, unde erau icoanele? Dar in vremea Sfantului apostol Pavel, care condamna inchinarea la icoane, unde erau icoanele?Daca gasiti un singur text biblic ce autorizeaza inchinarea la icoane si mi-l aratati, atunci ma voi inchina si eu la icoane.Eu va pot arata cu zecile textele biblice ce condamna idolatria de orice fel, inclusiv inchinarea la idoli(icoane, statui, etc.).Legat de sectanti si mergerea lor in Africa s-au Asia, cred ca dati dovada de rea vointa si de pripeala in gandire.Aici este vorba despre principii, puncte de vedere, idei si nu despre a-i judeca pe altii.Decat sa-i judecati si sa-i jigniti pe altii care nu impartasesc aceeasi gandire cu a dv. , mai bine cercetati istoria crestinismului, Biblia, si veti afla multe lucruri utile.Vei vedea ca „aberatiile de 2 bani”, s-ar putea sa fie lucruri serioase, in timp ce parodiile traditionaliste,straine de Scriptura, ca inchinarea la idoli si altele,sa fie intr-adevar lucruri de 2 bani.Din pacate, dupa tot sacrificiul Domnului IIsus,marea parte a crestinilor sunt straini de Adevarul lui Dumnezeu, gasit doar in Scriptura, si nu in brosurelele cu minciunele de pe tejghelele de la manastiri.Lumea este prostita de cei care ar trebui s-o duca pe drumul Scripturii si nu pe drumul traditiei plina de minciuni si aberatii, pentru bani.Cine castiga din comertul cu lumanari, tamaie,idolasi(icoane,cruciulite,etc.)? Nu cred ca sectantii fac asa ceva.Imaginati-va ce s-ar intampla daca bis. ort. ar scoate icoanele si inchinarea la ele ( care ar fi biblic si normal).Cat ar suferi negotul cu astfel de idoli! Ce de bani s-ar pierde!Ati inteles de ce se trage cu dintii sa ramana practici nebiblice in crestinism, ca tamaierea mortilor, aprinderea lumanarilor la morminte,inchinarea la icoane etc.,pentru ca sunt aducatoare de castig mult prin negotul respectiv facut in cadrul bis. ort. De ce sunt atat de multi sfinti in calendar?Pentru ca cu cat sunt mai multe slujbe la bis. cu atat sunt mai multi colaci, coliva, bani.Asta este realitatea, iar pentru a distrage atentia lumii de la astfel de industrie aducatoare de multi bani, se arunca cu noroi peste oameni nevinovati, care vor doar sa traiasca viata de credinta conform invataturilor sanatoase gasite DOAR in Scriptura.

    Apreciază

    • Daiana zice:

      Amin!!!
      Sincera sa fiu,eu prefer sa fiu numita sectanta decat sa fiu manipulata de biserica ortodoxa sau de cea catolica.Prefer sa fiu condamnata ca am LIBERTATE IN HRISTOS decat sa fiu sub stapanirea unei biserici anume,si mai bine ma duc intr-o „secta”,cum zic unii,dar unde imi gasesc o familie adevarata decat sa merg intr-o biserica cu inca 2000 de oameni intr-o incapere,ma uit in stanga „nu te cunosc”,ma uit in dreapta „nici pe tn nu te cunosc”,stam toti 2000 la slujba ca spectatori si dupaia plecam acasa fara nici o invatatura din Sfanta Scriptura si pe persoanele respective tot nu le cunosc,si poate mai cumpar tamaie si lumanari sa imbogatesc anumiti oameni,mai bine merg la o biserica adevarata,in care toti santem o familie unita si santem liberi,liberi sa credem in felul nostru,liberi sa luam propriile decizii,si nu santem judecati cand facem o prostie,ci santem ajutati,deci,vei care credeti ca santem o sect, CONDAMNATIMA CA SUNT LIBERA IN HRISTOS,CHIAR VA ROG SA FACETI ASTA,CONDAMNATIMA CA IL IUBESC PE DUMNEZEU SI CRED IN EL SI-N CUVANTUL LUI,IAR EU VOI FI FERICITA!!!!!

      Apreciază

  20. george d. zice:

    in ziua de azi fie care se inchina la ce vrea care la bani care la lucrurile cele materiale care furul le fura, rugina le roade, si molia le maninca , care la isusi Dumnezeuasa cum spune si la rugaciunile de dimineata :Veniti sa ne inchinam imparatului nostru Dumnezeu. Veniti si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu. Veniti si sa cadem la insusi Hristos,imparatul si Dumnezeul nostru. Numai bine si doamne ajuta .

    Apreciază

  21. Vai de tine zice:

    daca tu ai ajuns sa crezi ca
    chipul Mantuitorului care este pictat pe ICOANA este idol…atunci esti in stagiul de pregatire spre iad
    prietene cum poti sa afirmi o asemenea hula?
    stiai ca prima icoana a facut`o insusi Dumnezeu?
    NOI suntem icoana vie a Lui Dumnezeu
    pentru ca icoana vine din greaca ikon care inseamna CHIP
    cand Dumnezeu a zis „Sa facem pe om dupa chipul si asemanarea noastra ” cam asa ar suna „Sa facem pe om dupa icoana si asemanarea noastra”
    ceea ce Moise a construit in templu acei heruvimi aceia nu mai erau idoli? si chipul Mantuitorului pictat il numiti idol?
    icoana este ca o fereastra spre cer
    iar ce ai zis tu ca „Probabil că la începutul creştinismului oamenii au făcut icoanele doar pentru a-şi aminti de Dumnezeu” nu este deloc adevarat
    sfanta traditie a pastrat prin viu grai faptul ca insusi Luca a pictat prima icoana inca de cand traia Hristos si atunci de ce Hristos
    vai de voi sunteti rataciti si duce`ti si pe altii la iad

    si inca o chestie
    ESTI ASA MANDRU incat crezi ca tu le stii pe toate si habar nu ai nimic moderatorule hai sa iti zic si de ce
    ai zis ca nimeni nu si`l poate inchipui pe Dumnezeu Tatal pentru ca El este DUH.
    stii biblia ? esti sigur? vrei sa iti arat ca habar n`ai nimik?
    ai uitat cand Sfanta Treime s`a coborat la Avraam ? ah din pacate nici nu ai citit biblia in intregime daramite sa mai si stii asta
    si de acolo se poate imagina cum a fost Dumnezeu Tatal ca OM pe pamant cand si Moise l`a vazut si Avraam si multi altii
    dar El e pictat pe icoana asa cum ni s`a infatisat El noua nu cum ne imaginam noi ca ar fi…vai de tine copil la minte

    Apreciază

    • crestin zice:

      prietene daca spui ca Dumnezeu ne-a facut pe noi icoane crezi ca ne-a-afacut sa ne inchinam unii altora asa cum de fapt se obisnuieste in bisericile cu traditie .Ce folos ca Mintuitorul a platit ptr. pacatele noastre .Este scris in Scriptura ca El e singurul nostru mijlocitor.Daca ignoran existenta Lui ca mijlocitor si preferam sa ne inchinam oamenilor care asa dupa cum spuneti sint tot icoane,oare nu mihnim pe ce-L ce este singurul mijlocitor dupa cum a lasat D-zeu scris .Incercati sa aflati din Scriptura. D-l sa va binecuvanteze.

      Apreciază

    • aurel1967 zice:

      fati icoane si umpleti casa cu ele.(daca asta te ajuta sati lasi pacatele)…DAR NU TE INKINA INAINTEA LOR…pt ca asta este deja INCALCAREA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU.

      Apreciază

  22. Vai de tine zice:

    pentru voi ce inseamna
    Laudati pe Domnul intru Sfintii Lui ?
    chiar Psalmul 150 incepe asa
    apoi
    Psalmul 144 „Statuta imparateasa de`a dreapta Ta”
    orbilor
    Trupul sfantului Prooroc Elisei MORT FIIND A INVIAT PE ALT MORT DOAR CAT L~A ATINS
    dovada ca trupurile sfintilor sunt vrednice de adorare si cinste
    pentru ca prin trupurile Sfintilor Dumnezeu lucreaza si ne ajuta
    cinstind un sfant cinstesti pe Cel de la care EL are puterea
    niciodata nimeni nu a crezut ca un Sfant are puterea de la el insusi ci de la Dumnezeu de aceea si spunem „Sfinte Gheorghe roaga`te Lui Dumnezeu pentru noi ”
    orbilor

    Apreciază

  23. Dana zice:

    Orice hotărâre bazată pe credința în Isus Hristos nu poate să rămână tacită sau pasivă, ci întotdeauna e publică, e vizibilă, e spusă, e transmisă. De ce? Fiindcă Isus Hristos nu e doar un mit, doar o legendă, nu e ceva fictiv, sau mistic, ci e Ceva viu și când ai viață te exprimi! De aceea, te provoc să iei această hotărâre de dragul lui Isus Hristos, și de dragul tău!”
    Şi creştinismul nu este o religie. Este o relaţie de iubire între tine şi Tatăl tău din ceruri.

    Apreciază

  24. florin zice:

    deobicei, cei ce nu cred in icoane, nu cred nici in sfinti, icoana o inteleg in ideea de alt Dumnezeu, la care te rogi, asta e pentru unii icoana, dar cum ne explicam ca Isus nu a aruncat din Templu icoanele, desi erau acolo,cum de Isus se ruga in templu fara sa il deranjeze icoanele?

    cum puteau oamenii din vechime sa inteleaga scriptura daca nu stiau citi, decat prin imagini? oare idoli adevarati nu sunt precum: sarpele de alama? sau vaca ce e considerata sfanta si oamenii se inchina la ea? chiar Isus se marturiseste necredinciosilor, cum poate el sa fie de la cel necurat, daca propovaduieste numele lui Dumnezeu, cum sa fie el idol daca vine sa implineasca porunca Tatalui nu sa o strice?

    Oare Biblia nu e chip cioplit? In antichitate se sculpta in piatra si in lemn, oamenii ai lui DUMNEZEU, cum puteti sa spuneti ca e chip cioplit icoana? daca moise a sculptat cu mana lui cele 10 porunci?
    sa zicem altfel … a cioplit in piatra… porunca: „sa nu iti faci chip cioplit si nici sa nu te inchini lui! ” … sau altfel spus, sa nu va inchinati la Decalog ci sa il respectati… oare nu e la fel ca icoana?
    Oare cum putea Dumnezeu sa lase o asa blasfemie, daca era chip cioplit Decalogul? Oare literele nu sunt tot un desen? litera „O” ESTE UN CERC, AM DESENAT UN CERC… deci? daca spunem ca icoanele e chip cioplit, putem spune la fel si despre Biblie, si despre Decalog…

    oare oamenii nu se roaga la Dumnezeu in fata icoanelor, sa implineasca voia lui Dumnezeu? Oare Isus nu este chip si asemanarea lui Dumnezeu? oare icoana, care dateaza exact din perioada Apostolului Luca,nu a fost reprezentare la ceea ce s-a vazut cu ochii lor? reprezentarea lui Isus?

    Oare Giulgiul din Torino nu e Icoana idolatrica? chair daca in giulgiu a fost invelit trupul lui Isus? oare noi nu suntem chip cioplit? ca suntem dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, si icoanele sunt pictate dupa chipul si asemanarea lui Isus, a Maici Domnului, a apostolilor.

    oare voi care nu credeti in moaste si in minunile moastelor, si in minunile icoanelor, cum explicati faptul ca ramasitele Apostolului Luca au facut minuni, despre care se spune ca a facut primele icoane, si s-a vorbit aici ca Luca era doctor, da era doctor si zugrav…

    oare cum Stefan cel Mare care se ruga la icoane, si la icoana Maici Domnului, biruia in lupte, si Icoana Maici Domnului era capatai pentru Stefan in biruinta Imperiului Otoman pagan, oare poti sa te rogi la Dumnezeu, si la Maica Sfanta si sa te ajute deavolul sa castigi impotriva lui? impotriva paganilor din Imperiul Otoman?
    Cum poate Deavolul sa lupte impotriva lui, cu o oaste infima sa darame un Imperiu de PAGANI?

    …caci cei ce cred si nu se indoiesc, si nu au nevoie de dovezi, vor fi si mai apreciati de Dumnezeu…

    Apreciază

  25. geo zice:

    mesaj despre icoane intr-un site facut de sectanti.NO COMENT

    Apreciază

  26. Kariopoli zice:

    Gog din Magog este China nu Rusia

    Apreciază

  27. husand zice:

    Deuteronom 4:15-19 „Fiindcă n’aţi văzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o înfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămînt, sau chipul vreunei păsări care sboară în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrăşte pe pămînt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte în apele dedesubtul pămîntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicîndu-ţi ochii spre cer, şi văzînd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tîrît să te închini înaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sînt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a împărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul întreg”.
    Citat biblic.

    1 Timotei 6:14 să păzeşti porunca, fără prihană şi fără vină până la arătarea Domnului nostru Isus Hristos,
    1 Timotei 6:15 care va fi făcută la vremea ei de fericitul şi singurul Stăpânitor, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor,
    1 Timotei 6:16 singurul care are nemurirea, care locuieşte într-o lumină, de care nu poţi să te apropii, pe care nici un om nu L-a văzut, nici nu-L poate vedea, şi care are cinstea şi puterea veşnică! Amin

    Mai, cine spune adevarul ?

    Apreciază

  28. gigi zice:

    Este evident,dragii mei,ca Biblia interzice inchinarea la ORICINE SAU ORICE ALTCEVA,in afara lui Dumnezeu.
    „DOMNULUI DUMNEZEULUI TAU SA TE INCHINI SI NUMAI LUI SA-I SLUJESTI” !!!-ati citit cumva??
    Apoi,in Templul din timpul lui ISUS NU EXISTAU ICOANE!!
    Dvs.nu confundati de ex.heruvimii din Sf.Sfintelor cu icoanele,pt.ca la aceia NU SE INCHINA NIMENI!!
    Nu este gresit ca un pictor sa-si imagineze cum arata Maria,mama lui Isus si sa o picteze.Poate sa-i dea chipul Giocondei…nu are importanta.Cand insa acest obiect,aceasta pictura se face pt.ca oamenii sa se inchine ei,ATUNCI este o problema!!
    Rolul ortodoxismului in Balcani si in Rusia nu-i confera acestei religii drepturi sporite,nici nu-i scuza devierile de la Biblie.
    Cititi de exemplu care era ierarhia in bisericile din sec.I: apostoli,prooroci,invatatori….unde erau preotii?? Gasiti UN SINGUR exemplu ca un apostol de pilda sa se autodenumeasca „preasfant” ori „preafericit”???
    Si apoi,stimata doamna sau domnisoara,CARE SUNT REALIZARILE in plan religios si social in zona ortodoxa?Care sunt acestea in Romania??
    In plan religios: cosmetizarea datinilor pagane in datini si sarbatori „crestine” (ex.Die Soles= Craciun)
    -„reconvertirea” idolilor despre care s-a facut vorbire mai sus
    -o profunda criza morala
    In plan social:
    -este zona cea mai saraca a Europei,desi sunt cele mai mari bogatii aici (petrol,minereuri etc.)
    -este zona cea mai corupta a Europei
    -este zona cu cei mai multi betivi-biserica ortodoxa nici nu-i constientizeaza pe oameni ca betia este un pacat
    -este zona cea mai intoleranta a Europei
    In ce priveste „sectele” care au aparut de un secol,aici de asemenea gresiti.Reforma bisericii a fost un proces permanent de la Marea Apostazie din sec.II e.n.pana in prezent.Au existat mereu si permanent persoane care s-au opus randuielilor nebiblice introduse de un cler bigot si ahtiat dupa putere si bogatie.
    Iar ortodoxismul exista de la Marea Schisma -1054 e.n.deci NU ARE 2000 de ani…
    Este evident ca inchinarea LA ORICE SAU ORICINE ALTCEVA RESPECTIV ALTCINEVA in afara lui DUMNEZEU este idolatrie.Porunca a doua ne interzice sa facem asemanari cu lucruri din cer…ne interzice sa ne inchinam lor…
    D-le Florin,dar dvs.scrieti mult,insa fara nici o baza biblica.Oamenii nu stiau carte??De ce nu i-a invatat carte clerul??De ce nu le-a dat Biblia sa o citeasca??Pt.ca vedeau IMEDIAT ca avem UN SINGUR MIJLOCITOR,pe Isus si un singur MARE PREOT tot pe Isus,”mijlocirile” popilor dvs.fiind nule…
    Apoi,Stefan cel Mare a fost un viteaz care insa nu a castigat toate bataliile,era „degraba varsatoriu de sange nevinovatu” omorandu-si fara judecata potrivnicii si pe ostasii raniti in spate,apoi a fost un vajnic curvar,umpland Moldova de odrasle ale domniei sale.Curat comportament crestinesc!!Sigur,a fost un conducator abil,un ostas bun,un strateg insa mediocru,care parjolea tara facand pagube infinit mai mari decat faceau otomanii….A fost adica o persoana proeminenta d.p.d.v.laic,dar crestineste vorbind…a construit manastiri,dar in paralel avea peste tot femei pe care le iubea intr-o veselie,cu multisor Cotnari la bord….
    Despre inchinarea la oase….este ridicola!! Pai crestinii din sec.I se inchinau la oasele stramosului lor Avraam,prietenul lui Dumnezeu??IPS Tomisului are simtul umorului punandu-va sa va inchinati la oase de oaie!! La cate din acestea nu v-ati inchinat dvs….calcandu-va in picioare!!!Furandu-va banii ori lucrurile!!Curat comportament crestinesc…Asa ceva ne-a invatat Isus sa facem??
    Noi credem (si nu ne indoim )NUMAI IN DUMNEZEU SI ADEVARUL SAU,cuvantul Sau BIBLIA,nu in obiceiuri,datini,idoli,cler,theotokos,botezul bebelusilor,alte mii de erezii introduse de persoane interesate,”lupi rapitori” cum ii numeste Biblia.CERCETATI ORICE DUH,asa scrie in Biblie.Crede si nu cerceta este un dicton eretic.Nu scrie asa ceva in Biblie….

    Apreciază

  29. Emi Ghinet zice:

    Hai sa fim seriosi ca Vechiul Testament este facut pentru oamenii timpului respectiv, e un soi de „constitutie”…oricum toti il percepem absolut fals pe Dumnezeu pentru ca mintea umana e limitata. chiar daca nu o pictam sau nu o cioplim in piatra, oricum avem o imagine falsa a unei Divinitati personale antropomorfe (vorbesc de noi, crestinii). Asta e practic „idolatrie”,nu? Si ar fi stupid sa credem ca Divinitatea poate avea porniri razbunatoare si „atacuri” de gelozie, cum e stupid si sa consideram ca pentru greselile noastre vor plati copiii nostri. E intuitiv ca poruncile divine se apropie de cele din Biblie, dar e clar ca legile lui Moise au fost prezentate intr-o forma care sa sperie cat de cat multimile din acea vreme. Sa nu uitam ca, de cand e ea, religia are ca principal scop manipularea maselor…Cum altfel sa tii in frau atata lume daca ii prezinti un Dumnezeu iubitor si pacifist, care iti lasa liber arbitru si te lasa sa-ti dai singur seama de greseli, fara sa te pedepseasca pentru ele?

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Faptul ca crezi ca in priza este curent electric sau nu, nu te scapa de electrocutare daca pui mina acolo. La fel si cu Dumnezeu, faptul ca crezi ca El poate sau poate pedepsi, nu te scapa de pedeapsa Lui in caz de pacat.

      Apreciază

      • Emi Ghinet zice:

        na, fiecare percepe in felul lui. Eu nu-L vad pe Dumnezeu ca o entitate razbunatoare. Bineinteles, cred intr-o lege a compensatiei, daca faci un rau sau abuzezi de calitatile tale, cu siguranta creezi un dezechilibru care va fi compensat prin aceleasi actiuni pe care le-ai intreprins sau prin fenomene complementare („Cel ce ridica sabia, de sabie va fi taiat”). Dar asta cred eu ca se produce printr-un mecanism de echilibrare, la fel ca toate fenomenele din univers , pentru orice actiune exista o reactiune (cum se produce curentul electric – proces de echilibrare a sarcinilor electrice dintre cei doi poli ). Daca acel fulger se petrece intre atmosfera si scoarta terestra, asta nu inseamna ca Divinitatea se razbuna, ci pur si simplu legile naturale cauta sa compenseze un dezechilibru. Cred ca ar trebui sa cam scoatem din contextul etic si personal notiunea de Divin.

        Apreciază

  30. cristina popa.. zice:

    ….oarba eu nu sunt din pacate pentru cei care contesta afirmatiile mele….nu am scris aceste raspunsuri ca sa ma cert sau sa jignesc, ci sa mi apar credinta crestin- ortodoxa……asta denota rautate din partea voastra…ma repet…Dumnezeu sa va lumineze mintea si sufletul, sunteti tare rataciti…

    „De omul eretic (sectar) după întâia şi a doua mustrare depărtează-te” (Tit 3, 10).

    Pe omul sectar după mustrare îl părăseşti şi-ţi este ţie ca un păgân…

    mai oameni buni din pricina neştiinţei sau a relei credinţe, unii împăraţi au căzut în capcana hulitorilor care făceau confuzii grave, ca şi azi de altfel, între închinarea la idoli (Ieşire 20, 4) şi închinarea la icoane. După cum se ştie prea bine în Sfânta Scriptură avem numeroase şi aspre cuvinte la adresa idolilor, dar nu vom găsi niciun cuvânt împotriva cinstirii Sfintelor Icoane. Vom găsi, aşadar, că omul este făcut după chipul lui Dumnezeu (Facere 1, 27); Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat este chipul lui Dumnezeu cel nevăzut (Coloseni 1, 15), icoana fiinţei Lui (Evrei 1, 3), Cel ce m-a văzut pe Mine, a văzut pe Tatăl zice El (Ioan 12, 45; 14, 9). Cine nu ştie că Duhul Sfânt S-a arătat în chip trupesc ca un porumbel (Luca 3, 22) şi în chipul limbilor de foc (Faptele Apostolilor 2, 2-4)? Pentru a fi mai limpede exprimat, care este deosebirea între închinarea la idoli şi închinarea la icoană, vom arăta că idolii erau consideraţi chiar dumnezei, deşi erau nişte statui la care se închinau şi le cereau să le fie întru ajutor. Deci era o clară anulare a lui Dumnezeu din credinţa lor, care se limita, pur şi simplu, la apelul direct la statuie. Iată textul biblic: Poporul ales (n.n.) s-a abătut curând din calea care am poruncit lor şi au făcut viţel de aur şi s-au închinat lui şi au jertfit lui şi au zis: Iată, Israele, dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului (Ieşire 32, 8; II Regi 12, 28-30; Ieremia 2, 27).
    În ceea ce priveşte icoana, este ca o mijlocire a ceea ce reprezintă ca înfăţişare către Dumnezeul Cerului şi al Pământului, pentru a fi ajutaţi în cererile care se fac. Iar dacă idolatrii cereau ca statuia să-i ajute, creştinul ortodox cinsteşte Sfintele Icoane şi se roagă lui Dumnezeu, icoana fiind punctul de întâlnire între Dumnezeu şi om, dacă reprezintă ca imagine sau chip pictat pe Iisus; punct de întâlnire între om şi Maica Domnului; punct de întâlnire între omul care se roagă şi Sfinţii pe care-i reprezintă icoanele.
    Pentru a nu rătăci, noi credem, ca şi Sfinţii Părinţi, că: Cinstirea icoanei se înalţă la chipul cel dintâi, şi, de aceea noi nu zicem: icoană, ajută-mi, ci în faţa icoanelor ne rugăm: Doamne miluieşte-mă!… Maica Domnului, nu mă lăsa! Sfinte Nicolae, Sfinte Ioane, Sfinte Vasile, Sfântă Filoteea, Sfântă Parascheva, toţi sfinţii… rugaţi-vă pentru noi, păcătoşii! Ca să mergem mai departe, vom vedea şi deosebirea între idoli şi obiectele sfinţite. Ştim că Profetul Moise, după porunca lui Dumnezeu construieşte cortul sfânt, altarele, sicriul legii, sfeşnicul cu şapte braţe, heruvimii de aur (Ieşire 25, 40) şi şarpele de aramă (Numeri 21, 8), care erau considerate obiecte şi lucruri în mod special sfinţite. Pentru a se lămuri de-a pururi învăţătura despre cultul sau cinstirea Sfintelor Icoane, în anul 787, la Niceea, s-a întrunit al şaptelea Sinod Ecumenic, la care au participat 367 de Sfinţi Părinţi şi 136 de arhimandriţi şi stareţi de mănăstiri, Sinodul fiind condus de Patriarhul Tarasie al Constantinopolei, iar din partea Romei, Papa Adrian prin trimişii săi Petru arhiepiscopul şi Petru prezbiterul.Mai cititi si altceva nu numa ce vreti voi….

    si pt alex ……daca vrei sa afli mai multe raspunsuri uite adresa asta intra si documenteaza te

    Citatul acesta se refera numai la idoli. cu ,, sa nu ti faci chip cioplit ,,citeste cu atentie in Sfanta si dumnezeiasca Scriptura in aceste locuri: Ies., 25, 1-40; 26, l-37; 27, 1-21 s.a. E clar ca Dumnezeu a poruncit sa se faca multe lucruri care sa fie cinstite de oameni spre slava Lui. Tot despre aceasta vezi si la sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cap. 16 s.a. In toate a fagaduit Dumnezeu sa fie prezent.
    Daca cei doi Heruvimi din Vechiul Testament, precum si chipurile de Heruvimi cusute pe catapeteasma de acolo, au fost poruncite de Insusi Dumnezeu, nu este cu putinta ca sfintele icoane sa fie oprite de El. Si daca cei ce au cinstit si s-au inchinat chipurilor Heruvimilor in Testamentul Vechi, la porunca directa a lui Dumnezeu, chiar atunci cand idolatria era foarte aspru condamnata, n-au putut cadea nicidecum in osanda, atunci nu pot fi osanditi nici cei ce cinstesc sfintele icoane. Idolii, intr-adevar, sunt neputinciosi, dar sfintele icoane adeseori au dat dovada ca au in ele putere dumnezeiasca de a face minuni, punand in uimire uneori o lume intreaga; insusi acest fapt este foarte graitor in privinta atitudinii pe care trebuie sa o avem fata de sfintele icoane. Si mai spuneti ca eu sunt oarba…..Apropo… ati vazut vreodata o icoana facatoare de minuni?….Daca ati fi simtit dulceata iubirii lui Hristos asupra voastra rugandu -va in fata icoanel Sale nu ati mai fi afirmat asemenea lucruri…..Eu nu mai intru aici caci nu intelegeti oricate raspunsuri v-as da la intrebari.

    „De omul eretic (sectar) după întâia şi a doua mustrare depărtează-te” (Tit 3, 10).

    daca mai vreti raspunsuri….uitati aici….

    http://www.crestinortodox.ro/carte-866-79906-cultul-sfintelor-icoane-8

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Domnisoara Cristina Popa, comentariile d-voastra sunt prea interesant exprimate. „De omul eretic (sectar) după întâia şi a doua mustrare depărtează-te” (Tit 3, 10). Pai de aia si ne-am departat de ortodoxi. Ar fi bine sa privesti care este raportul mondial dintre ortodoxi si protestanti. Ai vedea ca ortodoxii sunt 1/10 din protestanti. Numai baptistii sunt de 1,5 mai multi decit toti ortodoxii, nemailuind in calcul si celelalte denominatiuni evanghelice. Ma intreb si eu cine sunt sectarii, ca sa ne departam de ei?

      Apreciază

    • Daiana zice:

      Eretic nu inseamna neaparat ceea ce numiti voi „sectari” (si defapt ii „sectanti” nu „sectari”),ci inseamna necredincios in acest context.daca un om nu crede in asa-zisa „putere miraculoasa a obiectelor de cult(gen icoane)” si nu-i prost (scuzami exprimarea,dar asta-i adevarul) sa dea banii aiurea pe niste lucruri care nu-L aduc pe Dumnezeu mai aproape,doar le stoarce portofelul sa-i imbogateasca pe altii,dar el crede in Puterea Domnului de a invia mortii,de a vindeca orice boala,si in faptul ca El poate face ORICE,acel om poate fi necredincios?Zici mii de lucruri cum ca biserica ortodoxa ii „the best”,dar fara lucruri intemeiate,personal vorbesc cand zic,dar datorita asa zisei „biserici”,numita ortodoxa,am ajuns sa-L urasc pe Dumnezeu,si astfel sa fac numai pacate,iar cand am intrat intr-o „secta” (cum o numesti tu),m-am lepadat de pacatele mele,m-am mantuit prin pocainta.acum te intreb,dc,desi aveam casa plina de icoane si mergeam zilnic la biserica ortodoxa,mi-am pierdut credinta?dc nu L-am simtit pe Dumnezeu in biserica ortodoxa?si nu-s singura in situatia asta,stiu o gramada de oameni care au fost in situatia mea,cu ce am gresit ca ne-am intors la Dumnezeu,dar in felul nostru,dupa Biserica Veche si dupa Cuvantul Domnului?
      Si inca un lucru legat de obiectele de cult date spre vanzare.In Ioan 2:13-16,cand se facea „piata” in Templu,uitate ce le-a zis Isus vanzatorilor „Nu faceti din casa Tatalui Meu o casa de negustorie”,adica El nu vrea ca biserica sa fie o piata,mergi si cumperi (porumbei si alte animale cum era in vremea respectiva,sau obiecte de cult,cum ii akm),El vrea ca Biserica sa fie un loc respectat si iubit,si de asemenea,crezi ca El vrea ca,dupa ce mergi la biserica,sa mergi sa barfesti,cum fac babele alea ca ies de la biserica „ai vazuto pe aia cum ii imbracata?””da aia sti ca so culcat cu ala?”si chestii dinastea murdare,ASTA VREA DUMNEZEU SA SE INTAMPLE IN BISERICA?IN CASA LUI?

      Apreciază

      • Daiana zice:

        si am uitat sa mentionez,legat de osemintele unui sfant,cele care au inviat un mort.voi chiar credeti ca osemintele l-or vindecat?sincer,asta-i pura prostie,niste oseminte nu pot face asa cv,DUMNEZEU A INVIAT ACEL MORT,NU OSEMINTELE LA CARE VA INCHINATI!!!!!!!!

        Apreciază

  31. SF IOAN BOTEZATORUL VA SPUNE NAPARCILOR SA VA INTOARCETI LA HRISTOS! zice:

    APROPO CRISTINA POPA …HRISTOS SA TE RASPLATEASCA PE TINE SI PE ALTII CA TINE CARE IL APARA PE HRISTOSUL SI DUMNEZEUL CEL ADEVARAT!

    „Pe orişicine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl va mărturisi şi Fiul omului înaintea îngerilor lui Dumnezeu.,, ..

    . APROPO CRESTINI ORTODOCSI !SA NU VA TEMETI DE CEI CARE POT SA UCIDA TRUPUL CI DE CEI CARE POT UCIDE SUFLETUL !DE ACESTIA SA VA TEMETI!!!!! AMIN!

    Apreciază

  32. Raducu zice:

    Jenant, in timp ce voi va certati, creati pricina de ras pt diavol.Ortodocsilor v-ati batut joc de Isus si ati murdarit Biserica cu traditiile voastre pagane ba chiar oculte unele.Apoi veniti cu reguli de scriere a numelui Mantuitorilui.Voi chiar nu stiti ca Isus e traducerea lui Iesu Hristu din ebraica?Voi ortodocsii va inchinati si va rugati la icoane pentru ca sunteti prea pacatosi sa faceti asta pe genunchi in fata lui Dumnezeu care vede in ascuns…asta e motivul…ca doar nu o sa va certe sfantul…numai Dumnezeu cearta si pedepseste…asa ganditi.Protestantii din care si eu fac parte ne adresam in mod direct lui Isus si Tatalui asa cum si gasim in Biblie.Fara sa pupam mainile popilor sau sa ne inchinam lor…si fara sa dam bani ca sa ne ierte popa…(unde mai pui ca popii nici nu sunt pocaiti – a se cauta ce inseamna a te pocai in dictionar).Este o vorba cum ca Biblia sta departe de pacatosi cum si pacatosii de Biblie.Inainte sa trec de la ortodoxism la protestanti ma gandeam ca nu o sa mai fac ce-mi place…adica unele pacate…pana ce mi-a vorbit Dumnezeu si mi-a aratat ca daca vreau Mantuirea trebuie sa ascult de cuvant.Voi dezgropati Sfintii Lui Dumnezeu si va inchinati la oase.Cat timp ne va mai rabda Dumnezeu?Cat timp va sta si va privi ceea ce faceti voi?Da oare ce spun Sfintii cand vad ce faceti?Ma rog pentru voi sa va vorbeasca si voua Dumnezeu…dar pentru asta trebuie sa-I cereti sa va spuna El care este adevarul.Nu trebuie sa aderezi la vre-un cult ca sa il cunosti pe Dumnezeu….la nici unul chiar….trebuie doar sa citesti Biblia si sa ceri intelepciune.Si mult post si rugaciune.dar fara pupat si inchinat decat la unicul Fiu de Dumnezeu si la Unicul Creator Atotputernic.Ortodocsii isi apara traditia neamului in timp ce eu imi apar Mantuitorul si Tatal Ceresc.

    Apreciază

    • Anca zice:

      auzi draga Dumnezu ne asculta noua rugaciunile imi pare rau ca iti zic ! puteti vorbi voi cat vreti ca veti vedea voi! eu una cred in Cruce si Icoane si in Fecioara Maria pentru ca de cate ori ma rugam ma ajuta ! PACAT de toti care nu cred in Fecioara Maria ! documenteaza-te despre Parintele Arsenie Boca si mai vorbim! fiecare crede ce vrea dar macar voi daca va rugati va ajuta Dumnezu?! eu cred ca daca nu facem bine ceea ce facem nu ne ajuta Dumnezu nu? traim o viata minunata cu traditile noastre sa stii! apoi voi traitiva viata cum vrei ! de ce cand la biserica se face o slujba in numele tau si Dumnezeu asculta rugaciunea ce se face si ajuta aceea persoana? de ce zice Dumnezu *cinsteste pe tatal tau si pe mama ta…..* asa cum noi ne iubim mama mai presus de Dumnezu si am face orice sa o avem mereu langa noi ,iar atunci cand te roaga o mama ceva nu poti sa o refuzi si tine cont indiferent cat de buna sau rea e o mama oricum o iubesti!!! asa si IIsus a iubit-o pe mama Lui si asa ii asculta IIsus rugaciunile la mama lui si e Sfanta asa cum si pentru noi e Sfanta mama indiferent de ce face ea privind faptul ca mama noastra are multe pacate! acuma crede ce vrei roagate cum vrei sper sa iti asculte Dumnezeu rugaciunile si sa te ajute daca faci ceea ce faci bine! ca pe noi ne ajuta !

      Apreciază

      • popa ilie zice:

        cu respect va spun….daca va iubiti mama sau pe oricine sau altceva decit pe dumnezeu…sinteti in pericol…nu sinteti vrednica de el adica de dumnezeu.revizuiti/va intiietatea iubirii…vezi aici prima porunca.fiti binecuvintata.

        Apreciază

  33. Alex zice:

    domnu’ „vai de tine” … Spui ca Dumnezeu a facut prima icoana , noi fiind icoana lui Dumnezeu pe Pamant . O intrebare : Cine se inchina la noi … si daca nu o face nimeni .. de ce nu o face ?? ( ca doar suntem icoana ) .
    Nu avem nimic cu icoanele , ci cu faptul ca unii oameni care nu cunosc adevarul , se inchina la ele , lucru condamnat de Biblie si Dumnezeu .

    Apreciază

  34. SF IOAN zice:

    jegosilor DC NU postati tot ce scriem si noi?….DUMNEZEU VEDE TOT!!! …DA S VEDE K V AM DAT ARGUMENTE SI LOGIC CA NU LE POSTATI////V AM INVINS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ADEVARUL INVINGE INTODEAUNA!! FII AI LUI SANTAN SA VA FIE FRICA DE CRESTINI ORTODOCSI!!!!!

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Asculta Sfinte Ioan, eu nu public comentariile tale pentru ca esti dobitoc nu pentru ca esti ortodox. Imi cer scuze de exprimare, dar comentariile tale ma cam supara.

      Apreciază

  35. Elvis zice:

    Cred că una dintre cele mai mari dureri ale Bisericii creştine este lupta dintre cei care o alcătuiesc !

    Apreciază

  36. Adrian zice:

    Cum sa intelegem sectele.
    Sa zicem ca exista o organizatie pentru salvarea padurii. Organizatia asta are uniforme, strange donatii si lupta pentru salvarea padurii.
    Sa zicem ca exista cineva care vrea sa taie padurea si ca organizatia aceasta il supara. Ce face el. face o organizatie pe care o numeste Adevaratii salvatori ai padurii. Da si el uniforme , strange si el donatii si scrie si el manuale. Organizatia aceasta e utilizata pentru a ataca si discredita adevarata organizatie de Salvare a padurii.

    Probabil ca la fel e si cu organizatiile infiintate de oameni dupa 1500 care isi spun Biserici.

    De fapt este un document istoric care zice asa: ” In societatile … in care NOI am stabilit protestantismul si discordia. ” NOI inseamna organizatie umana.

    Cand IIsus a data viata vesnica oamenilor prin Sfanta Impartasanie probabil ca ingerul cazut a urlat. Ce a facut? A facut organizatii pe care le-a denumit Biserici si care nu dau Sfanta Impartasanie. Au si acele organizatii oameni ce isi zic pastori, au cladiri ce le denumesc Biserici si altele si care induc lumea in eroare.

    Parintele Arsenie Boca zice in cartea Cararea Imparatiei pagina 14:
    „Caci pana acum nelegiuitul a scornit peste 800 de secte , luntri sau Biserici mincinoase, in care pe multi ii ia de minte si-i duce cu el.Inselaciunea e usor de prins: corabierul vrasmas si hristosii mincinosi nu au crucea pe catarg , iar inauntru nu au cele 7 taine.”

    Adica inauntru fara cele 7 taine poti sa nu ai Mancare pentru viata vesnica si spovedirea pentru stergerea pacatelor.

    Ioan 6:53
    „Si le-a zis IIsus:Adevarat , adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi.”

    Ce pot face organizatiile protestante, unii nu dau nimic altii dau simbolul sangelui si simbolul trupului . Si pot ramane oamenii fara viata in ei gandindu-se ca ei asculta de IIsus. Si ei sunt invatati sa vorbeasca frumos, sa nu bea, fatada e acolo dar cand substanta e luata la intrebari, lipseste. Caci si Islamul invata lumea sa nu bea lumea si sa nu fumeze dar nu au Sfanta Impartasanie mancare pentru viata vesnica.
    A dat IIsus sfanta spovedire care iarta pacatele? Asa ceva nu e in Bisericile protestante si se pot duce oamenii cu pacatele nespalate de spovedire si nesterse. Avortul de exemplu poate fi sters de spovedire.

    Deci intr-o propozitie, Protestantismul poate fi pacaleala de la ingerul cazut pentru nestiutori.

    Citeste Biblia si intreba-te, unde sunt Bisericile din Biblie, unde e Biserica din Ierusalim prima Biserica din Lume, unde e Biserica din Corint, unde e Biserica din Antioh?
    Toate inafara de Biserica din Roma sunt azi ORTODOXE.

    Deci inca odata pe scurt. IIsus a venit sa dea viata venica oamenilor. A data Sfanta Impartasanie in Biserica ortodoxa , pentru viata vesnica.
    Ingerul cazut probabil ca a urlat si dupa 1500 , PROTESTANTII AU APRUT LA 1500 DE ANI DUPA CE IISUS A VENIT, a infiintat organizatii ce le denumeste Biserici care nu dau SFANTA IMPARTASANIE PENTRU VIATA VESNICA.

    NU crezi, citeste pentru tine Sfanta Liturghie a Apostolului JAMES scrisa la anii 60 sau Sfanta Liturghie a Apostolului si Evanghelistului Matei . http://en.wikipedia.org/wiki/Liturgy_of_St_James http://web.ukonline.co.uk/ephrem/lit-james.htm

    INVATA UNELE SECTE, AICI NU E VORBA DE A DA MANCARE PENTRU VIATA VESNICA CI DE A DA CUVINTE. Pai cum sa dai cuvinte cand Apostolul James a scris o Sfanta Liturghie in anii 60 in care dadea Sfanta Impartasanie?

    CE vezi in aceste Liturghii? Ca erau Biserici, preoti si ca Apostolii au scris Liturghie centrata pe Sfanta Impartasanie pentru viata vesnica. Ce ,mai vezi. Ca Liturghiile contin rugaciuni pentru cei departati.

    Uite o poza cu un inger ce vine cand o femeie vine la Sfanta Liturghie IN BISERICA ORTODOXA:

    FRATILOR E TIMPUL SA VEDETI PACALEALA PROTESTANTA.

    http://www.monachos.net/forum/showth…r-eternal-life

    ZIC SECTELE SI NOI DAM SFANTA IMPARTASANIE. INSA ELE ZIC NOI DAM SIMBOLURI. PAI CINE ARE NEVOIE DE SIMBOLURI CAND IN BISERICA ORTODOXA E SFANTA IMPARTASANIE ADEVARATA.

    ZIC SECTELE NOI FACEM LUMEA SA NU MAI BEA. Pai daca asta era scopul ultim, atunci de ce sectari si nu Islamisti sau altii ca si ei te invata sa nu mai bei? IIsus a venit sa dea Mancare pentru viata vesnica, sa aduca pe om la Vesnicie si asta se intampla in Biserica Ortodoxa.

    Te-ai intrebat vreodata unde sunt Bisericile de care citesti in Biblie? Sunt la Ortodocsi toate Bisericile de care citesti in Biblie fara Biserica din Roma. Biserica din Corint: Ortodoxa. Biserica din Antioh: Ortodoxa. Biserica din Ierusalim, prima Biserica din lume: Ortodoxa.

    Un alt mesaj in aceeasi idee e si:
    Duminica se da la Biserica Ortodoxa Sfanta Comuniune pentru viata vesnica

    O sa zici, pai mie din secte nu mi-a spus nimeni asta. Pentru ca poate multi din ei nici nu stiu si cred ca credinta este nu bea si nu fuma cand de fapt e mult mai mult.

    Apreciază

    • andrei zice:

      Foarte frumos ai vorbit,asta spune tot.

      Apreciază

    • Catalin zice:

      Saracutul de tine, ti-a redactat satan multe minciuni. Si tu cu mintea incetosata de prostii si forme moarte le-ai inghitit ca pe galusca. Nici o referire la Sfintele Scripturi ci la prostii scrise de unii si altii. Arsenie Boca prin ce Epistola in regasesc? Apostolul James cine este(sa nu-mi spui ca e vorba de Iacov, ca nu cred ca in BOR s-a impus acest nume) si unde in Biblie gasesc aceasta „Sfanta Liturghie? Omulet cu capul turmentat ia si citeste Noul Testament Ortodox Sinodal si nu cartile unor intitulati preasfinti (ca fariseii care-si dadeau slava unii altora) de catre alti „sfinti”. SI nu uita ca pe Isus Hristos l-au rastignit cei din semintia lui Aaron si Levi, pusi de Dumnezeu preoti si leviti. Si ei aveau un mandat dar au ales sa rastigneasca pe mostenitorul ca sa-i fure via. Fiecare sa se cerceteze pe sine si sa vada daca este un slujitor al Domnului sau doar un impostor care fura din slava Dumnezeului celui viu. Domnezeu zice la Oseea 6.6 „Căci bunătate voiesc, nu jertfe, şi cunoaştere de Dumnezeu mai mult decât arderi de tot”. Ce-i oferim noi lui Dumnezeu, inchinare si ascultare sau forme fara valoare, asa ca sa ne justificam ca ardem si noi, ca si Cain, niste spice pe altar?

      Apreciază

  37. raducu zice:

    din nou zic…jenant.atunci cand primesti Duhul Sfant nu poti sa te certi si nu poti sa-ti aperi cultul din care faci parte.Eu n-am vazut ortodox avand Duh Sfant…cam toti se cearta in felul sau caracteristic aparandu-si traditiile pe care nu le gasesti in Biblie.Cand primesti Duhul Sfant, Acesta nu te va lasa sa intri la ortodocsi ci te va indemna sa cauti acele locuri unde Trinitatea este pusa in prim plan, unde se face studiu biblic, se organizeaza misiuni pt vestirea cuvantului lui Dumnezeu si marturisirea Lui Isus…acolo unde se pregatesc ucenici.adica Duhul ne va indemna sa facem aceleasi lucruri pe care le-au facut si apostolii pentru ca avem acelasi Duh.
    Am vazut de curand un clip pe youtube unde niste penticostali erau izgoniti dintr-o comuna de niste ortodocsi violenti care spuneau crezul.Am incercat sa vad, desi stiam, care din cele 2 parti au o atitudine duhovniceasca.Surpriza insa pt ortodocsi…in ciuda mistourilor lor…penticostalii au suportat pana la capat fiind manati de Duhul.Oare nu asa ne dam seama de puterea Duhului?O sa vina un ortodox la mine si o sa ma puna sa zic crezul iar eu o sa zic:Slavit fii in veci Isuse si lauda Tie pentru bunatatea si maretia Ta!Numele Tau cel Sfant sa imi calauzeasca pasii iar Duhul Tau sa-mi indemne inima sa dau roada Lui.Amin!
    Atunci voi fi lovit cu pietre pt ca n-am zis crezul si pt ca sunt posedat si intorc poporul de la credintea neamului.Cei care vestesc Cuvantul Domnului stiu despre ce vorbesc.
    Slava Lui Isus iar pt certareti…haideti sa punem mana pe Biblie…sa o stergem de praf si sa citim din ea.Vom descoperi lucruri minunate.Ar trebui sa aratam ca Il iubim mai mult pe Dumnezeu decat organizatiile sau cultele si traditiile facute de mana omeneasca.Dar binenteles doar Duhul te va face sa gandesti asa…pana atunci ravniti sa-l aveti…doriti-L si cereti-L Domnului.Lumea nu sta sa vada ce gandesti…multi nici ce scriu eu nu citesc…merg pe ideea ca daca nu esti ortodox nu ai drept sa spui nimic…iar tot ce spui e fals si vine de la diavol…ei nu analizeaza ce spui.Traim in Romania….

    Apreciază

    • Mihai zice:

      raducu Sf, Ap. Petru cind a certat pe Anania si Safira avea pe Duhul Sfint? de aici reiese si sa fie clar pentru sectanti, ca noi ortodoxii nu condamnam peroana ci minciuna pe care o raspindeste, si adevarul trebuie aparat caci daca am spune ca toate religiile sunt bune numai sa faci bine, atunci pentru ce a mai venit Hristos si a aratat Calea, Adevarul si Viata care duce la adevarata fericire si viata vesnica.

      Apreciază

      • Catalin zice:

        Am inteles ideea Mihai, si minciuna se scoate din om cu pietre si furci un foc mitiel pe un rug, a…exact practica nchizitorilor papali.. Alfel „love is in the air” in cultul ortodox. Multi dintre sus pusii din BOR au o atitudine atat de aroganta incat sunt sigur ca l-ar face pe marele preot Ana sa para un om smerit si cu frica de Dumnezeu. Si-ti mai spun ceva, sper sa poti primi, religiile nu sunt bune, toate cultele fura pietre din Templul lui Dumnezeu, din Biserica Lui. Biserica este una si are un singur nume, Biserica lui Isus Hristos. Voi, dar si catolicii, aveti pretentia, la nivel individual, ca sunteti adevarata Biserica. Insa Biserica nu este un cult, nu o organizatie omeneasca care-si acorda singura titluri ci Biserica este acea fiinta organica care este cu adevarat mireasa lui Hristos, cea care iubeste pe Domnul Isus Hristos. SI la Ioan 14.15 uite ce inseamna sa iubeste pe Hristos”De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele”. Atunci paziti poruncile Lui si numai ale Lui, nu ale altora.

        Apreciază

  38. ema zice:

    da….eu sunt crestin evanghelic…..dar nu asta conteaza…ma supara foarte tare faptul ca religiA ortodoxa uraste pe cei care au altceva de spus…de exemplu in religia noastra se respecta foarte mult biblia,nu inventam nimic pe langa aceasta.daca stam si ne gandim mai bine vedem multe obiceiuri inventate de om…oare biblia era asa plictisitoare?
    De ce omul vrea permanent sa intretina aceasta comercializare a Celor Sfinte si nu numai?!
    Am multe de spus…si sper ca nu supar pe nimeni….dar unii au darul sa vada lucrurile care sunt drepte cu adevarat.

    Apreciază

    • Ionut Pahontu zice:

      vreau sa iti pun o singura intrebare Ema asta dak cumva vrei mai trece pe aici… dak tot spui ca respecti biblia iar in biblie sta scris sa nu te inchini la nimic altceva decat la Dumnezeu, de ce ati ales Duminica ca zi de odihna dupa cum si ortodocsii o au, dupa cum toti stiti -In anul 321, Constantin cel Mare a schimbat ziua de odihna din Sambata, cum fusese pana atunci, in Duminica. De ce? nu cred ca Dumnezeu i-a spus sa schimbe aceasta ziua lui de odihna pentru ca Dumnezeu nu are nici un mijlocitor pe pamant, iar dak ni s-a spus sa pastram poruncile lui si sa le cinstim,respectam,punem in practica este total contrat cu ce a facut Constantin cel Mare.Acestea fiind spuse Sambata (sau Sabatul) este ziua de odihna adevarata deci aceasta este a 7-a zi in care Dumnezeu s-a odihnit.sunt sigur ca dak cautati in bibliile voastre nu veti gasi nimic in care sa se precizeze ca Dumnezeu a schimbat ziua de odihna. Adevarata Religie Este Aceea In Care Se Respecta Intru Totul Cuvantul Lui Dumnezeu . acestea fiind spuse rugati-va Lui ca sa va lumineze mintea si sa va trimita la biserica lui adevarata . intrebati-va asa , Ce experienta am avut cu Dumnezeu in ultima vreme , dak Dumnezeu ne-a raspuns la rugaciunile noastre printr-o experienta iar noi i-am raspuns experientei inseamna ca suntem pe drumul cel bun.Eu unu desi cunosteam adevarul fumam,beam,curveam si mult mai multe pacate,ma departasem de Dumnezeu , iar recent am pus piciorul jos si am inceput sa ma rog la Dumnezeu sa citesc si sa ii cer putere sa ma las de toate pacatele mele .Dumnezeu m-a ajutat si ii multumesc pentru asta.Mintea mea este mai limpede ,mai luminata si sunt altfel.pt mai multe explicatii morale cat si si biblice va rog sa ma contactati la id doc.x_16s@yahoo.com

      Apreciază

      • crisho zice:

        Eu sincer nu pricep chestia asta cu ziua a 7ª . Ziua a 7ª in zilele noastre este duminica. Asa este in calendar. Ce mai conteaza ca se cheama sambata sau duminica? Este doar o denumire.

        Apreciază

      • Catalin zice:

        @crisho

        Conteaza, ziua a 7-a este de fapt sambata, deci prima zii a saptamanii, ziua invierii Mantuitorului, este duminica. Exemplificator este cuvantul italian pentru sambata, Sabato. Unii crestini tin o zi de sarbatoare sambata(in speta adventistii) si altii duminica(majoritatea crestinilor). Este trist ca desi apostolul Pavel spune foarte clar „”Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos” (Coloseni 2:16–17)” unii cauta sa-si justifice religia ignorand Cuvantul/. O zi de Sabat se citeste „o zi libera/de odihna”. In lumina aceasta eu interpretez ca fiecare poate stabilii, daca doreste. o zi de odihna sau o zi dedicata Domnului. Insa nu trebuie facuta din asta o lege si cu atat mai putin un criteriu de mantuire. Sa faca fiecare dupa incuvintare dar sa nu priveasca cu ocara pe altul care tine altfel. Stii…crestinismul din ziua de azi se caracterizeaza prin multe forme si prin combaterea acestora de catre unii care vor sa impune alte forme dar nu sunt dispusi la inchinare in duh si atunci cauta nod im papura altora, incercand sa inlocuiasca credinta si relatia directa cu Dumnezeu cu formalisme fara valoare in ochii lui Dumnezeu.

        Apreciază

  39. Ciprian zice:

    Cercetati duhurile….
    Am citit toate postarile aici si am vazut cum inca Il rastignim pe Iisus.
    Duhul Sfant… Paradoxal, nu Il cunoastem pe Dumnezeu care S-a intrupat, S-a rastignit , A MURIT , si A INVIAT pentru noi, cei care L-am rastignit necunoscandu-L … Si ce usor vorbim despre Duhul Sfant , Cel despre care este scris ca hulirea Lui este un pacat ce nu va fi iertat…
    Iisus nu este o poveste, un basm, un personaj de roman; Biblia nu este o carte, un manual, o brosura pe care o poti explica dupa 4 ani de studii biblice.
    Iisus este o persoana cu care te intalnesti. Cuvantul este cu tine in Duhul primit la Sfantul Botez, s-au lipseste …. pentru ca L-ai alungat.Oare nu este scris ca Legea este scrisa in inimile voastre?, ca imparatia cerurilor este in voi? Cheia este Duhul, Cel care te duce la Fiul, care te duce la Tatal. Iisus a stat intre Apostoli atata timp, a facut atatea minuni, insa nici chiar ei nu au reusit sa Il cunoasca in adevarata Lui Dumnezeire , nici chiar dupa ce L-au vazut in munte stralucind alaturi de Ilie si Moise, nici chiar dupa ce a Inviat , ci L-au cunoascut cu adevarat dupa coborarea Duhului Sfant.
    Am cautat Adevarul, dar Adevarul m-a gasit pe mine… in iad. De acolo m-a scos si m-a inviat. Viata fara Dumnezeu e moarte, si moartea aceasta devine iad. Nu va amagiti in citate din Biblie, dracii sunt unii din cei mai buni teologi, si marturisitori de asemenea. Pe Iisus ei L-au marturisit pe cand El nu era cunoscut, chiar in primele clipe cand dadeau fata cu El. Nu e de mirare ca acum mai tare striga. De aceea Iisus ii amutea, sa nu ii rataceasca pe oameni amestecand minciuna cu Adevarul.
    Am trecut pe la sambatari, baptisti, penticostali cautandu-L pe Dumnezeu. Dar cautandu-L sincer. Era cat pe ce sa devin predicator… Ciudat, insa Iisus despre care altii imi povesteau, ma oprit cum L-a oprit pe Pavel. Dragostea Lui m-a ars, si a ars toate ratacirile. Daca cauti Adevarul, El cu siguranta te va gasi, chiar daca tu nu reusesti. Daca cauti recompense, daruri, laude… ai sa le primesti, asa cum chiar Lui Iisus i S-au promis cand a fost ispitit de diavol. Doar este scris, tu sa nu mergi acolo unde ti se va zice aici Isus, caci ei nu vor decat sa piarda pe cei alesi. Pe cei alesi, nu pe cei rataciti. De aceea sunt asa de multi sectanti in tarile ortodoxe , apostolice. Vin americanii sa ne invete despre Hristos… Se vede unde a ajuns America… Nu beau , nu fumeaza, se roaga la Dumnezeu, numai bine de urmat…Toti sectantii vor in America pt ca acolo este bine…..ce amagire….
    Bine este cu Dumnezeu oriunde, si in inchisoare este bine daca e Dumnezeu cu tine, dovada au dat-o moastele celor ucisi pentru dreapta credinta in inchisorile comuniste , roade ce se pot vedea , mirosi si pipai. Se vede pomul dupa roade… Dar cum sa vezi daca esti orb, cum sa auzi daca esti surd?! In timp ce altii varsau sangele lor pentru Hristos si se sfinteau, altii emigrau in America dupa visul american,unde primeau ca bonus…… un duh , pe care apoi l-au adus si acasa… doar primeau si fonduri pentru asta…
    Probabil ca nu stiti insa nici diavolii nu fumeaza, nu beau, si se si roaga la Dumnezeu. Pentru cei care sunt uimiti sa auda ca dracii se roaga sa isi aduca aminte de demonii care L-au rugat pe Iisus sa ii lase sa intre in porci, si ….Iisus chiar a ascultat rugaciunile lor. Atunci ce e de facut?! Cum sa te rogi ca sa nu gresesti, si ca sa nu fi nici asemenea fariseilor zicand eu nu pacatuiesc, iti multumesc ca nu sunt asa ca pacatosi cei …din lume…?
    Stiind pilda in care Dumnezeu ne intareste spunand ca nici noi oamenii rai nu dam fiilor otrava in loc de apa (daca va intrebati de ce unii se roaga si primesc otrava , atunci aducetiva aminte de fiul risipitor care asta a cerut, nu a cerut apa ci a cerut chiar otrava, iar Dumnezeu ca si cu Adam, l-a lasat sa guste ) si promisiunea cere si ti se va da, eu am cerut sa mi se arate calea. Atunci Iisus m-a dus la Crucea Lui. In fata Lui Dumnezeu vorbesc, chiar asa a fost, chiar m-a dus intr-un loc unde erau fragmente din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit. Atunci am inteles ce am facut , cum de fapt eu L-am rastignit pe Iisus, si tot atunci am simtit masura dragostei Lui.
    Atunci am inteles si ce inseamna ca se roaga Duhul cu suspine negraite. Nu in cuvinte NEINTELESE, ci negraite, adica nespuse, nerostite. Caci cuvintele sunt coplesite , depasite, nici lacrimile nu pot spune tot, doar Duhul. Asa a fost atunci cand L-am cunoscut pe Iisus. Am cunoscut Calea, Adevarul si Viata.
    Vorbiti de chipuri cioplite, lemne si mai stiu eu ce alte rataciri…. De femeia ce s-a atins de haina lui Iisus nezicand nimic, nerugandu-se cu cuvinte, ci atingandu-se doar de vesmintele Lui, ce sa spunem? Se inchina la material facut de mana omenesca?!
    S-au ce spuneti daca in unele manastiri in care dati cu atata sete ,nestiind ce faceti ,sunt mici ,micute fragmente din Crucea pe care a fost rastignit Hristos , pe care a curs sudoarea Lui Sfanta, Sangele Lui nepretuit?
    Pana nu demult loveati cu atatea sete in Cruce, altarul pe care a fost sacrificat Mielul Mantuirii, ca acum , mai nou , de doar cativa ani, asta ca sa va pipaiti calea voastra seculara, a aparut si Crucea pe bisericile voastre.
    Dragi mei, incercatile pe toate si alegeti ce este bun.
    Zice porunca sa nu iti faci chip cioplit, insa voi chiar asta faceti,nu in lemn, ci in duh! Voi nu aveti icoane, insa Il ciopartiti pe Dumnezeu cu dalta, taiati ce nu intelegeti , ce nu va convine scoateti. Biblia o „traduceti” cum vreti , dar in inima nu stiti sa intrati sa o cititi; si nu Duhul Sfant , cel ce a scris Biblia va calauzeste ci duhul noului Babilon, adica America, locul unde sunt adunate toate neamurile, unde se ridica turnuri spre cer si unde orasul sfant e Las Vegasul.
    Icoana nu are nici o putere fara Duhul Celui din icoana, asa sunt pozele voastre , fara putere, pe cand icoana are putere de la Dumnezeu, care pentru a deosebi poamele cele bune de cele mincinoase lasa ca si doar icoana unor drepti slujitori de ai sai sa ii rusineze pe demoni, sa faca minuni si sa ii vindece pe cei ce cred . Si toate astea sunt pentru slava Lui Dumnezeu, si a dreptilor Lui care au infruntat si cu ajutor Dumnezeiesc au biruit chinuri groaznice si morti crunte.
    Predicatori sunt „insuflati”, dar cei ce cu har de la Dumnezeu plasmuiesc icoane nnnuuuuu, doar predicatorii care „explica” biblia si intelesurile ei.
    Dar e greu lucru de inteles daca Duhul nu te lumineaza. Ca unul ce eram mult impotriva lor , stiu ce vorbesc. Un bebelus nu poate musca din mar, nu are dinti, stomacul nu il poate digera. Asa si in cele Dumnezeiesti, nu poti intelege ce te depaseste. Iar ca sa intelegi e nevoie de smerenie, lucru care nu l-am gasit la nici o confesiune, neoprotestanta. Dumnezeu te invata, dar trebuie sa vrei si tu si sa si accepti ceea ce te invata, nu sa fugi unde iti place, sau unde e mai usor. Fugi la neoprotestanti, faci un botez, te ti cat de cat de „lege” si esti mantuit. Daca mai duci si pe altii pe aceeasi cale, capeti „rang”. Spuneti ca va rugati direct la Iisus? Atunci de ce ascultati de „invatatorii” vostri? Apoi de ce spune Dumnezeu ca pentru rugaciunile lui Iov ii va ierta pe prietenii sai? Sunt atatea locuri in Biblie in care pentru dragostea pe care o poarta pentru dreptii sai ii iarta pe cei necredinciosi si ii ajuta pe credinciosi. Ilie a inviat un om ,pt ca vaduva la rugat, oare nu a plans ea la Dumnezeu? Elisei nu a vindecat copilul gazdei sale, tocmai pentru ca la rugat? Si ucenicul lui oare a reusit a invia mortul? Dumnezeu isi descopera slujitorii prin puterea lucrarilor lor, si cand spun putere nu ma refer la un stadion care striga DA DA , ci ma refer la mi si mi de minuni, care se fac si prin mijlocirea unor icoane. La Iisus nu au mijlocit apostolii pentru cei nevoiasi, inainte de rastignire si si dupa? In numele cui faceau ei minuni, cu puterea cui? Iar dupa ce au adormit, doar nu au inghetat? Nu a lasat Iisus calea deschisa catre cer, nu a spus ca de acolo mai mult se mijloceste la Tatal? Si daca cat au trait apostolii au facut atatea minuni, dupa ce s-au mutat la ceruri de acolo oare nu mai cu seama fac fapte demne de slava Lui Dumnezeu? Dar voi ascultati de „predicatori”, si de „scripturi” dar nu de Dumnezeu. Ascultati doar de „invatatorii” ce vorbesc frumos, dar despre care Dumnezeu nu vorbeste. Adica Invatatorii care au facut minuni cat traiau, dupa ce au adormit si mai multe, ei nu sunt de ascultat? Cu siguranta ca a citi o carte scrisa de Maxim Marturisitorul e o provocare, insa daca citesti ce a scris Sfantul Ioan Gura de Aur e imposibil sa nu vezi acolo Duhul Sfant si Cuvantul Lui Dumnezeu. Dar e mai usor de citit o predica scrisa de cineva care conduce BMW sau Mercedes, decat ce a scris un om pe care Dumnezeu L-a aratat ca fiind vrednic slujitor al Sau.
    Conteaza ce cauti. Cauti Adevarul sau ceea ce iti place…
    Biserica Lui Dumnezeu este UNA Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca.
    BISERICA ORTODOXA

    PS: Raducu, cand ai Duhul nu te certi, dar mori aparand ,nu cultul ,ci credinta si Mireasa lui Iisus, Biserica la a carei temelie El insusi S-a pus, cu moartea pe moarte zdrobind.
    Nu imi povesti de filme pe youtube, unde fiecare e vedeta si joaca ce rol ii place. Nu de mult am vazut la Timisoara ,tot pe youtube ,cum Iisus era batut pe strazi.Erau oare aceiasi actori, cu alte roluri?… Au venit ortodoxi sa ii bata pe „marturisitori” si ei au rezistat… 🙂
    Toti suntem oameni, toti pacatosi, dar in bisericile neoprotestante in afara de urme a dragostei si simulari ale ei, nu prea am gasit iubirea lui Hristos, iar acum daca am cunoscut-o stiu ca lipseste de acolo. Nadajduiesc in dragostea Lui Dumnezeu(care chiar si pe mine pacatosul si nevrednicul m-a intors la Calea Adevarului) si in rugaciunile Sfintilor Parinti ca o sa va lumineze Dumnezeu si o sa primiti si voi dragostea in sufletele voastre. Sa va ajute bunul Dumnezeu si sa va intoarca din ratacirile in care ati fost ademeniti de catre inselator. Doamne ajuta.

    Apreciat de 1 persoană

  40. munteanuaurel zice:

    Orice fiinta sau obiect care preia locul lui YHWH in inchinare este idol.

    idol-dragoste excesiva pentru orice lucru..

    Apreciază

  41. derscanu zice:

    Ce o fi asa de greu de inteles? Icoana este idol. Cititi Biblia si va convingeti.
    Faptul ca Romania este ortodoxta de 2000 de ani….alta prostie, caci in 1054 a fost luat numele de Ortodox, sau poate minte istoria. Si Ortodoxie este o secta a catalicilor, lucru ce nu place celor multi, nu place adevarul.

    Apreciază

  42. raducu zice:

    Ciprian: eu n-am spus ca in ortodoxie nu exista si Adevar, Dumnezeu este pretutindeni unde este chemat numele Lui.Insa cred ca ar fi mai bine sa privim dincolo de traditii si alte lucruri inventate de om.De aceea eu incurajez rugaciunea.E timpul pentru o relatie cu Dumnezeu dar fara intermediari fie ei din cultele protestante sau istorice.In ambele tabere (pentru ca din pacate sunt de multe ori adversare) se gasesc stalpi ai Bisericii Lui Hristos.Dar mi se pare necrestin sa ataci cu atata rautate frati ai tai in Hristos cum fac fratii ortodocsi.Reforma lui Luther a fost un pas mare in crestinism, si cum nu s-a renuntat la papalitate, evident ca oamenii si-au ales drumul lor, separandu-se.
    Se fac lucruri grave, blasfemice in ortodoxism si nu cred ca imi va merge mie mai bine sau mai rau daca ei continua sa le faca.
    Insa lucrurile acestea trebuiesc spuse, deja Biblia nu mai e o noutate, oricine o poate avea si chiar gratis.Pot fi salvati oameni, asa cum si eu am fost salvat.
    Faptul ca tu n-ai gasit iubire in Biserica protestanta nu inseamna ca ortodoxismul iti va da.Mantuirorul nostru este cel care ti-o va da.Pe El trebuie sa-L descopareri si intr-adevar ortodoxismul e o religie mai libertina, de multe ori si eu m-as fi intors la ea din acest pdvd, dar Dumnezeu s-a indurat de mine si mi-a deschis ochii.
    Sfintii Parinti de care tu vorbesti au lasat exemple de rugaciuni.Mi se pare banal sa spun aceleasi lucruri ca si ei, n-ar fi mai bine sa ne deschidem fata de Dumnezeu si sa incercam sa vorbim cu El?asa cum stim noi cu limbajul nostru mai bogat sau mai sarac?Este important sa fim sinceri in rugaciune.De ce trebuie sa cautam modele in Sfintii Parinti cand Isus a venit ca sa fie invatatorul nostru si singurul model pentru noi.
    Si mentionez in final ca nu apar nici un cult, dar trebuie sa fim mai uniti iar unitatea nu poate veni numai dintr-o singura parte atat timp cat cealalta parte este batjocoritoare si exemple stim cu totii.
    Oamenii cultelor nu vor fi mantuiti dar copii lui Dumnezeu da.

    Apreciază

  43. dan zice:

    Raducule,
    De ce nu vrei sa intelegi ca exista invataturi si invataturi.Recunoaste ca ai ales calea cea mai simpla.Ortodoxia nu ai inteles-o.Daca o intelegeai si erai un practicant nu se intampla sa imbratisezi o alta credinta derivata din catolicism.Ciprian doreste sa-ti deschida ochii.E foarte greu sa se intample lucrul acesta, mandria este de vina.Lasa mandria la o parte si vino acasa.

    Apreciază

  44. silviuM zice:

    Ema,
    Nu mai face pe victima.Credinta ortodoxa nu persecuta pe nimeni.Ma intreb de ce nu-si vad de treaba lor ce-i care umbla cu bibliile sectare prin satele romanesti traditionale.Sunteti de plans.De ce faceti prozelitism in satele ortodoxe?Cu ce credeti ca sunteti mai buni?Reveniti la realitate si faceti ucenici in alte locuri altfel in Papua Noua Guinee.Voi vreti sa recoltati de acolo unde a semanat altii.Voi ati auzit cumva de Ap. Andrei?Dar de Sfintii romani aparatori ai ortodoxiei:Casian,Irineu de Sirnium,Bretanion,Sava,Calinic de la Cernica,Ghelasie de la Ramet si multii altii.
    Dersanu,
    Esti altul care abereaza.Dreapta credinta sau ortodoxia este de la inceputul credintei crestine.Inainte de 1054 era Imperiul roman de Apus cu capitala la Roma avand ca si cap al bisericii un papa si in subordinea lui arhiereii si bisericile statale ale fiecarei tari di imperiul respectiv si Imperiul de Rasarit cu capitala la Constantinopol(orasul lui Constantin cel Mare) avand ca si oranduire bisericeasca un patriarh.De aici si patriarhia de la Constantinopol.Vezi faimoasa catedrala Sfanta Sofia din Istambul(fostul oras Constantinopol) transformat de turci in moscheie.
    Ce-ti este asa de greu sa citesti in istorie,dar iti place sa trunchezi adevarul.

    Apreciază

  45. raducu zice:

    „Lasa mandria la o parte si vino acasa”.Casa mea nu este nici aici de unde scriu, nici in ortodoxism…casa mea este langa Domnul.
    -Ortodoxismul are mai mult de 2000 de ani numai ca dupa venirea Mantuitorului s-au gandit unii ca Isus s-ar putea sa fie cu adevarat Fiul Lui Dumnezeu.Si n-au facut decat sa-L adauge si pe El si pe Maica Domnului in crezul bisericii (abia de la acesta schimbare sunt 2000 de ani).Noi stim ca Mantuitorul nostru a fost rastignit si de preoti, avem Biblia doar.
    Biblia este adevarata si suficienta ca sa-L gasim pe Dumnezeu.
    Ortodocsii n-au renuntat la obiceiuri nici la venirea Mantuitorului si nu vor renunta niciodata.De aceea eu nu vreau sa desfiintez legile lor pagane.Cine L-a cautat pe Dumnezeu L-a gasit.ma ingrozesc cand ma gandesc ca si eu gandeam ca voi dar pe vremea aceea nu ma interesa Dumnezeu…dar L-a interesat pe Dumnezeu de mine.Nu-mi pot imagina Raiul plin de mantuiti si asta o spun cu amaraciune in suflet…pentru ca stiu ca o sa va para rau ca n-ati cerut mai multa ravna Domnului.
    Si n-am sa tac nici eu nici fratii mei protestanti pana ce nu va veti pocai cu totii…puteti sa ne alungati sau sa ne ucideti cu pietre dupa legea lui Moise…dar mesajul trebuie propavaduit…ca nu ne asteptam sa murim cu berea in mana si gratarul incins duminica…ci ucisi de ortodocsi de-ai vostri scarbiti de propavaduirea evangheliei a unui Isus „neinteresant” si „plictisitor” si a unei vieti deloc cool.
    Daca mai marii vostri popi l-au rastignit pe Isus, credeti ca noi ne asteptam sa murim de „moarte buna”?
    Mantuirea se da gratis dar se obtine greu.Toti putem fi mantuiti dar nu toti vom fi mantuiti.Si va iubesc chiar daca rataciti pentru ca stiu ca aceste cuvinte impreuna cu credinta voastra de magaliga, vin de la cel ce va stapaneste.
    Stapanul vostru v-ar da orice numai sa nu cunoasteti adevarul…chiar si o credinta „confortabila”.Si el crede in Dumnezeu ba chiar Il cunoaste face 2 face.

    http://www.crestinul.ro/iadul.htm

    Apreciază

  46. raducu zice:

    Apropo…cei care imi enumerati Sfinti…e bine ca ati auzit de ei…construiti ravna ca a lor nu castele de nisip.e bine ca macar stiti despre ei.acestia L-au iubit pe Dumnezeu si n-am dubii ca ar fi cu El daca intr-adevar au fost Sfinti.Dumnezeu stie si El ii cinsteste.La voi Sfintii nu se cinstesc in viata ci dupa moarte…cand deja fizic s-au prefacut in pamant.
    Nu l-am cunoscut pe Sfantul Andrei ci am auzit si de el…tot respectul pentru el.A vazut Lumina Vie si nu lumina de la lumanare…putin credinciosilor.Nu mergea in club si nu era cultist…ci copil al lui Dumnezeu.Cunosc popi ortodocsi adevarati slujitori ai lui Dumnezeu care slujesc in Manastiri.Dar acestia cunosc evanghelia bine.Vad ravna din ei.Dar sunt putini…ii numar pe degete….si ei nu prea tin cont de traditie…
    Si cu acestia deasemenea vreau sa ma bucur de Dumnezeu in Ceruri…dar vreau sa vad Sfinti in voi,caci exemple sunt si vor fi in toate cultele.
    Sunteti defavorizati de cunoasterea acestor Sfinti…pentru ca va vor folosi ca marturie la judecata ca ati stiut despre ei si totusi ati stagnat spiritual.
    Iar o sa cititi pe diagonala dar la asta am fost chemat.Sa marturisesc despre Adevarata Lumina.

    Apreciază

  47. raducu zice:

    -e o faza tare la popii ortodocsi ca acum evita sa spuna lumii sa se pocaiasca ca nu cumva lumea sa inteleaga gresit si sa se duca la pocaiti si sa mearga prost afacerea
    -o alta faza tare e ca slujbele se fac la lumanare ignorand inventia becului lui Edison (sau ca sa nu plateasca curentul la Cezar).
    -rostul icoanelor este lipsa imaginatiei…cea mai mare jignire e sa-L desenezi pe Dumnezeu urat.

    era un banc: se zice ca un ortodox vrea sa se roage Lui Dumnezeu si incepe spunand crezul.iar Dumnezeu ii raspunde:Daaaa stiu…asa ziceti toti…cine va mai crede

    Asta ca sa ne mai destindem putin si apoi ca sa ne pocaim cu adevarat.E de-a rasu-plansu

    Apreciază

  48. dan zice:

    Prin ceea ce scri se vede ca esti un om ranchiunos.Daca erai un pocait cu adevarat erai smerit si plin de dragoste crestina.Dar vad ca lovesti bine.Treaba ta , e libertatea ta.Eu unul nu-ti voi raspunde cu aceeasi moneda,daca atata intelegi tu din credinta crestina, asta este.Chiar am vorbit cu duhovnicul meu si mi-a interzis sa continui acest dialog care nu duce niciunde.Buna pace!

    Apreciază

  49. raducu zice:

    dane…nu pot sa fiu de acord cu multe lucruri de ale voastre.si nu ma pot purta asa cum vrei tu cu dusmanii Mantuitorului.popii vostri va invata multe…nu ti-a zis k am nevoie de o exorcizare?As primi pacea pe care mi-ai urat-o daca ar veni din suflet…eu incerc totusi sa il rog pe Domnul sa-ti dea pacea Sa.Nu are importanta daca tu crezi ce spun eu sau nu….sau daca continui un dialog aici…e asa de greu de inteles ca trebuie sa te pocaiesti?daca te-ai pocai cu adevarat nu ai avea de ce sa comentezi aici…dar te simti „incadrat” printre cei despre care am vb.
    si nu port ranchiuna nimanui ci doar sunt foarte direct.
    si fii sigur ca ma bazez pe ceva mai mult decat altii de sunt asa de sigur pe ce spun.nu urasc ortodocsii…urasc anumite practici blasfemice.
    tu nu dai 2 bani pe ce scriu eu dar gandeste-te ca pot fi altii care citesc si isi pun anumite intrebari…si se vor ruga, vor cauta…si cine cauta Adevarul va gasi.Numai la Isus Hristos, in rugaciune.Domnul sa va binecuvanteze pe toti!

    Apreciază

    • Daiana zice:

      In legatura cu pocainta,chiar ii scris in Biblie in Matei 3:2 „Pocaitiva caci imparatia cerurilor este aproape”.Este dat mula-n gura,ii scris clar astfel incat sa inteleaga oricine,si este scris in toate versiunile bibliei.Mie,recent,mi-a vorbi Dumnezeu,mi-s zis „Nu fiti farisei.Nu va uitati pe geam cu draperiile trase incercand sa va imaginati ce se afla afara” se referea la faptul ca fariseii citeau Cuvantul Domnului,dar intelegeau ce vroiau din el,nu ceea ce trebuia,ei isi imaginau un Isus bogat,instarit,etc,ei foloseau Cuvantul Domnului ca sa induca in eroare copii Domnului,si zicea sa nu facem si noi la fel,se referea la ortodoxi si catolici,citesc Biblia,dar nu o inteleg.

      Apreciază

  50. raducu zice:

    daca as fi vrut sa ma fac placut n-as comenta aici…dar nu vreau sa ma fac placut…prefer ca lumea sa cunoasca din ce stiu, chiar cu pretul de a ma uri.
    Si va indemn sa intrebati pe Domnul in rugaciune avand certitudinea ca El va v-a lamuri.Asa s-a intamplat cu mine.
    Veti simti o dragoste ca nu veti mai avea nevoie de altceva decat de El.Traditiile vi se vor parea inutile…veti gasi un altffel de Isus Hristos…o alta lume.Binenteles ca totodata il veti cunoaste si pe diavol dar veti vedea ca el nu face nimic fara voia Lui Dumnezeu.
    Si eu am pupat moaste si m-am inchinat la icoane…pentru ca asa am fost invatat.Si nu sunt eu de vina nici parintii mei….ci cei care au vazut aceste lucruri ca fiind sfinte…de dinaintea rastignirii lui Isus.
    Dar acum cunoastem Adevarul.
    Este ultimul meu comentariu pentru ca ce am scris este mai mult decat suficient pentru cine vrea sa Il cunoasca pe Dumnezeu.Domnul sa va binecuvanteze!

    Apreciază

  51. ovi zice:

    apropo… nu degeaba vi se spune protestanti. Nu va mai luati de Sf. Biserica intemeiata de Sf. Apostoli prin numirea de episcopi, preoti, diaconi….de lumanari, de cultul mortilor, de Sf. Traditie si altele. Daca ar fi dupa voi ati trai izolati fara traditii, obiceiuri, ca niste sobolani pe sub case…nu va dati seama ce vorbiti…voi sunteti cei mandrii asa cum este fariseul din pilda…are Sf. Ap. pavel o vorba: Celui care i se pare ca sta sa aiba grija sa nu cada” voi sunteti cei care stati pe linia de plutire…sunteti cei care ati avut indrumatori neinsemnati care au sadit in voi numai intelesuri desarte, pentru ca si ei la randul lor au fost invatati de oameni care au rastalmacit cuvantul Bibliei. Documentati-va despre intemeierea, fiinta si insusirile Bisericii si nu mai considerati ca pentru preot Biserica este o meserie. Harul si puterea cu care sunt inzestrati preotii a devenit taina din momentul Pogorarii Duhuli Sf. prin care toti Apostolii au primit putere de sus sa mearga in lume sa propovaduiasca cuvantul Domnului si la randul lor si ei sa intemeieze comunitati crestine, sa hirotoneasca episcopi, preoti, diaconi.
    Stiu ca voi considerati preotia o meserie, dar este meserie dpdv juridic pentru ca apartine de stat , dar este o meserie sufleteasca pentru ca este infiintata de Sf. Ap. dupa porunca Mantuitorului si preotului este cel care poate ajuta omul sa se mantuiasca.
    Sunteti unpic invidioasi pentru ca bisericile voastre nu sunt pline de oameni si nu sunt asa de infloritoare ca ale noastre si nici nu va veti putea extinde. Sunteti cei care datorita rastalmacirilor voastre cu atat mai bine se afla adevarul despre lucrurile pe care Sf. Parinti le`au transmis mai departe urmasilor. Cum sa spui ca nu trebuie cinstit un sfant parinte cand ei sunt cei care s`au jertfit pentru viata crestina, care au luptat din greu cu paganii.
    Sunteti cumva invidioasi ca bisericile noastre sunt luminate de lumina spirituala iar ale voastre de lumina becului???
    Apropo bisericile parohiale nu au castig de pe urma vanzarii de lumanari…asa ca din acest motiv iarasi v`as ruga sa lasati ciocu mic.
    Sunteti cumva invidiosi ca pastorii vostri primesc contributii prea putine si ai nostrii prea multe???de ce oare???daca era invers?? care era problema?? credeti ca preotii nostrii s`au inbogatit de pe urma oamenilor??? nu mai judecati ca fariseii ca o sa primiti osanda vesnica la fel ca fariseul care din cauza mandriei nu a fost acceptat in imparatia lui Dumnezeu.

    Apreciază

  52. 4christ zice:

    Raducu pot fi de acord cu tine pana la un anumit punct. ca si tine sunt protestant si e ok k iti spui parerea din pdvd biblic.
    Se fac greseli urate insa nu este treaba noastra sa judecam.
    Noi trebuie sa aratam ce spune Biblia si atat.Nu poti sa ajungi sa fii batjocoritor sau ironic ca sa demonstrezi un adevar.
    Noi nu trebuie sa combatem pe nimeni…nu trebuie sa formam taberi…pur si simplu ai lasat mesajul si ai plecat, fara sa mai stai la discutii.Nu-i instiga, nu-i aprinde…ei isi vor apara ideile.
    Daca ai cunoscut Adevarul, spune-L mai departe cu duhul blandetii.Toti vom fi raspunzatori pentru faptele noastre.
    De noi atarna sa vestim Evanghelia…e problema oamenilor daca cred sau nu in ea….datoria noastra de crestini este sa o vestim si atat.
    Lasa-L pe Isus sa le cerceteze inimile…nu tine de tine…tu doar arunca samanta care este Biblia, si va creste sau nu in inimile lor credinta sfintilor.
    Raducu tu nu vei putea schimba lumea.Nici Mantuitorul nu o va schimba….El ii va cerne si isi va alege sfintii.
    Dar ca si tine in incheiere ii voi indemna sa vorbeasca cu Domnul…si sa I se confeseze Lui, sa-L intrebe despre Cuvantul Sau.
    Si va garantez ca nu vor fi 4 pereti cu care veti vorbi ci un Isus sensibil, plin de iubire care va asculta.

    Apreciază

  53. Ionut Pahontu zice:

    vreau sa iti pun o singura intrebare Ema asta dak cumva vrei mai trece pe aici… dak tot spui ca respecti biblia iar in biblie sta scris sa nu te inchini la nimic altceva decat la Dumnezeu, de ce ati ales Duminica ca zi de odihna dupa cum si ortodocsii o au, dupa cum toti stiti -In anul 321, Constantin cel Mare a schimbat ziua de odihna din Sambata, cum fusese pana atunci, in Duminica. De ce? nu cred ca Dumnezeu i-a spus sa schimbe aceasta ziua lui de odihna pentru ca Dumnezeu nu are nici un mijlocitor pe pamant, iar dak ni s-a spus sa pastram poruncile lui si sa le cinstim,respectam,punem in practica este total contrat cu ce a facut Constantin cel Mare.Acestea fiind spuse Sambata (sau Sabatul) este ziua de odihna adevarata deci aceasta este a 7-a zi in care Dumnezeu s-a odihnit.sunt sigur ca dak cautati in bibliile voastre nu veti gasi nimic in care sa se precizeze ca Dumnezeu a schimbat ziua de odihna. Adevarata Religie Este Aceea In Care Se Respecta Intru Totul Cuvantul Lui Dumnezeu . acestea fiind spuse rugati-va Lui ca sa va lumineze mintea si sa va trimita la biserica lui adevarata . intrebati-va asa , Ce experienta am avut cu Dumnezeu in ultima vreme , dak Dumnezeu ne-a raspuns la rugaciunile noastre printr-o experienta iar noi i-am raspuns experientei inseamna ca suntem pe drumul cel bun.Eu unu desi cunosteam adevarul fumam,beam,curveam si mult mai multe pacate,ma departasem de Dumnezeu , iar recent am pus piciorul jos si am inceput sa ma rog la Dumnezeu sa citesc si sa ii cer putere sa ma las de toate pacatele mele .Dumnezeu m-a ajutat si ii multumesc pentru asta.Mintea mea este mai limpede ,mai luminata si sunt altfel.pt mai multe explicatii morale cat si si biblice va rog sa ma contactati la id doc.x_16s@yahoo.com

    Apreciază

  54. Pingback: Interese religioase « Derscanu'Blog

  55. iuli zice:

    Isus Christos a spus: „căutaţi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea ei şi toate celelate lucruri vi se vor da pe deasupra”- Matei 6:33.

    Apreciază

  56. iuli zice:

    Dacă ascultăm o autoritate în învăţătura creştină anume pe A postolul Petru el ne îndrumă prin următoarea scriptură: „Căci nici o Scriptură n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu conduşi de Duhul Sfânt.”- 2 Petru 1:21. Aşadar dacă Sriptura este inspirată (2 Tim. 3:16,17) noi trebie să acceptăm că ceea ce Dumnezeu spune cu privire LA LUCRĂRILE DE MÂNĂ DE OM . EL nu revocă, sau nu-şi schimbă Cuvântul şi pentru aceasta vă rog pe fiecare să citiţi fiecare în versiunea lui a Bibliei ceea ce El a poruncit să se consemneze pentru noi în scris: Deutronom 28:15; Isaia 44: 13-21; Maleahi 3:6; 1 Cor.10:11; Romani 15:4.

    Apreciază

  57. ema zice:

    Ionut sunt de acord cu ce ai spus!desi spre rusinea mea nu stiam despre istorisirea cu privire la Constantin cel Mare.Am auzit ca anumite religii au ziua de odihna sambata,dar nu m am chinuit sa aflu de ce!O sa ma interesez mai bine!nu sunt de acord ca nici-un om sa schimbe ceva din Cuvantul Lui Dumnezeu!pentru ca acolo toti; este pur si adevarat!
    Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

    Apreciază

  58. iuli zice:

    „În şase zile a făcut Dumnezeu cerul şi pământul, iar în a şaptea zi s-a odihnit şi s-a înviorat” (traducera AS.) Odihna sau încetarea lucrării s-a datorat faptului că El îşi realizase lucrarea de creare aşa cum îşi propusese. De aceea, El şi-a încetat lucrarea creatoare în ceea ce priveşte pământul. Ajungând la o astfel de culme a creaţiei, El şi-a cuprins cu privirea lucrarea pământească încheiată: „Dumnezeu s-a uitat la fiecare lucru pe care Îl făcuse şi iată că erau foarte bune.”(Gen. 1:31) Acesta era motivul pentru acre Dumnezeu putea să se simtă înviorat. Adică El se putea bucura de plăcerea înviorătoare de a avea împlinită voinţa Sa. El şi-a încetat activitatea creatoare numai în ce priveşte pământul nostru, încheindu-şi lucrarea pe el aşa cum dorise.

    Apreciază

  59. iuli zice:

    Conform declaraţiei Creatorului însuşi, omul a fost făcut după chipul lui Dumnezeu. Nu că omul ar avea aceiaşi formă şi substanţă ca şi Creatorul său, ci el are însuşirile lui Dumnezeu. Omului, ca o creatură cu însuşirile lui Dumnezeu, i-a fost acordat privilegiul de a deţine guvernarea peste pământ şi formele lui de viaţă: păsări, peşti şi animale. Faţă de acestea, el, avea responsabilitatea să-şi exercite aceleaşi însuşiri ca ş Creatorul său: înţelepciune în conducerea treburilor cu care a fost însărcinat, dreptate în relaţia cu alte creaturi ale Dumnezeului său, iubire în îngrijirea neegoistă a pământului şi a creaturilor lui şi putere în folosirea în mod potrivit a autorităţii sale în continuarea închinării adevărate a Suveranului universal, după al cărui chip a fost creat.- Gen1:26-28

    Apreciază

  60. iuli zice:

    Exercitarea sstăpâniri peste pământ din partea omului n-a durat. El a ales să lepede suveranitatea universală a Dumnezeului său şi a făcut statui şi icoane ce se presupuneau că îl reprezentau pe Creatorul său. În loc să ţină la dreptul de a guverna peste formele inferioare de viaţă animală, omul le-a făcut obiecte de închinare. El a făcut chipuri cioplite în lemn, piatră şi altele turnate. El a îngenucheat înaintea acestora şi s-a rugat la ele. Omul şi-a pierdut guvernarea asupra animalelor.- Rom. 1:23, 25.

    Apreciază

  61. iuli zice:

    3 Cu toate acestea, unii oameni au ales să recunoască pe Atotputernicul Dumnezeu (Gen. 35:2). Pentru a-i păzi pe izraeliţi de orice fel de închinare la chipuri, care Îi tăgăduiau supremaţia, El le-a dat legea Sa, care le interzicea tocmai o astfel de închinare la chipuri: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti” (Ex. 20:35). Această lege le-a fost dată din mijlocul norilor, a întunericului gros şi focului, şi nu s-a văzut nici o formă de nici un fel, tocmai cu scopul de a preveni încercarea omului de a face un chip al Atotputernicului Dumnezeu. În felul acesta, legea Sa a devenit ca şi un zid protector, o protecţie pentru un popor înconjurat permanent de naţiuni ce se închinau la chipuri – Deut. 4:15-23.

    Apreciază

  62. iuli zice:

    În toate cazurile, cei care sunt în afara acestei legi pretind că obiectul de închinare nu este simbolul religios însuşi, ci ceea ce este reprezentat prin el. Aceasta este teoria acestei pretenţii, dar corespunde aceasta cu ceea ce se practică? Printre clasa „învăţată”, icoanele sau statuile dumnezeilor sunt numai reprezentări, numai imagini care ajută în devotament; în timp ce printre cei mai puţin educaţi chipul este real, îi oferă tămâie, mâncare, băutură, îl sărută, i se închină, îngenunche înaintea lui şi se roagă la el. În India, „oamenii de rând se închină neîndoielnic chipului însuşi, dar cei mai bine educaţi resping o asemenea închinare”. Aşa raportează Du Bois, unul din primii misionari romano-catolici din India. În China, „numai cei mai inteligenţi consideră înălţimea sfântă ca sfântă, deoarece un spirit trăieşte în aceasta sau dă oracole de acolo. Pentru cei mai puţin inteligenţi, înălţimea însăşi este divină” (Originea şi evoluţia religiei de E. Washburn Hopkins, Ph.D., LL.D., paginile 19 şi 21). Aceasta este teoria şi practica naţiunilor care nu recunosc nici o responsabilitate faţă de legea lui Iehova Dumnezeu (2Regi 17:35). Dar ce atitudine a fost luată de naţiunea aleasă a lui Dumnezeu, căreia i-a fost dată legea Sa în mod direct?

    Apreciază

  63. monica zice:

    culmea este ca numa ortodoxi nu au capacitatea sa intelega ce este un idol…scrie in biblie daca a’ti citit…pe noi ne indeamna preoti sa ne inchinam la icoana cu toate ca stiu ca este un pacat sau poate multi nu stiu.ce zice in biblie cand ii mustra IIsus pe carturari si farisei?”nici voi nu intrati in imparatia lui Dumnezeu da nici p cel ce vrea sa intre nu’l lasati”.majoritatea oamenilor sant de parere ca nu se inchina la icoana ci la ce reprezinta ea,gresit,la fel de bine te poti ruga si fara icoana si nici nu pacatuiesti…de ce numa noi ortodoxi avem atatea sfinti?unde in biblie zice sa te rogi la sfinti?peste tot zice sa te rogi la dumneze si IIsus se ruga numai la dumneze nu la icoane si cruci ci mergea singur p munte si acolo se ruga,nu va ganditi cat pacatuim si cu moastele?cate pelerinaje se fac si stau oameni in frig si nemancati zile integi si pt ce?sa pacatuiasca inainte lui dumnezeu crezand ca ii bine ceea ce fac.dintre toti care se inchina la moaste cati credeti voi ca ar sta in frig si flamanzi pe un munte sa se roage cu adevarat la dumnezeu?de unde stii ca nu is oase de caine sa cine stie de ce si ne mai miram de ce ne pedepseste dumneze…pt ca meritam.nu va dati seama ca noi iubim mai mult icoanele decat pe dumnezeu.la fel cum s’au inchinat la vitel oameni p vremea lui Moise tot asa facem si noi cu icoanele si cu statuile cu maica sfanta cu IIsus in brate,asta ce ii nu un idol?pe toti care i’am auzit aveaua aceeasi parere ca nu’i pacat sa te inchini la icoana din cauza ca noi asa am vazut p parinti si bunici ca fac, pe preot la fel da nu am fost noi curiosi din fire sa rasfoim biblia sa vedem ce zice si daca am facut asa si am intrebat preotu sa ne lamureasca ne indemna in continuare sa ne inchinam ca nu’i pacat,nu a lui ii pacatu mai mare?pentru ca noi eram in vremuri de nestiinta si acel pacat nu se ia in considerare dar daca cineva iti explica si incearca sa te lamureasca si tu continui sa faci acelasi pacat nu se mai iarta.cred ca sante singura religie care nu citesti biblia de ce in alte religii copii care abia incep sa citeasca deschid biblia si o studiaza?dintre noi cred ca numa 10% au citit macar o data biblia pt ca nu te indeamna nimeni sa citesti nici macar popa la biserica duminica…ar fi multe de discutat da sant convins ca nu ma inteleg nici macar 1% din cati o sa citeasca asa ca in zadar.convingeti’va singuri tot ce inseamna idol si nu numai

    Apreciază

    • Mihai zice:

      Monica ma bucur ca pui intrebari care te framinta si vreu sa adaog ca a citi biblia e necesar si se poate si fara a parasi credinta ortodoxa. Eu nu-mi inchipui cum explica protestantii la copii biblia cind ajung sa explice ce este candela (pilda celor zece fecioare), tamiie, cadelnita, rugaciunile sfintilor (apocalipsa), sfesnic, altar, darul la altar, puterea de a ierta pacatele, de a boteza, de a sfinti s.a.m.d. daca nu le gasesc in ortodoxie. Oare sunt lucruri intimplatoare in Biblie sau sunt cu stirea lui Dumnezeu?
      ceia ce spui de preotul de pe loc poate sa fie doar o gresala a lui dar nu a ortodoxiei.
      cerceteaza Biblia si o voi intelege cu adevarat doar in contextul ortodox, si incearca sa practici rugaciunea mintii si atunci vei simti puterea credintei ortodoxe

      Apreciază

      • Ciprian Sarivan zice:

        Mihai aprob comentariile tale, insa te rog lasa-ti imaginatia ta bogata fara sa o verbalizezi. Nu trebuie sa-ti inchipui nimic de sectanti, sau cel putin ar trebui sa definesti termenul.

        Apreciază

  64. iuli zice:

    5 Legământul lui Dumnezeu le-a declarat: „Să nu vă faceţi idoli, să nu vă ridicaţi nici chip cioplit, nici stâlp de aducere aminte; să nu puneţi în ţara voastră nici o piatră împodobită cu chipuri, ca să vă închinaţi înaintea ei; căci Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”. Asociat cu această poruncă a fost dat avertismentul divin că dacă izraeliţii nu vor asculta de Dumnezeu, ci I se vor împotrivi, „atunci Mă voi împotrivi şi Eu vouă cu mânie şi vă voi pedepsi de şapte ori mai mult pentru păcatele voastre. Vă voi nimici înălţimile pentru jertfă, vă voi dărâma stâlpii închinaţi soarelui, voi arunca trupurile voastre moarte peste trupurile idolilor voştri şi sufletul Meu vă va urî” (Lev. 26:1,28,30, AS). Deşi aveau acea declaraţie clară înaintea lor, totuşi practica izraeliţilor s-a legănat asemenea unei pendule uriaşe, înainte şi înapoi, când îndepărtând complet toate formele de închinare la chipuri, când violând direct legea lui Dumnezeu prin închinare deschisă la chipuri de animale, stele şi oameni şi la dumnezeii naţiunilor păgâne din jurul lor – Jud. 2:11-17; Ezec. 16:17; Amos 5:26; Fap. 7:43.

    Apreciază

  65. iuli zice:

    Aprobarea sau lepădarea conducătorilor lui Israel de către Iehova depindea în mod direct de atitudinea pe care ei o luau faţă de închinarea la idoli şi chipuri. Din când în când, conducători şi judecători credincioşi ca Ghedeon, David, Ezechia şi Iosia au îndepărtat astfel de batjocură a supremaţiei lui Iehova, întorcând naţiunea în favoarea Sa (Jud. 6:25-27; 2Sam. 5:20,21; 2Cron. 34:1-7,33). Dar naţiunea s-a întors de prea multe ori de la închinarea corectă a Suveranului Universal, până când, în cele din urmă, chiar pentru motivul închinării la chipuri, ce tăgăduia supremaţia lui Iehova, naţiunea a fost lepădată şi a încetat să mai existe ca naţiune aleasă – Deut. 4:23-28; Ier. 22:8,9.

    Apreciază

  66. Ovisan zice:

    Recunosc ca nu am citit Biblia.
    Nu am avut timpul necesar sa stau sa o citesc, sa o inteleg si sa (imi permit sa) ma intreb.
    Dumnezeu exista.
    Isus exista.
    Duhul Sfant exista.
    Si atunci, (daca sunt in jurul nostru,) daca „ne privesc”, ne iarta, ne indruma, etc; daca putem sa consideram faptul ca tot ce exista este creatia lui Dumnezeu si tot ce se vede este munca Sa, atunci…..daca Dumnezeu este in tot ce ne inconjoara, atunci, de exemplu, de ce sa ne inchinam la icoane si sa nu credem ca Dumnezeu este si in copacul care il vezi. Nu ma voi inchina unui copac. Dar il pot respecta ca fiind creatia lui Dumnezeu, adica parte din El.
    Ma pot minuna si considera creatia lui Dumnezeu un apus de soare sau un rasarit minunat. Sau o furtuna.
    Si as putea spune, sau nu: Doamne, Tu esti in tot ce vad, in ceea ce este natura din jurul meu, si ma inchin Tie si creatiei tale?

    Apreciază

  67. eu simplu zice:

    eu sunt ortodox dar, nu am nici o treaba cu religia si nici o secta. este ft simplu de inteles. sa nu ne inchinam la nici o icoana,idol,chip cioplit sau ce a mai fost inventat de om sau popi sau stareti,etc. Dumnezeu a spus clar sa ne inchinam doar lui. singurul prin care putem ajunge la tata-L este Isus Hristos. trebuie sa punem accent pe credinta. in nici un caz pe religie. popia in ziua de astazi a ajuns o mare afacere, fie ca este ortodox,catolic,baptist,penticostal,adventist s.a.m.d.

    Apreciat de 1 persoană

  68. Andrei zice:

    dragilor,rusine sa va fie voua celor vcare sunteti ortodocsi si nu va pasa ! rusine sa va fie voua celor care spuneti asa ceva despre Sfintele Icoane ! iar eu zic MUta sa fie gura paganilor care nu se inchina cintitei icoanei tale ,Nascatoare de Dumnezeu ,cea zugravita de sfantul apostol Luca,ceea ce se cheama povatuitoarea! voi nu intelegeti ca lui Dumnezeu i se cuvine adorarea,Preacuratei Stapanei noastre de4 Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria i se cuvine preacinstirea,iar sfintiilor cinstirea,puneti mana si cititi sinoadele ecumenice,hotarari si canoane,si va garantez ca pe cand erau sinoadele ecumenice nu era nici un fel de secta din zilele noastre,totii stim clar ca sectele se trag de la Luther si Luther din catolici,Maica Domnului sa va lumineze mintiile,deschideti ochii,pana nu va fi prea tarziu!din mila lui Dumnezeu theolog Andrei Marincu.

    Apreciază

    • Daiana zice:

      Tu zici despre icoane ca fiind sfinte,ok,inteleg,dar am cateva intrebari.Dumnezeu intra in casa noastra,se uita cate icoane avem si pleaca pt ca nu avem icoane?Dumnezeu se crede adorat cand pupi o icoana?Dar Isus Hristos si Duhul Sfant ce rol au in cazul in care noi mijlocim prin icoane si preoti?Nu El ar trebui sa fie mijlocitorul nostru?Degeaba citesti sinoadele ecumenice,citestele impreuna cu Biblia si uitate cat% se contrazic.Tu ce alegi sa crezi?Ce scrie in Biblie sau in sinoadele ecumenice?Sau mai bine zis,alegi sa crezi ceva scris de catre apostoli sub influenta lui Dumnezeu sau cv scris de cler sub influenta castigului si dorintei de manipulare?Uitate si in Biblie cum erau considerati apostolii de catre farisei.Erau considerati exact asa cum ortodoxii considera protestantii,niste mincinosi,considerau ca nu au dreptate pentru ca nu aveau aceleasi pareri cu ei.Doar vreau sa te gandesti la ce te-am intrebat mai sus sau sa-L intrebi pe Duhul Sfant,sa vezi doar ce zice despre asta,caci mie mi-a zis deja.scuzama daca te-am deranjat zicandu-mi opinia

      Apreciază

  69. Andrei zice:

    in fta Lui Dumnezeu nu putem zice : Stii Doamne, am auzit dar nu am fost sigur,nu am avut de unde citii,am auzit de mai multe minuni,dar am preferat sa stau comod si sa nu caut! nicidecumn nu putem da astfel de raspuns ,in Sfanta Liturghie ortodoxa preotul zice : Sfarsit crestinesc vietii nostre si raspuns bineprimit la inficosatoarea judecata a Lui Hristos sa cerem!si ma intreb cum dam raspuns,: stii Doamne eu nu am avut chef de rugaciune,nu am vrut sa practic trzvia,nu am vrut sa citesc sf scriptura si alte carti ortodoxe,nu mi-a prea pasat k sunt orthodox ,asta e raspuns??????!!!! Daca s-ar intoarce Sfintii parinti : VASILIE CEL MARE ,IOAN GURA DE AUR,GRIGORIE DIALOGUL,CHIRIL,POLICARP,AUGUSTIN,AR ANATEMIZA SI EXCOMUNICA IN MASA, !din mila lui Dumnezeu theolog Andrei Marincu.n prefaţa lucrărilor sale antiiconoclaste, Sfântul Ioan Damaschin aşează un compendiu de logică, menit să explice noţiunile cu care va lucra în tratatul său de dogmatică. Astfel, el răspunde unor întrebări de bază precum ce este icoana, care este raţiunea existenţei icoanei, câte feluri de icoane sau de închinare există. Sfântul nu s-a limitat la a defini icoana şi închinarea, încercând, de asemenea, să aducă argumente în favoarea legitimităţii pictării icoanelor, folosirii lor în cultul creştin, precum şi a cultului Arta 10propriu-zis al icoanei.

    Concret, el face o apologie a faptului că pictarea icoanelor este legitimă, pornind în demonstraţia sa de la următorul principiu general: ,,Este firesc că se pot înfăţişa în icoană corpurile, ca unele ce au forme, limite corporale şi culoare. Singur Dumnezeu nu poate fi zugrăvit, deoarece El este formă fără greutate, fără întindere, nevăzut, mai presus de pricepere. Pentru aceasta, are dreptate legiuitorul când spune că nu trebuie să se reprezinte ceea ce este nevăzut, că nu este permis să se facă chipul lui Dumnezeu. Dar când Dumnezeu S-a făcut om, când S-a făcut asemenea nouă, putem să facem icoana Sa, deoarece prin aceasta intră în categoria celor ce pot fi reprezentate în icoană”.

    Sfântul Ioan Damaschin

    Stabilind acest principiu, conform căruia poate fi înfăţişat tot ceea ce este corporal, Sfântul Ioan Damaschin spune că poate fi reprezentat Dumnezeu, ca şi chipurile Maicii Domnului şi ale sfinţilor. Mai mult chiar, pot fi reprezentaţi şi îngerii şi demonii, deoarece aceştia, în raport cu spiritul prin excelenţă pur al lui Dumnezeu, nu sunt cu totul spirituali, ci tot corporali, fiinţe circumscrise în timp şi spaţiu.

    Iar dacă se pot face icoanele Dumnezeului întrupat, ale Maicii Domnului, ale sfinţilor, sfântul îşi pune întrebarea dacă ele pot fi folosite în cultul creştin. Pornind de la Vechiul Testament, el face apologia utilizării icoanelor în creştinism: ,,Dumnezeu Însuşi a permis şi a îngăduit icoanele. El a născut pe Fiul Său, care este icoana Lui naturală (Coloseni 1, 15); tot El a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa (Facerea 1, 24)”, Dumnezeu fiind, deci, cel dintâi care face icoane.

    Sfântul merge mai departe cu raţionamentul, afirmând că, contrar unor opinii eronate, Legea Veche nu opreşte utilizarea icoanelor, încercând să explice această aparentă contradicţie. Astfel, el porneşte de la una din cele zece porunci: ,,Nu vei face nici o asemănare din cele câte sunt în cer şi din cele câte sunt pe pământ” (Ieşirea 20, 4; Deuteronom 5, 8) primite de Moise de la Dumnezeu în Muntele Sinai. Dar acelaşi Moise primeşte poruncă de la Dumnezeu să facă heruvimi sculptaţi, lucraţi de mâini omeneşti, care să umbrească acoperământul împăcării (Ieşirea 25, 17-21), să facă catapeteasma, chivotul şi toate cele ce se găseau în cort.

    În acelaşi fel, apare o contradicţie între cuvintele proorocului David: ,,Să se ruşineze toţi cei care se închină chipurilor cioplite, cei care se laudă cu idolii lor” (Psalmi 96, 7) şi faptul că el primeşte poruncă de la Dumnezeu să-I construiască templu. Ca urmare, mai târziu, fiul lui David, împăratul Solomon, Îi ridică lui Dumnezeu templu măreţ şi sapă de jur împrejur chipuri de heruvimi: ,,Şi a făcut în altar doi heruvimi de lemn de chiparos de zece coţi de mari de o măsură; şi a căptuşit heruvimii cu aur. Şi pre toţi pereţii casei împrejur săpaţi a scris cu condeiul heruvimi şi finici, şi frunză întinsă pe dinlăuntru şi pe dinafară” (III Împăraţi 6, 22, 27-28).

    Se contrazice oare Moise, sau Solomon calcă porunca legii ? Mai mult încă, se contrazice Însuşi Dumnezeu – care o dată porunceşte să nu se facă chipul nici unui lucru sau fiinţe, iar altă dată porunceşte să se facă chipul acestora ? Nu, căci Dumnezeu este unul şi nu se contrazice, iar aceste fapte sunt doar aparent contradictorii, ele găsindu-şi explicaţie în istoria evreilor, deci tot în Vechiul Testament.

    Sfântul Apostol Pavel spune: ,,Dumnezeu a grăit odinioară părinţilor în multe feluri şi în multe chipuri prin prooroci” (Evrei 1, 1), căci aşa cum un doctor învăţat ştie să dea fiecăruia leacul potrivit, aşa şi Dumnezeu, ca un cunoscător al sufletelor şi al patimilor oamenilor, ,,a oprit să facă icoane pe cei care erau încă prunci”, spune Sfântul Ioan Damaschin. Deoarece îi ştia înclinaţi spre cultul idolilor, Dumnezeu a poruncit iudeilor să nu facă asemănarea vreunui lucru sau fiinţe pentru a-i feri de idolatrie, pentru a nu adora făptura în locul Făptuitorului. Sfântul grăieşte astfel: ,,Că iudeii se închinau idolilor ca unor dumnezei, ascultă ce spune Scriptura, în Ieşire, fiilor lui Israel, când Moise s-a suit în muntele Sinai şi a rămas mult timp, stând alături de Dumnezeu, ca să primească legea, şi când poporul nerecunoscător s-a revoltat contra lui Aaron, robul lui Dumnezeu, zicând: ,,Fă-ne dumnezei, care vor merge înaintea noastră, căci nu ştim ce i s-a întâmplat omului acesta, Moise” (Ieşirea 32, 1). Apoi, când au luat podoabele nevestelor lor şi le-au topit şi au mâncat şi au băut şi s-au îmbătat de vin şi de rătăcire şi au început să joace, zicând în nebunia lor: ,,Aceştia sunt dumnezeii tăi, Israile” (Ieşirea 32, 4). Că adorau creaţia în locul Creatorului, o spune dumnezeiescul Apostol: ,,Care au schimbat slava nestricăciosului Dumnezeu în asemănarea omului stricăcios, a zburătoarelor, a patrupedelor şi a târâtoarelor” (Romani 1, 23) şi ,,au adorat zidirea în locul Ziditorului” (Romani 1, 25). Pentru acest motiv a oprit Dumnezeu să se facă vreo asemănare.”

    Acum, însă, omul a ieşit din vârsta copilăriei şi nu mai este sub stihiile legii, robit ca un prunc (Galateeni 4, 3), ci a ajuns la vârsta desăvârşită, precum spune Sfântul Apostol Pavel, căci ,,fiecăruia din noi s-au dat harul după măsura darului lui Hristos, până ce vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, întru bărbat desăvârşit, la măsura vârstei plinirii lui Hristos. Ca să nu mai fim prunci, învăluindu-ne şi purtându-ne de tot vântul învăţăturii, întru amăgitura oamenilor, întru vicleşug spre meşteşugirea înşelăciunii” (Efeseni 4, 7, 13-14). Sfântul Ioan Damaschin completează: ,,Altădată oamenii, necunoscând pe Dumnezeu, au slujit unor dumnezei, care nu erau prin fire dumnezei; dar acum, după ce am cunoscut pe Dumnezeu, dar mai degrabă după ce am fost cunoscuţi de Dumnezeu, pentru ce să ne întoarcem iarăşi la stihiile cele slabe şi sărace ? Am văzut chipul omenesc al lui Dumnezeu şi s-a mântuit sufletul meu”, subliniind faptul că omenirea a ajuns la maturitate, ,,iar a celor desăvârşiţi este hrana cea tare, care prin multa obişnuinţă au simţirile învăţate spre alegerea binelui şi a răului” (Evrei 5, 14).

    În sfârşit, sfântul construieşte o apologetică a cultului icoanelor, pornind de la faptul că Însuşi Dumnezeu a îngăduit şi a făcut icoane. Astfel, chiar din definiţia pe care o dă icoanei rezultă că i se poate aduce un cult, deoarece acesta nu se îndreaptă spre icoană, ci spre cel care este reprezentat în icoană, potrivit Sfântului Vasilie cel Mare care spune: ,,Cinstea adusă icoanei se îndreaptă către cel înfăţişat în icoană”. ,,În felul în care se venerează icoana impăratului, în acelaşi fel se venerează şi icoanele sfinţilor. Cinstim icoanele împăraţilor, din cauza chipului pe care ele îl reprezintă, nu din cauza materiei din care sunt făcute aceste icoane. Tot astfel şi cu icoanele sfinţilor: cultul dat icoanelor nu se îndreaptă către ele, ci către cei care sunt reprezentaţi în aceste icoane”, spune Sfântul Ioan Damaschin.

    Pentru legitimitatea cultului sfintelor icoane, el aduce ca ultim argument însăşi vechimea acestui cult. Cultul icoanelor este foarte vechi şi ca dovadă stau mărturie scrierile Sfinţilor Părinţi şi tradiţia nescrisă a Bisericii. În sprijinul celei din urmă, sfântul scrie: ,,Legiuirea bisericească ni s-a predat nu numai în scris, ci şi prin unele tradiţii nescrise”, precum spune dumnezeiescul Apostol: ,,Drept aceea, fraţilor, staţi şi ţineţi predaniile, pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvântul, fie prin epistola noastră” (II Tesalonicieni 2, 15). Căci în felul în care ni s-a transmis, din tată în fiu, să ne închinăm spre răsărit şi să ne botezăm prin întreită cufundare, în acelaşi fel ni s-a transmis să zugrăvim icoane şi să ne închinăm lor. Nu avem dreptul să schimbăm nimic din tradiţia bisericească.” El încheie apologetica Tradiţiei şi a cultului sfintelor icoane, apărând memoria Sfinţilor Ierarhi Epifanie al Ciprului şi Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei, cărora iconoclaştii le-au atribuit scrieri sau fapte îndreptate împotriva icoanelor. Astfel, el scrie: ,,Ştim că fericitul Atanasie a interzis să se pună moaştele sfinţilor în urne funerare, dar a hotărât ca acestea să se îngroape mai bine în pământ, voind să desfiinţeze obiceiul absurd al egiptenilor, care nu îngropau morţii lor, ci îi aşezau pe paturi şi pe divane. Probabil că un asemenea lucru voind să îndrepte şi marele Epifanie – chiar admiţând că această scriere este a lui (mai târziu, Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului îşi ia chiar sarcina de a demonstra pe larg neautenticitatea scrierilor iconoclaste ale lui Epifanie) – a legiuit că nu trebuie să se facă icoane. Dar, că intenţia lui n-a fost să îndepărteze icoanele, ne este martoră biserica dumnezeiescului Epifanie însuşi împodobită până în vremea noastră cu icoane.”

    Prin tratatele sale apologetice ,,contra celor care atacă sfintele icoane”, Sfântul Ioan Damaschin reuşeşte să aducă, în primul rând, un prinos de laudă lui Dumnezeu, să apere Biserica de erezia iconoclasmului şi, nu în ultimul rând, să explice sensul picturii ecleziastice, rostul ei şi, mai mult, să explice Sfânta Scriptură cu privire la iconografie.

    Teologia icoanei formulată astfel de Sfântul Ioan Damaschin a ajuns teologia oficială a Bisericii. Dogmatica sa cu privire la iconografie îi va influenţa în mare măsură pe scriitorii antiiconoclaşti de după el, Sfântul Nichifor, Patriarhul Constantinopolului (806-815), şi Sfântul Teodor Studitul († 826) care o vor expune în hotărârile celui de-al şaptelea Sinod Ecumenic (787)

    Apreciază

    • Cornea Florin zice:

      citeste te rog ce scrie Sfintul Apostol Pavel in Coloseni capitolul 2 versetul8 si lasa ce scriu alti vino cu argumente Doar din Biblie care este singura sursa vrednica de crezare

      Apreciază

  70. Ovisan zice:

    Ioan Damaschinul (c. 676 — d. 4 decembrie 749) – http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Damaschinul
    Inteles.
    Dar Sf. Ioan Damaschimul este….”post” Biblie.
    Ar fi interesant daca cineva poate gasi in BIBLIE si numai acolo, daca e da ori ba.
    Atat si nimic mai mult.

    Apreciază

  71. iuli zice:

    Dumnezeu n-a rămas fără martori pentru supremaţia Sa. Odată cu anunţarea Împărăţiei cerurilor prin Isus Cristos a venit şi alegerea unui alt popor pentru numele lui Iehova, ca şi creştini (Fap. 15:14). Deoarece primii discipoli au fost dintre iudei, ei au fost consideraţi la început chiar o ramură sau o sectă a iudaismului, pentru că ţineau strict legea lui Dumnezeu împotriva chipurilor. Oroarea faţă de o asemenea întrebuinţare idolatră a fost un lucru care a separat pe creştini într-un timp şi în ţări în care existau nenumăraţi dumnezei şi zeităţi reprezentaţi prin chipuri de lemn şi de piatră. Enciclopedia lui McClintock & Strong spune în volumul IV, pagina 503: „Chipurile erau necunoscute în închinarea primilor creştini; acest fapt a fost făcut, într-adevăr, motivul acuzaţiei de ateism din partea păgânilor împotriva creştinilor”. Poziţia lor în această privinţă a fost cu totul în armonie cu sfatul autoritar al apostolului Pavel: „De aceea, iubiţii mei, fugiţi de idolatrie” (1Cor. 10:14, NW). Ei erau martori ai viului şi adevăratului Dumnezeu Iehova şi erau conştienţi că acele chipuri nu însemnau nimic: „Noi ştim că un idol este nimic în lume şi că nu există decât un singur Dumnezeu. Chiar dacă există aceia care sunt numiţi „dumnezei”, fie în cer sau pe pământ, aşa cum există mulţi „dumnezei” şi mulţi „domni”, pentru noi există în realitate un singur Dumnezeu, Tatăl, …şi un singur Domn, Isus Cristos” (1Cor. 8:4-6, NW; Isa. 43:10-12; Fap. 17:29). Ca vestitori ai Împărăţiei Sale, servii lui Iehova au fost îndemnaţi să se păzească de o asemenea închinare la chipuri – 1Ioan 5:21; 1Cor. 10:7.

    Apreciază

  72. ad zice:

    Pai atunci Stefan cel Mare de ce era ajutat de D-zeu,ca doar construia biserici?Daca era „pagan”,de ce il mai ajuta D-zeu sa infranga armate uriase?

    Apreciază

  73. silvia zice:

    am citit aproape toate comentariile pe acest blog,si drept sa spun sunt mai confuza decat eram inainte;in primul rand nici eu nu sunt de acord cu inchinarea la icoane ca sunt pictate de semenii nostri,si eu stiu acea porunca unde scrie sa nu ne inchinam la chip cioplit si sa nu ne facem idoli la care sa ne inchinam,cine crede in Dumnezeu se poate ruga lui oriunde fara intermediul unei icoane,si alta nelamurire o am cu acele moaste care sunt scoase din biserici la anumite sarbatori crestine si lumea se indeasa puhoi sa se roage la acele oase;spre ex la ziua de sf. Dumitru la patriarhie se scoate mostele sf. afara si lumea se perindeaza in jurul moastelui o saptamana ,ce nu inteleg eu este ca cele moaste sunt in permanenta in biserica si poti merge oricand sa te inchin la ele daca asa simti!!

    Apreciază

  74. adyyon zice:

    pt toti astia care spuneti ca asa si pe dincolo[in special pentru @silvia},cititi articolul asta http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011101464417/Special/Cuvioasa-Maica-Parascheva-Smerenia-calea-spre-indumnezeire.html
    sa vedem daca pe urma va mai arde sa „invatati” lumea de „pacatul” de a te atiinge de oasele mortilor,etc.P.S:cititi tot articoluul si pe urma comentati.In caz ca nu stiati de ce ne numim crestini,este pentru ca orice crestin ia in considerare Noul Testament,Vechiul Testament avand o valoare simbolica in acest caz.

    Apreciază

  75. Andrei zice:

    „Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” (Matei, 22,29). Moise este unul dintre Sfintii care s.a rugat Bunului Dumnezeu sa nu piarda poporul Sau iar de il va pierde sa il omoare si pe el,deci Moise s.a rugat Bunului Dumnezeu si a mijlocit pentru oameni ca sa fie iertati,deci Sfin tel icoane nu sunt idoli precuma fos vitelul de aur,sau altele corpuri idolesti facute de om care nu are legatura cu Dumnezeul Cel Viu,Sfanta Fecioara Maria pe care sectantii nu oconsidera Sfanta si nu se roaga ei are mare trecre in ftaççata Fiului ei,si mijloceste pentru oameni si a facut atea minuni,vindecar de boli ale oamenilor.Sa nu uitam de nunta din Cana Galileii unde nuntasi au ramas fara vin si Maicuta Domnului L.a rugat pe mantuitorul Hristos sa rezolve aceasta problema iar Mantuitorul a ascultat.o fiind Mama Lui si iubind.o,unde a facutr si 1 minune in acelasi timp,prefacerea apei in vin.Sa nu uitam Sa nu uitam ca Sfintele moaste la care ne inchinam,nu ne inchinam oaselor ci Duhului Sfant care se afla in ele,iar acest oameni Sfinti plini de Duhul Sfant sunt minuni ale Bunului Dumnezeu lasate pentru Mantuirea noastra si spre mijlocirea noastra in rugaciuni,asta nu inseamna ca nu ne putem ruga direct,inseamna ca este un ajutor in plus in rugaciunile noastre la un SFant carrew a avut trecere inaintea Bunului Dumnezeu,prin corpurile frumos mirositoare caare nu auputrezit.Sa nu uitam ca Sfintii ale caror Sfinte moaste au ramas,s-au inchinat la randul lor la icoanele altor Sfinti si la Sfanta Cruce.Cei lepadati de Biserica Ortodoxa nu isi dau seama de acest lucru pentru ca nu asculta de Biserica mama de 2000 de ani si de invataturile Sfintilor Parinti.Prima icoana a facut.o Bunul Dumnezeu ,, Si-a facut Dumnezeu pe om dupa chipul si asemanarea Lui,, Icoana Dumnezeirii.Alta icoana sunt heruvimii de aur in care Bunul Dumnezeu i.a poruncit Lui Moise cum sa faca cchivotul Legii,dar sectantii nu inteleg asta ca s.au indepartat de religia crestin ortodoxa si de Sfanta impartasanie caci este scris ,,Cine va manca si va bea trurpul si sangele Meu va avea viata vesnica,,.Sectantii au renuntat la Taina Euharistiei spre pieirea lor.

    Apreciază

  76. adyyon zice:

    Concl;uziile mele.Comentariile care deranjeaza sint cenzurate?Nu diferi cu nimic fata de saccsiv.Si acolo,precum aici,se cenzureaza ce nu este in „ton” cui „invatatura” blog-ului.Dar,precum poti vedea,in curand se v-or discuta luicrurile pe care altii nu le vor discutate.Asta este.Iti doresc sanatate si fie ca D-zeu,nu mandria proprie,sa iti arate calea.Doamne ajuta.

    Apreciază

  77. adyyon zice:

    scuze pentru mesajul de mai devreme.Nu mi-a venit atentionarea prin email si am crezut ca nu mi-ai postat comentariul.Daca vrei,poti sa nu il postezi.Oricum,pentru tine asa,sa stii ca ce am scis acolo in site-ul meu,este adevarat.Chiar asa a inceput totul,precum scie acolo.Nu imii arde sa mint,fiind consttient ca v-oi raspunde pentru asta candva.Sanatate si Doamne ajuta.

    Apreciază

  78. NELU zice:

    Fie ca esti ortodox penticostal baptist martor catolic religia dezbina si va dezbina mereu pentru ca fiecar isi apara religia.ISUS ce religie a fost?
    auziti nu faceti nimic din ce zic oamenii popii pastorii prebiteri si io mai stiu ce faceti ce a facut domnu Isus si o sa ajunget in rau facet ce scrie in BIBLIE sau SFANTA SCRIPTURA nu va mai amagiti singuri .APROPO fiecare va da socoteala pentru el si mantuirea este personala .SFINTAVAR DOMNU

    Apreciază

  79. constantin zice:

    Vreau sa spun doar ca D-zeu nu e „Duh”asa cum a sris mai sus,oare nu scrie la „carte” k D-zeu a facut omul dupa chipul si asemanarea Lui?

    Apreciază

    • aurel1967 zice:

      PACE CONSTANTIN
      ai auzit de CUVANTUL CARE SA FACUT TRUP?…. dupa acel chip santem noi oamenii facuti. ADICA DUPA ISUS.

      pt ca TATAL ESTE DUH ,biblia este foarte clara in privinta aceasta.>Ioan 4:24a
      „Dumnezeu este Duh…….„

      TOATE AU FOST INSA FACUTE PRIN ISUS SI PT ISUS SI DUPA MODELUL LUI ISUS
      >
      Coloseni 1:16
      „Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri şi pe pământ,…
      …… Toate au fost făcute prin El şi pentru El.„

      *CERE LUMINA LUI DUMNEZEU FRATE DRAG, pentru ca El insusi a promis: cine Ma cauta din toata inima lui, ma va gasii….si nu va umbla in intuneric*

      pace de la Tatal luminii iti doresc

      Apreciază

  80. adyyon zice:

    http://www.razbointrucuvant.ro/2010/09/29/29-septembrie-centenarul-nasterii-parintelui-arsenie-boca-roadele-iubirii-de-sine-si-ale-ravnei-fara-sfatuire-si-fara-ascultare-cum-iti-poti-taia-mintea-in-scripturi-si-pana-unde-se-poate-ajun/
    intrati aici sa vedeti daca va regasiti in ceea ce a spus parintele Arsenie Boca.Nu carcotesc dar,citand din intelepciunea parintelui,puteti merge in iad cu Biblia in mana.

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Nu circoti, dar citind din intelepciunea parintelui, ar trebui sa-ti dai seama de la inceputul articolului, ca diavolul nu evoluiaza si nici nu se face mai iscusit la nimic. E o fiinta angelica decazuta, foarte puternica, plina de inselaciune, dar nu se face nici mai iscusit, nici mai putin iscusit.

      Imi permit sa te sfatui sa ramii la intelepciunile pe care ti le alegi, sa nu treci la prostiile de exprimare pe care le au toti si sa apreciezi ca unii oameni au studiile pe care tu nu le ai la moment.

      Apreciază

  81. Tiby zice:

    Dragi mei frati in Hristos domnul nostru,cred ca stim cu toti ca inaintea domnului nu exista ortodox,catolic,adventis,baptist,martor,pendicostal……ci oameni care au auzit cuvantul domnului si il impliesc,oameni care au auzit cuvantul si nu il implinesc si cei care nu au auzit de dumnezeu iar acesti ultimi mentionati de mine se pare ca sunt tot mai putini,pentru ca tot mai multi ¨^crestini¨^ sunt preocupati ca,cuvantul sa ajunga pana si in tari indepartate;
    Speculatiile si certurile,jignirile si toate altele nu duc decat in iad,nu duc decat la rau.
    Isus este calea adevarul si viata si aici cred ca nu ma puteti contrazice.
    Asa dar haideti sa cautam cu tot dinadinsul pe domnul si sa ne testam credinta in lumina scripturi,ca sa vedem daca suntem in credinta.
    Domnul sa ne ajute sa vrem sa il cautam cu adevarat.

    theblack_cowboy2003@yahoo.com aveasta este adresa mea de mail,sunt deschis discutilor.

    Apreciază

  82. elena zice:

    Atunci ce este de facut?cand vrem sa fim si mai aproape de DUMNEZEU,mergem in casa Domnului dar acolo ne rugam si sarutam icoane,toata slujba este inchinata lui Dumnezeu,efortul nostru comun daruit ca jertfa simbolic vorbind se depune inaintea altarului;dar icoanele facatoare de minuni??#In orice biserica ortodoxate duci este plin de picturi reprezentand scene biblice,in bisericilecatolice predomina sculpturi…Apartinatorii fiecareireligii in parte sustin ca religia lor este cea corecta si adevarata cale catre Dumnezeu……Biserica sustine ca fara spovedanie nu ajunge omul la mantuire si ca avem nevoie de intermediar de preot pentru a ne fii iertate pacateleprin dezlegare.In Biblie se spune clar ca salvarea noastra o reprezinta mantuirea.Cum sa nu fie confuzie si indoieli cand pe vremea lui Isus,Sabatul era a saptea zi ,zi de odihna de rugaciune si slavirea luiDumnezeu,iar acum esteDuminica,,care e pana la urma ziua7?siasemenea inttrebari ar putea continua,confuzia este mare indoielile legate de mostenirea parintilor nostrii dealungul timpului, de conservarea traditiilor societatii di care facem parte,folosind influenta bisericii…..

    Apreciază

    • Daiana zice:

      Nu de cate ori in viata te spovedesti conteaza.De exemplu,sa zicem ca-s o drogata,beau,fumez,intretin relatii sexuale gen „cine vine la rand”,etc.Azi ma spovedesc,si peste cateva ore dinnou,fac aceleasi lucruri,dupaia,dupa cateva luni iar ma spovedesc si iar fac aceleasi lucruri,etc.In Biblie spune clar „POCAITIVA”,si nu se refera sa fiti pocaiti cum se zice de penticostali ca-s pocaiti,ci sa te pocaiesti,sa te caiesti pentru greselile tale,sa-ti para rau pentru ele,sa-ti ceri iertatea pentru ele si SA NU LE MAI REPETI.Dumnezeu ii iertator,pentru ca Isus ne-a platit pretul TUTUROR pacatelor,dar Dumnezeu ne iarta cu 3 conditii.Sa ne pocaim,sa credem in El,in Isus si-n Duhul Sfant si sa respectam tot ceea ce a creat El.

      Apreciază

      • Ciprian Sarivan zice:

        Nu neaparat ca ar fi gresit, dar care este relatie dintre parerea de rau fata de pacatele savirsite si iertarea lui Dzeu. E cumva Dzeu obligat sa-ti dea iertare daca te pocaiesti. Vreau sa vad parerea ta.

        Apreciază

      • Daiana zice:

        Un tata ii obligat de cineva/ceva sa-si ierte copilul cand acesta greseste in fata lui?Cand un fiu greseste si vine la tatal sau,isi cere iertare si nu mai face acea greseala niciodata acel tata poate sa nu-si ierte fiul?

        Apreciază

  83. neculai zice:

    nu aveti nevoie de icoane ,ca sa aveti credinta, nici de biserici poleite cu aur ,de preoti care nu se mai satuta de averi fabuloase ,roagate in camara ta in duh si adevar ,si dzeu te va recunoaste si te va iubi!.

    Apreciat de 1 persoană

  84. gabriel zice:

    Fratilor, Hristos a inviat! Apreciez, intr-o oarecare masura, unele discutii; chiar sunt interesante si au la baza dorinta apropierii de Adevar. Imi cer iertare ptr cuvantul lung ce va urma dar simt nevoia sa o fac si, mai cu seama, sa ma adresez celor care se incadreaza in perimetrul necunostintei. Ptr acestia cuvintele Sf Ap Petru ar trebui sa fie de referinta:
    „Şi îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiţi-o drept mântuire, precum v-a scris şi iubitul nostru frate Pavel după înţelepciunea dată lui,
    16. Cum vorbeşte despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori şi neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare”.(2 Petru III, 15,16)

    Dar potrivit mărturiilor Sfintei Evanghelii, Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut prin Fiul Său, Care S-a făcut Om, având chip sau față de om. Iar dacă Fiul Cel ce S-a făcut Om este chipul sau icoana văzută a Tatălui ceresc (cf. Coloseni 1, 15), atunci chipul văzut al Fiului poate fi pictat în icoană. Astfel, în icoana lui Hristos vedem pe Dumnezeu – Omul, pe Fiul lui Dumnezeu întrupat. În acest sens, icoana are ca temei principal Întruparea Fiului lui Dumnezeu, după al Cărui chip a fost făcut primul om (cf. Facerea 1, 26).
    Acest adevăr este tălmăcit în cuvinte simple, care ne spune că Dumnezeu poate fi pictat în icoane, pentru că S-a arătat oamenilor în chip vizibil și le-a vorbit prin cuvinte înțelese de ei: icoana devine chip al lui Dumnezeu, întrucât întreaga Sfânta Treime S-a arătat oamenilor. Glasul Tatălui se face auzit la Botezul Fiului ca și la Schimbarea la față, Cuvântul lui Dumnezeu S-a întrupat și astfel L-au putut vedea ucenicii Săi, adică Sfinții Apostoli, precum și primul mucenic Ștefan, iar Duhul Sfânt a fost văzut si în chipul limbilor de foc la Pogorârea Sa peste ucenici”

    Iar celor care vor mai multe informatii, le dau un mic text al unei mari personalitati eclesiastice din Biserica Ortodoxa Romana care se numeste Pr Cleopa

    ” Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească. La un copil de clasa întâi, dacă i s-ar preda un lucru de academie, ce ştie acela? El de-abia învaţă câteva cuvinte: uşă, ac, rac şi cutare. De-abia învaţă cum să facă un cârlig, să scrie litera a, b, c şi dacă-i spui lucruri mari nu înţelege nimic.
    Aşa şi în Sfânta Scriptură. Dacă mă apuc să spun lucruri adânci din Sfânta Scriptură, ori adormiţi cu toţii, ori plecaţi. Vă plictiseşte, pentru că vă dau hrană prea tare.
    Nu auziţi ce spune Apostolul Pavel? Cât aţi fost prunci în Domnul nostru lisus Hristos, v-am hrănit cu laptele cel cuvântător al Evangheliei, că nu eraţi în stare să mâncaţi hrană vârtoasă.
    Aşa se întâmplă în Scriptură. Sunt cuvinte tari şi hrană tare în Scriptură, pentru cei desăvârşiţi, nu pentru poporul de la ţară. Dacă unui copil care suge la pieptul mamei lui, i-aş da să mănânce carne, îl hrănesc sau îl omor? De ce? Pentru că are dinţi de lapte, moi. Aşa păţeşte cel ce se bagă în Sfânta Scriptură cu dinţii înţelegerii de lapte. De aceea spune Sfântul Grigore de Nyssa: „Nu spargeţi oasele Scripturii, având dinţii înţelege­rii voastre de lapte, ca să nu pieriţi”.
    Deci, Sfânta Scriptură este aşa cum ai merge mata pe o câmpie şi găseşti o fântână cu ciutură. Şi dacă eşti însetat, doar n-o să bei toată fântâna, când ţie sete. Dar ce faci? Din fântână scoţi apă cu ciutura, din ciutură pui în căldare, din căldare în cană şi din cană pui în pahar. Din pahar bei cât îţi trebuie şi fântâna rămâne curată şi ţi-ai potolit setea.
    Aşa să faci şi cu citirea Sfintei Scripturi. De aici s-au făcut sectele. S-au băgat în Sfânta Scriptură după capul lor. Sfânta Scriptură este foarte adâncă şi cine o citeşte fără tălmaci, fără să ştie cum o explică Sfinţii Părinţi, se prăpădeşte. Dar nu-i de vină Sfânta Scriptură, că apa-i cuvântul lui Dum­nezeu. Ii de vină omul care se bagă în Sfânta Scrip­tură nepregătit şi fără să înţeleagă lucrurile.
    Nu vă luaţi după sectari, care răstălmăcesc Scrip­tura, că vă prăpădiţi. Auzi ce spune Sfântul Apostol Petru despre scrierile Sfântului Apostol Pavel: în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înţeles, pe care cei neştiutori si neîntăriţi le răstălmăcesc, ca şi celelalte Scripturi, spre a lor pier­zare.
    Vă dau un exemplu: Ridicat-ai la mare caii Tăi, tulburând ape multe. Tu acolo crezi că este vorba de mare şi de cai şi de ape. Când colo, marea-i toată lumea, caii sunt apostolii, care au alergat să predice în toată lumea cuvântul lui Dumnezeu, apele multe sunt toate popoarele păgâne, care au fost tulburate de predicarea Evangheliei şi de dărâmarea capiştilor idoleşti. Iată cum se citeşte în Sfânta Scriptură şi cum înţelegem noi.
    Nu poate un copil mic să ştie cele preaînalte. Aşa şi omul care-i simplu, de la ţară. Te duci şi-i arăţi acolo: „Nu te închina la icoane, că este chip cioplit”. Dar ce legătură are idolul cu sfintele icoane? La porunca a doua din Decalog zice: Să nu-ţi faci ţie chip cioplit, nici asemănarea vreunui lucru din câte sunt în cer sus, pe pământ jos, în apă şi sub pământ. Să nu te închini lor, nici să le slujeşti.
    Aici de idoli vorbeşte. Porunca a doua. Dar dă câteva file mai înainte, la Facere şi la Ieşire, şi-ţi spune acolo: Şi a spus Dumnezeu lui Moise, să facă cortul mărturiei cioplit din lemn de salcâm; şi să facă sicriul Legii Domnului, îmbrăcat cu aur şi doi heruvimi de aur deasupra lui, şi să se facă perdeaua care stă înaintea sfintelor, de in mohorât răsucit, cu heruvimi cusuţi şi cutare.
    Uite, acolo în Decalog spune Dumnezeu să nu faci chip cioplit şi dincoace spune să faci chip cioplit: Vei face doi heruvimi de măslin, de şase coţi înălţime şi vei face chipuri de heruvimi. Icoane, nu?
    Iată Dumnezeu acolo se pare că spune să nu faci icoane, dincoace spune să faci icoane. Şi un sectar te duce pe tine, care nu ştii, şi-ţi arată numai acolo, dar dincoace nu-ţi arată. Şi tot Dumnezeu a spus să facă icoane. Nu-i prost sectarul să-ţi arate şi arma care-i împotriva lui.
    De aceea vă spun să vă ţineţi de preot şi de Biserică! Sfântul şi dumnezeiescul Părinte Efrem Sirul spune aşa: „Dacă citim noi în Sfânta Scriptură şi ajungem la un loc unde nu înţelegem, să nu o luăm după mintea noastră şi zicem că aici este un loc răzvrătit sau nedrept. Să-i spui dracului acestuia, al iscodirii, care te duce la erezie şi la sectarism: „Ia ascultă, diavole! Ce-mi spui tu mie, că aici în Sfânta Scriptură este ceva nedrept? Eu am auzit pe Duhul Sfânt, Care spune aşa: Credincios este Domnul întru toate cuvintele Sale, şi cuvios întru toate lucrurile Sale”.
    Deci clar! Că Dumnezeu este credincios întru cuvintele Sale. Dacă îţi mai pune la îndoială cutare lucru din Scriptură, zi către demonul acesta: „Ia ascultă, diavole – să-i spui în gând -, eu am auzit pe Duhul Sfânt, zicând aşa: Cuvintele Domnului, cuvin­te curate, argint cu foc lămurit, şi ispitit şi curăţit de şapte ori.” Ai auzit cuvintele Domnului? Sunt cuvinte curate; argint cu foc lămurit şi ispitit de şapte ori. Deci clar!
    Deci asta am vrut să vă spun, pentru că aveţi sectari. Să nu vă luaţi după ei. Aveţi păstori; aveţi biserica voastră istorică de sute de ani acolo. Biserica noastră-i de două mii de ani, iar sectele astea ştii cum au apărut? Ca ciupercile după ploaie; ca neghina prin grâu. Nişte buruieni crescute la umbra Bisericii.
    Aceştia sunt cei de care spune Mântuitorul în Evanghelie: în vremea de apoi mulţi prooroci min­cinoşi se vor arăta şi pe mulţi vor înşela. Sectarii schimbă adevărul Scripturii şi sucesc înţelesul Scrip­turii după capul lor, se rătăcesc şi ei şi rătăcesc şi pe cei care îi ascultă.
    Deci, acesta mi-a fost scopul cuvântului de astăzi, să nu daţi crezării cuvintele sectarilor, cum zice şi Sfântul Ioan Evanghelistul: Fiilor, nu daţi crezare oricărui duh. Cercaţi, că nu toate duhurile sunt de la Dumnezeu. Cine te învaţă să nu te închini la sfintele icoane sau să nu asculţi de preoţi sau să nu mergi la biserică sau să nu faci Sfânta Cruce sau să nu te închini la Sfintele Moaşte sau să nu ţii Duminica, sau altceva rău de te învaţă, fugi de el că acela-i pecetluit de Antihrist.
    Şi-i va pune Antihrist pecetea pe mâna dreaptă şi pe frunte. Ştiţi voi ce-i aceea? Sfântul Andrei al Cezareei, la tâlcuirea Apocalipsei zice: „Ii va intra în minte minciuna şi înşelăciunea, că aici în minte este partea raţională a omului.”Şi mâna dreaptă este pecetluită când vei vedea că omul nu o mai ridică în sus să facă Sfânta Cruce. El nevăzut este pecetluit deja de Antihrist. Fugi de acela: „Ia fă cruce! Nu faci? Eşti pecetluit de Antihrist! Fug de tine că ţi-a pus pecetea pe mâna dreaptă şi pe frun­tea ta”.
    Când vei vedea că omul nu mai ridică mâna la frunte să facă cruce, el are pecetea deja. Doar pecetea nu-i aşa cum credem noi, 666, în cifre. Pros­tii! Pecetea este de trei ori asemănătoare cu dia­volul: poftă fără minte, închipuire pripită şi mânie fără judecată, pe care le au toate sectele şi toţi acei care nu se închină Sfintei Cruci şi Maicii Domnului. Nu înţelege oricine Sfânta Scriptură, fără numai acei care au învăţat teologie şi care au viaţă curată în Hristos, darul desluşirii duhurilor şi Duhul Sfânt, în acelaşi duh – în care s-a scris Scriptura.
    Părintele Ilie Cleopa.”
    Dumnezeu sa va ajute, sa va daruiasca intelepciune si sa va lumineze viata.

    Apreciază

  85. aurel1967 zice:

    *SA NUTI FACI CHIP CIOPLIT nici –vreo asemanare– a lucrurilor CARE SANT SUS IN CERURI …..SA NU TE INCHINI INAINTEA LOR SI SA NU LE SLUJESTI* (exodul,esirea cap 20)

    Apreciază

    • david zice:

      drept raspuns iti reamitesc ca astazi totii(majoritatea)se inchina acceluiasi Dumnezeu,dar este gelozia de membri atata tot,adica pocaiti putini,si in caz de razboi crestin asa cum aufost multe,pocaitii nu ar face fata:ha ha ha

      Apreciază

  86. roman zice:

    Am citit fel si fel de pareri ale unor prieteni si mi-as permite sa fac si eu cateva comentarii.Cu privire inchinare e limpede ca nu ai voie sa te inchini nici unui chip indiferent ca e cioplit,pictat etc.A afirma ca un chip sau o icoana reprezinta chipul Mantuitorului sau al Mamei Sale etc.este o copilarie,ca sa nu folosesc alta expresie;pentru cei care nu ma cred si sunt iconoduli,ii invit sa vada diversitatea de icoane cu chipul aceluiasi sfant.Chiar daca ar fi fost fotografiati,porunca lui Dumnezeu nu-ti da voie sa te inchini decat Lui.A spune ca icoana este o”fereastra spre Cer”,si tot felul de astfel de figuri de stil,inseamna ca un astfel de om nu este capabil sa-si faca o fereastra in suflet si in duh ca sa-l vada pe Dumnezeu.Insusi Isus i-a spus femeii samaritence cu care s-a intalnit la fantana lui Iacov ca,citez din memorie:”vine timpul,si iata ca a si venit cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si-n adevar,ca astfel de inchinatori doreste si Tatal”.Icoanele si statuile si tot felul de alte acareturi nu fac altceva decat sa aduca o mare bvlasfemie lui Dumezeu si sa umple pungile unora ca pe vremea argintarului Dimitrie.Icoanele si tot felul de amulete nu pot tine locul lui Dumnezeu.Cristinei popa as vrea sa-i spun ca martirii crestini din primele secole ale crestinismului nu sunt proprietatea ortodocsilor,ci si a altor crestini la care ea si cu altii „drept credinciosi” le spun sectanti.Multi dintre acesti crestini-martiri pe care si-i revendica ortodoxia si catolicismul au devenit martiri pentru ca nu au vrut sa se inchine imparatului,iar „drept credinciosii” de azi i-au consacrat lui Constantin si elenei o sarbatoare numai pentru ei pentru „marele merit”de a fi dat un act de toleranta la adresa crestinilor prin Edictul de la Milano din 313.Pentru cei care nu stiu imparatul Constantin a fost pagan pana inainte de a muri cand a fost botezat de catre episcopul Alexandriei.Cel care ar merita sa poarte epitetul de Cel Mare” este imparatul Teodosie care in 384 a facut din crestinism religia unica din Imperiul Roman.Intre pocaiti si religiile traditionale si traditionaliste exista totusi o difernta de traire si de implinire a poruncilor.Intre asa-zisii crestini din bisericile traditionale si cei care se declara necredinciosi nu exista nici o diferenta,toti injura la fel pe Dumnezeu si pe sfintii pe care declara ca-i respecta si cinstesc.Ar fi foarte multe de spus,insa ma opresc aici,iar cine vrea sa dovedeasca ca este crestin,sa o faca prin fapte precum spune in Biblie in mai multe locuri.

    Apreciază

  87. Alexandru zice:

    Pentru ca unii ne hulesc ca ne inchinam si cinstim icoana Mantuitorului si a Stapanei noastre si inca si a celorlalti sfinti si slujitori ai lui Hristos, sa auda ca dintru inceput Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau. Pentru care motiv, oare, ne inchinam unii altora, daca nu pentru motivul ca suntem facuti dupa chipul lui Dumnezeu? Dupa cum spune graitorul de Dumnezeu Vasile cel prea renumit in cele dumnezeiesti, “cinstea adusa icoanei se indreapta spre originalul ei”. Dar originalul ei este cel infatisat in icoana, cel dupa care se face icoana. Pentru care pricina poporul mozaic se inchina de jur imprejurul cortului, care purta in el icoana si tipul celor ceresti, dar mai degraba al intregii creatii? Dumnezeu spune lui Moise: “Vezi vei face pe toate dupa chipul care ti-a fost aratat in munte” (Iesirea XXV, 40; Evrei IX, 5.). Heruvimii, apoi, care umbreau ilastiriul (chivotul) , nu erau lucrurile mainilor omenesti? Ce era templul prea renumit din Ierusalim? Nu facut de maini si construit prin mestesugul oamenilor? (III Regi VI, 1-37; II Paralipomena III, 1-16.). Dumnezeiasca Scriptura, insa, acuza pe cei care se inchina celor cioplite, dar si pe cei care jertfesc demonilor. Jertfeau paganii, dar jertfeau si iudeii. Paganii jertfeau demonilor, iar iudeii lui Dumnezeu. Jertfa paganilor era de dispretuit si de condamnat; jertfa dreptilor, insa, bine primita de Dumnezeu. Noe a jertfit si “Dumnezeu a mirosit mireasma cea cu bun miros” (Facerea VIII, 21.) a bunei lui vointe primind mireasma cea bine placuta a bunei vointei sale catre El. Astfel idolii paganilor sunt de dispretuit si opriti, caci erau inchipuirile demonilor. Pe langa acestea cine poate sa faca chipul Dumnezeului nevazut, necorporal, necircumscris si fara de forma?

    Este culmea nebuniei si a lipsei de credinta sa infatisezi Dumnezeirea. Pentru acest motiv in Testamentul Vechi nu era obisnuita intrebuintarea icoanelor. Dar cand Dumnezeu, din pricina milostivirii milii Lui, s -a facut om cu adevarat pentru mantuirea noastra si s-a facut om, nu cum s-a aratat lui Avraam in chip de om (Facerea XVIII, 1; XIX, 27.) si nici cum s-a aratat profetilor, ci s-a facut om in chip substantial si real – a locuit pe pamant, a petrecut cu oamenii (Baruh III, 38.), a facut minuni, a suferit, a fost rastignit, a inviat, s-a inaltat si toate acestea sau intamplat in chip real si a fost vazut de oameni; deci cand s-au facut acestea, s-a infatisat in icoana chipul Lui spre a ne aduce aminte de El si spre a capata invatatura noi, care n-am fost de fata atunci, pentru ca fara sa fi vazut, dar auzind si crezand, sa avem parte de fericirea Domnului. Dar pentru ca nu toti stiu carte, si nici nu se ocupa toti cu cititul, parintii au socotit ca sa fie pictate acestea in icoane ca niste fapte de vitejie spre a ne aduce aminte repede de ele. In adevar, de multe ori neavand in minte patima Domnului, dar vazand icoana rastignirii lui Hristos, ne aducem aminte de patima mantuitoare, si cazand in genunchi ne inchinam. Nu ne inchinam materiei, ci celui ce este infatisat in icoana, dupa cum nu ne inchinam materiei din care este facuta Evanghelia, nici materiei crucii, ci chipului crucii. Deci prin ce se deosebeste crucea care are chipul Domnului de una care nu-l are? Tot astfel si cu privire la Maica Domnului. Cinstea data ei se urca spre cel intrupat din ea. Tot astfel si cu ispravile sfintilor barbati, ispravi care ne indeamna spre barbatie, spre ravna, spre imitarea virtutii lor si spre slava lui Dumnezeu. Caci dupa cum am spus, cinstea data de cei impreuna robi catre cei buni este dovada dragostei fata de stapanul obstesc, si cinstea adusa icoanei se indreapta catre cel infatisat in icoana.

    Traditia inchinarii la icoane este nescrisa, dupa cum nescrisa este si inchinarea spre rasarit, inchinarea la cruce, si altele foarte multe asemenea acestora. Se povesteste si o istorie: Pe cand Avgar era imparat in orasul edesenilor, a trimis pe un pictor sa picteze chipul Domnului, dar din pricina ca pictorul n-a putut sa-l picteze din cauza luminii stralucitoare a fetii, Domnul, punand haina pe obrazul Lui dumnezeiesc si de viata facator, s-a imprimat pe haina chipul Lui si astfel a trimis-o lui Avgar, care o dorea (Acest fapt mai este mentionat de Sf. Ioan Damaschin in: Primul tratat apologetic contra celor care ataca Sfintele icoane, sub aceasta forma: “A venit la noi cuvant din batrani, ca Avgar, regele Edesei, auzind de Domnul, s-a aprins de dragoste dumnezeiasca si a trimis soli, cerandu-i sa-l viziteze; iar daca ar refuza sa faca aceasta, a poruncit unui pictor sa-i faca chipul Lui. Lucrul acesta stiindu-l cel care cunoaste toate si poate toate, a luat o bucata de panza si lipind-o de fata s a a imprimat acel chip, care se pastreaza pana azi”. (Sf. Ioan Damaschin, Cultul Sfintelor icoane, traducere din greceste cu un studiu introductiv de D. Fecioru, Bucuresti, 1937, p. 37).

    Dar ca si apostolii au predat foarte multe in chip nescris o scrie Pavel, apostolul neamurilor: “Deci dar, fratilor, stati bine si tineti predaniile noastre pe care le-ati invatat, fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (II Tesaloniceni II, 15.). Iar catre Corinteni spune: “Va laud, fratilor, ca va aduceti aminte de toate ale mele, si tineti predaniile asa cum vi le-am dat” (I Corinteni XI, 2.).

    Apreciază

  88. david zice:

    pai pocaitii sunt gelosi ca noi ne inchinam la icoane,ei vor sa le dam a zecea parte din castigurile noastre lor,sa fim retrasi de lume ca si cum am fi sfinti(ISUS a fost sfant dar a stat la masa cu pacatosii),un nou membru al bisericii lor un nou ajutor in caz de unu moare si nu au bani cu ce sal ingroape,etc .stiu multe ca i-am cercetat in deaprope in ultimii10ani,si am ajuns la concluzia ca noile religii aprute in ultimii 200ani e ca si politica,care pe care,eu mai bun ca altu si altu mai bun ca mine.pocaitii au parasit religia dreapta-credinta(orto-doxa)pt ca nu le mai convenea sa plateasca cannoane preotului din pricina multor pacate savarsite,si ce-au zis ei ,hai sa ne retragem sa ne facem religia dupa placul nostru,.adevarul doare asa ca ma astept la comentarii usturatoare.

    Apreciază

  89. Alastiel zice:

    david deci atita neshtiintza si prostie ca in comentariul tau nu credeam ca exista pe net mai frate mai,citezz „pt ca nu le mai convenea sa plateasca cannoane preotului din pricina multor pacate savarsite ” deci cum poti zice asa ceva ma? adik sa ma duc eu sai platesc la preot sa se roage pt mn ca sa ajung in rai? da ce, el e mijlocitoru meu ,nu ISUS? de cand are preotu ala sufletu meu??? adik preotu ala ma baga in rai si in iad? mai.. davide mai cu BIBLIA in fata si tu tot NEGI? sincer mie mila de tn ca te consideri crestin da esti total pe langa adik nu stii ce crezi,of of dute ma omule si pune mana pe biblie si mananco ma nuti mai fa si mai mule pacate decat ai…si pt restu „ateistilor” dp aici ,dc va inchideti ochii si nu vedeti ce scrie in biblie? dcc, dak scrie clar nu fa chip cioplit la ce e in ceruri,pamant.ape ,etc, doamne doamne cate desertaciune… si dc ziceti cas asa pacatos si satanisti? ha? pt k merg la biserica lor si lauda pe domnul ? si face ce este bine inaintea lui? si sunt drepti? si dak intalniti asa zisi pocaiti „baptisi,penticostali,adventisti” etc care mint,inseala si fura ,chiar credeti ca aia se mai cheama pocaiti?scrie in biblie ca multi vor cade de la dreapta credinta ,deci plz tineti minte.!

    Apreciază

  90. adyyon zice:

    intrati aici

    pentru celelalte nelamuriri [cei de aici care inca mai aveti unele nelamuriri].

    Apreciază

  91. adyyon zice:

    imi dau seama cu cata „ravna” se cauta adevarul aici,daca mi-ati cenzurat ultimul mesaj care indemna lumea sa vizioneze clipul

    .Deci,sa tragem concluziile.Aici doar adminul decide ce informatie primesc cititorii[si mai vorbiti de cenzura,lucruri ascunse,etc.Sa va fie rusine].Intradevar foarte [in]corect[remarca te rog ironia din mesaj].Acum,intrebarea care ramane ar fi:se mai cuvine sa pastrezi articolul,din moment ce tu insuti apelezi la practicile pe care le infierezi[apropo,asa ceva nu ai sa vezi intr-o biserica ortodoxa.Cenzura nu isi are locul acolo,iar asta arata multe.Dovada?Pai ai clipul la dispozitie.Comenteaza acolo sa vezi cine te cenzureaza]?Chiar nu ai mustrari de constiinta din cauza asta?Sau poate ai facut articolul asta in speranta ca poate,poate va mai cadea careva in capcana voastra,intinsa cu atata dibacie,caci la asta sperati toti astia care ,impreuna cu Fiara,atacati biserica pe care Hristos A lasat-o aici.Apropo,Hristos A spus de biserica Lui ca portile iadului nu o vor birui,deci toti astia care se lupta impotriva bisericii Lui duc o lupta in van.Dar,ma rog,daca oamenii continua sa creada ca de fapt fac un bine.Sanatate[aici nu sint ironic.Chiar sint sincer in ceea ce priveste urarile de bine.In fond,chiar Hristos A spus ca trebuie sa ne iubim aproapele,nu?].

    Apreciază

  92. adyyon zice:

    sdcuze pentru ultimul mesaj.Nu stiu cum am facut,dar nu mi-a aparut ca mesajul anterior ar fi fost aprobat.Iluzie optica probabil[sau poate oboseala?Tin sa mentionez ca vin dupa tura de noapte si nu sint in cea mai buna forma fizica.Totusi, asta nu scuza badarania pe care am afisat-o.Trebuia sa caut sa vad daca intradevar mi-ai cenzurat mesajul,sau nu].Daca vrei,poti sa imi stergi mesajul anterior[cel in care infieram in stanga si in dreapta].Am gresit asa ca scuze din nou.Promit ca data viitoare sa nu mai fac asta,si sa caut daca intradevar lucrurile stau asa cum am spus,sau nu.Acum m-am pripit si am tras concluzii gresite.Scuze din nou[stiu ca asta nu sterge cu nimic comportamentul meu.Totusi,faptul ca gresim arata latura noastra umana.Sintem oameni la urma urmei,nu masini.Cateodata pana si masinile gresesc,daramite noi ca oameni.Totusi asta nu scuza ca,unii dintre noi,ne aruncam cu capul inainte].Sanatate.

    Apreciază

  93. adyyon zice:

    acum ma simt dator sa iti raspund la remarca privind studiile superioare.Pot aprecia studiile unui om[sint constient ca unii sint mai invatati decat mine.Respect asta],insa nu pot crede ca la Judecata de Apoi se va tine cont de acest aspect[Hristos atunci nu te v-A intreba de cat ai invatat,sau cati bani ai facut.Astea sint lucruri ce tin de lumea materiala de aici,lume materiala care pe El nu il intereseaza.De aici si vorba „19 Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii;20 ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.21 Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.”Matei 6.Destul de explicit,cred eu.Din nou ,scuze pentru rabufnirea de mai devreme.Am venit dupa tura de noapte asa ca sint putin obosit si nu bag de seama unele lucruri.Totusi,asta nu scuza cu nimic ceea ce am facut.

    Apreciază

  94. adyyon zice:

    daca te simti mai bine certandu-ma,poti sa o faci [pot invata din greseli,mai ales cand altcineva mi le semnaleaza.Cu atat mai bine este atunci cand cineva vine si te trage de maneca.Inseamna ca acel cineva doreste ca tu sa te indrepti,iar asta este un lucru bun.Cam asta se vrea sa se stinga odata cu introducerea ecumenismuui papalitatii.Deh,cei de acolo nu accepta criticile{asta arata multe lucruri despre care este mersul pe acolo]].Din greseli se poate invata iar asta este un lucrur bun.Sanatate.

    Apreciază

  95. costel zice:

    Daca Icoana e un lucru Sfant de ce trebuie sa o platesti cand o cumperi ? La fel si cu preotii de ce cer taxe pt diferite prestati duc Cuvantul Lui Dumnezeu mai departe ! sunt de religie Crestin Ortodox dar nu cred in icoane si nici in sfinti , au fost muritori si daca au facut lucruri bune pe pamant le au facut petru ca Dumnezeu sa le iertarte lor pacatele ! Te crezi crestin ia bibilia si citesteo in casa nu e nevoie sa te duci la biserica . Dumnezeu te vede oriunde !

    Apreciază

  96. Tibi. zice:

    Nici macar pentru o secunda nu se poate pune problema ca cineva sa fie mijlocitor intre om si Dumnezeu inafara de omul Isus, Hristosul. Datinile&traditia, „sfinti”pariti si ritualurile NU ne vor fi de folos absolut DELOC in ziua judecati…toate aceste credinte,sperante,illuzi de mantuire pe alte cai aflate INAFARA lui Isus Hristos vor pieri in acea zi…nimik nu va sta intre noi si Dumnezeu atunci..nici datina,nici traditie,nici un parinte si nici un ritual…doar noi si Dumnezeu ne vom afla la judecata si nimik altceva nu va mai fi..iar daca in atunci omul nu are spalate hainele(FAPTELE) lui murdare in sangele lui Isus Hristos(NU ALTCINEVA) este PIERDUT!!!… Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face(Romani 4:13 ).
    Asa ca de aceea, cum zice Duhul Sfânt: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii..

    Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile – pe Isus, Fiul lui Dumnezeu să rămânem tari în mărturisirea noastră.Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat.
    Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie(Evrei 4 :14-16).

    Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului. Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi; faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenită,şi propovăduitorul şi apostolul Lui am fost pus eu – spun adevărul în Hristos, nu mint – ca să învăţ pe Neamuri credinţa şi adevărul (1Timotei 2: 3-7).

    Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura…
    Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică…
    Isus i-a zis: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine…
    Isus le-a zis: „Eu sunt Pâinea vieţii. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată; şi cine crede în Mine nu va înseta niciodată…

    Sunt foarte clare cuvintele lui Isus Hristos precum si cuvintele Apotolilor…daca cineva voieste sa faca asa cum este scris sa o faca,daca nu vrea sa faca cum este scris si doreste sa urmeze ALTE INVATATURI este liber sa faca cea ce doreste.

    NU suntem predestinati la foc si NU suntem predestinati la RAI…
    EXISTA LIBERA ALEGERE…depinde de noi ce alegem.

    Apreciază

  97. ion zice:

    Deci as avea cateva nelamuriri:
    – In ce verset din biblie scrie ca trebuie sa ne ”inchinam” in general si cand ne rugam sa incepem cu inchatul?
    – Unde scrie ca trebuie sa ne rugam la Dumnezeu in fata icoanei, faza cu rugaciunea se trimite la reprezentatul din imagine mi se pare o mare aberatie.
    – Este crucea sfanta, in ce verset se vorbeste despre cruce si despre facerea semnului crucii?
    – Unde scrie ca pentru iertarea pacatelor trebuie sa mergem la biserica sa ne spovedim?
    – Oare daca Sf andrei a murit in pestera fara lumanare si nespovedit a ajuns in iad?
    – In cele 10 porunci nu specifica ca trebuie sa mergem la spovedanie sau a ne ruga la ”sf icoane”, cum sa fie o icoana sfanta un obiect pictat. Cuvantul Lui e rostit prin biblie, nu prin parintele cleopa sau mai stiu eu cine zice ca sa fugim de cei ce ne invata sa ne inchinam moastelor. Moastele nu sunt oare precum chipul cioplit? Cum ma pot inchina si ruga moastelor sf andrei sau mai stiu eu ce ramasite pentru pacate sau sanatate, cand in biblie scrie sa slujim doar Lui. Cineva mai sus spunea ca apoi El a zis lui moise sa deseneze nus ce heruvimi si ce chestii, o fi zis dar nu sa se roage la ele.
    ACUM ASTEPT RASPUNSURILE VOASTRE CARE ATI STUDIAT BIBLIA

    Apreciază

  98. ionasss zice:

    DUMNEZEU A PORUNCIT SA SE IA DOUASPREZECE PIETRE DIN IORDAN, si a explicat pentru care cauza ,caci zice:CAND TE VA INTREBA FIUL TAU CE SUNT PIETRELE ACESTEA , POVESTESTE-I CA PRIN PORUNCA DUMNEZEIASCA APA IORDANULUI A SECAT SI A TRECUT CHIVOTUL DOMNULUI SI TOT POPORUL. Pentru ce dar nu vom putea zugravi si noi patimile mantuitoare si minunile lui Hristos-Dumnezeu , pentu ca atunci cand ma va intreba fiul meu ce sunt acestea, eu ai voi spune ca DUMNEZEU CUVANTUL S-A FACUT OM SI PRIN EL A TRECUT IORDANUL NU NUMAI ISRAEL, CI INTREAGA FIRE S-A REINTORS LA FERICIREA DE ALTA DATA .

    Apreciază

  99. mario zice:

    am fost 8 ani ateu,acum cred in Dumnezeu,nici o religie nu indeplineste scriptura 100 la suta,toate au cateva doctrine ,dar nu toti stiu sensul bibliei integral,mi-am demonstrat singur mie doar din biblie falsul multor religii,dar cred in d-zeu,biblia a fost skimbata dese ori si tradusa gresit,cat despre icoane : inca din anul 300 s-au luptat imparatii cu calugarii si femeile mai des,le taiau mainile,dar tot au reusit sa faca idoli pagani icoane,99 la suta dintre oameni au creerii spalati sau sunt prea prosti pentru a intelege adevarul singuri,ori lii lene ori nu pot din cauza iq lor jos,multe alimente ,masmedia si energia diavoleasca a majoritatea pacatosilor ne skimba fara sa vrem,doar cei puternici rezista cu ajutorul lui d-zeu,restul nu,putini cine ma va intelege ,imi pare rau de voi,domnul sa intre in inimirile voastre amin.

    Apreciază

  100. Gabriela zice:

    AM CITIT COMENTARIILE VOASTRE VIZAVI DE ICOANE! CINE NU-L SIMTE CU ADEVARAT PE DUMNEZEU NU ARE CUM SA IL CUNOASCA! ARSENIE BOCA SPUNEA: Sectarii au provocat o libertate catehetica care-i duce la erezie.
    Diavolul stie si el Scriptura, insa diavoleste, deoarece mintea lui fiind nebuna, stramba intelesul oricarui cuvant, devreme ce el nu sta in adevar, ci in minciuna.
    Dracii nu au putere asupra crestinului ortodox, botezat dupa randuiala, in Biserica. Botezul pocaitilor (de tot felul) este lepadare de primul botez drept si e pacat.
    Nu da cu bata in viespele sectare.
    Ba unii vor ajunge ca, cu ajutorul demonilor, luandu-se dupa amagiri satanice, sa pogoare chiar foc din cer amagind chiar si pe sfintii adevarati. Acestia sunt mucarii de azi, din mijlocul vostru, adica sectarii, care atunci cand vor fi lepadati de dreptul Judecator vor zice: “Doamne, nu am facut minuni in numele Tau? Nu ne-am inchinat noi Tie?” La toate acestea Dumnezeu le va raspunde: “Duceti-va de la Mine blestematilor fiindca nu va cunosc pe voi”!

    Apreciază

  101. Gabriela zice:

    Iată, citeşte la „Ieşire” (23 – 29). Vezi în Biblie că tot ce este în biserică este făcut cu porunca lui Dumnezeu. Şi icoanele şi catapeteasma şi sicriul Legii Domnului şi heruvimii slavei şi veşmintele preoţilor şi mitra arhiereilor şi cădelniţele şi sfeşnicul cu şapte lumini, toate.
    Nu i-a zis Dumnezeu lui Moise? „Moise, ia şi fă o ladă de salcâm şi o poleieşte toată cu aur! Moise, fă doi drugi de salcâm îmbrăcaţi cu aur, şi lada să aibă verigi, ca să bagi drugii şi să ridici sicriul Legii. Moise, pune în lada aceea Tablele Legii, pe care ţi le-am dat Eu pe Muntele Sinai. Pune şarpele de aramă, pe care l-ai făcut când îi mâncau şerpii în pustie, pune toiagul lui Aaron, care a înfrunzit când a rezemat de sicriul legii cele 12 toiege – căci al lui Aaron în noaptea aceea a înfrunzit şi a făcut migdale –, şi cupa cu mană – o cupă de aur. Mana era ca pâinea uscată, din care au mâncat evreii în pustie 40 de ani. Astea nu erau lucruri de mâini omeneşti?

    Apreciază

    • Daniel zice:

      Problema cu idolatria tine de conceptie in primul rand. Biserica traditionala are argumentele ei si cel mai important argument pe care il sustine este cel istoric si ca si protestanti eu cred ca ar trebui sa recunoastem ca este unul puternic. Reforma bisericii a avut loc cam prin secolul al XVI -lea. Iar pana atunci cam din anii 300 din timpul domniei lui Constantin cel Mare cand crestinismul a fost legiferat, biserica foloseicoane si statui in actele sale de cult asa cum le mai foloseste si acum. Oricat am fi de protestanti nu putem sa ignoram cam in jur de 1200 de ani de istorie crestina traditionala.
      Ce facem in caz contrar? Putem sa spunem ca in aceasta perioada biserica a incetat sa existe din cauza idolatriei sau ca nu a mai fost mantuit nimeni? Eu ca si confesiune religioasa sunt baptist, dar in schimb nu pot sa spun ca in aceasta perioada nu a fost mantuit nimeni din biserica traditionala. Situatia era destul de complexa in Evul mediu, iar biserica traditionala detinea controlul literaturii, era a doua putere daca nu si prima cateodata in stat, iar cei care voiau sa „iasa din analfabetism” trebuiau sa studieze la seminariile teologice. Tot in Evul mediu Biblia era considerata o carte atat de sacra incat nu avea voia nimeni sa o traduca dintr-o limba moarta, asa cum e latina, asa ca ea nu era accesibila maselor.
      In acest context, oamenii credeau in mod logic si evident ceea ce lise spunea la slujba de niste preoti mai mult sau mai putin bine intentionati. de aceea Evul mediu se numeste si Evul Intunecat, datorita nivelulului de indobitocire in care erau tinute masele de catre cleric.
      Reforma in primul rand a adus posibilitatea maselor de fi educate si libertatea de a traduce Biblia, chiar daca asta s-a facut prin multe sacrificii si chiar martiraj.
      Ce se poate spune despre oamenii din Evul Mediu care nu cunosteau adevarul biblic? Ca erau in nestiinta si credeau in Dumnezeu in modul in care le era El prezentat de cleric.
      Au fost mantuite multe din aceste persoane? Eu cred ca da, chiar daca in biserica exista idolatria, deoarece Dumnezeu nu tine cont de vremurile de nestiinta potrivit „Faptele apostolilor 17:30”
      Sa nu uitam ca si in biserica traditionala si in cea reformata sau protestanta, crezul crestin este acelasi si pe baza perceptelor din acest crez adoptat la Niceea mantuieste Dumnezeu pe oameni.
      In ceea ce priveste diferentele, protestantii cred diferit… Personal in ceea ce s-a discutat pe acest blog, pot sa enumar cateva pareri:
      1. Dumnezeu in Vechiul Testament avea o mare consideratie fata de prorocii sai, deoarece ei erau canalul de comunicare intre El si popor Sau, de aceea le respecta demnitatea si avea grija de imaginea lor in popor.
      In poporul evreu era o cinste sa fii ingropat alaturi de parintii sau de neamul tau. Intamplarea cu invierea mortului care s-a atins de oasele lui Elisei a avut loc tocmai pentru ca Dumnezeu nu a permis ca Elisei sa fie ingropat alaturi de inca cineva, ca intr-o groapa comuna, a fost o minunea care sa ii aduca demnitatea mortului potrivit traditiei evreiesti.
      2. In vechiul Tetament oamenii obisnuiau in semn de respect sa se arunce cu fata la pamant inaintea unei persoane in semn de respect. In Noul Testament, lucrul acesta nu se mai intampla. Si vedem ca Petru nu accepta „Faptele apostolilor 10:26”
      Si nici ingerul Domnului, ceea ce arata ca aceasta forma de inchinare a luat sfarsit.
      In ceea ce priveste mijlocirea in rugaciune, ea este intr-adevar posibila de sfinti, adica daca cineva ne indeamna sa ne rugam pentru el putem face acest lucru, insa este o mare diferenta in a te pune in genunchi inaintea acelui om si a-l ruga sa se roage pentru tine si a-i comunica ca de „la egal la egal” acest lucru.
      Cu tot respectul pentru sfintii cinstiti de biserica eu cred ca au fost si ei oameni supus acelorasi greseli ca si noi si au fost sfinti doar cu ajutorul Lui Dumnezeu nu prin faptele sau meritele lor…. pentru ca sa nu se laude nimeni, asa se capata mantuirea. Efeseni 2: 8-9.
      Deci daca toti am primit mantuirea in dar de la Dumnezeu, de ce mai trebuie sa ma mai inchin unui om care nu are nici un merit ca se afla in cer? A! E adevarat ca are o rasplata in plus pentru faptele sale, dar biletul spre Rai asta este doar Harul Lui Dumnezeu. Deci nici fecioara Maria nici apostolii nu sunt decat niste slujitori care au fost mantuiti fara nici un merit de Dumnezeu, deci de ce ar trebui eu sa ma inchin lor? Eu cred ca e gresit. Dealtfel si Petru spune acelasi lucru.
      Si apoi chiar daca i-am ruga sa mijloceasca pentru noi fara sa ne inchinam in genunchi, sunteti siguri ca ne aude? Doar Dumnezeu este omniscient, adica prezent in fiecare loc. In plus Biblia spune ca dupa moarte omul isi termina alergarea pe pamant si nimic nu mai poate sa faca pentru mantuire lui sau pentru rasplata sa.
      2 Corinteni 5:10
      „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut CÂND TRĂIA ÎN TRUP.”
      Daca Dumnezeu ar permite sfintilor care au murit sa mijloceasca inca ASTA AR INSEMNA CA LE PERMITE INCA SA SLUJEASCA SI ASTA LE-AR MODIFICA RASPLATA, IAR ASTA CONTRAZICE VERSTUL DE MAI SUS si sunt mai multe versete care demonstreaza acest lucru.
      Dumnezeu ne indeamna sa fimi oameni rationali si sa nu anulam logica de dragul unor percepte care pot fi gresite.
      Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!

      Apreciază

  102. Claudiu zice:

    Intrebare, cand a tradus cornelescu din engleza in romana de ce nu a tradus corect?
    Exemplu Coloseni 1.15 15 οϲ εϲτιν εικων του θυ του αορατου πρωτοτοκοϲ παϲηϲ κτιϲεωϲ

    15. Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura.
    In engleza si acest cuvânt εικων se traduce prin imagine, in loc de chip, iar dacă ar fi să ne luăm după traducerea englezească (who is the image of the invisible God, the firstborn of every creature,) este „care este imaginea/icoana Dumnezeului invizibil, primul născut decât toată făptura”.

    Apreciază

    • Dorin Alexandru zice:

      Invăţătura de credinţă despre sfintele icoane a fost formulată de Sinodul al VII-lea Ecumenic din anul 787, care, pe temeiul cuvintelor Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan: „Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi” (Ioan 1, 14), mărturiseşte: „după cum chipul cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, asemenea să se aşeze şi cinstitele şi sfintele icoane, făcute în culori sau mozaic, sau din alt material potrivit, în Sfintele Biserici ale lui Dumnezeu, pe sfintele vase şi veşminte, pe pereţi şi pe scânduri, în case şi pe drumuri, şi adică icoana Domnului şi Dumnezeului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi cea a Sfintei Preacuratei noastre Stăpâne, de Dumnezeu Născătoare, ale cinstiţilor Îngeri şi ale tuturor sfinţilor şi cuvioşilor bărbaţi. Căci dacă vor fi văzuţi mai des zugrăviţi pe icoane, cu atât mai vii vor fi în faţa respectivilor, care îi privesc, reînviindu-se memoria şi dorul de prototipul lor, le vor săruta şi le vor da închinarea cinstită, dar nu adorarea deplină, care după credinţa noastră se cuvine numai firii dumnezeieşti.
      Răspunzând celor care erau potrivnici sfintelor icoane, Sfântul Ioan Damaschin explică: „Zugrăvesc pe Dumnezeu nevăzut nu ca nevăzut, ci ca Unul care S-a făcut văzut prin participare la trup şi sânge (Evrei 2, 14). Nu zugrăvesc Dumnezeirea nevăzută, ci zugrăvesc trupul văzut al lui Dumnezeu. Dacă este cu neputinţă să se zugrăvească sufletul, cu cât mai mult Dumnezeu, Care a dat sufletului imaterialitatea!“
      Înţelegem de aici că cel care cinsteşte icoana lui Hristos cinsteşte de fapt pe Cel pictat pe ea, adică pe Hristos Mântuitorul, pe Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic, Care S-a făcut om pentru a dărui oamenilor viaţa veşnică. Cel Unul Sfânt S-a făcut om pentru a sfinţi pe oameni.
      De aceea, a respinge cinstirea icoanei înseamnă a respinge taina întrupării sau a înomenirii Fiului lui Dumnezeu şi a nesocoti întreaga lucrare de mântuire a neamului omenesc.

      Apreciază

  103. idoli pot fi considerate si mandria, lacomia, atasamentul de lucruri materiale, imaginea de sine,frica, invidia,ura…Dar nu cred intr-un Dumnezeu manios, gelos razbunator…ar fi un dumnezeu creat dupa chipul si asemanarea oamenilor….insa sunt niste legi ale universului care se aplica…consecinte inevitabile ale faptelor noastre

    Apreciază

  104. Alexandra zice:

    Eu daca ma rog Maici Domnului .nu vad nimic rau in acest lucru, sa sti ca si Maica Domnului ajuta si chiar foarte mult.
    Normal ca daca nu sunteti ortodoxi, ce pocaiti vedeti altfel lucrurile.
    Doar voi o considerati pe Maica Domnului o simpla femeie, nu asa spuneti desprea Ea?
    Daca voi nu va faceti chip cioplit , atunci intrebarea mea este de ce pe biserica aveti cruce? Nu e chip cioplit?
    Si cum imi explicati cand anumite icoane sunt facatoare de minuni? Unde Maica Domnului a lacrimat de exemplu? Cum.imi explicati acest lucru?

    Apreciază

  105. Maia zice:

    Dacā Isus Christos spune clar cā doar prin El este Mântuire si prin nimeni altul…
    Nici un fel de Sfînt ori sfîntå…
    Atunci ce rost mai au vorbe goale…
    El Isus Christ a murit pentru omenire/El a suferit Isus Salvatorul Vieti
    Nu conteazā ce spune cineva//doar ce spune Mântuitorul /Salvatorul
    Asa cā va puteti ruga la cine vreti voi dar Isus este totul ///
    Nimeni altul nu au nici o valoare
    Cercetati BIBLIA la Noul testament ce spune Isus Mântuitorul

    Apreciază

  106. mirela zice:

    Este spus in Biblie ca sa nu se faca chipuri cioplite dupa lucrurile de sus, repet lucruri…… si nici dupa alti dumnezei, nu spune sa nu facem icoane dupa chipul si asemănarea lui. Dumnezeu, care a facut omul dupa chipul si asemănarea sa. Isus este reprezentat ca om. Isus este fiul lui Dumnezeu , este chiar Dumnezeu fiul din Santa Treime. Cum sa fie gresit sa fie reprezentat Dzeu-Isus, în icoane, ca OM, cand este spus clar ca omul este facut dupa chipul si asemănarea lui Dzeu??Inchinarea se face lui Dumnezeu si cand avem o icoana in fata si cand nu avem.

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Deuteronom 4:15-18 Fiindcã n’ati vãzut nici un chip în ziua cînd v’a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva sã vã stricati, si sã vã faceti un chip cioplit, sau o înfãtisare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pãmînt, sau chipul vreunei pãsãri care sboarã în ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tîrãste pe pãmînt, sau chipul vreunui peste care trãieste în apele dedesubtul pãmîntului.

      Romani 1:19-24 Fiindcã ce se poate cunoaste despre Dumnezeu, le este descoperit în ei, cãci le-a fost arãtat de Dumnezeu. ‘n adevãr, însusirile nevãzute ale Lui, puterea Lui vecinicã si dumnezeirea Lui, se vãd lãmurit, dela facerea lumii, cînd te ui i cu bãgare de seamã la ele în lucrurile fãcute de El. Asa cã nu se pot desvinovãti; fiindcã, mãcar cã au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslãvit ca Dumnezeu, nici nu I-au multãmit; ci s’au dedat la gîndiri desarte, si inima lor fãrã pricepere s’a întunecat. S’au fãlit cã sînt întelepti, si au înebunit; si au schimbat slava Dumnezelui nemuritor într’o icoanã care seamãnã cu omul muritor, pãsãri, dobitoace cu patru picioare si tîrîtoare. De aceea, Dumnezeu i-a lãsat pradã necurãtiei, sã urmeze poftele inimilor lor; asa cã îsi necinstesc singuri trupurile;

      Mirela gindeste-te singura …

      Apreciază

  107. Suzana Dumitru zice:

    Eu am gresit o parte din viata mea pentru ca am fost indoctrinata de mica sa ma rog la icoane…dar deodata am simtit ca nu i drept…si am inceput sa ma rog singura in gand sau cu ochii spre cer…Doamne iarta ne si iti multumesc ca mi ai deschis mintea intr un tarziu…Amin

    Apreciază

  108. Georgian zice:

    Binecuvantat sa fie Dumnezeul atotputernic Iehova si Fiul Sau care a murit pentru noi ! AleluYah!

    Apreciază

  109. Eugeniu zice:

    ca din cate vad au fost vreo doi care au scris corect numele Mantuitorului corect ….

    Apreciază

    • Ciprian Sarivan zice:

      Ma bucur mult ca exista specialisti in limba greaca, in nume si in general – scolati. Interesant cum oare asa experti nu inteleg lucruri simple pe care Dzeu le spune pentru ei, tot in aceiasi limba greaca.

      Apreciază

Lasă un comentariu